Ostatnio też mega sprawdzało mi się combo, black guardzi + 6 czar z shadowa na dużej magiczce ze sztyletem. Taki oddział wypłacający 21 ataków z siłą 10 zamiatał wszystko ( np. w jedną turę 30 ghuli a potem 20 szkieletów z lordem wampirzym ;p )
DE a 8 edycja
Moderator: Yudokuno
Re: DE a 8 edycja
Ja też na większe punkty będę wystawiał dark riderów. Harpii jeszcze nie testowałem więc się nie wypowiem. Natomiast lorda na smoku zastąpię lordem na pegazie z pendantem i siłą 7 oraz dużą magiczką ze sztyletem i opcjonalnym wardem na 4+ 

Ostatnio też mega sprawdzało mi się combo, black guardzi + 6 czar z shadowa na dużej magiczce ze sztyletem. Taki oddział wypłacający 21 ataków z siłą 10 zamiatał wszystko ( np. w jedną turę 30 ghuli a potem 20 szkieletów z lordem wampirzym ;p )

Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.
A co sądzicie o Cold One Knightach ? Tak sobie ostatnio dumałem co by tu wrzócić zamiast Black Guardów i pomyślałem nad dwoma gołymi piątkami- stosunkowo to tanie, szybkie i dobrze opancerzone, oczywiscie nie do frontalnych ataków, ale jako kontra, szachowanie atakiem od boku itp.

Powiem tak. Grałem ostatnio meczyk(1 turę, ale ok  
 ) przeciwko )&G z nastawieniem na to drugie(same gobosy).
W pierwszej rundzie wbiłem się CoK w 40 gobosów ze spearami ustawionymi hordówką, z 2 hero, lordem i bohem.
Ja miałem 10 CoK + lord na CoKu.
Wbiłem się z boostem ataków na kocioł. Wypadło 3 fanatyków, którzy zdjęci mi chyba z 3...
Wypłacam ataki, jakiś chyba 9 ubiłem. Poza tym, że te gobosy zarzuciły na nie sieć -1S.
potem gupie gobliny ubiły mi 4! po nie zbyt dobrym savowaniu. No i tak stali na stubbornie, ustali. Zostało mi 3 CoKów z lordem...
Solówka kawą to zabójstwo.

W pierwszej rundzie wbiłem się CoK w 40 gobosów ze spearami ustawionymi hordówką, z 2 hero, lordem i bohem.
Ja miałem 10 CoK + lord na CoKu.
Wbiłem się z boostem ataków na kocioł. Wypadło 3 fanatyków, którzy zdjęci mi chyba z 3...
Wypłacam ataki, jakiś chyba 9 ubiłem. Poza tym, że te gobosy zarzuciły na nie sieć -1S.
potem gupie gobliny ubiły mi 4! po nie zbyt dobrym savowaniu. No i tak stali na stubbornie, ustali. Zostało mi 3 CoKów z lordem...
Solówka kawą to zabójstwo.
Od boku ciężko wjechać, rank bonus ciężko zdjąć (bo trzeba mieć 2x5), ale oprócz +1 za bok jest jeszcze jedna fajna sprawa - w bok nie ma supor ataku, biją tylko te figurki które się stykają, tak jak w 7ed. (no, może nastąpić jakiś make way). może zdażyć się niesłychana rzecz w tej edycji - nikt nam nie odda  

I tu cie zmartwię nawet jak ubijesz 20 modeli z 40, tym wjazdem w bok to i tak ten pierwszy rząd odda.Marek15 pisze: może zdażyć się niesłychana rzecz w tej edycji - nikt nam nie odda
Teraz jest taka zasada że tak czy siak oddają, fajne no nie
Daemons, X-Wing & Black Tea
						Skąd to wytrzasnąłeś? Były takie plotki, ale się nie sprawdziły.Remx pisze:I tu cie zmartwię nawet jak ubijesz 20 modeli z 40, tym wjazdem w bok to i tak ten pierwszy rząd odda.Marek15 pisze: może zdażyć się niesłychana rzecz w tej edycji - nikt nam nie odda
Teraz jest taka zasada że tak czy siak oddają, fajne no nie?
RB str50 "Blows are stuck in Initiative order. If a model is killed before its turn to strike, it does not figth"
RB str49 "Supporting attacks cannot be made to the side or rear"
Zakładając że Coki mają większą I od klocka z którym walczą i wjadą w bok jest dość prawdopodobne że nikt im nie odda.
a może ja czegoś nie wiem? lub źle rozumiem RB?
W tej edycji przeciwnicy oddają bez względu na straty (no chyba że wybiliśmy cały oddział do nogi)

Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także. 
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
						Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Ja dziś grałem swoje 2 pierwsze bitwy ( na 700 pkt) moimi nowiutkimi DE na VIII i powiem że jestem zadowolony - grałem z Chaosem(zremisowałem) i z O&G (wygrana) - wystawiłem na chaos 6 zimnych, czarodziejkę i około 25 Worriorów z włóczniami i 16 kusz - niestety czarodziejka miała miscasta i padła, coldy zostały zgnębione przez WoCH, włócznie najwięcej zrobily i to one ugrały remis - O&G - Co tu dużo gadać  
 na polu bitwy pod koniec została czarodziejka,10 kusz, 6 BG oraz 9 włóczni. Bardzo podoba mi się magia w VIII jest taka bardziej losowa - Myślę że DE są w czołówce najsilniejszych armii w VIII i sporo zyskały... takie jest moje zdanie na ten temat.
pozdrawiam ;D

pozdrawiam ;D
BLOOD FOR THE BLOOD GOD!!
SKULLS FOR THE SKULL THRONE!!
MILK FOR MY KHORNE FLAKES!!
Ac moim zdaniem DE trochę spadły z czołówki. Wcześniej wygrywaliśmy mobilnością, teraz, w erze, gdzie ciężko skirmishować shadesami i robić cokolwiek przydatnego lekką kawą tracimy. Po prostu inne armie mają lepszą piechotę od nas. Nie mówię tutaj o BG, choć i oni stracili, gdyż w CC są miętcy(szybko spadała z T3 i sv 5+)  

Wcześniej mało kto im oddawał, teraz? Boję się pomyśleć, co by ise stało, jakbym się wbił w klocek 40 gobosów z włóczniami. Ubiłbym z 10-15 a potem... No cóż. Oddaje mi pieruńsko dużo ataków trafiając bądź co bądź na 5, ale raniąc na 4. Już tak miałem z CoKami...

Wcześniej mało kto im oddawał, teraz? Boję się pomyśleć, co by ise stało, jakbym się wbił w klocek 40 gobosów z włóczniami. Ubiłbym z 10-15 a potem... No cóż. Oddaje mi pieruńsko dużo ataków trafiając bądź co bądź na 5, ale raniąc na 4. Już tak miałem z CoKami...
w jakim sensie losowa? moim zdaniem teraz to pewniak, wczesniej brales magiczki, puszczales jakies pociski 2d6 st 4 i zastanawiales sie czy to cos zabije, teraz puszczasz purple sun na krasnoludy i ogladasz ich masakręBardzo podoba mi się magia w VIII jest taka bardziej losowa
Chodziło mi o generację kostek mocy ;D - na VII było wiadomo ile się miało a teraz można mieć 12( z orkami tak miałem ;D)Pedros pisze:w jakim sensie losowa?
No i zasada magia Druchii straciła sens....
BLOOD FOR THE BLOOD GOD!!