NOWA EDYCJA, NOWE WYZWANIA - 2900, WARSZAWA 07.08.

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Re: NOWA EDYCJA, NOWE WYZWANIA - 2900, WARSZAWA 07.08.?

Post autor: bless »

JaceK pisze:A czemu nie można zagrać wg oryginalnych zasad TLoS?
Takie są niegrywalne?
Pytam, bo nie zauważyłem problemu.
Bo sa nieprecyzyjne i szkodzą wybujałym (czyt. wielkim i wysokim a ladnym) konwersjom.

Dodalem zasady wystawiania terenów. Pewnie dla wszystkich zapis "układ współrzędnych" był zrozumiały, ale wolę unikać niedopowiedzeń. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

bless pisze:Bo sa nieprecyzyjne i szkodzą wybujałym (czyt. wielkim i wysokim a ladnym) konwersjom.
W którym momencie są nieprecyzyjne?

Drugi argument też chybiony, bo takie szkodzenie mogłoby mieć miejsce na dłuższą metę, gdy ludzie robiliby konwersje pod te zasady, ale na pewno nie w tak krótkim okresie.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

JaceK pisze: W którym momencie są nieprecyzyjne?

Drugi argument też chybiony, bo takie szkodzenie mogłoby mieć miejsce na dłuższą metę, gdy ludzie robiliby konwersje pod te zasady, ale na pewno nie w tak krótkim okresie.
Czyli pierwszy tez chybiony? ;)
Sa nieprecyzyjne o tyle, ze nie pozwalaja jednoznacznie ocenić jaki niektore oddzialy maja wplyw na pole widzenia innych oddziałow. Czy np. rydwan zaslania pole widzenia kawalerii? Modele sa pełne prześwitów, ale wiadomo, ze modele symbolizuja wojowników, wiec czy jest zasadne traktowanie takiego prześwitu miedzy kołami rydwanu jako "okna" do widzenia kawalerii? Slaby pomysł.

A mowiac o szkodliwosci dla konwersji nie mialem nawet na mysli tego, o czym Ty chyba pomyslales, ze pojawia sie Treemany zbierajace grzyby, ale raczej fakt, ze wielu z nas modele znaczaco wywyzszone nad swoj standardowy poziom (np. champion moich tancerzy, który wiruje na glazie wysokosci samego elfa) - jak je wtedy traktowac? Wiele osob ma wiele takich modeli. Nie chce ich karac/nagradzac TLOSem. W dodatku nasze tereny kompletnie nie sa przystosowane do grania w 8ed i niestety trzeba sobie z tym narazie jakos radzic. Wole jednoznaczne okreslenie wielkosci/wysokosci rodzajow jednostek w tabeli, niż niepotrzebne spięcia i watpliwosci w trakcie gry.
Obrazek

zaborek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: zaborek »

Grolshek pisze:Można złożyć armię na figurkach które się posiada i problem proksów rozwiązany... A że będzie odrobinę słabsze ? Trudno...
=D> =D> =D>
Seek honour as you act
and you will know no fear

zaborek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: zaborek »

bless pisze: ...
Sa nieprecyzyjne o tyle, ze nie pozwalaja jednoznacznie ocenić jaki niektore oddzialy maja wplyw na pole widzenia innych oddziałow. Czy np. rydwan zaslania pole widzenia kawalerii? Modele sa pełne prześwitów, ale wiadomo, ze modele symbolizuja wojowników, wiec czy jest zasadne traktowanie takiego prześwitu miedzy kołami rydwanu jako "okna" do widzenia kawalerii? Slaby pomysł.
Jak najbardziej popieram takie uzasadnienie. Poza tym, TLOS nadaje sie do systemow skirmish'owych. W przypadku poruszania zwartych pododdzialow, posiadajacych szeregi/rzedy, ma to znacznie IMO mniej sensu.
bless pisze: A mowiac o szkodliwosci dla konwersji nie mialem nawet na mysli tego, o czym Ty chyba pomyslales, ze pojawia sie Treemany zbierajace grzyby, ale raczej fakt, ze wielu z nas modele znaczaco wywyzszone nad swoj standardowy poziom (np. champion moich tancerzy, który wiruje na glazie wysokosci samego elfa) - jak je wtedy traktowac? Wiele osob ma wiele takich modeli. Nie chce ich karac/nagradzac TLOSem. W dodatku nasze tereny kompletnie nie sa przystosowane do grania w 8ed i niestety trzeba sobie z tym narazie jakos radzic. Wole jednoznaczne okreslenie wielkosci/wysokosci rodzajow jednostek w tabeli, niż niepotrzebne spięcia i watpliwosci w trakcie gry.

Rowniez popieram.
Na przyklad, mam troche figurek scout'ow i lucznikow WE z poprzednich edycji, w pozycji kleczacej. Zgodnie z zasada TLOS mozna by przeciwnika o niezle wk...e 8) Niby zwykli lucznicy/skauci, a jednak trudniejsi do trafienia :twisted:
Seek honour as you act
and you will know no fear

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Pytanie do orgów, żeby potem nie było nieporozumień :D

Jak będzie traktowany Lord Chaosu dosiadający Juggernauta :?:

Zgodnie z tym co napisali w RB i AB to powinien być Cav a nie MC a tak na poparcie twierdzenia przeklejam posta z warseera
Just got off the phone with Mr.Swan (GW US customer service supervisor) who I guess is about as official as is going to be possible from my position.

He said that in this case, Daemons of Chaos Juggers would be Monstrous Cavalry, Warriors of Chaos Juggernauts would be simply Cavalry due to the declaration on page 54.

If anyone else wants to call about that try 1-800-394-4263.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Reksio
Wałkarz

Post autor: Reksio »

Zależy o co dokładnie pytasz. Odpowiem przykładami może:

1. Troop type będzie monstrous cavalry. Czyli nie schowasz go w oddziale knechtów i nie dostanie małego lookout sir w odległości 4" od oddziału knechtów.
2. W innych przypadkach, będzie traktowany jak kawaleria. Czyli np. dostaniesz od niego +1 armour save, będziesz testował dangerous terrain w lesie itp.

/edit dopiero zauważyłem, że to do orgów.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Reksio pisze:Zależy o co dokładnie pytasz. Odpowiem przykładami może:

1. Troop type będzie monstrous cavalry. Czyli nie schowasz go w oddziale knechtów i nie dostanie małego lookout sir w odległości 4" od oddziału knechtów.
2. W innych przypadkach, będzie traktowany jak kawaleria. Czyli np. dostaniesz od niego +1 armour save, będziesz testował dangerous terrain w lesie itp.

/edit dopiero zauważyłem, że to do orgów.
Przypuszczam, ze bedzie tak, jak napisal Reksio, ale potwierdze to wieczorem, jak bede mial wglad do RB.

Z calym szacunkiem, ale ktos jest niepowazny podpierajac sie autorytetem goscia spod numeru telefonu 0800... Nie wracajmy do tego argumentu, proszę.
Rozwiazemy problem w oparciu o obowiazujace zasady.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Sorry przeczytaj dokładnie AB w którym jak wół pisze, że Juggernauta, Demonic Mounta i Plaquina należy traktować jako Cavalery. Errata tego nie usuneła a AB jak wół ma napisane, że w przypadku kolizji RB >-< AB powinno być AB > RB tak więc nie moge się zgodzić, że Juggernaut WOCH to MC.

Bless A czemu nie to jest telefon do GW typ udzielający odpowiedzi na to pytanie jest pracownikiem GW więc sorry ale wydaje mi się, że jednak o produkcie własnej firmy akurat wie lepiej...

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Jest głosowanie usciślenia na ten temat. Wychodzi na to, ze bohater ma taki typ jaki ma wierzchowiec, na którym siedzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

no i niech ma ale Juggernaut WOCH ma troop type Cavalry gdyż tak stoi w Army Booku.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Przemcio251 pisze:no i niech ma ale Juggernaut WOCH ma troop type Cavalry gdyż tak stoi w Army Booku.
A w RuleBooku?
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Mnie to nie obchodzi, bo strzelania w rozpisce i tak nie mam. Ale jak Ci uściślą, to będziesz musiał się niestety pogodzić z brakiem lookouta.

W rulbooku na koncu jest MB.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

W Rule Booku napisane jest bodaj na stornie 11, że w przypadku kolizji zasada RB z AB należy stosować te z AB więc ja tu żadngo problemu nie widzę bo w AB WOCH'u stoi, że Juggernaura , Demonic Mounta i Plaquina należy traktować jak Cavalery.

Sytuacja taka w RB juggger MC a w AB jugger C -> RB mówi, że zawsze AB ma pierwszeństwo tak więć jugger WOCH ma troop type C i tyle.
Jugger DOCH jest MC Jugger WOCH jest C i tyle. w Końcu to 2 różne jednostki...

Kalesoner
Szczur Królów

Człowieku weź się ogarnij. Jeżeli w AB do HE nie ma napisane że orzeł to MB to znaczy, ze mam się kłócić z graczem HE, ze nie ma stompa, bo nie ma tej zasady w AB, bo AB jest nadrzędny? A moze mam się kłócić, ze giant rat jednak zasłania losa do stormverminów, bo w AB nie napisali, że to warbeast? W RB zostały zaklasyfikowane wszystie unity w tym juger z woch, nic dziwnego, ze w AB został opisany jako cavalery, skoro nie było jeszcze takiej kategorii jak MB, teraz jest i nalezy stosowac kategorię z RB, inacze na podstawie Twojego wyjątku można podważyć sensownosć stosowania jakiejkolwiek klasyfikacji z RB bo nie ma ich w 7 i 6 ed AB.
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

No to pewnie chlopak na juggerze bedzie tez MB albo MC. Co by nie powiedziec- wyroznia sie na tle zwyklych kawalerzystów.

Przemcio, nie chcodzi zadna zlosliwosc, czy chec uciecia Twojego herosa. Po prostu wyglada na to, ze gosc na monstrous mountcie nie jest zwyklym kawalerzystą.

Stare AB nie reguluja kwestii troop type, bo polowy typow jednostek nie bylo w nich wyroznionych. Tu decyduje wiec nowy RB. A jesli ten wskazuje ze jugger to monstrous beast to nie sadze, by wsadzenie na taka bestie jezdzca sprawialo, ze jej sie nogi ugiely i zmalala do rozmiarow zwyklego kawalerzysty.

A co do pracownika GW, to jest nim tez sprzataczka pracujaca w tej firmie. Czy jej odpowiedz bedzie dla mnie wiazaca? Nie. Mozemy sie opierac tylko na dostepnych oficjalych informacjach. Nie raz w historii Rule Boyz dawali kilka sprzecznych inforamacji w zaleznosci od pory dnia, nastroju i tego, kto akurat odebral telefon. Naprawde, zamponijmy o tym nieszczesnym gosciu pod numerem telefonu...
Obrazek

Reksio
Wałkarz

Post autor: Reksio »

Przemcio, nie przejmuj się - lepiej pomyśl co by było gdybym przyjechał z imperium na 8miu pegazach i pochował je w oddziałach kawalerii imperium.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Człowieku weź się ogarnij. Jeżeli w AB do HE nie ma napisane że orzeł to MB to znaczy, ze mam się kłócić z graczem HE, ze nie ma stompa, bo nie ma tej zasady w AB, bo AB jest nadrzędny? A moze mam się kłócić, ze giant rat jednak zasłania losa do stormverminów, bo w AB nie napisali, że to warbeast? W RB zostały zaklasyfikowane wszystie unity w tym juger z woch, nic dziwnego, ze w AB został opisany jako cavalery, skoro nie było jeszcze takiej kategorii jak MB, teraz jest i nalezy stosowac kategorię z RB, inacze na podstawie Twojego wyjątku można podważyć sensownosć stosowania jakiejkolwiek klasyfikacji z RB bo nie ma ich w 7 i 6 ed AB.
Sorki nie mam Army Booka do HE i nie wiem co tam jest przy orle napisane jeśli nic na temat troop typa to oczywiście bierzesz go z RB. Co do Gianatrata cóż stosując zasady z RB o TLOS napewno go nie zasłoni...
Cóż nie zmieniono tego jak był wtedy klasyfikowany więc pozostaje tak jak był... zgodnie z RB. Obawiam się, że ostatnie zdanie jest troszkę przesadzone w AB do WOCH napisane jest że jugger to CAV i ja się tego trzymam jak w jakimś AB z 6 bądź 7 edycji nic nie ma napisanego na temat troop type to oczywiście stosuje się RB.

Bless wiem, że nie dlatego prowadzimy normalną dyskusję bez jakiś wycieczek osobistych :D Co do pracownika GW to Supervisor napewno nie jest sprzątaczką.

Hmmm a co ma w AB Imperium napisane przy pegazie jeśli tam napisali że to cavalery to traktował bym jak cavalery??? poza tym chyba lataczy nie można dołączać do oddziałów :?: :D

http://www.warseer.com/forums/showthrea ... 529&page=5

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Przepraszam za podwójnego posta... tu jest link do dyskusji na waarseerze...

http://www.warseer.com/forums/showthrea ... 529&page=5

Kalesoner
Szczur Królów

Dlaczego lataczy nie można właczyć do oddziałów?

Next to monstrous cavalry entry there is a picture of a Juggernaught!
Obrazek

ODPOWIEDZ