8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III

Post autor: kubon »

Lasy teraz nie przysłaniają LoSa ??
Ale wydaje mi sie dlatego że wprowadzili ten nieszczesny TLoS. Może panowie z GW myśleli że mamy makiety Grzewek na kazdym lasku za którymi można schować figsy ;) Taka moja skromna opinia :)

@Varinastari
Ogarnij sie
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

@Lasti
90% Forumowiczów mówi że nie wie o co chodzi :wink:
Z resztą skąd wiesz że akurat 90%?

A żeby nie było że totalnie OT to zadam ponownie pytanie na które nie dostałem odpowiedzi.
To ja mam pytanie czy exated na nurglingach jest liczony jako on foot? No bo niby to wszystko to jest infantry. Czy taki berserk sword można dać temu exaltedowi.
Paskudny uśmiech power gamera

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Cholera wie, jak jest z tymi mountami Exaltedów. Ja bym stawiał, iż:
Jest infantry.
Może brać Berserker Sworda.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Jab pisze:@Lasti
Ja wiem, on wie ;).

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

tedzio pisze:
Jab pisze:@Lasti
Ja wiem, on wie ;).
Po pierwsze to myślę że starczy OT.
Po drugie na razie wychodzi 66% ponieważ jest 2:1 :wink:

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

No to macie 2:2 ;)
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

kubon pisze:Lasy teraz nie przysłaniają LoSa ??
Ale wydaje mi sie dlatego że wprowadzili ten nieszczesny TLoS. Może panowie z GW myśleli że mamy makiety Grzewek na kazdym lasku za którymi można schować figsy ;) Taka moja skromna opinia :)
to akurat jest oczywiste, że wg GW płaski placek wykładziny nie jest laskiem :wink: - jak dla mnie starczy zrobić laski z pniami na krawędzi, od stóp do głów wyłożone dużymi listkami :lol2:

Ż.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Nie zmienia to jednak faktu że przez las widać, więc nie ważne jak monstrualne te liście będą. Już znacznie lepiej jest zrobić oddział screenujący z olbrzymim bannerem, który akurat LoSa zasłania :wink:

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

nieprawda - jeśli liście zasłaniają to tak jest - to są podstawowe założenia TLOS... [-X

Ż.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

W sumie może tak być, ale jak już ktoś Ci wejdzie do takiego lasu to będziesz musiał zdejmować te drzewa a wtedy magicznie TLoS się pojawia #-o

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

przez tego TLOSa zbankrutują te firmy od makiet z Polski - ich wzgórza nie zasłaniają nawet moich elfów :D
a co do ściągania drzewek to jest to "umowne" nie zapominaj że ta gra jest rozrywkowa w anglii i tam raczej się ludzie dogadują a nie spinają jak w naszym kraju
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

kufel007
Mudżahedin

Post autor: kufel007 »

A może te lasy to kosodrzewina?? :D
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

mallaki pisze: Miscast jest efektem czaru? Jest niewatpliwie.
efekt czaru jest opisany przy każdym jego opisie w odpowiednim "lorze". a miscast to po prostu miscast.

Natomiast tak jeszcze naszło mnie trochę przemyśleń dotyczących tej całej losowości i skila związanego z grą tą... w sumie teraz będzie potrzeba go jeszcze więcej, chociażby po to, by wiedzieć jaką jednostką podejść pod jednostkę wroga i nie przegrać jeżeli rzuty pójdą nie tak. Na jaką warto zaszarżować, a jaką warto przyjąć by skontrować czymś innym potem.
Pozatym, teraz trudniej jest coś spaprać w innych miejscach, jak nieudany rzut na strach przy szarży lub terror gdy coś idzie na nas (na który mamy przerzut teraz od BSB). Wszelka panika także może być przerzucona i szansa na to, że przegramy bo ktoś nam fartem złamał/zastzrelił coś w kilku calach i klocek z generałem i magiem uciekl za stół staje się mniejsza.
Jasne, więcej teraz zależy od złożenia rozpiski niż poprzednio (takie moje wrażenie) ale na stole, mimo tej masy kości rzucanych w atakach (a propos ich losowości - nie raz w 7 edycji zdarzyło mi się z 21 ataków tancerzy zabić 1 model, a i przeciwnikowi zdarzało się nie zabić mi nikogo. gdy klocek eternali bił się z włócznikami, mimo mniejszej ilości ataków też zdarzały się ekstrema rujnujące cały plan. więc nie ma się narazie co tak na to obrażać.) wciąż trzeba umieć się poruszać. Wiedzieć jak ustawić. Wiedzieć, czy warto zaryzykować wystawienia się pod szarżę przeciwnika, czy ustawić się na jej skraju i podejść w kolejnej turze. A rzuty... cóż, nigdy na nich polegać nie można było...

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Niezależnie jak poustawiasz drzewka, wszystko w lesie i za lasem ma soft cover. Tak na prawdę jest to chyba jedyne odstępstwo od TLOS. Drzewka w lesie można przestawiać jak się chce, nie można tylko zmieniać granic/wielkości lasu.

kufel007
Mudżahedin

Post autor: kufel007 »

Miscast jest efektem nieudanego rzucania czaru nie zaś samego czaru
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Szmyt
Chuck Norris

Post autor: Szmyt »

kufel007 pisze:
nie w tej edycji ;p ale masz trochę racji: miscast jest zwiazany z rzucaniem czaru a nie jego dzialaniem (do takiej interpretacji zostalem przekonany)

mysle ze GW zrobi podobnego psikusa jak magiczne strzaly z magicznych broni (lifetaker, reaver bow, bow of seafarer itp) i kiedys przyjda FAQ do rulebooka... ale daleko mi do jasnowidzenia :D

RB, p.33
Obrazek

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Dobra, pytałem wcześniej o miscasty ale jedyne co zrobiliście, to standardowo pokłóciliście się o jakieś pierdoły.

Patrząc na FAQ, wychodzi na to, że OK i O&G używają własnych tabeli na Miscast... kolejny plus dla tych armii :)

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Szmyt pisze:
kufel007 pisze:
nie w tej edycji ;p
mysle ze GW zrobi podobnego psikusa jak magiczne strzaly z magicznych broni (lifetaker, reaver bow, bow of seafarer itp) i kiedys przyjda FAQ do rulebooka... ale daleko mi do jasnowidzenia :D

RB, p.33
Obrazek
Szmyt - opisałeś miscast będący efektem "rollnięcia" dwóch szóstek. Wtedy jak najbardziej czar wychodzi i jest miscast. A co w momencie gdy miscast jest z powodu użycia jakiegoś przedmiotu przez przeciwnika? Wtedy czar nie wychodzi i już miscast nie jest efektem czaru bo go nie rzucono.

Zresztą i tak dyskusja o tym jest jałowa bo czar to czar a miscast to miscast. Miscast nie jest efektem rzuconego czaru na dwóch 6 ale jego następstwem i to są dwie oddzielne sprawy.

A magic resistance jest cytując RB "against damage caused by spells" a jak powyżej napisałem spell i miscast to są dwie różne sprawy.

Szmyt
Chuck Norris

Post autor: Szmyt »

opisalem i wkleilem zdjecie zeby wyjasnic ze miscast nie jest efektem spella bo ma miejsce po jego rozpatrzeniu - wole teraz paru osobom wytlumaczyc niz klocic sie przy stole na moim turnieju :D

edit:
mysle ze oba przypadki niewiele sie roznia - tutaj i tutaj rulebook mowi ze spell a miscast to odrębne sprawy

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

No dla mnie to jest oczywiste, że jak jest miscast, to czar nie wchodzi i rzuca się na tabelkę. A jak jest if-ka to czar wchodzi i rzuca się na tabelkę. Jedyna różnica jest taka, czy wszedł czy nie. Co w tym niezrozumiałego?
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

ODPOWIEDZ