kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 2
Czy hity z miscasta są magiczne? Tzn. czy działa na nie magic resistance? I jeśli nie to czarodziej z eterycznością je ignoruje?
Wchodzi uscislenie dot. magicznosci tych hitow. MR na pewno na nie nie dziala.Virgo pisze:Czy hity z miscasta są magiczne? Tzn. czy działa na nie magic resistance? I jeśli nie to czarodziej z eterycznością je ignoruje?
Witam. Mam dwa pytania:
1. Czy przeciwko jakimkolwiek czarom można wykorzystywać zasadę Look out sir? (Uważam że nie, ale wolałbym się upewnić).
2. Mamy taką sytuację: Oddział walczy wręcz, przegrywa i ucieka na 10”. 2” za nim znajduje się drugi mój oddział, który zdaje test paniki. Oddział, który przegrał przebiega przez niego, a oddział wroga goni na 11” i wpada w ten stojący oddział. Pytanie brzmi czy oddział, który uciekał na 10” zostaje zniszczony czy dzięki stojącemu za nim oddziałowi unika „rozjechania“?
1. Czy przeciwko jakimkolwiek czarom można wykorzystywać zasadę Look out sir? (Uważam że nie, ale wolałbym się upewnić).
2. Mamy taką sytuację: Oddział walczy wręcz, przegrywa i ucieka na 10”. 2” za nim znajduje się drugi mój oddział, który zdaje test paniki. Oddział, który przegrał przebiega przez niego, a oddział wroga goni na 11” i wpada w ten stojący oddział. Pytanie brzmi czy oddział, który uciekał na 10” zostaje zniszczony czy dzięki stojącemu za nim oddziałowi unika „rozjechania“?
Do rozjechania liczy się tylko ile rzucił oddział uciekający a ile goniący, nic więcej. Jeśli goniący rzuci więcej - zabija. Nie ma znaczenia ile fizycznie ruszy się uciekający. Dwóch atakujących - jeden z przodu duży i drugi z boku, ten z boku np. 20 modeli w jednej linii. Obrońca przegrywa walkę i ucieka od większego oddziału, może na ucieczkę rzucić tyle, że nawet nie dobiegnie do ostatniego modelu w długim oddziale atakującym go z boku, ale jeśli rzucił więcej na ucieczkę niż tamten na gonienie - nie jest złapany.
Działa przeciwko czarom z templatkami.Asterix pisze:Witam. Mam dwa pytania:
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
- Koziorożec
- Wałkarz
Czy wszelkiej maści trupy też rzucają na LD jeśli chcą zreformować szeregi?
a czemu by miały tego nie robić?Koziorożec pisze:Czy wszelkiej maści trupy też rzucają na LD jeśli chcą zreformować szeregi?
- Koziorożec
- Wałkarz
Jakoś jestem odzwyczajony od używania LD trupami
Musiałem się upewnić.
Musiałem się upewnić.
Jestem nowy i chciałbym zacząć moją przygodę z Warhammerem. Mam więc pytanie. Czy można kupić w Trójmieście i okolicach Podręcznik Główny po polsku?
EDIT: Gdzie w Gdańsku rozgrywane są bitwy "do obejrzenia?"
EDIT: Gdzie w Gdańsku rozgrywane są bitwy "do obejrzenia?"
nieregulaminowy podpis usunięty- administracja
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Witam. Pytanie może się już przewalało po forum, ale naprawdę ciężko je znaleźć na tylu stronach.
A brzmi ono: Co oznacza zasada "fast cavalry"?
"Before Elves, before Dwarfs, before Men, the Old Ones arrived upon this world. Then came Chaos and the great Plan of the Old Ones was unmade. We are the last of their servants, and only by our hand shall the Great Plan be restored, with the total defeat of the usurping younger races."
- Koziorożec
- Wałkarz
Oznacza, że po rozstawieniu, przed wylosowaniem kto zaczyna, możesz wykonać ruch do 12"Didek pisze:Witam. Pytanie może się już przewalało po forum, ale naprawdę ciężko je znaleźć na tylu stronach.
Masz darmowe reformy podczas ruchu.
Możesz robić flee jako reakcję na szarżę i ,jeśli uda ci sie uciec, z automatu zdają LD na początku następnej rundy.
Jeśli masz broń strzelecką - możesz strzelać po marszu i reformach z -1 na hit
Jeśli dasz charaktera do unitu fast cavalery, który nie ma sam tej zasady, wtedy na czas jego obecności w oddziale cały unit traci te zasadę.
-
- Powergamer Rozpiskowy
Czy czar obnizajacy sile oddzialu zmniejsza rowniez sile broni strzeleckiej?
nie,the_lilith pisze:Czy czar obnizajacy sile oddzialu zmniejsza rowniez sile broni strzeleckiej?
chyba ze broń ma siłę "as user", czyli głównie rzeczy rzucane.
-
- Powergamer Rozpiskowy
chlopak chyba zle zrozumial zapis, chodzi tam o to ze jesli sie zbierzesz fast cavalery to moga oni poza obrotem takze wykonac ruch (nie wiem czy marsz), a nawet strzelac. ale musza zdac lederkeKoziorożec pisze: Możesz robić flee jako reakcję na szarżę i ,jeśli uda ci sie uciec, z automatu zdają LD na początku następnej rundy.
- Koziorożec
- Wałkarz
Rzeczywiście, wprowadziłem w błąd - sorka. Źle sobie przetłumaczyłem jedno słówko.the_lilith pisze:chlopak chyba zle zrozumial zapis, chodzi tam o to ze jesli sie zbierzesz fast cavalery to moga oni poza obrotem takze wykonac ruch (nie wiem czy marsz), a nawet strzelac. ale musza zdac lederkeKoziorożec pisze: Możesz robić flee jako reakcję na szarżę i ,jeśli uda ci sie uciec, z automatu zdają LD na początku następnej rundy.
Umiesz już pisać znaki zapytaniajurak pisze:???????
To teraz już chyba czas na alfabet.