Jak odbije się na nas VIIIed. / Nowe modele HE...
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak odbije się na nas VIIIed. / Nowe modele HE...
ASF działa jak działał (atakuje pierwszy bez względu na I) a dodatkowo jeśli wyższa bądź równa I to re-roll. Jedynie ASF znosi się z GW i wtedy o kolejności decyduje I.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
I love this game...
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Hm, faktycznie nie wiem jak ja czytałem ten fragment. No nic w takim razie jest lepiej niż myslalem
Gdzieś takie mądrości wyczytał??Eltharion pisze:Tylko że wg. naszego AB nasz ASF nieznosi sie od GW
I love this game...
I love this game...
-
- Masakrator
Wiesz na czym polegają zasady derogacyjne?
Wiedza do nadrobienia- wymagana do gry w WHFB.
Wiedza do nadrobienia- wymagana do gry w WHFB.
Więc oświeć mnie co wyczytałeś nowego w AB do 7ed.Eltharion pisze:W AB ???
I love this game...
I love this game...
jeśli 'Speed of Asuryan' > 'ASF z 8ed rulebooka'Ukalez pisze:Więc oświeć mnie co wyczytałeś nowego w AB do 7ed.Eltharion pisze:W AB ???
to rzeczywiscie mamy zawsze
strona 43 naszego armybooka:
'Wszystkie Elfy Wysokiego podlegają zasadzie specjalnej Zawsze
Uderza Jako Pierwszy, niezależnie od broni, którą władają.'
True. Ale nikt im ASF'a nie zabiera, bo inaczej dwuraki biłyby ostatnie a tak wg inicjatywy (bo mają ASF z GW)Mac pisze:No, w AB jest niby:
Cytuj:
All High Elves have the special rule "Always strike first"
regardless of the weapon they are wielding.
Wszelkie inne interpretacje wydają się naciągane, mimo że sam gram HE
I love this game...
I love this game...
Hmm, czyli dywagacja:
Speed of Asuryan vs. kombinacja ASF i ASL.
Z jednej strony RB mówi, że taka kombinacja kasuje się nawzajem. Z drugiej w AB jest, że niezależnie od broni ASF jest zawsze... a sam RB mówi o tym, że jeśli konflikt między zasadami z RB i AB narasta to wygrywają te napisane w AB...
Speed of Asuryan vs. kombinacja ASF i ASL.
Z jednej strony RB mówi, że taka kombinacja kasuje się nawzajem. Z drugiej w AB jest, że niezależnie od broni ASF jest zawsze... a sam RB mówi o tym, że jeśli konflikt między zasadami z RB i AB narasta to wygrywają te napisane w AB...
Ostatnio zmieniony 5 lip 2010, o 20:02 przez Mac, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
dlatego napisalem to:Ukalez pisze:True. Ale nikt im ASF'a nie zabiera, bo inaczej dwuraki biłyby ostatnie a tak wg inicjatywy (bo mają ASF z GW)
Wszelkie inne interpretacje wydają się naciągane, mimo że sam gram HE
czekamy na erratyjeśli 'Speed of Asuryan' > 'ASF z 8ed rulebooka'
to rzeczywiscie mamy zawsze
Edit:
@Mac
o to chodzi
W naszym AB (jak w każdym wydanym do dziś) jest kompozycja armi: min 2 core , 1-3 special i 1 rare a w nowym RB jest kompozycja procentowa. Jakoś nikt nie protestuje, że w AB ma inaczej i będzie układał rozpiske według ABTylko że wg. naszego AB nasz ASF nieznosi sie od GW więc w tej ed. chyba tylko skaveny będą od nas lepsze
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.
Hah, ale i oczywiście na to jest wyjaśnienie Pozwolisz, że zacytuję:KayolPixel pisze:W naszym AB (jak w każdym wydanym do dziś) jest kompozycja armi: min 2 core , 1-3 special i 1 rare a w nowym RB jest kompozycja procentowa. Jakoś nikt nie protestuje, że w AB ma inaczej i będzie układał rozpiske według AB
W górnym rogu, na marginesie strony 134 RB.Older Books
At the time of writing, some
Warhammer Armies books
contain a different army
selection system from the one
presented here. However, and
in a one-off contradiction to the
principle stated under Basic
Rules and Advanced Rules (see
page 11), the system included
here replaces and takes
precedence over whatever
system is printed in your
Warhammer Armies book.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Tylko że w sumie nie ma tu konfliktu. Po prostu w AB do HE jest napisane, że HE mają ASF. I do tej zasady jest uściślenie, że mają go zawsze, nawet jak mają dwuraki z ASL
Ale takie gadanie nie ma sensu, trzeba czekać do 10. Chyba, że ktoś ma jakieś przecieki, przyznać się Ba ja np mam. Byłem w niemczech na wymianie i podczas czasu wlnego byłem w dwóch sklepach GW i w obydwu pracownicy powiedzieli mi, że widzieli już erratę i że HE mają supreme ASF, który znosi ASL
Ale takie gadanie nie ma sensu, trzeba czekać do 10. Chyba, że ktoś ma jakieś przecieki, przyznać się Ba ja np mam. Byłem w niemczech na wymianie i podczas czasu wlnego byłem w dwóch sklepach GW i w obydwu pracownicy powiedzieli mi, że widzieli już erratę i że HE mają supreme ASF, który znosi ASL
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Czyli jak teraz bije się z 2 szeregów, to White Liony jeszcze bardziej zapraszają do siebie kawalerię i LT Chyba, że te specjalne ataki i zionięcie są wypłacane jak impacty, przed fazą walki Bo wstyd się przyznać, ale nie doczytałem tego przez te 200+ stron plotek
Plotki do errat z warseeraFor the High Elves my speculation as to the contents of the “rumored” errata/FAQ for 8th Edition is:
- Addition of the “Elite Army” or equivalent rule that allows High Elf Armies to ignore the maximum unit restrictions for Special and Rare units;
- Speed of Asuryan to be confirmed that it negates weapon induced penalties so HE armed with Great Weapons will simply apply ASF like all other High Elf models;
- High Elf Magic to be revised to align it to the new standard. There may also be a revision to the casting values for the spells themselves along with the addition of scalability options;
- White Lion’s “Woodsmen” rule revised to bring it in line with the new terrain rules and possibly a revision to the Lion Pelt to include protection from Magic Missiles, but not direct damage spells.
- Revisions to the monsters to align to the new rules;
- Teclis’ rules revised to: (1) cast with total power on any double, except double 6s, without any roll on the Loss of Control table provided the total of the dice rolled is more than the casting value; (2) change his selected Lore at beginning of a game; and (3) dissipate the first Loss of Control roll per magic phase (spell still goes off).
- Eltharion’s rules revised to confirm that he can change his Lore before any battle;
- Caradryan’s rules revised to advise how the Phoenix Blade operates now that Unit Strength is gone;
- Banner of Ellyrion revised to align it with the new terrain rules;
- Book of Hoeth rules revised to operate the same as Teclis' revision (1) above;
- Trickster’s Pendant and Staff of Solidity: rules revised to align to the new Loss of Control rules;
- Ring of Corin and Ring of Fury: rules revised to align to new casting rules for bound items; and
- Dragonhorn rules revised to align to changes to the Psychology section.
EAT SLEEP CONQUER REPEAT
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Wygląda całkiem nieźle. Bardzo ciekawy jestem co zrobią z naszym lorem, szczególnie jak będzie wyglądała przykokszona wersja Flames of the Phoenix
miałem cichą nadzieję że będzie coś w stylu 'minimum 10% albo 15% core'
albo silvery do corów - a taki ładny oddział SH teraz maluje...
ehhh <chlip chlip>
albo silvery do corów - a taki ładny oddział SH teraz maluje...
ehhh <chlip chlip>
Ostatnio zmieniony 6 lip 2010, o 13:44 przez Szmyt, łącznie zmieniany 1 raz.