Jak wysyłać figurki?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Remki
Plankton

Jak wysyłać figurki?

Post autor: Remki »

Hej
Planuje w najbliższym czasie sprzedać moją armię (ok. 1000pkt) na allegro i mam dylemat. Nie bardzo wiem jak wysłać figurki tak, aby podczas transportu się nie zniszczyły.
Mam zarówno figurki plastikowe jak i metalowe, z największym modelem jest bohater na orzełku (potrzebuje dodatkowej ochrony?), nie posiadam walizki, jak trzeba było przetransportować figurki robiłem to w pudełku po słuchawkach wypełnionym folią bąbelkową, ale wątpię żeby to wystarczyło aby figurki przeżyły transport.
Tak więc, jak to zrobić, żeby figurki doszły całe do potencjalnego nabywcy, przy minimalnych kosztach wysyłki?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Wystarczy zwykle kartonowe pudełko wypełnione ciasno folią bąbelkową albo watą,
do tego skuteczne jest owiniecie każdej figurki w kawałek papieru (np. toaletowego).
Ważne by figurki nie latały luźno w pudełko i nie obijały się o siebie.

Do mnie figsy przychodzi w ten sposób kilka razy i żadnej się nic nie stało.

Ostatnio kupując jedną metalową figurkę dostałem ja zwykłym listem, figurka była obłożona dwoma kawałkami twardego kartonu i obwiązana taśmą klejąca - nawet jak upadnie na podłogę to się nic nie dzieje :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Hmm, zależy, czy figurki są jakoś pomalowane, no i czy tak pomalowane mają dotrzeć. Jednak najlepiej wziąć jakieś pudełko kartonowe, wyłożyć folią bąbelkową i ładnie jeszcze zapakować figurki. Metalowe zawinąć w jakieś chusteczki higieniczne itp. No i pamiętać, aby modele się nie przesypywał w pudełku.

Remki
Plankton

Post autor: Remki »

mhm ok, dzięki wielkie za pomoc :)

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Najważniejsza rzecz to żeby nie latały, a reszta to już szczegóły, najgorzej jeśli chodzi o zachowanie malowania, jeśli ich nie lakierowałeś.

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

co prawda paczka będzie pewnie przekładana, ale możesz dać plastiki na wierzch, a potem są chyba jakieś naklejki informujące gdzie góra, chociaż nie wiadomo czy ktoś tego w ogóle przestrzega.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Na poczcie to oni rzucają tymi paczkami, a na nie rzucają kolejne. :|

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Najważniejsze! Zawsze wysyłać z potwierdzeniem nadania. Wiem, że to oczywiste ale i tak warto przypomnieć. Chciałem wysłać 6 niepomalowanych modeli i spakowałem ich do bąbelkowej koperty. Dałem mamie żeby wysłała i wysłała zwykłym priorytetem bez potwierdzenia i oczywiście figsy ani nie doszły ani nie wróciły. Byłem na poczcie ale nic nie wskurałem. Dla mnie mimo wszystko to bez sensu bo nawet bez potwierdzenia za usługę jednak płacisz a nie dostaje się żadnego pokwitowania, paragonu, nic czyli nie posiada się żadnej podstawy do reklamacji.
Obrazek

ODPOWIEDZ