VIII Edycja WFB + WoCh

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Re: VIII Edycja WFB + WoCh

Post autor: Jasiuuu »

no za 4pkt to dużo mogą.. pożydzisz im na flaile?
Obrazek
T

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Ciekawostka...
disc of tzeentch, steed of slaanesh: war beast
palanquin: infrantry
juggernaut: monster beast
dragon ogry: monster beast (nie ma supporting attack?)

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

Wiewior-lbn pisze:a ja powiem tak
co by w zasadach nie zmienili, i tak chaos w poruwnaniu do innych armii jest drogi, zgadza sie jednostki sa dobre ale i tak nieco za drogie
tak masz rację do do warriorów koszt 16pkt. to dużo ale mają jedną ważną zasadę wyprzedzającą teraz wszystkie spece jest corem, więc w cale nie trzeba pakować w speciale tylko jechać na samych corach... no może rydwanki czy choseni a tak to po co ? rary no hela lub gigant ( lubię go po prostu ) jeśli ktoś lubi tzeencha to warshrein a tak nic więcej się nie przyda za bardzo w tej ed.

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

dragon ogry: monster beast (nie ma supporting attack?)
Mają, do 3. Wydaje mi się, że dlatego beast a nie infantry bo mają 7 ruchu czyli w 7 goniły na 3 kostkach i tera mają swiftstride dzięki tej kategorii.
Hordes of Chaos.... To było to....

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Michau, a skąd wziąłeś tą informację, że mają do 3 ataków z 2. szeregu? W podręczniku tego nie widzę...
Obrazek

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Podsumowanie, tabelka z typami jednostek
str 509
Hordes of Chaos.... To było to....

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Proponuję zajrzeć do zasad głównych, a nie do streszczenia, dopóki nie wyjdzie errata, to tylko MOnstrous Infantry ma Monstrous Support, czyli bicie 3-ma atakami z drugiego szeregu. Albowiem zasady zawsze biorą górę nad streszczeniami i tym podobnymi.

Inna sprawa, że to duża nieścisłość...
Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Chaosowi zawsze wiatry (magii) w oczy :P .

Swoją drogą czy ASF kasuje ASL od dwuraka ? Bo jeśli tak, to BSB na juggernaucie z dwurakiem i hełmem może być całkiem ciekawa opcją 8) .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

Infernal Puppet pisze:Swoją drogą czy ASF kasuje ASL od dwuraka ? Bo jeśli tak, to BSB na juggernaucie z dwurakiem i hełmem może być całkiem ciekawa opcją 8) .
ASF i ASL się negują czyli bijesz według I a tracisz bonus z ASF jak masz tyle samo I albo więcej masz re-roll to hit

więc wolę mieś AFS i srowd of might żeby mieć 5A ( pan Khorna ) z 6S ( i tam max sV to 1+ to na 4+ ) i re-rollem na wtrafianie... i tak jagga jak na razie się nie opłaca wystawiać, to można grać hero z wymaxowanymi itemami

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Khumanor pisze:
Infernal Puppet pisze:Swoją drogą czy ASF kasuje ASL od dwuraka ? Bo jeśli tak, to BSB na juggernaucie z dwurakiem i hełmem może być całkiem ciekawa opcją 8) .
ASF i ASL się negują czyli bijesz według I a tracisz bonus z ASF jak masz tyle samo I albo więcej masz re-roll to hit

więc wolę mieś AFS i srowd of might żeby mieć 5A ( pan Khorna ) z 6S ( i tam max sV to 1+ to na 4+ ) i re-rollem na wtrafianie... i tak jagga jak na razie się nie opłaca wystawiać, to można grać hero z wymaxowanymi itemami
Jak się nie opłaca? Opłaca! Masz Sobie oddział trolli które są głupie a przy okazji masz przedmiot który czyni cię głupim <i daje ASF>
Jagger ma tak samo dużą podstawkę co troll więc to jest jedyna opcja kiedy dostajesz LOS! na dość twardym oddziale.

Jedyny minus to jest taki że jak robisz klocek trolli to potrzebujesz tam trzymać 1 bohatera a drugiego tez <albo nie daleko>. Generała&BSB a wtedy ten klocek jest niemiłosiernie drogi, przez co będzie się do niego strzelać :wink:
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

Jab pisze:
Khumanor pisze:

Jak się nie opłaca? Opłaca! Masz Sobie oddział trolli które są głupie a przy okazji masz przedmiot który czyni cię głupim <i daje ASF>
Jagger ma tak samo dużą podstawkę co troll więc to jest jedyna opcja kiedy dostajesz LOS! na dość twardym oddziale.

Jedyny minus to jest taki że jak robisz klocek trolli to potrzebujesz tam trzymać 1 bohatera a drugiego tez <albo nie daleko>. Generała&BSB a wtedy ten klocek jest niemiłosiernie drogi, przez co będzie się do niego strzelać :wink:
;)
A.
jugger ma 50x50
trolle 40x40
B.
LoS dostajesz nie od wielkosci podstawki a typu jednostki, musi byc ten sam "troop type"
C.
poco trzymac w trolach generala i/albo/lub jakigos hero/ bsb 12" nie wystarczy?

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

A.
Fakt mój błąd :wink:
B.
Tak, ale wydaje mi się że "kawalerzysta" dostaje LoS! w trollach <nie mogę znaleźć LoS w RB jak się mylę popraw i najlepiej przytocz RB>
C.
Tak ale albo Generał albo BSB mieli mieć ASF <co wynika z posta Khumanor> a wy ASFa macie tylko z Helm of many eyes, a to daje głupotę więc wsadzenie go do trolli jest jak najbardziej zasadne.
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

A czy wiadomo już kiedy będą erraty?
Szukam i nic. A w plotkach taki jest bałagan, że znalezienie info graniczy z cudem. :(
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

Post autor: Delight »

Podobno mają być dopiero 10tego.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Pier..ne GW i ich super podejście do klienta. No cóż tyle wytrzymałem to jeszcze trochę wytrzymam.
Mam nadzieję, że heluchny nie ruszą, bo właśnie drugą kończę malować. :mrgreen: i bardzo bym się wkurzył gdyby ją udupili. :evil:
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Jab pisze:Tak, ale wydaje mi się że "kawalerzysta" dostaje LoS! w trollach <nie mogę znaleźć LoS w RB jak się mylę popraw i najlepiej przytocz RB>
strona 97 i 99, za kazdym razem jest /troop type/

C.
Tak ale albo Generał albo BSB mieli mieć ASF <co wynika z posta Khumanor> a wy ASFa macie tylko z Helm of many eyes, a to daje głupotę więc wsadzenie go do trolli jest jak najbardziej zasadne.
trole maja glupote, a po co boh w trolach, najpredzej chyba zeby dawal LD a jak to bsb to z bazy masz LD i przerzut, ale jak dasz rade 12" utrzybac gienka i bsb to ja np nie widze problemu posiadania samego klocka troli.
Ostatnio zmieniony 7 lip 2010, o 19:20 przez jurak, łącznie zmieniany 1 raz.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Dobra, jestem po kolejnej testowej bitwie WoChem.
Moje wrażenia z gry:

Piechota to miodzio. Wysoka inicjatywa, duże dalsze szarże i możność maszerowania w promieniu 8'' od wroga po zdaniu LD naprawdę wysuwana naszych pieszych do jednych z lepszych w grze. Po kolei zatem.
-Maruderzy. Tani jak barszcz zapychacz, idealny na Steadfista. Jednak, w przeciwieństwie do innego mięsa armatniego, panowie potrafią co nieco zabić. Ba! Olewając zapychającą front formację Hordy, Maruderzy Khorna z Flailami/Gw wypłacają ( po 6 w szeregu , dla przykładu) 19 ataków z S5 i wysoką inicjatywą. Można też inaczej. Skoro możemy już zapomnieć o FO, 30tka z MoT i Shieldami+LA stanowi ciekawą alternatywę. Zdecydowanie tracą pierdolnięcie Khornitów, zyskując Warda na 5+ od frontu w CC.
-Warriorów i Chosenów omówię razem. Za 3pkt. więcej dostajemy rzut na EOTG, 1 więcej Ws( tak, ma to znaczenie w dobie elitarnej piechoty). Obie jednostki są drogie, lecz skuteczne jak cholera. Na forum VC pieją o potędze 32GG z Drakenhoffem. Wyślijcie im 20 Chosenów Khorna z halabardami i FA. Daję im 2 tury na rozmontowanie śmierdzieli vampusiów. Sytuacyjne? Nie sądzę. Jeśli chodzi o kombinacje, to cóż...jest ich wiele( zarówno dla Warriorów, jak i Chosenów). Ośmielę się wymienić kilka:
-MoK, Razor Standard, Halberds-Od cholery ataków z siłą 5 i -3 do AS. Mocarne i brutalne.
-MoT, Banner of Rage+Ironcurse Icon(w przypadku Chosenów)-ekscentryczne i ciekawe. W dobie latających templatek z machin wojennych, kombinacja ta zapewnia zwiększenie przeżywalności przy zachowaniu jebnięcia w CC. Halabardy of course.
-Banner of Eternal Flame+dowolny Mark+Halabardy-witamy plewy z Regenką.
-MoT, Blasted Standard, Collar na Czempionie-Stara kombinacja, teraz nieco fajniejsza.
W przypadku Warriorów można pokusić się o Raptorous i Halabardy.

Magia:
Mamy szczęście. Nawet nasi mali magowie mają dostęp do śmiercionośnego Lore of Death. Dzisiaj zobaczyłem, co w stanie jest zrobić Xereus. Być może niedługo przetestuję snajperki. Lore of Fire nie jest tak słaby, jak na początku myślałem. Każdy czar ma tam swoje zastosowanie( w szczególności Flaming Sword of Ruin, bardzo ciekawy czar wspomagający). Zatem nawet na małe pkt. możemy sklecić mocny magiczny offens. Ja nie narzekam, trafiło nam się z tym Lore of Death.

Special Thanks to...
Hellcannon. W grze z bretą zniszczył małą lancę, piechotę, trebka i Lorda na Hipciu. Brak guessa pomaga. Brak partialek przegina :wink:

Jest dobrze, Panowie i Panie.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Varinastari pisze:Dobra, jestem po kolejnej testowej bitwie WoChem.
Moje wrażenia z gry:
bys najpierw wrzucil rozpiske, bo czasem cos sie sprawdza dobze dopiero w parze z czyms innym ;)

ahh maly edit do Los'a oplaca sie brac nugrla na palanquinie bo pq to infrant i dostaje sie +1 sv za mounta :D (o ile gw nie zrobi wochowi psikusa w erracie)
Ostatnio zmieniony 7 lip 2010, o 20:14 przez jurak, łącznie zmieniany 1 raz.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Niech tak będzie.

Ta z dzisiaj:

Core Units:
30 Chaos Marauders(120pkt.)+MoK(30pkt.)+Fcg(20pkt.)+Great Weapons(30pkt.) - 200pkt.
30 Chaos Marauders(120pkt.)+MoK(30pkt.)+Fcg(20pkt.)+Great Weapons(30pkt.) - 200pkt.
5 Chaos Warhounds - 30pkt.

Special Units:
20 Chaos Chosen(360pkt.)+Mark of Tzeentch(20pkt.)+Halberds(20pkt.)+Fcg(50pkt.)+Ironcurse Icon(5pkt.)+Favour of the Gods(5pkt.)+Banner of Rage(35pkt.) - 485pkt.

Heroes:
Chaos Sorcerer Lord(235pkt.)+Power Scroll(35pkt.)+4lvl Wizard(35pkt.) - Lore of Death - 305pkt.
Exalted Hero(110pkt.)+MoT(10pkt.)+Talisman of Preservation(45pkt.)+Great Weapon(6pkt.)+BsB(25pkt.) - 196pkt.

Umówiliśmy się na absolutnie funową bitwę, dlatego m.in. wystawiłem 20tkę Chosenów. Którzy, po zastanowieniu się, wydają się mocarni.
I chyba coś schrzaniłem. Wszak Favorka i Icon to Enchanted Itemy. No nic, nie miało to żadnego wpływu na przebieg bitwy.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Kilka pytań mam :)

Jak się sprawują losowe szarże przeciw kawaleryjskiej armii?
Jakieś przykłady użycia magii?
Łucznicy i trebusze dużą krzywdę nam robią?

ODPOWIEDZ