WFB - 7ed vs 8ed - porównanie zasad

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Re: WFB - 7ed vs 8ed - porównanie zasad

Post autor: Blaesus »

Ja wiem, że zasięg! Ja wiem, że ma o zgrozo o 1 ruchu więcej i wyższą Inicjatywę... Po cholerę! Krasnoludzka ma L9, stubborna, lepiej bije się wręcz i może mieć runy magiczne... kolejne niedociągnięcie. Ale będę sprawiedliwy i przyznam - ich klopa została osłabiona, a imperialny taniutki moździerz rządzi :)

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

bigpasiak pisze:
Blaesus pisze:Great Cannon 100pkt, krasnoludzkie działko 85pkt - i gdzie jest sprawiedliwość?
zasięg.
I co z tego ??
Tak czy inaczej 48 starcza bez problemu do pociśnięcia po wszystkim.
Tym bardziej, że deklarujesz strzał na 6/8'' przed celem i masz ten sam efekt.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Blaesus pisze:może mieć runy magiczne
A wtedy działo kosztuje odpowiednio więcej od tego imperialnego i posiada odpowiednie bonusy w porównaniu do tego imperialnego. Przyznajmy szczerze, krasnolud czystego cannona nie wystawi. Imperialny tak, bo musi. Wam wychodzi to taniej, a czy lepiej? Zależy od kostek...
~ balans

Zresztą kto was nauczył używać prochu, robić działa?
Własnych nauczycieli i mistrzów tak szykanujecie?!
A chcecie mieć własne miejsce w księdze krzyw? :P
Już niczego was nie nauczymy - działo przodków będzie wyłącznie nasze:
http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=266128
http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... 1Mb5XL.jpg
To wielkie po prawej, u góry.

PS. Blaesus'owi chciałem pogratulować za pracę jaką włożył w skrót do 8ed. Wiem jaki to trud, gdyż robiłem taki dla siebie i kumpli na 7ed. A więc jeszcze raz, gratulować!
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Dzięki Falubaz :)

Pamiętaj jednak, że ludzka inwencja doprowadziła do rozwinięcia wielu nowych technologii na podstawie tego co nauczyli ich mniejsi bracia :P. Zamiast normalnych dział ludzie zaczęli odlewać Wielkie działa, które fluffowo powinny siać większą destrukcję. Hellblastery, hellstormy, repeater handgun, granatniki, repeater pistol, najperki - wszystko ludzie wymyślili. Podobnie jest ze steam tankiem i mechanicznym koniem T200.

Czy ktoś z was przyjrzał się już dwóm broniom? Faktycznie nie zabierają dwóch dłoni? Bo to oznacza, że można by użwać ich razem z tarczą (bez Parry save).

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Blaesus pisze:Podobnie jest ze steam tankiem.
a czy steam tank nie zostal wymyslony przez krasnoluda ktory zamieszkal w imperium?

a co do dwuraka. pierwsze zdanie mowi, ze do uzywania go potrzebne sa dwie rece. do tego jest to special weapon, wiec nawet bez tego zapisku nie mozna by go z tarcza uzyc.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Tylko, że ja nie pytam o dwuręczną broń, ale o dwie bronie :) Włócznia też jest special weapon i z tarcząmożna jej używać zupełnie jak morgensztern.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

aaaa o dwie bronie chodzilo. caly dzien mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem dzisiaj :P
ale tak czy inaczej przy ahw masz napisane, ze uzywa sie dwoch rak - s91. pierwsze zdanie w two/additional hand weapons - "some warriors carry two weapons, one in each hand, (...)"
a co do uzywania speara czy morgerszterna to oczywiscie, ze mozna je polaczyc z shieldem. masz wtedy AS podniesiony o 1. chodzilo mi o posiadanie pary save na 6+ ktory jest tylko z hand weaponem, ktorego nie mozna uzywac jesli ma sie jakas inna bron :/ imho troche to bez sensu, no ale coz. moze za dwa miesiace dostaniemy nowe FAQ'i ktore to zmienia.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

jeśli dla bsb nie starczy miejsca w pierwszym szeregu bo będzie tam np. command group to czy będzie dawał przeżuty? I czy magiczny sztandar będzie działał? Gdzieś czytałem że tak ale nie mogę tego znaleść

Awatar użytkownika
Lugburc
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lugburc »

Bardzo dziękuję za streszczenie zasad. A może pokusisz się o więcej, np. opracowanie scenariuszy? :mrgreen:
Nie potrzebny mi twój żal ani twoje miłosierdzie. Już wolę jak walczysz!
http://www.youtube.com/watch?v=5nyDYI-bO-8

Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! [Władco świata!]
http://www.youtube.com/watch?v=XNNqc4pdbNA
Lugburc

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Jak na razie knigę pożyczyłem kumplowi. Więc od tłumaczenia chwila przerwy. :)

Awatar użytkownika
Raamiel
Wodzirej

Post autor: Raamiel »

Czy rodzaj jednostki CAVALERY posiada zasadę DEVASTATING CHARGE ? Jeśli tak gdzie jest to jednoznacznie napisane bo nie ukrywam że nie mogę znaleźć, proszę podać dokładnie miejsce.

Dzięki

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

kawaleria nie ma tej zasady

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Matusz pisze:jeśli dla bsb nie starczy miejsca w pierwszym szeregu bo będzie tam np. command group to czy będzie dawał przeżuty? I czy magiczny sztandar będzie działał? Gdzieś czytałem że tak ale nie mogę tego znaleść
naprawdę nikt nie wie?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Bohaterowie działają w pełni normalnie w drugim szeregu. Otwiera to pole do wielkich nadużyć.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Taaa... Wystawić tanich herosów(gobliny) w oddziale tak, aby bsb był w drugim szeregu i gościa nie ubijesz ;)

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

dziękuje za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Chyba tego tutaj nie ma a bardzo istotne o ile się nie mylę. Przy reformach szeregu jeśli ma się muzyka takowy jest darmowy 1 na turę i po nim można maszerować i strzelać. Jeśli się mylę ignorować post ^^
Ostatnio zmieniony 30 lip 2010, o 20:04 przez Kopyt, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Kopyt pisze:Chyba tego tutaj nie ma a bardzo istotne o ile się nie mylę. Przy reformach szeregu jeśli ma się muzyka takowy jest darmowy 1 na torę i po nim można maszerować i strzelać. Jeśli się mylę ignorować post ^^
Nie jest darmowy, trzeba zdać Ld.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

No i nie możesz po nim maszerować. Tylko zwykły ruch.

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

I zasada jest pod COMMAND GROUPS

ODPOWIEDZ