Jak będą wyglądać zasady masterów na 8 ed.?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
dziop
"Nie jestem powergamerem"

Jak będą wyglądać zasady masterów na 8 ed.?

Post autor: dziop »

Są już jakieś wnioski? Ktoś coś już wie?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

pierwszy master na zasady 8 ed należy do Ślązaków, więc to ich trzeba się pytać.

Jankiel wspominał coś o braku jakichkolwiek ograniczeń na tym masterze, gdyż nie wiadomo na razie co jest mocne a co słabe.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dokładnie tak będzie - przetestowanie w normalnych warunkach bojowych wszystkich przegiętych "patentów", które na razie są przetestowane na papierze lub w specyficznych warunkach (lokalnie).
Jak się okaże, że u nas pewien typ rozpisek zdominuje cały turniej (np. spam snajperek), to inicjatywa będzie należała do następnych organizatorów.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jankiel,
Niby sluszne podejcie, ale z drugiej strony dla mnie to bedzie zmarnowany master. Nie wiem, czy bedzie mi sie chcialo jechac na mastera tylko po to by stac sie zywym dowodem na to, ze jak dostane w pierwszej turze slonko z powerscrolla i splynie mi pol armii, to znaczy ze slonko jest giete i na kolejnym mastrze warto je lekko utemperowac.

Rozwazam mozliwosc przeczekania fazy eksperymentow i zbierania dowodow. Chyba uderze dopiero na kolejny master, gdzie pewne niezbedne ograniczenia zostana juz wprowadzone.

To nie szantaz, nie chce byc zle zrozumiany. Mowie uczciwie, jak to widze. Jezeli takich osob jak ja bedzie wiecej, moze to wplynac na frekwencje i zafalszowac obraz zainteresowania turniejami na 8ed.
Obrazek

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

jedynie co bym zmnienił to liczenie pkt. dał bym połówki za oddziały bo bez tego winniki są mało miarodajne ( magia magią, sam bram bez i jakoś nie narzekam, ale to kwestia usposobienia )

no i bym dał zamiast Tlos na Blos ( tylko w 4poziomie dał bym lasy ) by nie było za wiele kombinacji i tyle

ostatnio też myślałem o pomyśle grania 7 bitew na masterach ( przecież bitwy na 2750 można rozegrać w 2 godz. dla wymagających dać 2.30godz ) 4 w pierwszy 3 w drugi

powody:

1. wymieniony wyżej... szybkość rozgrywki

2. więcej pkt. większe szanse na runodajne wyniki

3. możliwość poprawienia wyniku nawet po 3 niezbyt udanych bitwach ( kostko logia, czy też nie fart jak zwał tak zwał )

co myślicie o powyższych pomysłach ?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Grałem kilkanaście bitew na czystą 8 ed, magia czyni je totalnie bezsensownymi nawalankami. IMO minimum to takie ograniczenia, jakie wprowadzili JH na swoich turniejach.

Generalnie postawiłem sobie za cel jeździć na turnieje na 8 ed. w tym sezonie, ale perspektywa "przerzucania się słonkami" jest mocno zniechęcająca. Od testowania są lokale, master to już jednak master.

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

Barbarossa pisze:Grałem kilkanaście bitew na czystą 8 ed, magia czyni je totalnie bezsensownymi nawalankami. IMO minimum to takie ograniczenia, jakie wprowadzili JH na swoich turniejach.

Generalnie postawiłem sobie za cel jeździć na turnieje na 8 ed. w tym sezonie, ale perspektywa "przerzucania się słonkami" jest mocno zniechęcająca. Od testowania są lokale, master to już jednak master.
podarujmy tą magię bo widzę że kolega jest przewrażliwiony

zagrałem już w 8ed. około 30 bitew.. im większe pkt. tym magia mniej robi takie wnioski, a mastery nie są na 1500 tylko 2750 min 2999 idealnie szczególnie jeśli chodzi o tą ed.

sam pomysł:
Blos ( tylko w 4poziomie dał bym lasy ) by nie było za wiele kombinacji i tyle

ostatnio też myślałem o pomyśle grania 7 bitew na masterach ( przecież bitwy na 2750 można rozegrać w 2 godz. dla wymagających dać 2.30godz ) 4 w pierwszy 3 w drugi

powody:

1. wymieniony wyżej... szybkość rozgrywki

2. więcej pkt. większe szanse na runodajne wyniki

3. możliwość poprawienia wyniku nawet po 3 niezbyt udanych bitwach ( kostko logia, czy też nie fart jak zwał tak zwał )
proszę o opinie

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Khumanor pisze:jedynie co bym zmnienił to liczenie pkt. dał bym połówki za oddziały bo bez tego winniki są mało miarodajne ( magia magią, sam bram bez i jakoś nie narzekam, ale to kwestia usposobienia )
Nie wiem, czy to dobre podejście jeżeli turniej ma być "prawie bez ingerencji w zasady" - brak punktów za połówki zmienia jednak dosyć mocno dynamikę gry i może okazać się balansujący, "odginając" trochę defensy (bo przeciwnik zbierający baty na dojeździe może się skitrać resztkami i celować w remis).

Maciek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Jankiel,
Niby sluszne podejcie, ale z drugiej strony dla mnie to bedzie zmarnowany master. Nie wiem, czy bedzie mi sie chcialo jechac na mastera tylko po to by stac sie zywym dowodem na to, ze jak dostane w pierwszej turze slonko z powerscrolla i splynie mi pol armii, to znaczy ze slonko jest giete i na kolejnym mastrze warto je lekko utemperowac.
Twój wybór.
U nas magia jakoś szału nie robiła, a kilka turniejów się już odbyło. Dlatego też nie bardzo chcę wprowadzać jakiekolwiek oganiczenia opierając się na Waszych, jak by nie było lokalnych, wrażeniach. Niewykluczone, że pozostali organizatorzy naszego mastera stwierdzą inaczej i jakieś ograniczenia będą.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Czyli Silesian będzie na 8 ed? Jest informacja, że 2300 + BP. Bless organizując turniej w poprzedni weekend pokazał, że jeżeli 8 ed. to tylko na punkty w okolicach 3k. Jak ma być na Silesianie? BP wskazuje na 7 ed, a po tym temacie można jasno wywnioskować, że jednak 8-mka.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

8. Ogłoszenie było przygotowywane, jak 8 edycja była w planach, a nie było wiadomo, czy GW się wyrobi w terminie i nie przesunie premiery.

Ostateczna wersja brzmi 2500 pts (na 3000 może ludziom braknąć figurek), 8 edycja

dziop
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dziop »

wiecie nie wiem czy będę na tym masterze ale jak ma być on nie długo to olał bym wymóg pomalowanej armii i nie robił oceny wcale. Po drugie jak ustalicie progi punktowe? Brak polówek to też moim zdaniem głupi pomysł. Poza tym tak jak koledzy wspomnieli im więcej punktów tym magia i strzelanie mniej boli. To jak zdecydujecie to wasza sprawa to jest wasz master i tylko wasz , aczkolwiek weźcie te głosy chociaż pod rozwagę pozdro :lol2:

ODPOWIEDZ