8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
nie ogarniasz...
BOLEC S4+ armour piercing special rule
w 7ed. booku AP (armor piercing) dawał dodatkowe -1 do sv.)
ergo:
Balista ma -2 do sv bo ma(!) siłe 4!!
Yatta!
BOLEC S4+ armour piercing special rule
w 7ed. booku AP (armor piercing) dawał dodatkowe -1 do sv.)
ergo:
Balista ma -2 do sv bo ma(!) siłe 4!!
Yatta!
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Dlaczego nie może? W erracie (do wochu przynajmniej) jest usunięty cały akapit o BSB,a jedyna restrykcja to to że nie może być generałem(chyba że specjalne zasady mówią inaczej).Morsereg pisze:nie mozeSiriael pisze:BSB z magicznym sztandarem może mieć magiczne przedmioty?
W booku też nie znalazłem przeciwwskazań.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
errata nic nie usuwa, tylko dodaje fragment że bsb nie moze byc generałem którego w tym booku zabrakło.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Nie jest napisane "staje się..." - jest napisane, że "używa zasad...". A to wcale nie musi oznaczać, że zmienia troop type. Ale dobrze załóżmy, że jest tak jak mówisz. Co więc się dzieje z Hero na mountcie o troop type infantry (palanquin, war litter)? Jak go klasyfikować i jakie zasad dla niego obowiązują?szafa@poznan pisze: Jest to dokłądnie opisane w rulebooku.
Hero na war beast: staje sie cavalry
Hero na monstrous beas: staje sie monstrous cavalry
Ponadto, byłbym wielce rad z pojedynczych odpowiedzi na resztę pytań, mimo iż może odpowiedzi na nie się pojawiły. Powodowane jest to tym, że odpowiedzi na te pytania pojawiały się w chaosie i nawale wielu problemów lub mogły zostać zupełnie pominięte. A tak zebrane będą stanowiły dogodny odnośnik.
1. Czy od czarów i ich wszystkich efektów (również miscasty i misfire'y) przysługuje LoS!?
2. Czy arcane itemy: Feedback Scroll, Scroll of Leeching, Sivejir's Hex Scroll i Scroll of Shielding można użyć gdy przeciwnik rzucił czar z IF?
3. Za jaki troop type należy przyjąć modele, w których bohaterowie jeżdżą na warbeastach, monstrous beastach, infantry (tu również jakie zasady dokładnie obowiązują)? Jest to ważne w przypadku określenia czy modelowi przysługuje LoS!
4. W pierwszym akapicie w poddziale "Pistol" na str. 91 jest opisane w liczbie pojedynczej użycie pistoletu jako additional hand weapon - czy takie użycie jest możliwe, czy pistolet w walce może być użyty tylko w kombinacji "Brace of Pistols"?
5. Jak w końcu jest z tym limitem kości powera w magic phase. 12 na całą fazę, czy 12 w każdym momencie fazy?
6. Czy maszyny pivotują zaraz przed strzałem, czy tylko w fazie movementu?
7. Zasada "Entrenchment" Master Engineer - daje hard cover i defended obstacle dla jednej maszyny, do momentu gdy ta się poruszy. Co w tym przypadku oznacza defended obstacle i z jakimi zasadami się to wiąże?
8. Czary potocznie zwane "snajperkami" (bąble nurgla WoCHu, trzy czary z Lore of Death itd.) - jak działają przeciwko pojedynczym złożonym modelom - np. bohaterom na potworach? W RB jest napisane, że bohater w takim przypadku może zostać zaatakowany bezpośrednio, tylko wtedy gdy atak ma zasadę "sniper".
9. Co z broniami z profilem "Strength: as user" - według RB zawsze atakują z "unmodified Strength", a więc czy czary zwiększające siłę na oddziale wpływają na tą zasadę?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
- Barbarossa
- Mniejsze zło
No własnie, tyle że jakoś na razie to dyskutujemy niewiele... W szczególności niektórzy z nas.
na 1 i 3 nie znam odpowiedz
czyli te scrolle nie moga byc uzyte bo omija sie 3 faze magii (dispel), w ktorej mogly by one byc uzyte. z casta (2 faza) przechodzi sie od razu do spell resolution (4 faza).
tym bardziej nie mozna go uzywac z tarcza (chyba gdzies tam wczesniej sie o to pytales) bo z tarcza moze byc uzywany tylko hand weapon a nie special weapon.
imho nie moga przekroczyc 12 kosci ale po zuzyciu paru na czarowanie mozna dorobic kolejne ze zdolnosci, przedmiotow, zasad spelli. jesli tak nie jest to znaczy, ze nie mozna uzyc power stona jesli na poczatku fazy magii wyrzuci sie 6x6. tak samo nie mozna by dodawac kolsci z lore of death po zadaniu rany.
czyli nie jest to jakas "specjalna" oslona. daje po prostu przeciwnikowi -2 do strzelania i tak po prawdzie nic wiecej. bo jak obsluganci sie breakuja to maszyna wybucha.
no chyba, ze oslona zostaje w grze (w co watpie), w tym momencie przeciwnik, goniac musi rzucac na dangerous terrain.
obstaje przy swoim nawet mimo przeczytania akapitu ze s. 89: "if a weapon's Strength is shown as 'as user' then attacks made with weapon use the wielder's own unmodified Strength"
co wedlug mnie mialo oznaczac, ze dana bron sygnowana tym podpisem, po prostu nie modyfikuje sily wiec uzywa sie aktualnej sily posiadacza broni.
i moje pytanie jest ciagle aktualne. z zasady "make way" przechodzac na flanke, bohater ustawia sie przodem czy bokiem do przeciwnika?
s33 - przedostatni akapit, ostatnie zdanie. (...) a spell cast with irresistible force is impossible to dispel - your opponent cannot even attemt to prevent the magical mayhem soon to be unleashed - go straight to step 4, Spell Resolution.Mac pisze: 2. Czy arcane itemy: Feedback Scroll, Scroll of Leeching, Sivejir's Hex Scroll i Scroll of Shielding można użyć gdy przeciwnik rzucił czar z IF?
czyli te scrolle nie moga byc uzyte bo omija sie 3 faze magii (dispel), w ktorej mogly by one byc uzyte. z casta (2 faza) przechodzi sie od razu do spell resolution (4 faza).
nie wydaje mi sie. wez pod uwage fakt, ze na s.91 masz osobno przyklad do strzelania: z jednego jak i z dwoch pistoletow. a do CC masz tylko jeden przyklad: 2x pistols. wiec raczej nie mozesz uzywac jednego pistoletu w CC bo inaczej by uwzglednili walke pojedynczym pisoletem w combacie.Mac pisze:4. W pierwszym akapicie w poddziale "Pistol" na str. 91 jest opisane w liczbie pojedynczej użycie pistoletu jako additional hand weapon - czy takie użycie jest możliwe, czy pistolet w walce może być użyty tylko w kombinacji "Brace of Pistols"?
tym bardziej nie mozna go uzywac z tarcza (chyba gdzies tam wczesniej sie o to pytales) bo z tarcza moze byc uzywany tylko hand weapon a nie special weapon.
Mac pisze:5. Jak w końcu jest z tym limitem kości powera w magic phase. 12 na całą fazę, czy 12 w każdym momencie fazy?
imho nie moga przekroczyc 12 kosci ale po zuzyciu paru na czarowanie mozna dorobic kolejne ze zdolnosci, przedmiotow, zasad spelli. jesli tak nie jest to znaczy, ze nie mozna uzyc power stona jesli na poczatku fazy magii wyrzuci sie 6x6. tak samo nie mozna by dodawac kolsci z lore of death po zadaniu rany.
s109 - shoting with war machines. jest napisane, ze pivotuja przed strzalem. "(...) before youfire the war machine, pivot it to face your chosen target (this doens't count as moving) (...)"Mac pisze:6. Czy maszyny pivotują zaraz przed strzałem, czy tylko w fazie movementu?
w AB przy m. inzynierach."(...) okopana machina wojenna traktowana jest na potrzeby ostrzalu, tak jakby byla za ciezka oslona i tak jakby bronila przeszkody na potrzeby walki wrecz."Mac pisze:7. Zasada "Entrenchment" Master Engineer - daje hard cover i defended obstacle dla jednej maszyny, do momentu gdy ta się poruszy. Co w tym przypadku oznacza defended obstacle i z jakimi zasadami się to wiąże?
czyli nie jest to jakas "specjalna" oslona. daje po prostu przeciwnikowi -2 do strzelania i tak po prawdzie nic wiecej. bo jak obsluganci sie breakuja to maszyna wybucha.
no chyba, ze oslona zostaje w grze (w co watpie), w tym momencie przeciwnik, goniac musi rzucac na dangerous terrain.
imho jak w opisie czaru jest napisane, ze moze wybrac cell to jest on traktowany jako "sniper" czyli mozna ubic bohatera na smoku.Mac pisze:8. Czary potocznie zwane "snajperkami" (bąble nurgla WoCHu, trzy czary z Lore of Death itd.) - jak działają przeciwko pojedynczym złożonym modelom - np. bohaterom na potworach? W RB jest napisane, że bohater w takim przypadku może zostać zaatakowany bezpośrednio, tylko wtedy gdy atak ma zasadę "sniper".
jak podnosi sie S przy pomocy spella to jednoczesnie podnosi sie S broni. gdyz dany "user" ma w tym momencie podniesiona statystyke.Mac pisze:9. Co z broniami z profilem "Strength: as user" - według RB zawsze atakują z "unmodified Strength", a więc czy czary zwiększające siłę na oddziale wpływają na tą zasadę?
obstaje przy swoim nawet mimo przeczytania akapitu ze s. 89: "if a weapon's Strength is shown as 'as user' then attacks made with weapon use the wielder's own unmodified Strength"
co wedlug mnie mialo oznaczac, ze dana bron sygnowana tym podpisem, po prostu nie modyfikuje sily wiec uzywa sie aktualnej sily posiadacza broni.
odpowiedz na to pytanie nie szukaj w RB tylko w swoim AB. tam gdzie masz napisane kto moze byc BSBDelight pisze:Dlaczego nie może? W erracie (do wochu przynajmniej) jest usunięty cały akapit o BSB,a jedyna restrykcja to to że nie może być generałem(chyba że specjalne zasady mówią inaczej).
W booku też nie znalazłem przeciwwskazań.
i moje pytanie jest ciagle aktualne. z zasady "make way" przechodzac na flanke, bohater ustawia sie przodem czy bokiem do przeciwnika?
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Hmm, to chyba oczywiste - Hero na mouncie o typie infantry pozostaje infantry - nie widzę żadnych przeciwwskazań ani problemów.Mac pisze: Co więc się dzieje z Hero na mountcie o troop type infantry (palanquin, war litter)? Jak go klasyfikować i jakie zasad dla niego obowiązują?
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Wygląda na to że na nowych zasadach nie dostaje się bonusu do pancerza za samo bycie na czymś - dostaje się tylko jak się wsiada na cavalry, monstrous beast/cavalry, monster i chariot.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
te bym to tak zinterpretował - nadal jest piechotą, nie dostaje sejva (bo nie ma o tym slowa a np. w kawalerii , monstrousnej zwykłej, i jezdzcach na potworach).
Beasts of Chaos - circa 5k
mac wez czytaj RB'eka calego, kluczowa strona jest 104 character mounts
(btw war-litter ma opisane zasady jak traktowac bohatera i war-littera, i warlord dostaje bonusy do sv za littera)
nie wiem, ja tam typu infrantry nie widze :/
i teraz pytanie jak traktowac te dwa zapisy (pierwszy z RB drugi z AB)
fakt faktem ze z juggerem mozna sie sugerowac ze jest to Monstrous cavalry, bo obok jest podany przyklad "monstrous cavalry mounts"
, lecz dalej w ab'ku jugg jest "cavalry mountem" (ab>rb)
ale to jest WoCH nie demony. a w demonach palanquin nie jest uwzgledniany jako mount. poprostu se jest.Szypul pisze:imho powinieneś się jednak sugerować typem jednostki zgodnie ze str 488 rb w okreslaniu co jest czym u demonów
po 2 nawet jak zabiore typ z bestiary to wskaz mi zasade jak bedzie wygladal bohater na palanquinie.
bo np typ na warbeast'cie jest traktowany jako cavalry i nie ma co brac w takim przypadku typu z bestiary.
nie wiem zabardzo o co Ci chodzi. bierzesz typ jednostki (mounta w tej sytuacji) z bestiary z rb (s482-489), patrzysz str.104, s80-87 i wszystko jest jasne. palanquin to piechota, nie ma nic napisane żeby kolo mounted na piechocie miał jakieś dodatkowe bonusy, poprostu masz LoS'a od piechoty. Po to zrobili to bestiary żeby było jasne co jest czym
dobra, poczytaj sobie najpierw 104 strone.Szypul pisze:nie wiem zabardzo o co Ci chodzi. bierzesz typ jednostki (mounta w tej sytuacji) z bestiary z rb (s482-489), patrzysz str.104, s80-87 i wszystko jest jasne. palanquin to piechota, nie ma nic napisane żeby kolo mounted na piechocie miał jakieś dodatkowe bonusy, poprostu masz LoS'a od piechoty. Po to zrobili to bestiary żeby było jasne co jest czym
A jak działa podwójny killing bow?Barbarossa pisze:
Jest wręcz napisane, że specjalne zasady się kumulują, co rodzi problemy takie jak 2x frenzy, ale fafnaście razy armour piercing (raz za banner, raz za czar, raz za broń).
I jak należy poprawnie przetłumaczyć zdanie:
"the effects of multiple special rules are cumulative"?