8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Post autor: bigpasiak »

Żaba pisze:
Guter pisze:W RB jest napisane, że modele w dalszym niż drugi szereg nie strzelają (wyjątek to VF), więc TLOS nie ma tu nic do rzeczy. [-X
w jednym miejscu RB piszą że można w drugim że nie muszą się tam w GW w końcu ogarnąć :wink:

Ż.

P.S. tak BTW na s 39 nowego RB stoi że modeli w dalszych szeregach ZAKŁADA się że nie mają LOS-a (nie ma nic że nie mogą strzelać), natomiast jeśli go mają to po prostu go mają - zasady to zasady trzeba je stosować, Polhammer ssie :mrgreen:

Np o tym.
A to nazywają się wątpliwości.
Pieta pisze:A jest zapisek, że można brać dwóch lordów powyżej 2k? Bo w armybookach dalej on jest. To że RuleBook tego nie neguje to grając na mniej niż 2k na wszystkich charakterów mamy 25% i to tylko na herosów. Mam rację?
RB do 8 edycji i rozdział The Army list (strona 134), lewy górny róg, tekst pisany italikami: Older books "...the system included here replaces and takes precedense over whatever system is printed in Your Warhammer Armies book."
To chyba coś wyjaśnia.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

nawet grając border patrol na 500 punktów masz 125 punktów na lorda :P
nie ma minimalnego limitu ich wystawiania teraz. Jak Ci się zmieści do rozpy to możesz brać.
Obrazek

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

zagraliśmy wczoraj testowa wersje 8ed na 1000pkt

WE przeciw skavenom - wystawilem dryche z kostka do dispela i snajperka za generala 4x10GG 2x orly i 2 x 12driad
przeciwnik mial 5 herosow gdzie jeden wzbudzal terror inny fear mial doomrocketa i jakis bound spell z fireball do tego 2 klocki clanratow po 30 i jeden klocek slejvow 40
wylosowane tereny to glownie jakies wierzyczki idole i inne duperele ktore dawaly stubborn rzucaly na nas czary buffujace i debuffujace
a bitwa wylosowala sie Battle for pass
dzialka wsytawione w samym tyle i moj brak pomyslu jak sie przedrzec miedzy jego oddzialami zeby jakkolwiek je zdjac
nie ma co komentowac calej bitwy do 3 tury mialem zdjete 3 oddzialy GG i spolowione driady i jednego orla na 1W
dopiero jak orzelki zaszarzowaly dziala cos moglem wykminic to jednak bylo juz za pozno bo pozostale oddzialy nie nadawaly sie juz do obrony przed tymi mega klockami i gra skonczyla sie masakra

wniosek?
serio edycja strzelajaca ale na zasadzie dzialek klop i wszystkiego innego takie luczki czy inny badziew nie ma szans przeciw dzialom ktore moga sobie ustawiac templajtke jak chca skejvenskie dzialko srednio co ture sciagalo oddzial w 60% tak samo klopa skejvenska wiec przynajmniej jezeli chodzi o WE to ja sie trzymam z daleka jesli chodzi o bitwy z dzialopodobnymi armiami
nawet jak zbustuja mi w jakikolwiek sposob rozne jednostki co to da jezeli przeciwnik majacy dziala nie zdarzy swoich oddzialow doprowadzic do walki bo ja bede mial juz zdjeta cala armie
dwarfy rulez poki co moim zdaniem

zagramy jeszcze na zasady normalnej piczki i bez durnych itemow ktore czaruja komus 10WS i 10I do konca jego kolejnej tury magii czy rzeki ktora zna calego lora LIGHT albo wiezyczki ktora 2poziomowego maga uswiadamia w znajomosci wszystkich czarow poki znajduje sie w jej okolicy
GW ma fantazje naprawde ;)
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

Każdy sztandarowy wykorkuje jak ucieknie z walki, nawet bsb :/
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Ano. dlatego dobrze mieć stubborn na 9/10 ;)

amadeus - tylko, że takie elfiki mając 40 łuków i strzelając z dwóch rzędów zdejmują spokojnie 1 działo na turę, przy farcie zdejmują dwa. Ja działem nie zdejmę Ci oddziału łuczników chyba, że ustawisz go bokiem. Klopy faktycznie zyskują na templatce ale tracą na sile. Ogólnie fakt, maszyny mogą mieszać ale schodzą znacznie łatwiej teraz.
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Rakso bez żartów proszę.
Jak ja będę w zasięgu do Twoich maszyn to i Twoi kusznicy/thundererzy będą w zasięgu do moich łuków a to wymiana kiepska...
Nawet w lesie się nie schowam...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

oj już nie płaczcie elfiaki ;)
2 orzełki, oddziały waywatcherów schowane i strzelające po marszu bez kar, lekka jazda wystawiana na 12 calu. Wydłużony zasięg szarż. Jak dobrze poogarniacie to macie szanse pozdejmować maszynki najpóźniej w drugiej turze a potem zabrać się za reszte. Nikt nie mówi, że będzie łatwo ale jest to do zrobienia i akurat dla elfów nie jest to takie bardzo trudne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

nom , nie każda armia może być 42 '' od własnej krawędzi stołu w pierszej turze
Obrazek
T

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Rakso_The_Slayer pisze: amadeus - tylko, że takie elfiki mając 40 łuków i strzelając z dwóch rzędów zdejmują spokojnie 1 działo na turę, przy farcie zdejmują dwa. Ja działem nie zdejmę Ci oddziału łuczników chyba, że ustawisz go bokiem. Klopy faktycznie zyskują na templatce ale tracą na sile. Ogólnie fakt, maszyny mogą mieszać ale schodzą znacznie łatwiej teraz.

hmm no fajnie tylko on wystawil dziala na samym tyle i nawet jakbym sie wystawil na maksa musialbym isc 2 tury zeby strzelic a oddzialy wystawil najblizej mnie wiec Ci lucznicy spadliby jeszcze szybciej z walki wrecz pozatym czesc nich byla za rzeka ktora jak napisalem trzaskala magia light i sam bym sobie ich stracil jakbym chcial isc do przodu
wiadomo ze w normalnej piczce bym mu zrobil wiecej tylko akurat tak sie zlozylo ze on zaczynal i 2 oddzialy poszly juz w pierwszej turze - nic nie musisz mierzyc wiec templejtka byla po porstu wylozona na lucznikach szczesliwie mial na klopie hita a dzialo przesunelo sie idealnie by kula wybuchla takze na nich
w mojej turze mialem juz jeden uciekajacy oddzial w ktorym zostalo 2 lucznikow a drugi zostal spolowiony do tego z fireballa zeszlo mi 4 driady bo na bound spella mozesz sobie uzyc 6 kostek jak wylosujesz a doomrocket pozbyl sie polowki drugich driad
nie no musialbys to widziec ;) przez pierwsze trzy tury gdy - owszem szedlem tymi lucznikami i lecialem orlami w strone tych dzialek - nie mialem juz nic w armii poza jednym orlem z full W i jednym na 1 W drycha i oddzialem driadek
lipa totalna - wiadomo rozpa byla for fun ale z jego strony takze - na moje zyczenie nie wystawil abomki tylko dziala no i teraz jestem przekonany ze na takie rozpy nie ma co grac szczegolnie ze w lesie sie jzu nie schowam

teraz zagram alternatywna rozpiska na magie tym razem i pelny defens ale to tez lipa bo jak sie nie wylosuje zaden teren z kamienia czy drewna to magia life moge tego lorda juz wystawic na wystrzelanie
czekam na spore zmiany (chocby dodanie lorow malym magom) w erratach jak ich nie bedzie czas pomyslec o kolejnej przerwie na ta edycje (a szkoda bo dopiero co wrocilem do gry :/) ja rozumiem granie dla zabawy ale co to za zabawa gdzie grasz na co druga armie posiadajaca tylko dzialka i no brainy nie robia nic innego jak tylko przez to 6 tur sciagaja Ci doslownie wszytsko ze stolu

EDIT powtorze Ci te slowa jak nam do erraty dodadza magic item zabraniajacy strzelania dzialami na polu bitwy :P (taki slodki odpowiednik storm bannera :P ) zobaczymy kto wtedy bedzie plakal
i Jasiuuuu Pasiak juz wspominal na kij mi wystawiac ta kawalerie tak mocno do przodu jezeli i tak nie bedzie mogla szarzowac a jak przeciwnik bedzie zaczynal to Ci wildzi spadaja w pierwszej turze i to juz nie musza byc uzyte dziala do tego bo wtedy to sciagaja ich kusze blowpipy czy wszelakie inne narzedzia ktorych jest w tej grze mnostwo a wysuwajac ich tak wprzod zgodnie z zasadami booka nie wiesz jeszcze czy zaczynasz czy zaczyna wrog

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jak ja będę w zasięgu do Twoich maszyn to i Twoi kusznicy/thundererzy będą w zasięgu do moich łuków a to wymiana kiepska...
Jak sobie nie zrobisz screena z driad, to może być kiepska. Ale z tego, co słyszałem, nie jesteś słabym graczem i raczej na to wpadniesz - tylko tak sobie teraz z przyzwyczajenia marudzisz na forum :P
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Post autor: Moczul »

Jasiuuu pisze:nom , nie każda armia może być 42 '' od własnej krawędzi stołu w pierszej turze
44" ale to nie są wyścigi... :roll:

Awatar użytkownika
Jasiuuu

pewnie że nie ale daje to spore możliwości

amadeus: nie rób idioty z gracza WE , to że może wystawić i podjechać fastem nie oznacza że zawsze tak zrobi...
Obrazek
T

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Jasiuuu pisze:pewnie że nie ale daje to spore możliwości

amadeus: nie rób idioty z gracza WE , to że może wystawić i podjechać fastem nie oznacza że zawsze tak zrobi...

ale to Ty sie ciagle upierasz ze to jest jakis ogromny boost dla naszej armii a to jest za przeproszeniem pieprzenie bo nawet jakbym dal wildow za tych lucznikow to po rpostu spadliby jeszcze szybciej niz GG bo templejtki objelyby calosc wilderow

wiesz jest roznica miedzy marudzeniem a podsumowaniem - predzej czy pozniej obczaje rozpe na takie dzialka no i druga rzecz watpie by na turniejach byly jakies niespodzianki typu posazek rzucajacy do najblizszej od niego jednostki fireballa albo kasandore :P a jak juz mowilem sporo losowe tereny mialy wplyu na cala gre gdyby byly zwykle wzgorza i lasy graloby sie zupelnie inaczej

bardziej chodzi mi o to ze elfami ciezko mi jest teraz wymyslec jakis standard na male punkty ( nie mowie o duzych bo przy duzych on nie chcial ze mna grac bo WE maja wieksze mozliwosci wtedy) gdzie kazdy dzialowy gracz moze sobie wystawic 3 armaty 3 klopy 3 bolce i zastanawiac sie co najlepiej sciagac - isc od krawedzi czy losowo

rownie dobrze moglem sie wystawic zupelnie w tyle cala armia ale nam chodzilo o stwierdzenie jak wyglada sprawa z dzialami - dokladniej ja chcialem ocenic szanse na cos takiego i wyszlo mi ze w niektorych scenariuszach nie mam armii zanim bede mogl czymkolwiek strzelic do nich

ja wiem ze gracze WE nie sa glupi bo jak siedzisz w tym systemie to wiesz ze elfami sie nigdy latwo nie gralo dlatego obrecenie zasad do tylu nogami zmusza do obczajenia nowych sposobow na gre tylko o to mi chodzilo :P nie mowie ze przerywam gre bo dziala sa be i zrobily mi kuku tylko ze dziala sa przegiete i teraz beda priorytetem do sciagania podczas gdy do tej pory jakos niespecjalnie sie ich balem - caly czas mowie o skavenach

Awatar użytkownika
Jasiuuu

dobrze , masz rację. WE dostało się najmocniej i nie ma żadnych pozytywnych wydzwięków 8ed. Zawsze były ciężką armią w prowadzeniu a teraz będą niegrywalne.
Obrazek
T

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

no i widzisz jak szybko zmieniles zdanie?i kto mi powie ze rozmowa nic nie mozna osiagnac :P

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

ech do warhammera trafiła najbardziej debilna zasada... "wszyscy mają cover, mam i ja"...

Obrazek

zielone to las, prostokąty to oddziały

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

To kiedy w końcu będą te erraty? Dziś czy kiedy ?

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

6ty lipiec /10 lipiec /wrzesień na tą chwile słyszałem.
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

ponoć 6. Czyli za 2 dni :P
Błażej rozwiniesz ? Bo nie ogarniam :P
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

kubon pisze: Błażej rozwiniesz ? Bo nie ogarniam :P
chodzi o kaskadowe działanie covera... cała armia ma covera mimo że stoi na otwartym polu, poza pierwszym oddziałem, który stoi za czymkolwiek...

ODPOWIEDZ