Nowy layout forum

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Re: Nowy layout forum

Post autor: Tomash »

Nie ma kilku ikonek z tekstami, muszę skopiować kilka grafik z wersji angielskiej. Ale poza tym to jestem zachwycony jak na razie.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Wszystki jasne layouty mają do siebie to, że walą po oczach, co przy dłuższym czytaniu jest odczuwalne. SoftBrown nie jest wyjątkiem. Tomash, zostaw jakiegoś ciemnego skina [-o<
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Chyba tylko jak czytasz w nocy, bez oświetlenia, z rozkręconą jasnością w laptopie ;)
Może będzie jakiś jeden ciemny.
Natomiast każda minuta z tym SoftBrown mnie coraz bardziej przekonuje :D
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Dałoby się "poszerzyć" trochę tego softbrowna? :) Tak jak poprzedni layout - na całą szerokość ekranu
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Z layoutami na CSS jest to niestety zadanie niebanalne, ale się zobaczy. Najpierw to wywalę grafiki robiące zaokrąglone rogi na rzecz border-radius z css3, a potem się zobaczy :)

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

spoko jest ten soft brown, mnie się podoba

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Rewelacja. Chcesz jakas fajna grafike na gorze? Daj wymiary, chetnie machne.

Brakuje tylko na glownym tematow ktore jako ostatnie byly poruszane w danym dziale. I "Zobacz aktywne watki" fajne bylo jak bylo wszedzie, we wszystkich oknach, a nie tylko na glownej. No i quickreply tez bylby najs. Czy ktorakolwiek z tych zmian moglbys wprowadzic?

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

I czy dałoby się zrobić na dole linki "strona główna > forum > temat" takie jak są na górze?
Obrazek

Awatar użytkownika
Heffe vel Mikołaj
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Heffe vel Mikołaj »

właściwie to posty się za słabo od siebie odróżniają. jest niewielki kontrast z ramką więc tak jakby na tym trzeba oprzeć czytelność.
gros ludzi ma wybujałe sygnaturki i przez to poszukiwanie konkretnego posta jest bardzo utrudnione.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

swieta_barbara pisze:Rewelacja. Chcesz jakas fajna grafike na gorze? Daj wymiary, chetnie machne.
Grafiki są, jakby co to spróbuję aktywować Wafiego. On zawsze się budzi z letargu jak zmienię layout ;)
swieta_barbara pisze:Brakuje tylko na glownym tematow ktore jako ostatnie byly poruszane w danym dziale.
Hmm, ja i tak używam głównie "zobacz nowe posty" i "znajdź swoje posty".
swieta_barbara pisze:I "Zobacz aktywne watki" fajne bylo jak bylo wszedzie, we wszystkich oknach, a nie tylko na glownej. No i quickreply tez bylby najs. Czy ktorakolwiek z tych zmian moglbys wprowadzic?
Najprędzej quickreply :)

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Jestem po 2 dniach testowania SoftBrown i uważam, że jest dramatycznie złym layoutem.

Informacje zlewają się ze sobą - wielkie podpisy odwracają uwagę od postów, które stają się mało czytelne.
Posty w ogóle są słabo postrukturyzowane.

Info o użytkowniku z lewej strony jest absolutnie nienaturalne (eyetracking).
Zamiast przyciągać wzrok i oznaczać nowy post, robi to tylko powtarzany w kółko tytuł tematu.
Jest to o tyle niewygodne, że avatary bardzo się wyróżniają z layoutu.
I zamiast naturalnie po prawej (w naszej kulturze czytanie od prawej wymusza naturalne poszukiwanie wzrokiem z prawej strony, gdy lewa jest bardziej zaniedbywana), nagle nasze oczy łowią co chwila jakieś kolory (lub co gorsza animki) z lewej strony, co jest bardzo niekomfortowe.

Poza tym kolorystyka jest bura i też nie poprawia czytelności.
Chce mi się spać po 10 min czytania forum w SoftBrown.

No i jak wczoraj pisałem PM-ki to nie działały emotikony.
I bardzo wkurwia brak możliwości przeskoczenia od razu do ostatniego postu w ostatnio poruszanym temacie z danego subforum.
Bardzo przydatne przy gęstej dyskusji. Teraz muszę najpierw otworzyć subforum, potem znaleźć numer ostatniej strony i dopiero tam trafiam.

SubSilver FTW.
Więc jeżeli planowane jest zostawienie jakiejś innej skórki oprócz SoftBrown, to super.
Jeżeli nie, to bardzo bardzo szkoda.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Tez sie poddalem. Slaba jest.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

JaceK pisze:Info o użytkowniku z lewej strony jest absolutnie nienaturalne (eyetracking). (...)
I zamiast naturalnie po prawej (w naszej kulturze czytanie od prawej wymusza naturalne poszukiwanie wzrokiem z prawej strony, gdy lewa jest bardziej zaniedbywana), nagle nasze oczy łowią co chwila jakieś kolory (lub co gorsza animki) z lewej strony, co jest bardzo niekomfortowe.
Obrazek

Poproszę o opinię kogoś, dla kogo "prawy" i "lewy" odpowiada ogólnoświatowym standardom.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

O, Baśka. No dobra, to jaki proponujecie?

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Tomash pisze:
JaceK pisze: Poproszę o opinię kogoś, dla kogo "prawy" i "lewy" odpowiada ogólnoświatowym standardom.

Oj tam, oj tam.
Zrozumieć, zrozumiałeś, więc się nie dopierdalaj.

Subsilver rządzi.
Jak już napisałem.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Subsilver jest tabelkowy, znaczy niekoszerny. Nowy layout ma być oparty o CSS, bez tabelek.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

OK, wywaliłem SoftBrowna (i przy okazji parę przestarzałych stylów używanych przez kilkunastu użytkowników forum ;) ) i wrzuciłem kilka nowych. Bardzo proszę testować i się dzielić uwagami.

Jak na razie:
- Reds: za ciężki, te czerwone bele między postami mi urywają od frajdy
- Ultrasilver Red: jak na razie wygrywa w mojej opinii
- Black, CA Gen2 cierpią na to samo co SoftBrown (mdła kolorystyka postów, słaba odróżnialność)
- Proglass: za dużo czerwonego (tło!), ale gdyby poprawić tło, to bardzo silny kandydat
- RedSteel: ex aequo pierwsze miejsce u mnie razem z Ultrasilver Red

Jak myślicie?

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Tomash, nie bądź faszystą i nie każ nam cierpieć pięćdziesięciu czerwonych styli, tylko dlatego, że lubisz ten kolor. A obiecany ciemny layout? DarkFantasy był spoko.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Subsilver2 i Redsilver3 są najlepsze. Reszta taka sobie IMHO
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Duderson pisze:Tomash, nie bądź faszystą i nie każ nam cierpieć pięćdziesięciu czerwonych styli, tylko dlatego, że lubisz ten kolor. A obiecany ciemny layout? DarkFantasy był spoko.
Popieram.

ODPOWIEDZ