DoW w 8 edycji

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Re: DoW w 8 edycji

Post autor: tomekjar »

Trudno mi przy tej okazji nie podać za przykład 40tkowego odpowiednika DoW: istniało coś takiego jak Codex: Lost and the Damned, było to połączenie Gwardii Imperialnej, Demonów oraz Chaos Space Marines. Wraz z wydawaniem nowych Codexów zapisy w LatD się przedawniły i armia podobnie jak DoW przestała istnieć. Przez długi czas nie można było jej wystawić ze względu na archaiczne zasady, do czasu gdy chłopaki z poznańskiego Sztabu wydali coś takiego:
http://latd.sztab.com.pl/

Jednostki i ich umiejscowienie są takie same jak w oryginale, ale za to dostosowane kosztem i opcjami do rzeczy z nowych podręczników Gwardii, CSM i Demonów. Zachowane są plusy i minusy tej armii, właściwie jest to odświeżony Army List mocno opierający się na tym, co było w starym Codexie. Przez to, że nie było jakichś mega - udziwnień, a jednostki zostały tylko odświeżone, a nie zmienione, to Codex uzyskał akceptację graczy i organizatorów i jest w miarę powszechnie dopuszczany na turniejach.

I myślę, że dokładnie to samo można zrobić z DoW w WFB (nie mówię o rozmachu graficznym ;) ) : odświeżyć zasady zachowując istniejące oddziały, ewentualnie modyfikując delikatnie koszta co po niektórych rzeczy. Dla mnie obowiązkowe są korekty kosztu Command Groupy, zmiana Paymastera (tu jest mnogość opcji, najbardziej przemawia do mnie po prostu "obowiązkowy BSB" i tyle), potanienie odrobinkę Bodyguardów, ewentualnie niewielkie ingerencje w te najsłabsze RoR (np Birdmani: koszt w dół do 115 na starcie, 20 za każdego kolejnego oraz dać im kusze Move and Fire)

Za to zawsze byłem przeciwnikiem Indy Chd, ponieważ jest to czysty fun fiction i zasady napisane z powietrza. Jakby zrobić oparty na Ravenning Hordes pdf to czemu nie, ale granie na tym wymyślonym podręczniku jest słabe...
Obrazek

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Hehe a grałeś nim/przeciw niemu kiedyś?? Czytałeś na czym się opierali twórcy ?(między innymi na fluffie GW - np. kolos był wspomniany w podręczniku 5 ed.). Imo to było właśnie o wiele lepsze niż przedmioty by LS do o&g....... :roll: Ale dla Ciebie spam 8 bolców z RH pewnie lepiej wygląda....

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Nijlor pisze:Hehe a grałeś nim/przeciw niemu kiedyś?? Czytałeś na czym się opierali twórcy ?(między innymi na fluffie GW - np. kolos był wspomniany w podręczniku 5 ed.). Imo to było właśnie o wiele lepsze niż przedmioty by LS do o&g....... :roll: Ale dla Ciebie spam 8 bolców z RH pewnie lepiej wygląda....
Czytałem parokrotnie, złożyłem sobie nawet rozpiskę, żeby zobaczyć co się mieści i jak to wygląda. Raz miałem nawet przyjemność grać na turnieju na to. I nie mówię, że to zły Armylist przecież! Ale znałem bardzo, ale to bardzo dobry Army List Catayu, oparty, a jakże, na fluffie GW. Czemu nie gramy tamtym Armylistem też? Bo jest zupełnie nieoficjalny niestety... Podobnie jak ChD Indy GT...
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Bo jest mniej miłośników Catayu niż ChD?
Przecież jest też świetnie wydane AB do ryboludzi... Czemu na nim nie gramy :roll:

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Dokładnie, znajdź mi kogoś w Polsce kto ma armię Kataju, a CHD ma sporo osób... (no chyba, że ktos ma armie jap. - chiń. do historicala w skali 25 mm, a w to wątpię :P Poza tym ten army list to chyba do Nipponu był (taki ładny pdf :wink:

ODPOWIEDZ