Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Pytania
Witam
Zastanawiam się nad graniem dwarfami i mam kilka pytań:
Co kupić po Army Booku? Batalion? Czy może Bitwę o przełęcz czaszki?
Wiem że jest nowa edycja ale chodziłoby mi o figurki krasnoludów. Czy to dobry pomysł? I czy figurki krasi w ,,bitwie..." naprawdę są tragicznie wykonanie czy normalnie?
Trochę dużo tego Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Pafek przeniosłem ten post tutaj ponieważ jak widzisz jest odpowiedni temat do zadawania takich pytań. Rozejrzyj się najpierw na forum a potem zakładaj nowe tematy. Inaczej zrobi się straszny śmietnik.
Pozdrawiam
R.T.S.
Zastanawiam się nad graniem dwarfami i mam kilka pytań:
Co kupić po Army Booku? Batalion? Czy może Bitwę o przełęcz czaszki?
Wiem że jest nowa edycja ale chodziłoby mi o figurki krasnoludów. Czy to dobry pomysł? I czy figurki krasi w ,,bitwie..." naprawdę są tragicznie wykonanie czy normalnie?
Trochę dużo tego Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Pafek przeniosłem ten post tutaj ponieważ jak widzisz jest odpowiedni temat do zadawania takich pytań. Rozejrzyj się najpierw na forum a potem zakładaj nowe tematy. Inaczej zrobi się straszny śmietnik.
Pozdrawiam
R.T.S.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
turlajkostki - organki w 7 ed służyły do usuwania skirmishy głównie + kawaleria, latacze, single, LT czasami. Na masę się nie nadają raczej. Na masę jest katapulta. Na machiny wroga najlepsze są działa (tym bardziej, że teraz w 8 ed zadają k6 Woundów).
pafek - polecam batalion. Skullpasowcy tragiczni nie są ale jednak nie zachwycają, to raz, a dwa że jest ich mało. Kiedyś skullpas się opłacał bo był w nim podręczni mały, teraz jest nieaktualny+słabe figurki więc raczej nie jest to już fajna opcja. Jeszcze raz polecam batalion.
pafek - polecam batalion. Skullpasowcy tragiczni nie są ale jednak nie zachwycają, to raz, a dwa że jest ich mało. Kiedyś skullpas się opłacał bo był w nim podręczni mały, teraz jest nieaktualny+słabe figurki więc raczej nie jest to już fajna opcja. Jeszcze raz polecam batalion.
pafek,
ja też jestem krótkobrody i niedawno zacząłem zbierać krasnoludzką armię.
Moimi pierwszymi zakupami były boxy Warriors i Thunderers/Quarelells oraz właśnie Batalion.
Dzięki temu można już wystawić regimenty Warriors i Longbeards oraz Quarelells oraz Cannon/Organ Gun. To już jest trzon armii.
Potem warto dokupić katapultę, działo i 1 lub dwa regimenty Special (ja wybrałem Miners i Slayers, bo lubię ich klimat).
Większość Lords/Heroes konwertowałem z tego, co mi zostało w pudełkach;)
Figurki ze Skull Pass obrzydliwe wg mnie nie są, ale jak już miałem sporo figurek, to mi po prostu nie pasowały do reszty.
Armia oparta na figurkach za Skull Pass jest dla mnie mało atrakcyjna, ponieważ wszystkie figurki mają jednakowe pozy. Jeżeli jednak uda Ci się trafić na okazyjnie tani zakup na jakiejś aukcji, to możesz te figurki "wmieszać" w regimenty, aby zwiększyć liczebność oddziałów, np. Warriors. No i oczywiście działo ze Skull Pass jest o połowę tańsze, niż to w pudełku...
Oczywiście polecam Batalion, bo on zawsze się opłaca:)
ja też jestem krótkobrody i niedawno zacząłem zbierać krasnoludzką armię.
Moimi pierwszymi zakupami były boxy Warriors i Thunderers/Quarelells oraz właśnie Batalion.
Dzięki temu można już wystawić regimenty Warriors i Longbeards oraz Quarelells oraz Cannon/Organ Gun. To już jest trzon armii.
Potem warto dokupić katapultę, działo i 1 lub dwa regimenty Special (ja wybrałem Miners i Slayers, bo lubię ich klimat).
Większość Lords/Heroes konwertowałem z tego, co mi zostało w pudełkach;)
Figurki ze Skull Pass obrzydliwe wg mnie nie są, ale jak już miałem sporo figurek, to mi po prostu nie pasowały do reszty.
Armia oparta na figurkach za Skull Pass jest dla mnie mało atrakcyjna, ponieważ wszystkie figurki mają jednakowe pozy. Jeżeli jednak uda Ci się trafić na okazyjnie tani zakup na jakiejś aukcji, to możesz te figurki "wmieszać" w regimenty, aby zwiększyć liczebność oddziałów, np. Warriors. No i oczywiście działo ze Skull Pass jest o połowę tańsze, niż to w pudełku...
Oczywiście polecam Batalion, bo on zawsze się opłaca:)
"I'd rather be on the right end of the handgun than the wrong end."
Sorry za robienie nie potrzebnego tematu, myślałem, że ten temat jest bardziej do pytań o zasady a nie takich ogólnych ale jak widać myliłem się : )
Raksio_The_Slayer i hagenti: dzięki za odpowiedzi.
A po batalionie jakie jednostki dokupić, żeby grać powiedzmy patrole? box Warriors i Thunderers/Quarelells jak napisał hagenti i to wystarczy? Czy coś innego?
Raksio_The_Slayer i hagenti: dzięki za odpowiedzi.
A po batalionie jakie jednostki dokupić, żeby grać powiedzmy patrole? box Warriors i Thunderers/Quarelells jak napisał hagenti i to wystarczy? Czy coś innego?
Tyle że pięć razy brzydsze .hagenti pisze: No i oczywiście działo ze Skull Pass jest o połowę tańsze, niż to w pudełku...
Co do pozostałych skulpasowych to są słabe jeśli porównać do starych metalowych modeli, przy nowych plastikach wyglądają podobnie, no może odrobinkę gorzej.
Chyba najrozsądniejsza opcja na początek.hagenti pisze:Thunderers/Quarelells oraz właśnie Batalion
Ja zabieram się do grania krasnalami już od jakiegoś czasu i moim pierwszym kupnem jest 60 warriorsów
Potem myślałem o takiej samej ilości longów i jakaś 20 hamerersów to trzymania lorda czy coś Ja ogólnie mam zamiar grać dwarfiątkami na samej walczącej piechocie no moze z dodatkiem paru strzelców i jakiejś klopki
Ciekawy jestem czy takie coś da rade
Potem myślałem o takiej samej ilości longów i jakaś 20 hamerersów to trzymania lorda czy coś Ja ogólnie mam zamiar grać dwarfiątkami na samej walczącej piechocie no moze z dodatkiem paru strzelców i jakiejś klopki
... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
- Tiger Brown
- Kradziej
Zestaw z maszynami Krasi z Mantica, a dojdziesz do wniosku, że skulpaśne jest przepijęęękne.grabz pisze:Tyle że pięć razy brzydsze .hagenti pisze: No i oczywiście działo ze Skull Pass jest o połowę tańsze, niż to w pudełku...
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno, czy zestaw batalion + box Warriors i box Thunderers/Quarelells jest grywalny? (w sensie czy da się nim grać małe bitwy jak np. patrole czy będzie to źle złożona armia i czy będzie to się wpasowało w limity 25% corów itd.) czy trzeba jeszcze coś dokupić?
ja tak gram. jak masz wojow to longi ci niepotrzebne wsumie bo jak co przerobiszkubon pisze:Ja zabieram się do grania krasnalami już od jakiegoś czasu i moim pierwszym kupnem jest 60 warriorsów
pafek
jak kupisz batalion i box Warriors i box thunderers/Quarellels to możesz spokojnie grać małe bitwy.
Będziesz miał praktycznie same jednostki core, ale mając batalion i box Warriors możesz spokojnie złożyć 20 Warriors i 20 Longbeards, bo w Batalionie masz 24 figurki piechoty + 14 z boxa. Będziesz mógł również złożyć 10 Thunderers + 10 kuszników i jeszcze zostanie 10-12 figurek na Rangerów
Poza tym, w batalionie masz Cannon/Organki. Do małych bitew wystarczy, zwłaszcza jak z dwóch wolnych figurek złożysz sobie Thana i Runsmitha. Na partole to wszystko i tak będzie aż nadto. Pamiętaj, że Longbeards, mimo że są core, mają statystyki oddziałów elitarnych.
Ja z tego zestawu + dokupionych fugurek złożyłem:
- 30 Warriors z HW + S
- 19 Warriors z GW
- 19 Longbeards z GW
- 10 Thunderers
- 16 Quarellels z GW
- Cannon
- Organki
Do tego dokupiłem:
2 x Grudge thrower
1 x Cannon
1 x Organ gun
1 x Gyrocopter
20 x Miners (plastikowy box)
16 x Slayers
1 x Dwarf Lord
1 x Runelord / Runesmith
Niecały rok zbierania i mam armię na 3000+
Oczywiście moja armia nie jest mega super power itd, ale gram głównie domówki dla przyjemności, stąd brak Hammerers, Ironbreakers, Anvil of Doom i Lorda na tarczy, ale cóż poradzę, że Górnicy i Zabójcy mają dla mnie niepowtarzalny klimat:)
jak kupisz batalion i box Warriors i box thunderers/Quarellels to możesz spokojnie grać małe bitwy.
Będziesz miał praktycznie same jednostki core, ale mając batalion i box Warriors możesz spokojnie złożyć 20 Warriors i 20 Longbeards, bo w Batalionie masz 24 figurki piechoty + 14 z boxa. Będziesz mógł również złożyć 10 Thunderers + 10 kuszników i jeszcze zostanie 10-12 figurek na Rangerów
Poza tym, w batalionie masz Cannon/Organki. Do małych bitew wystarczy, zwłaszcza jak z dwóch wolnych figurek złożysz sobie Thana i Runsmitha. Na partole to wszystko i tak będzie aż nadto. Pamiętaj, że Longbeards, mimo że są core, mają statystyki oddziałów elitarnych.
Ja z tego zestawu + dokupionych fugurek złożyłem:
- 30 Warriors z HW + S
- 19 Warriors z GW
- 19 Longbeards z GW
- 10 Thunderers
- 16 Quarellels z GW
- Cannon
- Organki
Do tego dokupiłem:
2 x Grudge thrower
1 x Cannon
1 x Organ gun
1 x Gyrocopter
20 x Miners (plastikowy box)
16 x Slayers
1 x Dwarf Lord
1 x Runelord / Runesmith
Niecały rok zbierania i mam armię na 3000+
Oczywiście moja armia nie jest mega super power itd, ale gram głównie domówki dla przyjemności, stąd brak Hammerers, Ironbreakers, Anvil of Doom i Lorda na tarczy, ale cóż poradzę, że Górnicy i Zabójcy mają dla mnie niepowtarzalny klimat:)
"I'd rather be on the right end of the handgun than the wrong end."
jak dla mnie to wlasnie lord tarczownik i ironi maja zarabisty klimat
do tego lubie klony wiec mam 6x4 pelne szeregi hammerersow.
ale jak to sie mowi. o gustach sie nie dyskutuje bo jedenej osobie bedzie sie podobala piechota a innej gunline
tak czy inaczej najwazniejsze jest to, ze gramy jedyna sluszna rasa
do tego lubie klony wiec mam 6x4 pelne szeregi hammerersow.
ale jak to sie mowi. o gustach sie nie dyskutuje bo jedenej osobie bedzie sie podobala piechota a innej gunline
tak czy inaczej najwazniejsze jest to, ze gramy jedyna sluszna rasa
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
ja mam hamków-klonów 45. do tego dochodzi 10 hamków z 5 edycji, razem 55 sztuk
slayersów też 50 ( a moze 55- ostatnio robiłem porzadek w pudełkach i coś odgrzebałem )
lorda tarczownika skonwertuejsz bez problmu z 3 warriorów 6 albo 7 edycyjnych. bez najmniejszego wysiłku.
Anvil of doom to tez banalna konwersja.
albo poszukaj na allegro i kup 5 edycyjne- czasami mozna dostac nawet za 50 zł
slayersów też 50 ( a moze 55- ostatnio robiłem porzadek w pudełkach i coś odgrzebałem )
lorda tarczownika skonwertuejsz bez problmu z 3 warriorów 6 albo 7 edycyjnych. bez najmniejszego wysiłku.
Anvil of doom to tez banalna konwersja.
albo poszukaj na allegro i kup 5 edycyjne- czasami mozna dostac nawet za 50 zł
Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie: 1. Czy w batalionie/boxach sa podstawki pod regimenty? 2. Ile pkt. daje sam batalion? (poniewaz moze do grania patroli wystarczy sam batalion) 3. Czy SAM batalion jest grywalny czy bez tych boxów ani rusz? (pytanie powiazane z pytaniem 2 bo chodzi tez o to zeby zmiescic sie w limicie pkt.) 4. Jakie farbki bym potrzebował do malowania krasnali?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2010, o 16:36 przez pafek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kurde nie zaczaiłem za bardzo drugiego zdaniakauczuk pisze:ja tak gram. jak masz wojow to longi ci niepotrzebne wsumie bo jak co przerobiszkubon pisze:Ja zabieram się do grania krasnalami już od jakiegoś czasu i moim pierwszym kupnem jest 60 warriorsów
... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
Sory za pisanie 2 posta ale dzisiaj chcialbym juz zamawiac armie i chcialem jeszcze poznac odp. Na te pytania: 1. Czy w batalionie/boxach sa podstawki pod regimenty? 2. Ile pkt. Daje sam batalion? 3. W waszych radach nie pisaliscie o thanie, a w rozpiskazch na patrole go widze wiec moze go tez kupic? 4. Czy batalion + than tez moze byc (na patrole) zamiast tych boxow?
1. Nie. Są tylko zwykłe podstawki pod pojedyncze figurki.
2. Na oko coś z 500, ale nie mam teraz AB, więc nie jestem pewien.
3. Jak chcesz możesz go wziąć, ale chyba lepiej wziąć runsmitha. Gdybyś brał tana, to raczej te pudło w którym on jest z BSB. Przyda się jak się będziesz rozbudowywał.
4. Jak najbardziej. Z resztą taniej wyjdzie. Ponieważ organki/działo mają jedno wspólne podwozie, wystarczy złożyć je na "wcisk" i wymieniać lufy w zależności od potrzeby.
2. Na oko coś z 500, ale nie mam teraz AB, więc nie jestem pewien.
3. Jak chcesz możesz go wziąć, ale chyba lepiej wziąć runsmitha. Gdybyś brał tana, to raczej te pudło w którym on jest z BSB. Przyda się jak się będziesz rozbudowywał.
4. Jak najbardziej. Z resztą taniej wyjdzie. Ponieważ organki/działo mają jedno wspólne podwozie, wystarczy złożyć je na "wcisk" i wymieniać lufy w zależności od potrzeby.
Klafuti dzięki za odpowiedź.
1.Ale co do pytanie o boxy to chodziło mi o to czy lepiej batalion + box warriors + box thunderers czy np. batalion + than? Jednym zdaniem: co ty byś polecał na początek do grania małych bitew np. patroli?
2.A zestaw batalion + box warriors + box thunderers to ile będzie pkt?
3. Thana nie mogę coś znaleźć... on jest jako dwarf lord? bo szukam w sklepach internetowych i nie widziałem go.
1.Ale co do pytanie o boxy to chodziło mi o to czy lepiej batalion + box warriors + box thunderers czy np. batalion + than? Jednym zdaniem: co ty byś polecał na początek do grania małych bitew np. patroli?
2.A zestaw batalion + box warriors + box thunderers to ile będzie pkt?
3. Thana nie mogę coś znaleźć... on jest jako dwarf lord? bo szukam w sklepach internetowych i nie widziałem go.
Weź do AB kartkę + coś do pisania i sobie oblicz z czego masz więcej pkt, a thana jak chcesz tanio to z allegro tego ze skullpasa kup. W dodatku w batalionie masz jeszcze działo (organki), a tak to byś musiał osobno kupować.
-
- Warzywo
Wszyscy zachwalają organki, myslalem ze to rzeczywiscie dobre dzialko, lecz jak ostatnio czytalem army booka imperium i zobaczylem hellblaster volley gun... Toż to są 3 organki w 1 dziale, to ma byc sprawiedliwe ?