Orkowie 2400 8ed.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
nindza77
Wodzirej

Orkowie 2400 8ed.

Post autor: nindza77 »

Pierwsza próba zrobienia rozpiski pod nową edycję.
Lord:
Black Orc Warboss
General, Heavy Armour, Wyvern
-Enchanted Shield (5+Sv)
-Dragonbane Gem (2+ Ward na flamingi)
-Gold Sigil Sword (Ataki z inicjatywą 10)
-Potion of Strenght (One use +3S)

406pkt/600pkt

Hero:
Orc Shaman

Lvl2, Boar
-The Terryfying mask of Eee! (nosiciel budzi terror, ale nie można korzystać z jego Ld)
-Collar of Zorga (Monstery trafiają go tylko na szóstkach)

Orc Shaman
Lvl2
-Feedback Scroll (Wound dla wrogiego maga na 5+ za każdą rzuconą przez niego kostkę do czarowania)

Night Goblin Big boss

Light Armour, BSB, Squig
-Dragonhelm(6+Sv, 2+Ward od flamingów)
-Pipes of Doom(Gwizdamy na początku fazy strzelania i wzbudzamy panikę w całej kawalerii, rydwanach i monsterach przeciwnika)
448pkt/600pkt

Core:

5*Wolf Riders

5*Wolf Riders

50*Night Goblins
Netters, Spear, FCG

50*Night Goblins
Netters, Spears, FCG

30*Orc Arrer Boyz
FCG

840pkt/600pkt min.

Specjal:

2*Spear Chukka
Bullies

3*Rock Lobba
Bullies

305pkt/1200pkt

Rare:
2*Doom Diver

6*Trolls

400pkt/600pkt

2399pkt

To teraz parę słów wytłumaczenia. Mamy dwóch terrorystów z czego jeden czaruje. Dwóch orczych szamanów, którzy mają nadzieję na wylosowanie dobrych czarów (duża stopa, Bash'em), mamy BSB. Jest dość szybki i właściwie o to chodzi. Teraz od BSB można przerzucać wszystko łącznie z głupotą więc będzie zapewne latał za trollami żeby nie zgłupiały tak łatwo, a zazwyczaj powinien być tam gdzie jest potrzebny. Wyverniarz rozdaje daleko swoją liderkę i dobrze walczy. Dwie taniusieńkie odginaczki, dwa turbo kloce NG do hord. Nie dałem fanatyków bo stwierdziłem że w tej edycji mogą nie być efektywni.
Kloc errorów do strzelania ale i do walki w razie potrzeby, raczej zawsze będzie miał stubborna i sporo przetrzyma. Klocek trolli, no i spory park maszynowy.

Da radę?
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Black Orc Warboss
General, Heavy Armour, Wyvern
-Enchanted Shield (5+Sv)
-Dragonbane Gem (2+ Ward na flamingi)
-Gold Sigil Sword (Ataki z inicjatywą 10)
-Potion of Strenght (One use +3S)

406pkt/600pkt
W czasach, kiedy tereny niczego nie zaslaniaja na tej wyvernie raczej dlugo nie polatasz.... Nie lepiej dac mu mieczyk z ASF? Czasem bedziesz mial nawet przerzuty poza pierwszenstwem udrzenia... Obowiazuje Cie koszt Entachanted Shield z naszego AB, czyli 15pkt.
Ogolnie - slabe zlozenie. Walenie jako pierwszy nie jest takie wazne dla Warbossa bo i tak uderzy i tak uderzy. A atakujacych od jego ataków nie ubędzie zazwyczaj (bo i tak dwa pierwsze szeregi wroga zaatakuja). Wiec co za roznica, czy uderzysz szybciej, czy pozniej dla takiego lorda? Mala. Lepiej, zeby atakow bylo wiecej, lub lepszych, lub zeby lord byl twardszy i przezyl ataki, ktore pojda w niego (ward?).
Szamani:
Z drugim levelem to ani duzo nie poczaruja (bo 4levelowcy beda ich latwo rozpraszac) ani nie podispeluja (bo nie przerzuca ze swoim +2 do dispela rzucajacych czary 4-poziomowców). Roznica dwoch poziomów w obu akcjach troche deskwalifikuje Twoich szamanów.

Oddziały wygladaja ok. Szkoda ze nie masz niczego, co mogloby zadawac jakies wieksze obrazenia: Black Orków, BigUnów, Savagy, Squig Herdów, Rydwanów. Oddziałami z S3, ktore sa liczebne, dluzej postoisz, ale bedziesz tylko umierał, sam obrazen nie zadasz....
Obrazek

nindza77
Wodzirej

Spróbuję pokombinować. Może warbossa dać na dziku i wtedy starczy mi na dużego szamana? Dołożę jednego małego do trzymania feedbacka i jakiegoś twardszego bsb. Ward na generale w sumie też by się zdał... pokombinuję.

Co do oddziałów, myślę czy zrobić tylko jeden klocek NG 40-50 sztuk, ewentualnie odrobinkę odchudzić errorów i załadować to w jakiś porządny klocek Big'Uns?

Jak coś wykminię to wrzucę nieco lepszą wersję.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, o 18:17 przez nindza77, łącznie zmieniany 1 raz.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

ten bsb to klimatyczny ale ja go nie widze. 3d6 sprawia ze bedzie tam gdzie sie poturla a nie gdzie trzeba, nie mozesz nim dołączyc do zadnego oddzialu (hoppery?) wiec ktos szybko ktos ci go wymaguje lub wystrzela. mysle ze wilk bylby lepszy. albo piechotka. czrodziej na dziku gdzie idzie? bo look outa tez juz chyba nie ma jak jest w klocku. to tak z grubsza bo slabo znam zasady 8 ed.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

nindza77
Wodzirej

Szaman na dziku... terroryzuje ;) Leci tam gdzie potrzeba i w sumie taka jego rola oprócz magowania. Ale chyba jednak zniknie.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

a kogo ty chcesz terroryzowac? demony? vampy? pamietaj ze teraz wszyscy maja lordów z mega ld wiec ciezko cos przestraszyc , z reszta nie wiem nawet jak on teraz dziala:) wywal jedne ng i wsadz big unow z totemem, podobno to teraz dobre jest .
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

nindza77
Wodzirej

Bardziej myslałem o Waaagh Bannerze na Big-Uns.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

a co ci to da ze to ty zaszarzujesz ? +1 do cr? z nasza inicjatywa nie wiele. musialby wczesniej czar wejsc z asf.

nindza77
Wodzirej

Coś naszykowałem. Ale dużo mi się w tej nowej rozpie nie podoba. Po 1. Nie zmieściłem bulliech na maszynach, co może boleć. Po drugie mój nowy BSB wcale nie jest wiele twardszy od poprzedniego i jeszcze popyla na piechotę...

Unnamed2400 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Black Orc Warboss @ 275.0 Pts
General; Heavy Armour
Ogre Blade [40.0]
Enchanted Shield [15.0]
Potion of Strength [20.0]
Dawnstone [25.0]

1 Boar @ [0.0] Pts

1 Orc Great Shaman @ 315.0 Pts
Magic Level 4; Big Waagh; Choppa
Talisman of Preservation [45.0]
Staff of Sorcery [30.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]

1 Orc Shaman @ 150.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Feedback Scroll [50.0]

1 Black Orc Big Boss @ 164.0 Pts
Choppa; Heavy Armour; Battle Standard
Martog's Best Basha [15.0]
Potion of Speed [5.0]
Warboss Um's Best Big Boss At [30.0]

40+1 Night Goblins @ 219.0 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician

25+1 Orc Arrer Boyz @ 186.0 Pts
Choppa; Normal Bow; Light Armour; Standard; Musician

29+1 Orc Big 'Uns @ 410.0 Pts
Choppa; Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
Morks Spirit Totem [50.0]

2 Spear Chukka @ 70.0 Pts

1 Rock Lobber @ 70.0 Pts

1 Rock Lobber @ 70.0 Pts

1 Rock Lobber @ 70.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

6 Trolls @ 240.0 Pts

Models in Army: 123

Total Army Cost: 2399.0

Ale ten lord chyba już udał mi się nieco bardziej. Podoba mi się Sv 1+ z rerollem, ale boli to że nie ma look outa. Dałbym mu tę Wyvcię, ale wtedy nie ma miejsca na duzego szamana, a ten bardzo się przyda. Zniknął terrorysta. Tak czy siak wydaje mi się że to dalej nie jest to co chcę.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

imo kloc big unow nie musi byc tak wielki, za 1 masz 2 bulych. czy cos jest w hordzie oprucz ng? wydaje mi sie ze jak nic wiecej to git bo rozszerzanie forntu za bardzo moze doprowadzic ze np breta wbije ci sie wszystkim na flance a polowa twojej armiii bedzie stala z boczku i sie przyglądała bo nie dobiegnie. albo nie narazi sie na obrót bo cie 1 lanca bedzie szachował.

a wogole to wypierdol tych lucznikow i wsadz orkowe rydwany jesli jest jeszcze miejsce. nie masz kontry a to hyba jedyna jaka jest sens wlożyc. dla mnie granie orkami bez sobb i herdow to dupa i nie robie rozp puki nie dostane nowego ab.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, o 19:00 przez loko, łącznie zmieniany 1 raz.

nindza77
Wodzirej

Tylko NG są w hordzie :) Nie brakuje tu odginaczek? W sumie mam nadzieję że standard będzie 2500 to juz mi się wszystko zmiesci i jeszcze wsadzę pojedynczego trolla xD

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Moim zdaniem BSB to beznadziejna sprawa. Juz lepiej wyjdzie z pajakiem. Nielosowy ruch więcej woundów (przypominam, że teraz łaczymy profil i licza sie tylko wyższe woundy - chyba, że mnie oświecicie). Co do Warbossa zgadzam się z Blessem. Musisz jeszcze uważać z tymi dzikami Lookout przysługuje tylko jesli masz ten sam typ co jednostka. Pomysł z terrorem niby fajny, ale przy BSB którzy przerzucają wszystkie testy + jednostki ITP wychodzi bez sensu. Duży orkowy szaman rządzi. Obecnie zupałnie straciłem wiarę w magie goblinów.

Kloce NG sa spoko. Ja nawet bawie sie w wersję 60-osobową. Odchudzenie arrer boyzów spowoduje, że praktycznie stracą szansą zatrzymania czegokolwiek. przydałoby się zrobic jakis klepaczy. Bo te ataki nasze to o kant d... Ostatnio 6 treekinów poprostu zatłukło mi klocek z 30 orków zrobiło się 5 i jak straciłem steadfasta to do domu.

Duże kloce orków są całkiem fajne. Zwykłe stoją. Uny, czarnuchy też cos klepią. Do tego w walce generują kostki power. W połączeniu z BSB robi się czasem sympatyczny generator na 2-3 kostki. Tylko wtedy wymagane czary dające ASF. Po prostu ratuja dupe.

Czuki mnie nie przekonują.

Trole wydają sie zachęcające po jednej bitwie z nimi. Można spoko dać 8.

Ubiegłes mnie i dałeś drugą rozpe więc dorzucę cos niecoś.

Imo NG za małe. Spadaja jak cholera. Dzik to nadal brak lookouta. BsB lepszy ale miękki. Odgniaczki sie nie przydaja przy darmowych reformach po pogonieniu.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

1 trol ci wszystko spanikuje. nie ma juz us.

looknij w moj poprzedni post , edit zrobilem.

nindza77
Wodzirej

A jakby gienia dołączyć do trolli? Miałby lookouta? Da radę tak teraz?

Ciężko będzie wcisnąć więcej NG... bo kosztem czego? Nie odważę się zrobić mniej Big Un's... chukk też raczej nie usunę. Dalej straszą mniej opancerzone duże rzeczy.

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Look out jest tylko wtedy kiedy znajujesz sie w oddziale tego samego typu.

Chukki mnie nie przekonuja teraz. :)
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Brakuje mi big unsów z totemem, lord dostaje wpierdol od niektórych heraków i w sumie to nie wiem, czym tu masz zdobywał punkty (poza katasami, DD i trollami).
W NG nie wierzę - oni mogą stać mając siatki, stubborn i Ld od gienia, ale sami niczemu nie wklepią.
Akurat error boyzów w liczbie 30 lub 40 mam zamiar testować (ustawienie hordowe, w razie zagrożenia szarżą przejście w układ 5/6 w szeregu (żeby stubborn trzymać dłużej).
Squigi wszelkiej maści w tej edycji będą ssały bo nic ich nie chroni i nawet szarżując zazwyczaj najpierw zbiorą ciosy.
Rydwany na kontrę - jest pomysł.
5xBB do ściągania maszyn? Też niegłupie.
Najgorsze jest to, że jak już wejdzie lord na wronie to nie zmieścimy great shamana...
nindza - jak coś zagrasz to zdaj relację
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

nindza77
Wodzirej

Yahoo82 pisze:Brakuje mi big unsów z totemem, lord dostaje wpierdol od niektórych heraków i w sumie to nie wiem, czym tu masz zdobywał punkty (poza katasami, DD i trollami).
W NG nie wierzę - oni mogą stać mając siatki, stubborn i Ld od gienia, ale sami niczemu nie wklepią.
Akurat error boyzów w liczbie 30 lub 40 mam zamiar testować (ustawienie hordowe, w razie zagrożenia szarżą przejście w układ 5/6 w szeregu (żeby stubborn trzymać dłużej).
Squigi wszelkiej maści w tej edycji będą ssały bo nic ich nie chroni i nawet szarżując zazwyczaj najpierw zbiorą ciosy.
Rydwany na kontrę - jest pomysł.
5xBB do ściągania maszyn? Też niegłupie.
Najgorsze jest to, że jak już wejdzie lord na wronie to nie zmieścimy great shamana...
nindza - jak coś zagrasz to zdaj relację
Jak widzisz. w drugiej rozpie zmieściłem Big Un's ale zabrakło wtedy pkt na wiele innych ważnych rzeczy. NG mają stać- o właśnie, ale jakoś nijak nie chce mi się zmieścić 50tka :( O squigach w tej edycji postanowiłem zapomnieć już na dobre, ten bsb w pierwszej rozpie jest nieco pomyłkowaty :D a rydwany mnie totalnie nie przekonują bo są nieco one use. Wjadą, pokoszą, ale przeciwnik i tak odda....

Ale ja chyba ściągnę te chukki i dopakuję trochę NG i errorów jak dam radę.

No i złożenie lorda w drugiej rozpie jest już chyba znośne? Trzeba będzie potestować niebawem. I tak nie mam 90% z tych figurek :lol2:

ODPOWIEDZ