8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
katerek
Masakrator

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Post autor: katerek »

A zasada z tym że placek ma być w TLOS jest po to żeby nie rypnąć katapą kolesia, który stoi pół cała za TLOS, bo bez tego zaraz były by wałki że 2 mm placka kładę w TLOS a resztę poza nim i mam DIRECTA.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

szafa@poznan pisze:
To dziwne - w moim też tak jest Ok , teraz na poważnie: może uzupełnię troszkę Twój cytat co do templatki: "place it anywhere completely within line of sight", czyli "umieść gdziekolwiek, które to <<gdziekolwiek>> jest w LOS maszyny". To nie placek ma być w LOS maszyny tylko a miejsce które plackiem oberwie. Ale obrywa wszystko pod plackiem a nie tylko pod dziurką więc jeśli umieszczę templatkę tak że widzę tych którzy nią oberwą (mimo, że żaden z nich nie jest pod dziurką) to to nie może być "indirect".
No to juz jest BARDZO ciezka nadinterpretacja. Ja to interpretuję tak: "Połóż placek gdziekolwiek całkowicie w polu widzenia maszyny". Nie wiem czemu uparcie dodajesz dodatkowy pomiot - swoje "gdziekolwiek", w momencie gdy ewidentnie jest to określenie miejsca. Nie jestem anglistą, nie chcę wchodzic w tak abstrakcyjny spór językowy, nie zmienia to jednak faktu że zasada ta jest głupia, bezsensowna, i błędnie napisana i licze że errata/ls poprawi to na jakiś sensowny napis ("połóż placek na jakimkolwiek widocznym oddziale" czy coś w tym stylu).
ok. może argument szafy był niedopracowany. ale faktem jest że słówko "anywhere" mie jest rzeczownikiem(noun) więc wedle zasad gramatyki nie może być podmiotem cytowanego zdania w przeciweństwie do słowa "template" które jak najbardziej jest rzeczownikiem, może więc być pomiotem tego zdania.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

katerek pisze:A zasada z tym że placek ma być w TLOS jest po to żeby nie rypnąć katapą kolesia, który stoi pół cała za TLOS, bo bez tego zaraz były by wałki że 2 mm placka kładę w TLOS a resztę poza nim i mam DIRECTA.
Wałki powiadasz... Kładę template na modelu, który widzę i to jest wałek? Chyba, że zacytujesz gdzie w RB jest napisane że "direct hit" jest wtedy kiedy to "dziurka" templatki ląduje na modelu który widzi maszyna. (tylko nie przytaczaj mi proszę zapisu, że jeśli już trafiamy w oddział wroga to musimy centrum położyć na jednym modelu - bo to już wszyscy znamy).

@oczko - że łot?

Czy ja chciałem umieścić "gdziekolwieka" na polu bitwy? Nie, chcę umieścić template. Place template ("place it")
Umieść template. Gdzie? "...anywhere completely within line of sight". uf...

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

kubon pisze:Ale się tego czepiliście. Po prostu kładzie sie placek gdzie chce i koniec. A wy wyjeżdżacie nagle z Plackiem którego zasłania miecz albo który leży pod stołem... Ogarnijcie się #-o Wy chyba specjalnie chcecie doszukać sie błędu w tej zasadzie i wymyślacie czasem idiotyczne interpretacje.
To ty się ogarnij.

Dzięki czepialskim ludziom którzy wychwytują takie bzdurne zapisy mamy szanse poprawic to zanim ktoś zacznie się przy tym upierac na turnieju. wolisz przeprowadzić te dyskusje na forum, i tam udowadniac że wcale takiego zapisu nie, podczas gdy w rzeczywistości jest?
Czy ja chciałem umieścić "gdziekolwieka" na polu bitwy? Nie, chcę umieścić template. Place template ("place it")
Owszem, kładź gdzie chcesz, pod warunkiem że całą ja widzisz. Inaczej zadeklaruj indirecta.

To cos jak wybór samochodu - jak idziesz do salonu toyoty to owszem, możesz wybrac dowolne auto...pod warunkiem że to toyota.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Remo
Falubaz

szafa@poznan pisze:
Owszem, kładź gdzie chcesz, pod warunkiem że całą ja widzisz. Inaczej zadeklaruj indirecta.
Chcesz żebym widział całą templatkę? ... Chodzi Ci o jej powierzchnię poziomą? O każdy kawałek jej 3-calowej średnicy? A z której strony, z dołu czy z góry? Bo już nie wiem o co Ci chodzi... Jeśli tak byś chciał to ja niestety nie mogę tego zagwarantować kładąc templatę nawet na jednym skinku bo jego główka po położeniu templatki na nim zasłania mi jej tylną część (patrząć od strony maszyny) więc Wg. Ciebie do niczego nie mogę strzelać...

A ten argument z salonem Toyoty jest trochę nie teges. Wyszło na to że wybranie Toyoty jest warunkeim wybrania Toyoty - a to jest masło maślane. To jest raczej skutek a nie warunek. Wlazłem do toyoty więc ze skodą nie wyjdę - prawda?

p.s. A może my się nie rozumiemy? Chodzi Ci o to że widząc maszyną cały oddział i kładąć templatkę tak że nic nie zasłania mi LOS do templatki chcesz wziąć pod uwagę coś takiego jak TLOS i zabronić mi położyć "dziurkę" templaty na drugim szeregu bo pierwszy szereg zasłania mi LOS do drugiego szeregu?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Once formed into unit, the
models move and fight as single entity for the
rest of the battle.
Strona 5, dział "Forming Units".
Widzę jednego, widzę oddział - czyli całość ------> Kładę template, gdzie chcę nad tym widocznym oddziałem bo modele w oddziale tworzą jedną całość.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

umiesc placek gdziekolwiek gdzie w pelni widzisz

czyli mozna na spokojnie na oddziale ktory sobie stoi pokrywajac go jak sie chce.
bo odzial widzisz w pelni jakby przez pierwszy szereg

dla mnie w rb jest jasno napisane ze wali sie do unitow i to chyba wystarczy

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

dla mnie cała ta dyskusja to szukanie dziury w całym :roll:
Obrazek

wertex
Chuck Norris

Post autor: wertex »

Czy jak czarodziej rzuca czar pozostający w grze, to może rzucać inne zaklęcia, czy podtrzymywać ten pozostający?
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Czary typu RiP nie są już anulowane poprzez rzucenie innego czaru, można podtrzymywać nawet parę RiP na raz, lecz nie można 2 razy tego samego.
Obrazek

Remo
Falubaz

Rakso_The_Slayer pisze:dla mnie cała ta dyskusja to szukanie dziury w całym :roll:
No dokładnie. Chociaż dziura jest i nie trzeba jej szukać :D ale nigdzie nie jest napisane, że to ona ma być na wybranym modelu do którego mamy LOS i nigdzie indziej...

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

ktoś już chyba mówił, że może dalej castować

W sumie wszyscy wiedzą jak strzelają teraz i jak będą z ST strzelać za tydzień i za miesiąc. jak 2mm unitu gdzieś wystaje i ktoś położy na JEGO ŚRODKU placek to jest kwestia dyskusyjna i zamiast gadać bzdury o widzeniu w całości tylko pierwszego szeregu, czy o plackach pod stołem ustalcie czy to(dokładnie ta sytuacja) jest zgodne czy niezgodne z zasadami zamiast pisać milard postów naokoło tematu.

Awatar użytkownika
Kwaśny
Wałkarz

Post autor: Kwaśny »

Dla mnie to jest prosta sytuacja. Wystaje pierwszy szereg zza lasu chcesz położyć placka na ostatnim którego nie widzisz to walisz indirect. Kładziesz na którymś z wystających modeli to jest normalnie ok. W przypadku kiedy widzisz np 2 unity koło siebie w całości to chyba placka kładziesz jak chcesz i po kłopocie. Kurcze widzę, że pdf-owych rulebooków już sporo się rozpełzło skoro 4 dni przed oficjalnym wydaniem już tyle problemów wynajdujemy :mrgreen:
Kupię:
- 4 edycyjnych bretonnian knights on foot
- bretonnian trebuchet
-wood elves treekins

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Las już nie zasłania LOS-a...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Post autor: Wiewior-lbn »

chciałem się zapytać o starter do 8 ed.
1.Jak będzie wyglądał starter, czyli jakie figsy beda , jakie akcesoria, oraz najwazniejsze , czym bedzie sie roznil podręcznik w starteze od sprzedawanego za 169 zł na allegro.(czy będzie po prostu w biedniejszej wersji graficznej, czy tez nie bedzie wszystkich zasad)
2.ile będzie kosztował i kiedy bedzie mozna go kupic
3. czy już ktoś widział jakiekolwiek zdjęcia ze startera (chodzi mi o figsy), jak tak to moglby zapodac linka czy cos
ORGANIZUJEMY SPOTKANIA MALARZY FIGUREK W LUBLINIE , A W DZIALE SPRZEDAM SPRZEDAJE FIGURKI;)

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

1.
rumoured goodies

High Elves:

Prince on Griffon
Mage on foot
20 Sea Guard
10 Swordmasters of Hoeth
5 Ellyrian Reavers

Skaven

Warlord
Warlock
40 Clanrats
20 Slaves
Poisoned Wind Mortar
Warpfire Thrower
2 Rat Ogres with Packmaster
5 Poisoned Wind Globadiers
Podręcznik z wszystkimi zasadami bez fluffu i grafik.

2. wrzesień 2010 mniej więcej, bo wtedy wychodzą w WD szczegóły.
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Rozumiem, że górki z kilkoma półkami będą rajem dla strzelców... ale tak zastanawiając się nad tym TLOS, przyszła mi jedna myśl.

Wyobraźmy sobie że mamy 3x10 handgunnerów. Oddziały stoją jeden za drugim. Modele pierwszego kucają, modele drugiego stoją, a trzeciego stoją na beczkach.... czy mam rozumieć, że z tak ciasnej formacju, gdzie oddział stoi jeden za drugim mogę walnąć 30 strzałów, bo widzą normalnie wroga?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

W zasadzie nie bo konwersje się nie liczą za bardzo...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Chamsko tak, ale widoczność powinno się sprawdzać na zasadzie widoczności modelu nie konwertowanego, no i przy okazji nie liczą się różnego typu sztandary, skrzydła, ręce z uniesionym mieczem itp.

Awatar użytkownika
krusk
Chuck Norris

Post autor: krusk »

Mogą, ale oddziały z tyłu mają kare -1.
Infernal Puppet pisze:Skavenom udaje się 100%, nieudane projekty to sabotaże konkurencji więc się nie liczą :wink: .

ODPOWIEDZ