DE a 8 edycja

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ShadEnc
Pseudoklimaciarz

Re: DE a 8 edycja

Post autor: ShadEnc »

Nie rozumiem, skąd ta dziwna interpretacja dotycząca mnożenia efektów tej samej zdolności. Podejrzewam, że na podstawie str. 66 RB, ale akurat tamten fragment ("Unless otherwise noted, the effects of multiple special rules are cumulative") odnosił się do kumulowania się różnych zdolności specjalnych. Tak, by nie powstały kłótnie o to, o ile oddziały z frenzy i two hand weapons zwiększają swoje Ataki - o 1 czy o 2.

Awatar użytkownika
Orkgrinder
Wałkarz

Post autor: Orkgrinder »

tomekjar pisze: [ciach]
Twój upór jest bez sensu, jesteś już jedyną chyba osobą, która w Polsce tak myśli. Po prostu klapki na oczy i byle przed siebie, przeć w uporze bezsensownym... A wszystko dlatego, że ktoś Ci popsuł zabawkę...
Nie jest.
tomekjar pisze: (...) [ciach]
“Any Wizard (friend or foe) attempting to cast a
spell within 12" of the wearer must roll on the Miscast table on
any roll of a double, but will only cast a spell with irresistible
force on a roll of double 6.”
Opis 1 - “Any Wizard (friend or foe) attempting to cast a spell within 12" of the wearer must roll on the Miscast table" [cytat powyższy]

Opis 2 - “Any Wizard (friend or foe) within 12" of the wearer attempting to cast a spell must roll on the Miscast table"

Czy te zdania są równoważne?

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Opis 2 - “Any Wizard (friend or foe) within 12" of the wearer attempting to cast a spell must roll on the Miscast table"

A skąd żeś wytrzasną te zdanie :P ?
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Z erraty :D
Tez ja wczoraj przegladałem sprawdzicie sobie :mrgreen:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Właśnie na nowo pobrałem erratę i na żywca wklejam treść...

Page 102 - Ring of Hotek
Change to "Any Wizard (friend or foe) attempting to cast a
spell within 12" of the wearer must roll on the Miscast table on
any roll of a double, but will only cast a spell with irresistible
force on a roll of double 6.

trochę różni się od tego...
z tond moje pytanie, gdzie znajdę te zdanie :P

Edit:
Czyli teraz jak rzucę czar na kuszników z Metalu który daje +1Hit +AP +MagicAttak to nie będę posiadał 2AP ?

Awatar użytkownika
Orkgrinder
Wałkarz

Post autor: Orkgrinder »

Nie znajdziesz. To nie jest opis przedmiotu. Przestawiłem kolejność wyrazów z oryginalnego opisu, bo taką interpretację ktoś chce przepchnąć.
Czy nie widać różnicy patrząc na oba?

Stąd moje pytanie:
Orkgrinder pisze: Czy te zdania są równoważne?

the_lilith
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: the_lilith »

rzecz biorac nie sa rownowazne, ale to nie zmienia sedna sprawy, czyli tego o co Żaba sie wyklocal... bo biorac pod uwage to co podkresliles to dzialanie ringa dziala tylko i wylacznie na czary celowane 12" od wearera, wiec jak bedziesz stal tuz pod magiem rzucajacym czar na druga linie to ring dzialac nie bedzie... imo przynajmniej jak inaczej rozpatrywac, bo sa 2 sposoby: 1) ring dziala na kazdego maga 12" od wearera 2) dziala na maga, ktory rzuca spella na dowolny cel 12" od wearera... tylko tu dochodzi maly problem, bo co z zakleciami aoe - czyli tymi ktore np boostuja jednostki w 24" od maga... dlatego pierwotnie byla notka w erracie nt. aoe spelli, jako ze jej nie ma to chyba zostaje dzialanie 1). ostatecznie trzeba czekac na poprawki od GW.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

jestem raczem VC i mam pytanie jak zabić wam 2 hydry????? pomużcie bo nie mam pojęcia one mi wsysają oddział 30 GG bez problemów
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Wystarczy czar który testuje inicjatywę a jak ma jeszcze ogniste ataki to pozamiatane.
Są też inne czary które wpadają na 2+

Przy nie farcie to i Metalem spokojnie ubić można hydrę z małej kuźni :)

W Death czarem "Zero" bez problemu też ją możesz zdjąć bo targetujesz Hydrę z Liderką 6 jak masz 8-9LD to jest duża szansa że Hydra spadnie.
(roll d6, dla niego wypadnie np. 2 razem 8, dla ciebie wypadnie 5 razem 13, 13-8/9=5/6 Hydra musi zdać 5-6 regenek)

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

czyli nie isc z nią na combat?
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

no jak pierwszy się dla niej wbijesz w bok to może dzięki CR ją przegonisz chyba że czymś mocnym przywalisz, bo szkieletami za dużo nie zrobisz...
odda ubije więcej i zdobędzie trochę CR a w fazie strzelania może chuchnąć i zdmuchnąć :P (2d6 S5).

Ja to mam inne pytanie ktoś zadeklarował szarżę na Hydrę oczywiście nie uciekam, przeciwnik dostawia swój unit zanim jeszcze odbędzie się combat, jest przecież faza strzelania....
Czy można zionąć hydrą w ten unit który nas właśnie zaszarżował ?

Awatar użytkownika
eyrmin
Pseudoklimaciarz

Post autor: eyrmin »

jest zasada - CC breath weapon, ktora daje nam mozliwosc breath attacku w CC (jako dodatek), dziala ona jak Stomp tyle ze 2d6 autohitow... (oczywiscie raz na gre jak kazdy breath weapon, tzn mozna uzyc albo shooting albo CC breath wep, nie oba)

bardziej mnie nutruje ostatnio inny problem - Sacrificial Dagger, czy mozna go uzyc przy rzucie na spell o wyniku 1 czy 2 (autofail), bo jak dla mnie to nie jest bonus tylko poswiecenie jednostki daje kostke)

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Zobacz ze 1-2 jest też w zasadzie "Załamanie koncentracji" a w nim jest też "cast value".
Jeżeli dager chroni nas od "cast value" czyli "Załamania" a załamaniem też jest 1-2 to i od tego (atutofaila).
Bo patrz rzucasz 1-2 na kostkach jest to z automatu też "Załamanie" ale jeżeli możemy się chronić od załamania czyli też od 1-2.
Jeszcze w Not Enought Power jest napisane że jeżeli wypadnie na kostkach 1-2 bez dodatkowych bonusów a bonusami są +1 do casta lvl maga itp
Jest nawet napisane (naturalna liczba wylosowana na kostkach bez bonusów).

My dorzucamy kostkę nie jest to bonus typu +d6 to cast czy coś takiego. Lecz naturalna kostka :)

Tak mi się zdaje.

Jak sądzicie ?

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Za nas osądzać będzie Jankiel 8)
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Zeppelin pisze:Za nas osądzać będzie Jankiel 8)
tak jest!

Bosh.... tydzień bez neta a tu tyle głupot się namnożyło
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

the_lilith
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: the_lilith »

mieszkam w anglii tymczasowo i rozmawialem z dwoma sprzedawcami ze sklepow GW i obaj stwierdzili ze bez problemu mozna dorzucac kosci z daggera w przypadku not enough power (rzut 1-2 na zaklecie), ze wzgledu na to ze ta kostka nie jest bonusem (wg ich angielskiego rozumienia bonus to jest np z magic lvlu czy z przedmiotu +1 do castu).

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tak samo uznaliśmy na LS
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

the_lilith pisze:mieszkam w anglii tymczasowo i rozmawialem z dwoma sprzedawcami ze sklepow GW i obaj stwierdzili ze bez problemu mozna dorzucac kosci z daggera
jak do dobrze, że mamy LS, a nie sprzedawcy muszą interpretować :mrgreen:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Jak oceniacie Dark Ridersów, Black Dragona oraz Harpie w 8 ed. ?
Czy widzicie przyszłość dla tych unitów ?

Rozmyślam właśnie nad zbieraniem Demonów i zarazem chce wyprzedać wszystko co mi się nie przyda.
Harpie tak czy siak mam z demonetek to albo zrobię z nich demontetki albo furie.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Ja będę Darków wystawiał sobie, maszyny zabijają (prawie) po staremu, śmieci oblatują po staremu, dojeżdzają za to szybciej. Że giną? jak giną oni - to nie giną inni, ktoś ginąć musi :twisted:

ODPOWIEDZ