VIII edycja kontra szczury

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Re: VIII edycja kontra szczury

Post autor: Kefas »

nie lekceważcie siły giant gratów... już kiedyś było dużo fajnych rozkminek na ich temat w stosownym temacie ;)
myślę też, że erraty pozmieniają ich zasady w obliczu 8ed...

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... n_2010.pdf

Skoro mowa o erratach, to tu jest nasza. Poza tym, że na pewno dostajemy bonus do LD za ranki przy steadfast, to jestem okropnie rozczarowany, nawet domen magii nie zmienili...

Cóż, mam wrażenie, że trzeba załadować masę tokenów na herosów, wrzucić 200+ slaves do rozpiski i modlić się, żeby abomka i doomwheel wystarczyły za kontrę...
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Poczytaj opis i zmianę storm bannera. Cosmo już się ucieszył jak mu streściłem. ;)
(chyba że coś źle odczytaliśmy).

Czołg i kowadło T10. Czyli dzwon je ma szanse posmyrać. :)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Dobrze zrozumieliście, sztormówa da nam półtora tury względnego spokoju przed ranged attacks przeciwnika i to miło w dobie TLoS, ale ja się pytam co dalej? Próbować łaskotać przeciwnika 3-4 błyskawicami D6S5 na turę? :roll:

Niby miło, że zawsze dodajemy bonus za szeregi do liderki, już myślę o 4 klocach po 50 slaves w rozpisce.

No a czołg i kowadło... Save na 1+. Jest szansa, ale raczej nikła.

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

Myth pisze:Dobrze zrozumieliście, sztormówa da nam półtora tury względnego spokoju przed ranged attacks przeciwnika i to miło w dobie TLoS
z czego to wynika?
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Ale blade of corruption jest znowu grywalne :)

Pozatym czołg można crack's callem potraktować.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Pacek pisze:
Myth pisze:Dobrze zrozumieliście, sztormówa da nam półtora tury względnego spokoju przed ranged attacks przeciwnika i to miło w dobie TLoS
z czego to wynika?
Zapisek sztormówy jest zmieniony na "All shooting attacks that don't use BS...", czyli wywalili tam fragment o non-magical attacks, ergo nawet krasnoludzkie katapki da się poblokować. A to o półtora tury to średnia długość działania sztormówy, czyli działa na przeciwnika jedną turę, na nas, a później statystycznie się wyczerpuje ;-)

@Hobbit o co chodzi z blade of corruption?

Poprawka, czołgu czary bez S dalej się nie imają, spójrzcie na dyskusję w temacie o erratach w dziale zasad.

BTW: warlord na bonebreakerze/warlitterze nie ma look out, sir! idąc w z oddziałem clanratów/stormverminów, prawda? :-(

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

niezły absurd, inni magowie będą zamieniać się w smoki, strzelać 3d6 s4 itp, a u nas niczego nie zmieniono... Domyślam się że problem nie dotyczy tylko nas ale także VC itp :?

czym jest to "steadfast"?

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Myth pisze:BTW: warlord na bonebreakerze/warlitterze nie ma look out, sir! idąc w z oddziałem clanratów/stormverminów, prawda? :-(
Nieprawda, przynajmniej jeśli chodzi o warlittera. ;)
Zajrzyj na str. 486 (bodajże) do tabelki "skaven" w dziale bestiary, jaki skrót jest przy litterze. :) Wiem, pociecha niewielka, ale jakaś jest. To samo miałem z grubym na tronie w plagusach (które teraz są oczko słabe... :( ).

Myth
Szef Wszystkich Szefów

@Matusz, Steadfast to zasada pozwalająca przy break teście wykorzystać swoją normalną liderkę jeśli ma się więcej szeregów niż przeciwnik (tak, 5 slaves może utrzymać smoka ;-) ). Jej przewagą nad stubbornem jest fakt, że możemy do niej użyć LD generała i bonusu za szeregi - wyobraź sobie klocek slaves z steadfast na LD10 w pobliżu generała i BSB ;-)

No a ta magia to faktycznie syf, teraz, myślę nad rozpiską i jedyne co mi przychodzi do głowy to próbować ładować plagę we wroga (bo nawet nie można mieć 2x scorch w armii...).

@Krzysiek, dzięki za sprostowanie, chociaż i tak każdemu marzy się warlord na ratogrze ze względu na zadawane przez niego obrażenia =P~

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

Fajnie że na 1500 można wystawić warlorda z fell blade

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Daleko mi do niedoceniania Giant Ratów. W czasie moich batalii samotnie pokonały: Demonetki, Furie, Knightly Order.
KrzysiekW pisze:Czołg i kowadło T10. Czyli dzwon je ma szanse posmyrać. :)
Myth pisze:No a czołg i kowadło... Save na 1+. Jest szansa, ale raczej nikła.
O ile dobrze pamiętam to dzwonek zadaje jednostką z T7 d6 automatycznych woundów olewających save'a.
Nie wziąłem armybooka na wakacje #-o
Obrazek

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Lazur pisze:O ile dobrze pamiętam to dzwonek zadaje jednostką z T7 d6 automatycznych woundów olewających save'a.
D3 z savem
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Co by było lepsze na 8 edycje: działko czy doomwhel ?

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

działko-tak myślę...

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Goglem pisze:Co by było lepsze na 8 edycje: działko czy doomwhel ?
Myślę, że przez ograniczenia posiadania w armii 3 takich samych rarów i to i to jest dobre.
Gdyby nie ograniczenia zmieściły by się 5 warplightningów w armii na 1000 punktów 8)
Obrazek

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

Lazur pisze:Myślę, że przez ograniczenia posiadania w armii 3 takich samych rarów i to i to jest dobre.
2rarów

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Chodziło mi o nie możność posiadania 3 takich samych rarów. Fakt źle napisałem :oops:
Obrazek

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Zebrało mi się na przemyślenia w związku z nową edycją.

Co do corów to nie mogę się zdecydować jakie jednostki brać i w jakich kombinacjach uzbrojenia. Ciekawą alternatywą dla oklepanych HW+Sh stają się włócznie zarówno dla klanratów czy niewolników. Wykopki też są kuszące w związku z polepszeniem maszyn. Stormy też są niczego sobie, ale nie wiem jak z punktami. Giantraty pewnie pójdą w odstawkę, z racji na brak punktów.

Co do specjali: to nie widzę żadnej interesującej jednostki. Censerzy nie poradzą sobie, chyba, że w sporych ilościach, monkowie teraz przegrywają w rywalizacji ze stormverminami (chyba, że planujemy wrzucić tam wózek), ogry są zbyt wrażliwe na strzelanie, a globki nadają się tylko przeciwko czołgowi. Zostają tylko jezzki, ale te boli stormbanner który w dalszym ciągu jest obowiązkowym wyborem

Rary się wyrównały, każde z nich jest interesującym wyborem, chociaż wheel stracił. Maszyny też będą cierpiały z powodu sztormówy. Ale myślę że abotka i działo znajdą się pewnie w prawie każdej rozpisce.

Co do lordów: VL odpada, seer jest obowiązkowy, ale dzwon... co prawda 18'' generalskiego i wynik 11-12 jest nie do pogardzenia, ale śmierć generała jest tragedią dla szczurów i za tę cenę mamy warlorda z felbladem (albo innymi zabawkami)... ciężki wybór.

Herosi: w sumie teraz każdy ma coś do zaoferowania, nawet zabójca dzieęki potion of strenght i ASF może namieszać. Z całą jednak pewnością inżynierowie wydają się najciekawszym wyjściem i BSB oczywiście obowiązkowy.

Magiczne przedmioty: jeżeli nie poprawią ST to zacznę poważnie myśleć nad brass orbem :) Tak poza tym to spora część naszych itemów przegrywa w starciu z commonami. Scrolle są bezużyteczne, piszczałki podobnie, ale za to pojawia się parę interesujących rozwiązań, choćby warpsone armour + dawnstone :)

A wy macie jakieś spostrzeżenia, albo ciekawe kombinacje przedmiotów na bohaterów?

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

Ta wziąć Seera na piechte ze względu na poziom i dać mu ifka przy dublecie i walnąć test inicjatywy np na stam tanka, albo jak to mają być hordowe armie to plage i w końcu 13stke , a potem warlorda z fell bladem na smoka czy inne downy.
Doom whell strzela 3 razy a działko raz jak na doom whellu wylosujesz S10 to po fajnych jednostkach wroga, a i jeszcze doom poradzi sobie z gównianymi lataczami co mają magów ciąć i maszyn rozkręcać.

ODPOWIEDZ