Już tłumaczęKal_Torak pisze:ShadEnc przyznam szczerze, że Cię nie rozumiem.
Nie znam polskiej sceny turniejowej WFB i możliwe, że wszyscy się znacie i na turniejach nie pojawia się nikt "z zewnątrz", ale zakładam, że nie każdy, kto gra w Battla udziela się na forach. W takim wypadku, jeśli osoba nie mająca pojęcia o istnieniu BS przyjedzie na turniej reklamowany jako "Turniej WFB" z rozpiską wg 8ed, znająca zasady 8ed, może w ogóle nie zagrać. Jeśli takich ludzi będzie więcej, będzie problem.Kal_Torak pisze:Jeśli gracze wybiorą polski WFB to będzie ich wybór. Czy osoby które załóżmy napiszą znacznie ciekawszą wersję WFB mają przepraszać Cię za to, że umożliwili graczom ciekawszą grę?! To chyba oczywiste, że zawsze będzie grupa osób niezadowolonych lub o odmiennym zdaniu.
Nie gram na turniejach, więc w ogóle temat nie bardzo mnie rusza, dziwi mnie tylko parcie na stworzenie alternatywnych zasad, które mimo wszystko sprawią, że (jeśli BS się przyjmie) na polskich turniejach nie grałoby się w WFB. Świetnie sam temat podsumował tomekjar w tym poście - wygląda na to, że w 8ed boli Was najbardziej losowość, a akurat bez niej WFB stałby się szachami.
Swoją drogą dziwi mnie przekonanie, że losowość zabija skill - IMO jest wręcz przeciwnie, dopiero w sytuacji, gdy nie ma się 100% pewności w jakich warunkach będzie toczyła się bitwa, jaka będzie odległość szarży, itd. ludzie będą musieli podejmować ryzyko, ważne decyzje, przewidywać ruchy przeciwnika i oceniać szansę powodzenia swoich akcji. Z tego, co widziałem na forum odnośnie 7ed, gra polecała na stworzeniu mocnej rozpiski, dobrym ustawieniu, a reszta toczyła się według tego samego schematu (ale tu też mogę się mylić).