8ed, braki piechoty i ile ich trzeba.
Moderator: #helion#
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
8ed, braki piechoty i ile ich trzeba.
Zastanawia mnie kwestia gdy wraz 8ed nadeszła era piechoty. Teraz sporo imperialistów będzie potrzebowało pilnie uzupełnić swój stan piechoty lecz też trzeba wiedzieć ile. Osobiście mam sporo piechoty ljeszcze trochę brakuje mi do pełnego zadowolenia. Jak uważacie że ile mniej więcej warto by mieć by starczało. Chciałbym mieć 2x30 z każdego rodzaju piechoty i to chyba powinno wystarczyć czyli musiałbym połowę tego dokupić. . A u was?
mniej więcej tyle samo
mam 2x 20 swordów i 20 halabard + 25 gsów
czyli czeka mnie zakup brygady albo 2x batalion

czyli czeka mnie zakup brygady albo 2x batalion

- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
A jak zamierzamy jednostki wystawiać?
ja chyba poprzestanę na 5x6 na liczbę 30 chociarz 6x6 też jest kuszące wielce.(ewentualnie 5x7)
ja chyba poprzestanę na 5x6 na liczbę 30 chociarz 6x6 też jest kuszące wielce.(ewentualnie 5x7)
-
- Mudżahedin
Ja zamierzam 32 włóczników (5x6), 24 GS, 20 flagellantów, do tego detachementy z halabard i mieczy
Ja sie właśnie zastanawiam, nad włócznikami. Możnaby ich 4x10 ustawić.
Rozmyślam właśnie nad swordmeni a spearameni. Ci pierwsi mają więcej I co jest ważne w tej ed, lepszego asv i WS natomiast drudzy mają parę ataków więcej. Halabardnicy tylko do detki.
Rozmyślam właśnie nad swordmeni a spearameni. Ci pierwsi mają więcej I co jest ważne w tej ed, lepszego asv i WS natomiast drudzy mają parę ataków więcej. Halabardnicy tylko do detki.
Ja wystawię jak na razie po jednym oddziale halabardników i włóczników oraz dwa oddziały mieczników, jeżeli będę chciał ich dać w liczbie 5x6 na oddział. 6x6 też się uda, jak kilku mieczników skonwertuję. Najbardziej boję się o Greaty i Flagi, bo mam ich równo 20. Nie mniej na razie wstrzymuję się z wszelkimi zakupami. Powody są dwa. Jeden to jednak poczekam na book nowy, bo taki stan mi wystarczy do gry. Drugi o wiele poważniejszy, niech najpierw pomaluję to i pojadę na 4-5 masterów w roku, potem będę mógł się martwić, że potrzebuję 80włóczników 

To fight Chaos on the battlefields, not to grow rich and fat in the golden halls of the capital, that is the purpose of our Cult! - Boomed Luthor's voice at the Council
A ja na szczęście zaopatrzyłem się zimą w boxy do historicala (z braku kasy projekt zarzuciłem
Dzięki czemu braciak ma dodatkowe state troopsy
Aha ze swej strony jako że miałem okazję dostać od imperium wklep polecam sprzedać czołgi na złom albo przetopić na hellstormy 

czołg mam tylko jeden, i jest to duma bo samoróbka (jedna z pierwszych fot w galerii) na żywo co poniektórzy widzieli zapewne
co do piechty to już rozpocząłem zaciąg, spearów mam w tej chwili jakieś 48-50 sztuk, swordów z fillerem (tu wystąpi ogr z dwuraczkiem) znajdzie się ok. 50, GS, tu jest jeszcze niewielki problem, na razie mam 25 pomalowanych, 9 zakupionych w tym command do przerobienia, pozostaje kwestia flagusi bo tylko 14 mam, jakieś detki wypada kupić, a tutaj chyba 2x15 halabard będzie dobre, łuczniaków mam akurat, strzelców aż nadmiar
co do wystawiania to myślę nad regonami albo po 50 (w corach) a jeśli chodzi o gwardię to jakieś 36 do 40 (można wystawić 8x5)
kusi mnie jeszcze wystawienie 2, jak się zmieszczą 3 pegazistów, jako ruchome wsparcie dla piechoty, oczywiście razem z gryfem
, już tak grałem w 6ed. rozpa bosko się sprawdzała a panowie potrafili wymanewrować najbardziej mobilne jednostki

co do piechty to już rozpocząłem zaciąg, spearów mam w tej chwili jakieś 48-50 sztuk, swordów z fillerem (tu wystąpi ogr z dwuraczkiem) znajdzie się ok. 50, GS, tu jest jeszcze niewielki problem, na razie mam 25 pomalowanych, 9 zakupionych w tym command do przerobienia, pozostaje kwestia flagusi bo tylko 14 mam, jakieś detki wypada kupić, a tutaj chyba 2x15 halabard będzie dobre, łuczniaków mam akurat, strzelców aż nadmiar
co do wystawiania to myślę nad regonami albo po 50 (w corach) a jeśli chodzi o gwardię to jakieś 36 do 40 (można wystawić 8x5)
kusi mnie jeszcze wystawienie 2, jak się zmieszczą 3 pegazistów, jako ruchome wsparcie dla piechoty, oczywiście razem z gryfem

no cóż, u mnie wszystko poza 20 kuszami to 6ed. pokonwertowana i pocięta nieraz niemiłosiernie
ale lepszy klimacik trzymają od tych oberwańców z 7-mki

Pomalowane:
30 handgunnerów + 3 snajperów
10 kuszoli
25 greatswordów
25 swordsmenów
9 swordów detka
5 łuczników
10 freecompanies
25 włóczników
18 włóczników (7miu jeszcze maluję)
W następnej kolejności pójdą:
30 flagusi (większość to 5 ed
)
5 łuczników (5ed)
25 włóczników
15 halabardników
Mam na zbycie ok 75 włóczników 6ed, wszyscy z włóczniami do przodu (2 wzory). Po odrąbaniu główek i zastąpieniu nowymi, nieźle to wygląda. Tutaj mój oddział (akurat moi wszyscy niosą włócznie na sztorc)
http://img15.imageshack.us/g/spearmeni7h.jpg/
Posiadanie 75 kolesi pozwoli mi wystawienie 3 x 25, 2 x 35, albo hordę
30 handgunnerów + 3 snajperów
10 kuszoli
25 greatswordów
25 swordsmenów
9 swordów detka
5 łuczników
10 freecompanies
25 włóczników
18 włóczników (7miu jeszcze maluję)
W następnej kolejności pójdą:
30 flagusi (większość to 5 ed

5 łuczników (5ed)
25 włóczników
15 halabardników
Mam na zbycie ok 75 włóczników 6ed, wszyscy z włóczniami do przodu (2 wzory). Po odrąbaniu główek i zastąpieniu nowymi, nieźle to wygląda. Tutaj mój oddział (akurat moi wszyscy niosą włócznie na sztorc)
http://img15.imageshack.us/g/spearmeni7h.jpg/
Posiadanie 75 kolesi pozwoli mi wystawienie 3 x 25, 2 x 35, albo hordę

Podpisuje się pod pytaniem Manfreda 
PS. Widzę, Manfredzie i Gotih'u, że mamy spory problem z nową edycją

PS. Widzę, Manfredzie i Gotih'u, że mamy spory problem z nową edycją

klimat klimatem, ale nasza piechota nie jest wybitnie stworzona do walki, należy obliczyć ilość straconych modeli w pierwszej turze walki; ja zastanawiałem się nad tym mocno i 30 to może być o duuuużo za mało, już rozważam dwa klocki po 40 modeli, chociaż to też chyba za mało....ustawienie takiego klocka? albo 5x8 albo 8x5 z możliwością rozwinięcia do 10x4, i tak najpewniej 10 zginie w pierwszej turze, ale 30 będzie mogło oddaćMurmandamus pisze:ja chyba poprzestanę na 5x6 na liczbę 30 chociarz 6x6 też jest kuszące wielce.(ewentualnie 5x7)

nareszcie Manfred będziesz miał grenadierów pancernych w rozpisce
jakieś okopy jeszcze, stuki, itp i wehrmacht pełną gębą:mrgreen:

Łał... nie wiedziałem, że to spotka się z takim zainteresowaniem... będę musiał dokładnie chłopców zliczyć i pokompletować command groupy do nich. Może po prostu rzucę ich na allegro za symboliczną złotówkę od każdej 25tki
Nie obrażę się jak dojdzie zaledwie do 1zł za model... Grunt by nie siedzieli w pudle i rzezali pomiot chaosu na stołach 
Pozdrawiam

Pozdrawiam