My o Niemcach

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Re: My o Niemcach

Post autor: Kielon »

szafa@poznan pisze:A Niemcom - najlepiej, i najskuteczniej. Więc może maja jakies społeczne i kulturowe predyspozycje do masowych zbrodni?
Zdaniem Baumana Niemcom doskonale pomogła bezosobowa forma ówczesnej biurokracji występująca w Rzeszy, skoncentrowana na problem, a nie na człowieka.

Ale to tak tylko w formie OT, kłućcie się dalej. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Amerykanie to jeden z głupszych narodów na świecie.
Bawią mnie takie stwierdzenia. Jakoś ten najgłupszy naród na świecie od początków XX wieku rósł w siłę aby stać się najpotężniejszym mocarstwem na świecie....i póki co dalej tak jest.

Nie dość, że wywołali wojnę, to ją przegrali, a przecież jak sami mówili, zwycięzcy mają rację, więc czego ryje krzywią?!
Hehehhe....co prawda to prawda.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Klafuti pisze:Amerykanie to jeden z głupszych narodów na świecie.
A co do Niemców, to jest barachło pozbawione skrupułów, wszędzie się szarogęszą. I jeszcze te jugendampty, porywają polskie dzieci (i nie tylko) a potem poddają je intensywnej germanizacji. A w ogóle to Niemcy po cichu przyklaskują neonazistom. Nie dość, że wywołali wojnę, to ją przegrali, a przecież jak sami mówili, zwycięzcy mają rację, więc czego ryje krzywią?! Niech lepiej oddadzą zrabowane skarby i więcej kasy, żebyśmy mogli się rozwijać. Patrzę na sprawę z punku bardziej współczesnego, niż historycznego, jakby kto pytał.

Powiedz, ze zartujesz i trzeba Twoja wypowiedz traktowac z przymruzeniem oka??!!! Prosze powiedz...
Jesli nie zartujesz, to w tym momencie opadla mi szczeka jak ktos w podobnym do mnie wieku moze miec takie zdanie...

Crane sorry, ale gdyby Polacy dostali taka wielka powierzchnie dla swojego narodu z takimi bogactwami naturalnymi, przy braku de facto wrogich sasiadow, to teraz Polska byla by mocarstwem. Nie osiagneli tego przez swoje zajebiste predyspozycje.
Jedynej nacji, ktore nie lubie to wlasnie Amerykanie, mimo, ze mam sporo kumpli z tej nacji, ale nie zmienia faktu, ze samo panstwo i narod uwazam za chore.

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

@Klafuti - twój post jest na tak żenująco niskim poziomie, że w ogóle miałem nie odpisywać, ale z jednym zdaniem tak dojebałeś, że nie mogę się powstrzymać:
Klafuti pisze:A w ogóle to Niemcy po cichu przyklaskują neonazistom.
Polacy za to całkiem otwarcie wybierają do Europarlamentu heilujacego Wierzeja. :mrgreen: =D>
Ziemko pisze:Crane sorry, ale gdyby Polacy dostali taka wielka powierzchnie dla swojego narodu z takimi bogactwami naturalnymi, przy braku de facto wrogich sasiadow, to teraz Polska byla by mocarstwem. Nie osiagneli tego przez swoje zajebiste predyspozycje.
Ale przecież Niemcy mieli wrogich sąsiadów, też byli rozbici a Polsce zasobów nie brakuje.
Moim zdaniem Polska byłaby na równi z Niemcami gdyby po wojnie miała plan Marshalla i normalny ustrój zamiast komunizmu. No ale to takie sobie gdybanie tylko niestety.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2010, o 10:38 przez jachu_ka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Crane sorry, ale gdyby Polacy dostali taka wielka powierzchnie dla swojego narodu z takimi bogactwami naturalnymi, przy braku de facto wrogich sasiadow, to teraz Polska byla by mocarstwem. Nie osiagneli tego przez swoje zajebiste predyspozycje.

Alez ja sie z Toba zgadzam Ziemko, ale Klafuti twierdzi ze Amerykanie to jeden z najglupszych narodow swiata, mam wrazenie ze sa bardzo sprytni, gdyby byli tak jak twierdzi Klafuti to chocby nie wiem ile mieli bogactw nie utrzymali by sie jako panstwo, nie mowiac juz o byciu mocarstwem.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Powiedz, ze zartujesz i trzeba Twoja wypowiedz traktowac z przymruzeniem oka??!!! Prosze powiedz...
Nie. Klafuti to najgłupszy Gdańszczanin. Miałeś szczęście na niego trafić. Jeśle ktoś uzna to za niedopuszczalny wjazd ad personam, to będzie miał rację. Ale chyba powyższe stwierdzenie jest bliższe prawdy, niż teorie Klafutiego
Crane sorry, ale gdyby Polacy dostali taka wielka powierzchnie dla swojego narodu z takimi bogactwami naturalnymi, przy braku de facto wrogich sasiadow, to teraz Polska byla by mocarstwem
Niemcy byli w identycznej sytuacji, co Polska, a jakoś zostali mocarstwem. Ba, przez większą część czasu mieli gorzej, bo nawet nie mieli własnego państwa, tylko mnóstwo skłóconych księstewek
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Ale ten temat gupi. Przez taką postawę jak prezentuje tutaj duża część dyskutantów tracimy czas i pieniądze na rozgrzebywaniu przeszłości i przekrzykiwaniu się, kogo bardziej bolało. Historię powinno traktować się jako naukę, ale w tym sensie, by nie powtarzać jej błędów. A nie jątrzyć, mieszać i wypominać. Do niczego to nie prowadzi.

Ale cóż.

A antypatia do całego narodu to wg. mnie objawy kretynizmu. Najlepiej, spotkać 30stu Niemców, pomieszkać w jednym mieście przez rok i stwierdzić, że ten naród to jest taki i owaki. To tak jak ze stereotypem, że polacy kradną, ludzi biją, i laboga co tam jescze. Mi w życiu jeszcze nikt niczego nie ukradł, nie znam nikogo, kto zostałby pobity ot tak albo skroili mu chatę czy samochód. Za to znam mnóstwo idiotów. To pewnie znaczy, że cały nasz naród jest idiotami. Cholera, ja też? Smutne.
Uerph.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Przestańcie się spinać i wyjdźcie na dwór. Ot, taka ładna pogoda. Basen, jeziorko, spacer albo nawet kurde balkon.

Siedze na forum Wam szkodzi :roll:

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Nie ma balkonów! Wszystkie Niemce ukradli i przerobili na działa i bunkry...
Lest we forget:
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Nakradli dzieł sztuki, nakradli zdolnych piłkarzy, a teraz kradną wątek na BP! Jak ja nienawidzę tych Niemców!
Obrazek

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Wybaczamy i prosimy o wybaczenie

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Kielon pisze:
szafa@poznan pisze:A Niemcom - najlepiej, i najskuteczniej. Więc może maja jakies społeczne i kulturowe predyspozycje do masowych zbrodni?
Zdaniem Baumana Niemcom doskonale pomogła bezosobowa forma ówczesnej biurokracji występująca w Rzeszy, skoncentrowana na problem, a nie na człowieka.

Ale to tak tylko w formie OT, kłućcie się dalej. ;)
nie wnikam w przyczyny, stwierdzam fakt. nie zmienia to faktu że ich system działal perfekcyjnie.
Szafa nie do końca. Lepsi byli właśnie amerykanie czy Hiszpanie.
O jakich wydarzeniach historycznych mówisz? Jesli o hiroszimie i nagasaki - zrobili to nie do końca wiedząc co osiągną, i wręcz sie tego przestraszyli, mięczaki. Jesli o bombardowaniu drezna - podobnie (to zresztą były działania militarne). Wycinanie indian? phi, marnie im to szło.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Kalesoner pisze:Nakradli dzieł sztuki, nakradli zdolnych piłkarzy, a teraz kradną wątek na BP! Jak ja nienawidzę tych Niemców!
Signature stuff.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

A Hiszpanie niby dlaczego?? Indianie nie nadawali się do pracy w kopalniach i plantacjach więc ich olali (no powiedzmy nie tyle ich wyniszczyli co nie zapobiegli degeneracji i nie przeszkadzali w umieraniu na różne zaweczone z Europy choroby :/ )i sprowadzili czarnych niewolników (zresztą bardziej już Portugalczycy).........

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

jachu_ka pisze:Pacta sunt servanda - mogliśmy nieuznawać (sp?) USRR jako strony w negocjacjach, do czego zobowiązaliśmy się podpisując Umowę Warszawską z URL.
Zabawne, że to akurat Polacy mają za złe Wielkiej Brytanii i Francji, że nie chciały umierać za Gdańsk - wot, taka zbiorowa amnezja.
No ok, ale my już nie mieliśmy sił na prowadzenie wojny, a przede wszystkim brakowało przyzwolenia społecznego i trzeba było zawrzeć pokój, a negocjować mogliśmy tylko ze stroną radziecką więc nie dało rady nic zrobić dla URL. Jeśli chodzi o Francje (Bo UK ze swoją słabiutką armią lądową w Europie to niewiele mogło nam pomóc) to jest taka różnica, że skoro nie chcieli umierać za Gdańsk to mogli chociaż za Francje, ale nawet za nią nie chciało im się walczyć. Wystarczyło we wrześniu 39 by posłać francuskie dywizje na drugą stronę Renu i nie było by Oświęcimia itd. itp. Za to hańba żabojadom po wsze czasy. A sytuacje URL z 21 można bardziej porównać do wydymania nas w 45, bo tu podobieństwo jest większe.
jachu_ka pisze:Przecież niemieckich kolonistów mordowała i grabiła nie tylko władza, zwykli obywatele też.
No właśnie niemieckich kolonistów, którzy zagrabili polskie majątki. Jak by tobie zabrano dorobek całego życia, SSmani zastrzelili Ci żonę i zgwałcili córkę, to też byś chciał się zemścić?

Temat o Niemcach zszedł na historię, fakt nie wolno o niej zapomnieć, ale nie można tez nią żyć. Ja się cieszę, że stosunki z naszym zachodnim sąsiadem układają się coraz lepiej. Niestety wbrew temu co niedawno mówił premier Tusk nie są idealne. Ciągle istnieje szereg problemów pomiędzy naszymi państwami i narodami, które nie są rozwiązywane.
1. To o czym już pisałem, przedstawianie w niemieckich mediach tylko negatywnej strony Polski.
2. Sprawa dzieci małżeństw mieszanych, którym odmawia się nauki w języku Polskim.
3. Polacy mimo, że jest ich więcej w Niemczech niż Niemców w Polsce nie są uznawani za mniejszość (a za mniejszość nie są uznawani od czasów Hitlera). Podczas gdy Niemcy u nas cieszą się pełnią praw i mają swoją reprezentacje w parlamencie.
3. Kwestia niemieckich roszczeń majątkowych w stosunku do Polski.
4. Problem wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa, która nie istnieje - przykład północna rura.
5. Niedawna sprawa przesunięcia granicy na Zatoce Szczecińskiej. Nawet władze PRLu broniły tej granicy przez zakusami władz DDR, a nasz rząd nie zrobił nic w tej sprawie?
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

@Szafa
Myśl ;) nie ma czegoś takiego jak wydarzenie historyczne :roll: Była celowa eksterminacja ok 400 mln ludzi przez kilka wieków.
Nijlor pisze:A Hiszpanie niby dlaczego?? Indianie nie nadawali się do pracy w kopalniach i plantacjach więc ich olali (no powiedzmy nie tyle ich wyniszczyli co nie zapobiegli degeneracji i nie przeszkadzali w umieraniu na różne zaweczone z Europy choroby :/ )i sprowadzili czarnych niewolników (zresztą bardziej już Portugalczycy).........
No stary - no comments. Polecam doeedukowanie się ;)

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Zaklinacz Kostek pisze:Nie ma balkonów! Wszystkie Niemce ukradli i przerobili na działa i bunkry...

+8 :lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Tullaris pisze: 3. Polacy mimo, że jest ich więcej w Niemczech niż Niemców w Polsce nie są uznawani za mniejszość (a za mniejszość nie są uznawani od czasów Hitlera). Podczas gdy Niemcy u nas cieszą się pełnią praw i mają swoją reprezentacje w parlamencie.
nie chcąc odwoływać się do całości twojego postu pozwolę sobie wyjaśnić czemu tak jest - podobno z Polakami jako pełnoprawną mniejszością nie byłoby żadnego problemu, twarde nie spowodowane jest całkiem przyziemnym faktem, otóż większą od Polaków "mniejszością" w Niemczech są tureckie muslimy... :shock: danie im praw do nauki w ich własnym języku, podwójnego obywatelstwa, własnej pisowni nazwisk itd. skończyło by się tak jak na przedmieściach Paryża - emiratem berlińskim :cry:
4 karabiny pisze:@Szafa
Myśl ;) nie ma czegoś takiego jak wydarzenie historyczne :roll: Była celowa eksterminacja ok 400 mln ludzi przez kilka wieków.
i nie jest to żaden odosobniony przypadek w losach ludzkości - tak się robiło zawsze i każde imperium/zwycięska społeczność bo tak się robi historię 8) #-o

Ż.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Żaba pisze:
4 karabiny pisze:@Szafa
i nie jest to żaden odosobniony przypadek w losach ludzkości - tak się robiło zawsze i każde imperium/zwycięska społeczność bo tak się robi historię 8) #-o

Ż.
Nigdy nie twierdziłem inaczej - natomiast fakt że nimecom szło to zdecydowanie najszybciej, i najskuteczniej biorac pod uwage poswięcony czas, niekoniecznie najlepiej świadczy o nich jako o narodzie.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Tullaris pisze:
jachu_ka pisze:Pacta sunt servanda - mogliśmy nieuznawać (sp?) USRR jako strony w negocjacjach, do czego zobowiązaliśmy się podpisując Umowę Warszawską z URL.
Zabawne, że to akurat Polacy mają za złe Wielkiej Brytanii i Francji, że nie chciały umierać za Gdańsk - wot, taka zbiorowa amnezja.
No ok, ale my już nie mieliśmy sił na prowadzenie wojny, a przede wszystkim brakowało przyzwolenia społecznego i trzeba było zawrzeć pokój, a negocjować mogliśmy tylko ze stroną radziecką więc nie dało rady nic zrobić dla URL. Jeśli chodzi o Francje (Bo UK ze swoją słabiutką armią lądową w Europie to niewiele mogło nam pomóc) to jest taka różnica, że skoro nie chcieli umierać za Gdańsk to mogli chociaż za Francje, ale nawet za nią nie chciało im się walczyć. Wystarczyło we wrześniu 39 by posłać francuskie dywizje na drugą stronę Renu i nie było by Oświęcimia itd. itp. Za to hańba żabojadom po wsze czasy. A sytuacje URL z 21 można bardziej porównać do wydymania nas w 45, bo tu podobieństwo jest większe.
jachu_ka pisze:Przecież niemieckich kolonistów mordowała i grabiła nie tylko władza, zwykli obywatele też.
No właśnie niemieckich kolonistów, którzy zagrabili polskie majątki. Jak by tobie zabrano dorobek całego życia, SSmani zastrzelili Ci żonę i zgwałcili córkę, to też byś chciał się zemścić?

Temat o Niemcach zszedł na historię, fakt nie wolno o niej zapomnieć, ale nie można tez nią żyć. Ja się cieszę, że stosunki z naszym zachodnim sąsiadem układają się coraz lepiej. Niestety wbrew temu co niedawno mówił premier Tusk nie są idealne. Ciągle istnieje szereg problemów pomiędzy naszymi państwami i narodami, które nie są rozwiązywane.
1. To o czym już pisałem, przedstawianie w niemieckich mediach tylko negatywnej strony Polski.
2. Sprawa dzieci małżeństw mieszanych, którym odmawia się nauki w języku Polskim.
3. Polacy mimo, że jest ich więcej w Niemczech niż Niemców w Polsce nie są uznawani za mniejszość (a za mniejszość nie są uznawani od czasów Hitlera). Podczas gdy Niemcy u nas cieszą się pełnią praw i mają swoją reprezentacje w parlamencie.
3. Kwestia niemieckich roszczeń majątkowych w stosunku do Polski.
4. Problem wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa, która nie istnieje - przykład północna rura.
5. Niedawna sprawa przesunięcia granicy na Zatoce Szczecińskiej. Nawet władze PRLu broniły tej granicy przez zakusami władz DDR, a nasz rząd nie zrobił nic w tej sprawie?
Jedyny podpunkt w ktorym de facto masz racje i tego nie rozumiem, miedzy innymi o tym pisalem moja magisterke ;) (Prasa polonijna w Niemczech wobec polskich organizacji po 1989)

Generalnie jakby patrzec przez pryzmat historii to powinnismy nie lubic wiekszosci nacji Europy, bo zatargi czy konflikty byly niemal z kazdym.
Postrzeganie narodu przez pryzmat historii jest imho chore.
Rozumie, ze ktos moze nie lubic danego kraju jesli bezposrednio przez niego ucierpial, ale nie lubic, bo jakis debil kiedys zrobil dziesiat czy set lat temu - dziwne.

Jesli chodzi o opinie niektorych, jestem ciekawe ile osob sposrod tu wypowiadajacych sie bylo na dluzej kiedys w Niemczech, mialo kontakt z Niemcami itd. Wydaje mi sie, ze wiekszosc gada to co wszyscy, nie majac zadnego doswiadczenia w tej dziedzinie.

ODPOWIEDZ