Bastard Sword

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Re: Bastard Sword

Post autor: jurak »

Barbarossa pisze:Podejrzewam, że mogłoby starczyć zabranie zasady horde wszelkiej piechocie poza core, ale na razie się wstrzymuję. IMO scenariusze i brak combat reforma są bardzo dobre w kombinacji na deathstary.
+

+2 do i w szarzy i styka ;)

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Tak jak powiedziałem - jeśli ktoś w drodze dyskusji forumowej zrobi listę jednostek 0-1 i wszyscy (OK, większość) się zgodzą, że jest oki - dla mnie nie ma problemu, żeby z tego korzystać.
Nie jest to lista jednostek 0-1 ale jest to lista jednostek rzadkich które są bardzo mocne, uniwersalne, opłacalne i takie z którymi przeciwnik może ma problem. (Chyba większość się zgodzi)
Kolejność również jest przypadkowa!
- Flamery
- Czołg parowy
- Hydra
- Hell pit
- Cairn wraith

Na żadną z tych jednostek JA nie zadeklarował bym ograniczenia 0-1 co nie oznacza że się nie należy. Jednym z powodów jest to że nie uważam że mam na tyle wiedzy żeby mój osąd był sprawiedliwy. Kolejny powód jest taki że nie lubię z kimś się mierzyć wiedząc że mój przeciwnik jest ograniczony i jego siła jest mniejsza. Zwycięstwo jest bardziej satysfakcjonujące gdy się wygra z silniejszym przeciwnikiem. Nie mówię 0-1 dla żadnej z powyższych jednostek.

Do tego co pisałem w poprzednim poście. Nie uważam że ograniczenie rare units do 0-1 na 2k pkt jest ok. W mojej armii strata jednego oddziału flamerów teraz to bardzo dużo. Argument jest taki że spacjale się do niczego nie nadają i 25% rare w danonach jest teraz wypchane po brzegi.

Osobiście na 2k wpuścił bym 2 te same rzadkie jednostki natomiast na 3k już ograniczył bym all do 0-2.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

No dobrze. Nie będę czynił innego tematu, tutaj wkleję swoją odpowiedź na post Barba:
Tak jak powiedziałem - jeśli ktoś w drodze dyskusji forumowej zrobi listę jednostek 0-1 i wszyscy (OK, większość) się zgodzą, że jest oki - dla mnie nie ma problemu, żeby z tego korzystać.
Okej, jak Ja to widzę...
Wymieniać będę każdą armię po kolei. Dodam argumentację, jeśli zaistnieje taka potrzeba.

Beastmen:
Nie da się ukryć, iż Rary kóz nie należą do najmocniejszych. 0-1 dla któregokolwiek z nich to spory cios w i tak mocno średnią armię. Jedyne to, co w sumie daje radę, to Ghorgona. Lecz i tak, byczek za 275pkt. bez żadnego AS to żer dla skner.
Breta:
2 Trebki zdecydowanie nie psują systemu. Grale i tak są 0-1. Aczkolwiek, tutaj jednak ręka by mi zadrżała, gdybym miał zdjąć ograniczenia z tak taniej klopy o dużej sile rażenia.
Dark Elves:
Tutaj Hydra jest niewątpliwie problemem. 0-1 winno być. Zianie do CC, Regena, TS, Hate. Zasłużone przycięcie.
Dwarfs:
Analogicznie do Bestii, Rary dwarfów nie zachwycają w nowej edycji. Poczynając od co najmniej dwa razy za drogiego żyra, kończąc na średnich Organkach. Istnienie Fc przemilczę. 0-1 nie ma racji bytu w tej armii.
DoCh:
Fiendy- są ok. Ślimaki Nurgla- nawet słabe, Bloodcrusherzy- maja ładne figsy. I tyle. Jeno Flamery rzucają się w oczy, lecz to nadal za mało na 0-1. Zresztą, dobre argumenty podał Arbaal.
He:
Przycięcia na BS i kwestia Elite Army rozwiązana jak należy. Nie mam się do czego doczepić.
Lizaki:
Salki i Razordony nie są aż tak mocne, by ścinać je 0-1.
Ogry:
?
OnG:
Rary mocno średnie. Cięcia 0-1 imho niezasłużone.
Skaven:
Tutaj jest problem. Zarówno Dominacja, jak i Doomwheel są mocarne. WLC ujdzie, PCC również. Imho DW i HPA 0-1.
Emp:
ST, Helstorm 0-1. Hellblaster- nie wiem. Niby mocny, lecz ryzykowny jak cholera. Imho jest ok.
TK:
? Nic do cięcia tutaj nie ma imho.
VC:
Tutaj można podyskutować. Varg to nie hydrant, brakuje mu też jebnięcia Dominacji. Nie jest jednak na tyle słaby, by zostawić go bez cięć. 0-1. BC wydaje się mocny, lecz znowu, moje osobiste odczucie, to 0-1. Wrajciaki 0-1.
WoCh:
Jedyny Rare warty ścinania to Helena i uważam, iż cięcia godna jest! Wzornik z S5 i wymszona panika na -1? Do tego staty niezłego monstera. 0-1. Reszta ujdzie.
WE:
? Zostawić, bo Pasiak rozerwie na strzępy. Tak na serio, nic tu mocarnego nie ma.

To wszystko to moje osobiste odczucia. Zapraszam do dyskusji, na tym lub innym, wydzielonym wątku.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Chodziło mi o zasady zdejmowania tego steedfasta od boku. To że testuje się go na własnej LD nie generalskiej jest całkowicie trafione ;) Ile LD mają takie skawenki ? 5-6 ? Może 7 przy wysokich lotach :P nie wiem nie znam się ale z 6 LD to długo na takim stutbornie nie postoją ;)
WE:
? Zostawić, bo Pasiak rozerwie na strzępy
:lol2: :lol2:

A tak serio to całkiem dobra ta twoja lista ;)
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Varinastari
Masakrator

Powiem tak. To moje odczucia. Jak widzicie, wcale nie jest wiele tych jednostek, które "psują system". Tak właściwie....to większość Rarów jest ok, wyjątków nie jest wiele :wink:
Zatem czynienie każdego Rare'a 0-1 jest IMHO bardzo niesprawiedliwie.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

+1 Varinastari
Świetna lista, moim zdaniem przedstawia faktyczny stan rzeczy.
+/- z mojej strony co do Hellcannona. Z jednej strony armia zyskuje na nowej edycji natomiast sama maszyna ma swoje wady i zalety.

Varinastari
Masakrator

Z heleną jest jak z trebem. Jak 0-1, to na oba. Generalnie to jednostki o podobnej wartości. Imho.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

poza wartością punktową ofcoz?
helena jest słabsza od trebków własnie ze wzgledu na punkty, ale z drugiej storny zostawienie jej bez 0-1 też nie jest na miejscu.
Co do Hydry, bo gram takową - powinna być 0-0...wogóle jej byc nie powinno...ratuą ją tylko niska inicjatywa, ale poza tym jest straszna
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Mnie osobiście nie przeszkadza że hydra ma 5 głów i takie tam... ale to kosztuje tylko 175 pkt #-o

Varinastari
Masakrator

Problem z Hydrą jest taki sam jak z HPA- cena. 175/235 pkt. to stanowczo za mało. Nawet nie chce mi się przyrównywać innych rarów do HPA/Hydry po względem kosztu/jakości.
Anyway, macie jakieś inne propozycje? Co 0-1, co nie?
:wink:

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Może coś takiego

You may only include one of each of these units for every full 2,000 points in your army. (czyli tak jak było z czołgiem w 6ed).

Cygor, Ghorgon, Jabberslythe

Flamers of Tzeentch

War Hydra

Steam Tank

Ancient Stegadon

Hellpit Abomination, Plague Furnace

Cairn Wraiths, Blood Knights

Dragon Ogre Shaggoth, Hellcannon

Treeman

Ogranicza to tylko te 'za mocne i zbyt powszechne rzadkie jednostki' i daje możliwość wystawiania pozostałych plus nie sprawia, że w bitwach na 2K do nawet i 10K (a co? toż można) będzie tylko jeden czołg, tylko jedna hydra etc. Oczywiście jest to do ulepszenia bo ta lista to tak na szybko zrobiona jest i może nie być widziana jako obiektywna. Opcja 0-1 jest najgorszym możliwym wyjściem IMHO.
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Varinastari
Masakrator

Idea zacna, ale...
Treeman
Plague Furnace( to nawet nie Rare)
Blood Knights(....)
Cygor, Ghorgon, Jabberslythe(...........................)
Dragon Ogre Shaggoth
Imho, cięcie Shaggotha, Ghorgon etc. to strzał w stopę.

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Dlatego to tylko luźne propozycje. Niektóre rary trzeba ograniczyć i tu się wszyscy (a przynajmniej znacząca większość) zgadzamy. Ja tylko wychodzę z założenia, że odgórne ograniczenie wszystkich lub 0-1 to nie najlepsze pomysły.

Plague Furnace to coś co nie powinno się pojawiać w bitwach mniejszych niż 2K IMHO
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Varinastari
Masakrator

Kwestia imho jest następująca. Idea 0-1 jest ok. Tylko pytanie, czy zbiorowa odpowiedzialność w tym przypadku jest w porządku.
Wg. mnie, Nie. Nie każdy rare zasługuje na cięcie tylko dlatego, iż znajduje się w sekcji Rare.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

Varinastari pisze:Kwestia imho jest następująca. Idea 0-1 jest ok. Tylko pytanie, czy zbiorowa odpowiedzialność w tym przypadku jest w porządku.
Wg. mnie, Nie. Nie każdy rare zasługuje na cięcie tylko dlatego, iż znajduje się w sekcji Rare.
+
tylko ze z LT/rare, problem ten odnosi sie chyba przedewszystkim do hydr sv+reg + dochodzi im smok (3 mobilne lt)
,ST ze wzgledu na 10t 1+sv, no i moze HPA i DW.

uszlo by naprzyklad ograniczenie LT do dwoch?,
tylko ze tanki zostaja dwa ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Proponuję oddzielny temat. Może na forum BS?

Varinastari
Masakrator

Ok. Założe :wink:

Link do nowego wątku:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=176&t=25194

dziop
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dziop »

Nie mam jakiś uprawnień więc się tutaj wypowiem.
-1.Scenariuszy nie powinno się losować powinny być ustalone z góry To pozwala na lepsze przygotowanie do turnieju.
-2.Zasady specjalne terenów nie są złe także zostawił bym tu możliwość rzucenia K6 jaki to rodzaj np.górki
-3.Szarże są moim zdaniem ok można je zostawić także poczekał bym z tym do pierwszego mastera
-4.Aby działała zasada disruption, oddział atakujący z boku/tyłu musi mieć minimum jeden szereg, czyli pięć modeli piechoty/kawalerii/war beasts albo 3 modele monsterowej piechoty/kawalerii/beasts/rydwanów TK) to czemu nie dodać monstery 5 wondowe tak jak było ?
-5.Zasada thunderstomp zadaje 3 trafienia zamiast K6 niby dlaczego? Czy teraz monster no może poza keperem są aż tak gięte?
-6.Disruption sprawia, że oddział nie może korzystać z zasady steadfast za szeregi Moim zdaniem zbyt duża ingerencja w zasady poczekał bym z tym do pierwszego mastera
-7 Disruption sprawia, że oddział nie może wykonać zmiany formacji w trakcie walki (combat reform) moim zdaniem powinien móc tylko wtedy gdy wygra walkę
8- Co do zasad terenów moim zdaniem z lasem mógłbyś coś również zrobić np kiedyś w 40k jednostki za lasem były nie widzialne ale już w lesie było je widać Z tym też do pierwszego mastera

Tak poza tym chwała ci za to ,że chciało ci się coś zrobić :D Ważne jest jednak aby starać się w minimalnym stopniu zmieniać zasady tylko tam gdzie to jest naprawdę konieczne. Dobrze by było również przekonać ludzi z zagranicy co do słuszności tych zmian. Najlepiej żebyśmy w miarę możliwości grali na zasady zbliżone do EURO o ile będzie na 8 ed. Wtedy są szanse na to żeby nasza reprezentacja nie dała dupy.

p.s. też sporo grałem na 8ed i że są potrzebne zmiany nie mam co do tego wątpliwości pozdro. :lol2:

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

dziop pisze:Nie mam jakiś uprawnień więc się tutaj wypowiem.
-1.Scenariuszy nie powinno się losować powinny być ustalone z góry To pozwala na lepsze przygotowanie do turnieju.
-2.Zasady specjalne terenów nie są złe także zostawił bym tu możliwość rzucenia K6 jaki to rodzaj np.górki
-3.Szarże są moim zdaniem ok można je zostawić także poczekał bym z tym do pierwszego mastera
-4.Aby działała zasada disruption, oddział atakujący z boku/tyłu musi mieć minimum jeden szereg, czyli pięć modeli piechoty/kawalerii/war beasts albo 3 modele monsterowej piechoty/kawalerii/beasts/rydwanów TK) to czemu nie dodać monstery 5 wondowe tak jak było ?
-5.Zasada thunderstomp zadaje 3 trafienia zamiast K6 niby dlaczego? Czy teraz monster no może poza keperem są aż tak gięte?
-6.Disruption sprawia, że oddział nie może korzystać z zasady steadfast za szeregi Moim zdaniem zbyt duża ingerencja w zasady poczekał bym z tym do pierwszego mastera
-7 Disruption sprawia, że oddział nie może wykonać zmiany formacji w trakcie walki (combat reform) moim zdaniem powinien móc tylko wtedy gdy wygra walkę
8- Co do zasad terenów moim zdaniem z lasem mógłbyś coś również zrobić np kiedyś w 40k jednostki za lasem były nie widzialne ale już w lesie było je widać Z tym też do pierwszego mastera

Tak poza tym chwała ci za to ,że chciało ci się coś zrobić :D Ważne jest jednak aby starać się w minimalnym stopniu zmieniać zasady tylko tam gdzie to jest naprawdę konieczne. Dobrze by było również przekonać ludzi z zagranicy co do słuszności tych zmian. Najlepiej żebyśmy w miarę możliwości grali na zasady zbliżone do EURO o ile będzie na 8 ed. Wtedy są szanse na to żeby nasza reprezentacja nie dała dupy.

p.s. też sporo grałem na 8ed i że są potrzebne zmiany nie mam co do tego wątpliwości pozdro. :lol2:
Skoro jest to ich autorska gra a nie BP to czemu niby mają czekać do pierwszego mastera? Od początku Barb mówił że to nie będzie lekkie ingerowanie w zasady tylko jego (ich) własny system na podstawie wfb.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Nie wiedziałem że strażnik tajemnic jest gięty :roll:

ODPOWIEDZ