8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Rafał_Pękala
- Mudżahedin
Re: 8 edycja- pytania
AHW i frenzy dają tą samą zasadę: extra attack więc jak mówisz że zasady się nie kumulują to powinny mieć tylko dwa ataki
Ogarnij się.Rafał_Pękala pisze:AHW i frenzy dają tą samą zasadę: extra attack więc jak mówisz że zasady się nie kumulują to powinny mieć tylko dwa ataki
To są 2 różne zasady... które przy okazji mają taką samą właściwość.
Dobra teraz coś od Siebie. Mamy teraz takie fajne scrolle typu feedback scroll czy leeching scroll i one mają napisane coś takiego:
"...Insetad of attepting to disspell a spell..." no i teraz jest pytanie czy można tego użyć na IFce, ponieważ w przeciwnieństwie do tego co powiedział Jankiel to uważam że nie można. I sądzę tak z dwóch powodów.
1) IF nie można disspellować więc jak można robić coś zamiast czegoś czego nie ma?
2) W RB na stronie 33 jest napisane "... your opponent can not even attempt to prevent the magical mayhem soon to be unleashed - go straight to step 4, spell resolution.
Z tych 2 powodów sądzę że rzucenie tego scrolla jest nie możliwe ponieważ nawet nie masz kiedy go rzucić ponieważ rzucasz go w disspell fazie, której... nie ma!
Ostatnio zmieniony 13 lip 2010, o 22:51 przez Jab, łącznie zmieniany 1 raz.
Paskudny uśmiech power gamera
- Rafał_Pękala
- Mudżahedin
sorry ale doczytaj booka to są te same zasady:
"frenzied troops have an extra attack and imunne to psychology sepcial rule"
a addational handweapon też ma special rule: extra attack
Balisty z multiplem maja w opisie 2AP czyli jest możliwe posiadanie 2AP,
z drugiej strony dziwi mnie to ze balista posiada 4 sily 2AP i nie dostaje sie bonusu -1 AS za te 4s, powinni napisać S4 +AP i wszystko było by jasne...
z drugiej strony dziwi mnie to ze balista posiada 4 sily 2AP i nie dostaje sie bonusu -1 AS za te 4s, powinni napisać S4 +AP i wszystko było by jasne...
Daemons, X-Wing & Black Tea
Fakt <widać że jeszcze jestem przesiąknięty starą edycją> i jest dopisek którego chyba nie przytoczyłeś ale przy zasadach o zasadach specjalnych jest napisane że efekty się kumulują chyba że jest napisane inaczej. Dlatego możesz mieć 2x frenzy i dostajesz 2x ataki a jeżeli masz jeszcze AHW to dostajesz w sumie 3 ataki. To nie jest joke.Rafał_Pękala pisze:sorry ale doczytaj booka to są te same zasady:
-
- Oszukista
przy opisie paired weapons jest informacja ze liczone sa jako ahw, ale nie ma wyraznie napisane, ze nie mozna do kompletu wziac tarczy. Jak to jest?
Tarczę możesz mieć. Dodatkowy AS przy strzelaniu ale w CC musisz używać broni magicznejemiel_regis pisze:przy opisie paired weapons jest informacja ze liczone sa jako ahw, ale nie ma wyraznie napisane, ze nie mozna do kompletu wziac tarczy. Jak to jest?
Będzie lekko zbiorczy post z ostatnio zadanymi pytaniami (+parę nowych). Mam nadzieję, że otrzyma jedną, lecz satysfakcjonującą odpowiedź:
1. Czy od czarów i ich wszystkich efektów (również miscasty i misfire'y) przysługuje LoS!?
2. Czy arcane itemy: Feedback Scroll, Scroll of Leeching, Sivejir's Hex Scroll i Scroll of Shielding można użyć gdy przeciwnik rzucił czar z IF?
3. Za jaki troop type należy przyjąć modele, w których bohaterowie jeżdżą na warbeastach, monstrous beastach, infantry (tu również jakie zasady dokładnie obowiązują)? Jest to ważne w przypadku określenia czy modelowi przysługuje LoS!
4. W pierwszym akapicie w poddziale "Pistol" na str. 91 jest opisane w liczbie pojedynczej użycie pistoletu jako additional hand weapon - czy takie użycie jest możliwe, czy pistolet w walce może być użyty tylko w kombinacji "Brace of Pistols"?
5. Jak w końcu jest z tym limitem kości powera w magic phase. 12 na całą fazę, czy 12 w każdym momencie fazy?
6. Czy maszyny pivotują zaraz przed strzałem, czy tylko w fazie movementu?
7. Zasada "Entrenchment" Master Engineer - daje hard cover i defended obstacle dla jednej maszyny, do momentu gdy ta się poruszy. Co w tym przypadku oznacza defended obstacle i z jakimi zasadami się to wiąże?
8. Czary potocznie zwane "snajperkami" (bąble nurgla WoCHu, trzy czary z Lore of Death itd.) - jak działają przeciwko pojedynczym złożonym modelom - np. bohaterom na potworach? W RB jest napisane, że bohater w takim przypadku może zostać zaatakowany bezpośrednio, tylko wtedy gdy atak ma zasadę "sniper".
9. Co z broniami z profilem "Strength: as user" - według RB zawsze atakują z "unmodified Strength", a więc czy czary zwiększające siłę na oddziale wpływają na tą zasadę?
1. Czy od czarów i ich wszystkich efektów (również miscasty i misfire'y) przysługuje LoS!?
2. Czy arcane itemy: Feedback Scroll, Scroll of Leeching, Sivejir's Hex Scroll i Scroll of Shielding można użyć gdy przeciwnik rzucił czar z IF?
3. Za jaki troop type należy przyjąć modele, w których bohaterowie jeżdżą na warbeastach, monstrous beastach, infantry (tu również jakie zasady dokładnie obowiązują)? Jest to ważne w przypadku określenia czy modelowi przysługuje LoS!
4. W pierwszym akapicie w poddziale "Pistol" na str. 91 jest opisane w liczbie pojedynczej użycie pistoletu jako additional hand weapon - czy takie użycie jest możliwe, czy pistolet w walce może być użyty tylko w kombinacji "Brace of Pistols"?
5. Jak w końcu jest z tym limitem kości powera w magic phase. 12 na całą fazę, czy 12 w każdym momencie fazy?
6. Czy maszyny pivotują zaraz przed strzałem, czy tylko w fazie movementu?
7. Zasada "Entrenchment" Master Engineer - daje hard cover i defended obstacle dla jednej maszyny, do momentu gdy ta się poruszy. Co w tym przypadku oznacza defended obstacle i z jakimi zasadami się to wiąże?
8. Czary potocznie zwane "snajperkami" (bąble nurgla WoCHu, trzy czary z Lore of Death itd.) - jak działają przeciwko pojedynczym złożonym modelom - np. bohaterom na potworach? W RB jest napisane, że bohater w takim przypadku może zostać zaatakowany bezpośrednio, tylko wtedy gdy atak ma zasadę "sniper".
9. Co z broniami z profilem "Strength: as user" - według RB zawsze atakują z "unmodified Strength", a więc czy czary zwiększające siłę na oddziale wpływają na tą zasadę?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
2 regeneki możesz mieć, śmiało! Jednak z innych zasad wynika że tylko raz rzucasz na nią a w dodatku nie możesz wtedy rzucać na warda.
A 2x ASF ma sens tylko jak weźmiesz GW. W ten sposób jeden ASF wyrównuje się z ASLem, zaś drugi ASF daje ci atakowanie jak u HE. <tak przynajmniej właśnie to wymyśliłem> Nie wiem czy to ma sens akurat w sposób jaki to przedstawiasz, ale fakt jest taki że niektóre specjalne zasady się lepiej ze sobą kumulują niż 2x asf czy 2 nie legalne testy regenki
A 2x ASF ma sens tylko jak weźmiesz GW. W ten sposób jeden ASF wyrównuje się z ASLem, zaś drugi ASF daje ci atakowanie jak u HE. <tak przynajmniej właśnie to wymyśliłem> Nie wiem czy to ma sens akurat w sposób jaki to przedstawiasz, ale fakt jest taki że niektóre specjalne zasady się lepiej ze sobą kumulują niż 2x asf czy 2 nie legalne testy regenki
Zaba
Licząc ze to co wyżej pisaliście jest nie prawdą znaczy sie ze nie sumują te specjale
To jak wyjaśnić fakt że GW podało przy Baliście 4S 2AP ? przecież to z automatu wskazuje na -3 AS heh a nigdy nie widziałem jakiegoś FAQ od GW w tej sprawie tylko jakieś wyjaśnienia na forum i to tylko PL.
Jak GW się nie odezwało w tej sprawie powinno być -3AS a nie że ktoś sobie ubzdurał na forum ze do AP wliczone jest te 4 siły
Przecież jak mamy broń 4S z AP to co to też niby te AP jest wzięte z tej siły ?
Chyba że w baliście to nie jest AP tylko coś innego, jakaś specjalna dodatkowa zasada. np CHGW
Jest może jakieś forum czy coś w ktorym można zadawac pytania do GW ?
Licząc ze to co wyżej pisaliście jest nie prawdą znaczy sie ze nie sumują te specjale
To jak wyjaśnić fakt że GW podało przy Baliście 4S 2AP ? przecież to z automatu wskazuje na -3 AS heh a nigdy nie widziałem jakiegoś FAQ od GW w tej sprawie tylko jakieś wyjaśnienia na forum i to tylko PL.
Jak GW się nie odezwało w tej sprawie powinno być -3AS a nie że ktoś sobie ubzdurał na forum ze do AP wliczone jest te 4 siły
Chyba że w baliście to nie jest AP tylko coś innego, jakaś specjalna dodatkowa zasada. np CHGW
Daemons, X-Wing & Black Tea
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Jest to dokłądnie opisane w rulebooku.3. Za jaki troop type należy przyjąć modele, w których bohaterowie jeżdżą na warbeastach, monstrous beastach, infantry (tu również jakie zasady dokładnie obowiązują)? Jest to ważne w przypadku określenia czy modelowi przysługuje LoS!
Hero na war beast: staje sie cavalry
Hero na monstrous beas: staje sie monstrous cavalry
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
w związku z tym sztandarem +1 do LD, powstaje pytanie dotyczące Imperium. Unit nie może korzystać z LD Generała, ale czy Generał siedząc w klocku/kawie ma +1 do LD na chłopską mózgownicę to tak, wtedy mamy LD 10 w 12" i ewentualne re-rolle od BSB
jeśli zaś w klocku GS siedzi inny charakter, który nie jest generałem a ma 9LD, czy w takim razie unit GS-ów dostaje LD 9 + 1 za sztandar Czy taki charakter korzysta z zasady sztandaru i daje LD 10 na stubborn i psychologię czy tylko na to drugie
jeśli zaś w klocku GS siedzi inny charakter, który nie jest generałem a ma 9LD, czy w takim razie unit GS-ów dostaje LD 9 + 1 za sztandar Czy taki charakter korzysta z zasady sztandaru i daje LD 10 na stubborn i psychologię czy tylko na to drugie
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Jest wręcz napisane, że specjalne zasady się kumulują, co rodzi problemy takie jak 2x frenzy, ale fafnaście razy armour piercing (raz za banner, raz za czar, raz za broń).Jankiel pisze:Tobie tak wychodzi. Nigdzie nie jest napisane, że special rules się nie kumulują.
- Rafał_Pękala
- Mudżahedin
Remx pisze:Zaba
bolce nie mają 2 AP, w booku piszą jedynie że strzelają z S4 i z -2 do armour save'a