z tego co sie orientuje to GW chcialo ustalic 3k jako najbardziej popularny format.papa-smerf pisze:2350
Bohaterowie:
- kowadło (tarcza ) 318 pkt
- BSB ( + armor save, przerzuty , chlange ) 165 pkt
- runesmith ( r.kamienia, tarcza, 2x dispel scrole) 127 pkt
Core:
- 18 kuszoli (tarcze, dwuraki, comand) 277 pkt
- 20 rangers (tarcze, dwuraki, comand) 325 pkt
Special:
- 10 miners (comand, steamdrill) 160 pkt
- 20 troll slayers (w tym 3 z.g. muzyk) 271 pkt
- katapa (inż, 2xpenetracja, accuracy) 170 pkt
- katapa (inż, 1xpenetracja, accuracy, flame) 150 pkt
- działo (inz, r.kucia, flame) 145 pkt
Rare:
- organy 120 pkt
- organy 120pkt
razem 2348
ps pytanko teraz najpopularniejsza liczba to będzie 2400 pkt do turnieji itp ? czy może już jest ?
co do samej rozpiski:
- tak samo jak czarny. masz runesmitha i runelorda z kowadlem. czy nie bylo by lepiej wywalic caddiego i 2xscrolle dac na lorda? tym samym 75pkt ci sie zwalnia na co innego.
- mimo wszystko nie robilbym 20 rangersow. tylko 10 warriorow (do proby odginania szarzy, proby przyjmowania zfrenzowanych jednostek czy oslaniania slayersow) i do tego 20 zwyklych longow. wez pod uwage fakt, ze w tej chwili twoje strzelanie jest chronione tylko przez 20 slayerow (bo gornicy wyjda gdzies z tylu na maszyny przeciwnikow albo w srodku stolu a rangersow tez pewnie w swoim deployu bys nie wystawial)
- 10 gornikow. nie wiem czy to jest dobra liczba. zginie ci jeden i juz nie likwidujesz szeregow przeciwnikowi. ja bym dal ich gdzies kolo 13. a wstawiajac do tego oddzialu sztandar widac, ze rozwazasz wejscia nimi komus na flanke/tyl, a nie tylko rozwalac samotnych magow czy war maszyny przeciwnika,
- wywalilbym shieldy z kusznikow i dokupil jeszcze 2 do pelnej 20. wiem, ze traca na przezywalnosci no ale nie mozna miec wszystkiego

- katape z flame'em bym zamienil na dzialko z inzynierem i runa kucia. mniej kosztuje a dzieki d6 hitow moze sporo zdzialac,
- wywalilbym jedne organki, i tak masz sporo strzelania.