DE a 8 edycja
Moderator: Yudokuno
- Brat_Kruger
- "Nie jestem powergamerem"
Re: DE a 8 edycja
pewne jest jedno - pytanie i odpowiedź z w FAQ przeczy temu co jest w erracie to armybooka .... czekam na poprawkę - w którą bądź stronę
pojęcie attemting to cast jest szersze bo czary możesz rzucać nie tylko na unity... prosteBrat_Kruger pisze:no tak ... w przytoczonych przykładach z rulebooka jest mowa o "cast on enemy units" - a to chyba coś zmienia, bo w opisie przedmiotu jest samo "attempting to cast" - nie ma słowa o "unicie"
Ż.
P.S. kampanię prezydencką uznaję za oficjalnie otwartą
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
ja jestem za tym by był wg faqa czyli ograniczony do 12 od czarodzieja. Faqerowi sięcoś pomyliło gdy dopisywał faq do erraty.
Ja też - wylatuję smokiem do przodu i napieprzam czarodziejkami z drugiej linii nie ryzykując miscasta. Dla mojego stylu gry dużo lepszy jest "obcięty" hote z FAQ. Ale bez uściślenia się nie obejdzieja jestem za tym by był wg faqa czyli ograniczony do 12 od czarodzieja
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Ja nie za bardzo rozumiem jak z jednego (nawet nieprecyzyjnego) opisu hoteka można wyinterpretowac dwa różne jego działania.
Nie moze byc przecierz tak, że działanie dotyczy zarówno magów znajdujących się w 12 calach od hoteka jak i efektów czarów, które "celują" w strefę 12 cali od hoteka.
Faq wskazuje, ze chodzi o to drugie zatem IMO:
- Mój mag może stać sobie cal od hoteka, ale skoro wali pocisk na drugi koniec stołu to nie moze byc mowy o miscascie;
- Wszyscy magowie DE mogą byc skupieni przy hoteku i nie maja miscasta jesli efekt ich czarów jest poza zasięgiem hoteka.
“Any Wizard (friend or foe) attempting to cast a
spell within 12" of the wearer must roll on the Miscast table on
any roll of a double, but will only cast a spell with irresistible
force on a roll of double 6.”
Opis jest dwuznaczny wiec trzeba wybrac jedno zbnaczenie. Faq stanowi sugestię jak to zrobić.
Nie moze byc przecierz tak, że działanie dotyczy zarówno magów znajdujących się w 12 calach od hoteka jak i efektów czarów, które "celują" w strefę 12 cali od hoteka.
Faq wskazuje, ze chodzi o to drugie zatem IMO:
- Mój mag może stać sobie cal od hoteka, ale skoro wali pocisk na drugi koniec stołu to nie moze byc mowy o miscascie;
- Wszyscy magowie DE mogą byc skupieni przy hoteku i nie maja miscasta jesli efekt ich czarów jest poza zasięgiem hoteka.
Opis jest dwuznaczny wiec trzeba wybrac jedno zbnaczenie. Faq stanowi sugestię jak to zrobić.
Fakt, właśnie wymyśliłeś trzecie. I też nie jest do końca złeJa nie za bardzo rozumiem jak z jednego (nawet nieprecyzyjnego) opisu hoteka można wyinterpretowac dwa różne jego działania.
To najsłabszy punkt tej koncepcji - z dupy wzięte założenie.Nie moze byc przecierz tak, że (...)
I co można zrobić z tym przedmiotem?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Wiem i totalnie się z tym nie zgadzam. Skoro jednak temat wraca wraz z VIII stwierdziłem, ze warto by było skończyć z tą niedorzecznoscią.Rasti pisze:W 7 edycji działa tak, jak napisałeś w swoim 2 zdaniu.
Bo nie moze byc przecierz tak, że dzialanie przedmiotu wiaąże się zarówno z miejscem skąd czar jest rzucny (osoba maga) i równoczesnie z miejscem, w które czar jest rzucany (punkt na stole, wrogi lub zaprzyjaxniony oddział).
W opisie autor booka nic nie wylicza, działanie jest jedno, niestety dwuznaczne, co przesadza o możliwym tylko jednym kierunku interpretacji.
Po polskiemu: Jesli mag próbuje rzucic czar 12 cali od hoteka...
nie może oznaczać, ze dotyczy to i maga i rzuconego czaru. W zdaniu nie ma bowiem odniesienia 12 cali zarówno do maga jak i do rzuconego czaru. Odniesienie jest do jednej z tych rzeczy, niewiadomo do ktorej, ale wyjasnia to faq.
@ Jankiel, za przeproszeniem, z dupy wzięta to była dotychczasowa interpretacja, która prowadziła do wniosku, że:
Mag który znajduje sie 12 cali od hoteka lub rzuca czar w cel oddalony 12 cali od hoteka musi zrobic to czy tamto.
Ja w orginalnym tekscie nie widzę słowa "lub", czy czegokolwiek innego co sugerowałoby mnogosć sytuacji, w których hotek ma zastosowanie. Ma jedno, tylko zajebiscie dwuznaczne. IMO na chwile obecną w tej kwestii kluczowy jest faq.
Mag który znajduje sie 12 cali od hoteka lub rzuca czar w cel oddalony 12 cali od hoteka musi zrobic to czy tamto.
Ja w orginalnym tekscie nie widzę słowa "lub", czy czegokolwiek innego co sugerowałoby mnogosć sytuacji, w których hotek ma zastosowanie. Ma jedno, tylko zajebiscie dwuznaczne. IMO na chwile obecną w tej kwestii kluczowy jest faq.
Dotychczasowa, czyli która? Z 7 edycji, gdzie było "cast or target"?Jankiel, za przeproszeniem, z dupy wzięta to była dotychczasowa interpretacja, która prowadziła do wniosku, że
Teraz wykreślili "or target". A w FAQ dopisali, że działa na obaszarówki jeśli ofiara jest w 12". I co to ma niby oznaczać? Ja nie wiem. W przeciwieństwie do większości osób, które dokładnie wiedzą, jak to ma działać (i przeważnie pokrywa się to z tym, jak chciałyby, żeby hotek działał).
W swietle faqa Hotek nie dotyczy miejsca gdzie stoi mag, który rzuca czar, tylko miejsca gdzie czar "spada".
Celem czaru może być:
- unit (friend or foe)
- punkt na stole
- pewien obszar
Jesli, ktorykolwiek z tych celów pokrywa sie z zasięgiem hoteka IMO hotek działa.
Jest to bardzo kozystna interpretacja dla samych DE i nie mogę jakos się dopatrzec bonusów, które ja miałbym odniesć z takiego dzialania Hoteka.
@Jankiel. Nawiązujac do tego co napisales. Wisi mi jak będzie działał. Wyraziłem jedynie sprzeciw wobec nadinterpretowania obecnego opisu jego działania i wprowadzania alternatyw. Osobiscie to bym chciał zeby takiego przedmiotu nie było wcale.
Celem czaru może być:
- unit (friend or foe)
- punkt na stole
- pewien obszar
Jesli, ktorykolwiek z tych celów pokrywa sie z zasięgiem hoteka IMO hotek działa.
Jest to bardzo kozystna interpretacja dla samych DE i nie mogę jakos się dopatrzec bonusów, które ja miałbym odniesć z takiego dzialania Hoteka.
@Jankiel. Nawiązujac do tego co napisales. Wisi mi jak będzie działał. Wyraziłem jedynie sprzeciw wobec nadinterpretowania obecnego opisu jego działania i wprowadzania alternatyw. Osobiscie to bym chciał zeby takiego przedmiotu nie było wcale.
Wcześniej było cast or target. Skasowano target (który dodano w 7 edycji, w 6 było tylko cast). Co to zazwyczaj oznacza, panie prawniku?Wyraziłem jedynie sprzeciw wobec nadinterpretowania obecnego opisu jego działania i wprowadzania alternatyw.
Imo jedynie wymyśliłeś sobie takie działanie hoteka. Jakoś się ono wiąże z FAQ, ale stoi w sprzeczności z dotychczasowymi zasadami tego przedmiotu.
Jakoś to zostanie uściślone, bo póki co każda właściwie interpretacja jest w jakiś sposób uzasadniona, a rzucanie k6 w każdej bitwie, by określić działanie hoteka, nie wchodzi w grę. Ja nie opowiadam się za żadną opcją, bo wszystkie są dla mnie uzasadnione.
Nie pisałem o Tobie - większość graczy DE już jest przekonana, że hotek działa jak dawniej. Podobnie było w przypadku book of hoeth - większość przeciwników tej armii była w stanie twierdzić, że każdy dublet to miscast. Ot, to, co chcemy zobaczyć wypacza postrzeganie rzeczywistości.i nie mogę jakos się dopatrzec bonusów, które ja miałbym odniesć z takiego dzialania Hoteka.
Może jeszcze nazwij GW racjonalnym ustawodawcą. Sorry Kuba, ale prawniczy bełkot nie ma tu chyba nic do rzeczy. Moje zdanie odnosnie wczesniejszej interpretacji (7 ed) hoteka cofam. W domu mam tylko polski kodeks i stąd pewnie mój błąd. Sciagnałem sobie angielskiego pdfa i rzeczywiscie było tak jak mówisz.Wcześniej było cast or target. Skasowano target (który dodano w 7 edycji, w 6 było tylko cast). Co to zazwyczaj oznacza, panie prawniku?
Co do obecnego brzmienia:
Dla mnie powyższe może oznaczać, że w 12 calach musi być albo cel czaru, albo miejsce dzie stoi mag, ktory go rzuca. Nie oznacza, ze obie sytuacje mają zastosowanie. Czytając faq dochodze do wniosku, że chodzi o to pierwsze.
pozdr.
Wtrącę swoje trzy gorsze bez mieszania się do dotychczasowych zasad, innych części FAQ czy zdań sędziów:
Jako tłumacz przełożyłbym to tak:
Mam nadzieję, że jakoś to pomoże
Jako tłumacz przełożyłbym to tak:
I żadną miarą nie ma tutaj miejsca na stwierdzenie, że chodzi o to czy cel jest w 12" od pierścienia jeśli maga w tym zasięgu nie ma. Pytałem też innych na wszelki wypadek, niepowiązanych z grą, z tekstu nie wynika nic ponad to co napisałem.każdy czarodziej próbujący rzucić czar w 12" od posiadacza przedmiotu musi rzucić na tabelę nieudanego czaru za każdym razem, gdy na kościach pokaże się dublet, ale rzuci je z nieodpartą siłą tylko jeśli wyszedł dublet dwóch 6
Mam nadzieję, że jakoś to pomoże
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
Po pierwsze, jak niby ja mówię?debek ma racje. gdyby bylo jak mowi Jankiel opis by byl zaopatrzony w przecinki. tak obiektem opisu 12" staje sie spell
Po drugie, jakie przecinki?
Po trzecie, wytłumaczcie proszę, po jaką cholerę wykreślili słowo target?
Po czwarte - zobaczcie, jak beznadziejnie są napisane FAQ do wielu armii.
Witam wszystkich miłośników DE. To mój pierwszy post na forum i stąd te krótkie słowa przywitania. Gram DE od 7ed i mój styl gry zawsze opierał się raczej na jeździe CO i DR. Trochę ubolewam na tym że w 8ed tak bardzo zmniejszyli jej role (to spostrzeżenie opiera się raczej na informacjach od różnych osób, sam bowiem nie czytałem podręcznika). Zmiany wynikające z erraty są raczej mało zauważalne. Choć tutaj kociołek dostał po pupie i w tej chwili ma 3wo. Ciekawą sprawą są natomiast zmiany wynikające z samych zasad i w ten sposób korsarze z mocą kociołka będą przegięci. Bo taki oddział z chorągwią węża morskiego i kiling blow (od kociołka) wypłaca mnóstwo ataków i wyrzyna największych twardzieli. I tutaj mam pytanie czy za 10osób w szeregu kolejny szereg otrzymuje atak? Troszkę mnie boli również magia. Wszystkie lory z podręcznika głównego są wypasione a dark zostawili takim jakim był.
Definicja z erraty jest jasna. A faq... No coz... Sama pisownia "area of effect spells" jest raczej bledna. Powinno byc "area-of-effect spells", ale to mala pierdola.
"Do area of effect spells miscast on a double if they affect any model
within 12" of the Ring of Hotek?"
Z tego wynika, ze hotek dziala na obszarowki, rzucane w 12calach od posiadacza. Po co taka zasada? Trzeba zapytac autora faqu.
W ogole tutaj chyba nie ma co dyskutowac. Pociski i inne czary rzucane w hoteka nie miscastuja w przeciwienstwie do obszarowek. Wszystko miscastuje jezeli hotek jest w 12calach od wrogiego maga.
"Do area of effect spells miscast on a double if they affect any model
within 12" of the Ring of Hotek?"
Z tego wynika, ze hotek dziala na obszarowki, rzucane w 12calach od posiadacza. Po co taka zasada? Trzeba zapytac autora faqu.
W ogole tutaj chyba nie ma co dyskutowac. Pociski i inne czary rzucane w hoteka nie miscastuja w przeciwienstwie do obszarowek. Wszystko miscastuje jezeli hotek jest w 12calach od wrogiego maga.
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".