Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Początkujący generał

Post autor: Myth »

Slaves to tak: albo metalowi ze strony GW (ciekawe modele, ale drogie jakby były ze złota), albo po prostu odpowiednio pomalowane clanrats. W ogóle to zawsze w zestawie połowa clanrats ma na sobie bardziej łachmany niż zbroję, jeśli oddzielisz te figurki od siebie, to też osiągnieć zamierzony efekt.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

f00fe
Plewa

Post autor: f00fe »

Aha dzięki bardzo

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

zalezy od wyposżenia slavów, jak gołe to albo nowe clanraty z boxa (nie z podstawki), albo 6ed żeby odróżnić je od clanratów albo modele z innych ras zmieszane i odpowiednio skonwertowane;]

f00fe
Plewa

A jakie figurki mogę spokojnie teraz kupić ponieważ już bym chciał przed chwila był kolega i za kilka figurek od krasi dał mi elektryka, assasina,i deathmester snikch tyle mam co dalej ?

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

musisz miec w armii 25% w corach wiec od nich bym zaczął. chyba że zamierzasz mieć wszystko z nowego boxa. najlepiej zrób rozpiskę, zobacz czego będzie brakować i uzupełniaj;] albo zobacz na allegro albo na forum w dziale sprzedaży, jak jest coś okazyjnie co chcesz mieć to bierz. jak chcesz grać w domu to pooglądaj modele i zobacz co się podoba i kupuj.. jak turniejowo to rozpę daj na forum do komentowania i kupuj pod rozpę.
na początek polecałbym ogólnie plastiki, można z nich zmontować przy okazji censerów (z monków/night runnerów) czy gutterów (night runnerzy). jeśli planujesz zakup nowej podstawki to dokup coś na slavy (np nowe clanraty żeby dać im handwepony i nie doklejać tarcz).

f00fe
Plewa

Na początek kupiłbym stormverminów i Warp lightning cannon (nie wiem czy dalej latarka jest grywalna)
To teraz i potem czekać do wydania Islad Of Blood
f00fe.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Jedyne na co zwróć uwagę to że 20 stormverminów to za mało (no chyba że planujesz zakup dwóch pudeł). A latarka, choć barzdo losowa, obecnie święci tryumfy ze względu na placek na końcu linii strzału, który niemiłosiernie kosi wszelkie ciasne formacje :-D

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Taka sytuacja:
NG wykopują się przed strzelacami. Szarżuje na strzelców oddziałem i maszynką. Maszynka zabija jednego kraśka, NG trzech. Strzelcy nie zdają breaka, ja gonię. NG gonią 9 cali a maszynka 2 cale. Maszynka traci więc zasięg 3 cali od oddziału macierzystego. Ginie automatycznie?

Jeszcze jedno: jakie są wymiary podstawki pod Dzwonek, Abomke, Latarkę?
Obrazek

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Voodoo pisze:Taka sytuacja:
NG wykopują się przed strzelacami. Szarżuje na strzelców oddziałem i maszynką. Maszynka zabija jednego kraśka, NG trzech. Strzelcy nie zdają breaka, ja gonię. NG gonią 9 cali a maszynka 2 cale. Maszynka traci więc zasięg 3 cali od oddziału macierzystego. Ginie automatycznie?
Tak.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Voodoo pisze:Jeszcze jedno: jakie są wymiary podstawki pod Dzwonek, Abomke, Latarkę?
Dzwonek, abomka: 60x100
latarka: 50x100
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Alfonsy
Plankton

Post autor: Alfonsy »

Hej,
chciałbym się dowiedzieć co kupić na początek do armii Skavenów, żeby grać na średnie punkty, nie koniecznie turniejowo, raczej towarzysko. Myślałem o tym nowym starterze + battalionie. Coś doradzacie więcej, inaczej?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

piec/dzwon + jakieś rary
szturmoszczury ewntualnie
]arrrr

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Więcej slavów i bohaterowie (to jest chyba oczywiste). Jako pierwszych bym polecał 1 elektryka, sera na dzwonku, jakiegoś klepacza (warlorda) i bsb-ka (sztandarowego)

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

jamakot pisze:piec/dzwon + jakieś rary
szturmoszczury ewntualnie
Raczej dzwon.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

raczej piec ;)

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Piec i dzwon :wink:

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

mówiłem :P
]arrrr

Lupin
Wałkarz

Post autor: Lupin »

Witam,
Tak to będzie jeden z setek postów które już czytaliście......wybaczcie. Świeżak jestem w WFB, zasad nie znam, wcześniej tylko w Warmachinę grałem (bo lubię), ale postanowiłem skoncentrować się na armii Skavenów i zacząć nią grać. Mam kilka pytań - rozpiskowo-technicznych i zakupowych.

1. Będę posiadał oddziały skaveńskie które będą wydane w Island of Blood - Warlord, Warlock Engineer, 40 clanratów, Master Moulder, 2 Rat Ogres, Warpfire Thrower i Poisoned Wind Mortar (wiem, pewnie niektóre z tych modeli są w 90% w grze w ogóle nie przydatne, no trudno) - moje pytanie...

co do tego zestawu na początek JESZCZE dokupić --->>> Czy Skaven Batallion - 40 clanratów, 20 plague monksów , 6 ginat rats, no i 2 rat ogre (które z tego co wyczytałem to są lipne i nieprzydatne, a miałbym już ich w ten sposób 4 sztuki łącznie),

--->>> Czy może lepiej za tą kasę kupić Screaming Bell (który jest tak wychwalany w postach tutaj jako 'must have') i do tego 20 plague monksów?

I jeszcze jedno pytanie - czy ten Armybook angielski który jest teraz dostępny w sklepach, to jest aktualny (tak mi się wydaje - że on wyszedł w 2009, czyli powinien być aktualny) czy ma się jakiś ukazać nowy np. w najbliższym półroczu? O tym że 8 ed. Samego podręcznika do battla wyszła to wiem, ale jak to sie ma do zasad w ABooku do skavenów tym najnowszym dostępnym na rynku?

Pozdrawiam i z góry dziękuję na wszelką pomoc

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Przede wszystkim witamy na forum :-)

Jeśli idzie o figurki, to jak zapewne już zauważyłeś po naszych postach w skaveńskiej armii ważne są liczby, mało liczebne oddziały nic nie wskórają. Sam np. na 2500 wystawiam 200 niewolników, podzielonych na 4 oddziały ;-)

Zestaw IoB i batalion dają Ci super bazę do dalszego rozwoju armii, bo masz wtedy w sumie dużo różnych jednostek. Ratogry wcale do najplewniejszych nie należą, ktoś (bodajże QcRat) obliczył, że 4 z master moulderem walczy porównywalnie do abominacji (chociaż nie jest aż tak przeżywalna), a to już coś. Jeśli zaś nie bawi Cię zupełnie wystawianie tej jednostki, to modeli użyj do wypełnienia luk w oddziałach niewolników albo clanratów (tzw. unit fillers), dobrze wykonane dodadzą smaczku armii i nie będą źle wyglądać, a oszczędzisz na figurkach trochę.

Oczywiście batalion plus zestaw startowy to ledwie początek, bo potrzebujesz na pewno dużo więcej niewolników, sporo clanratów, uzupełnić monków, pewnie przydadzą się gutter runners, ale to wszystko przyszłość. Na pewno na pierwszy zakup po IoB nie polecam dzwonu, ponieważ po prostu go nie wystawisz (seer na dzwonie to +/- 500 pkt, czyli musisz grać minimum format 2000 pkt - braknie Ci innych figurek). Lepiej stworzyć solidną bazę, a później dodawać inne rzeczy. Polecam zrobić jakąś wstępną rozpiskę, czy chociaż wyobrazić sobie jak ma wyglądać Twoja armia i dążyć do tak wyznaczonego celu.

A co do armybooka, to ten o którym piszesz jest aktualny i takowy jeszcze bardzo długo pozostanie, więc o to się nie masz co martwić.

Lupin
Wałkarz

Post autor: Lupin »

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, czyli jednak zdecyduję się na to co w zestawie IofB i do tego Batallion + armybook co daje mi:

80 clanratów - czyli rozumiem że ta ilość tego typu jednostek wystarczy mi do rozegrania przeciętnej bitwy np na 1500pkt
20 plaguemonków
4 Rat ogres
6 giant rats
1 warlord
1 warlock engineer
1 poisoned wind mortar - tu pytanie (nie mam armybooka jeszcze), jak działa ta jednostka ? ,ile minimalnie trzeba ich mieć i czy warto ją mieć?
1 warpfire thrower - to samo pytanie co wyżej

I jeszcze jedno pytanie - czy uważacie że konieczne jest posiadanie w armii skaven slavów? bo nie podobają mi się oni wcale i wolałbym używać tylko clanratów jako mięsa armatniego. Czy może slavey mają coś jeszcze (oprócz kosztu 2pkt) co czyni je koniecznymi i przydatnymi w armii

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ