Początkujący.... (Pytania/Pomoc)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Xeratus
Wałkarz

Re: Początkujący....

Post autor: Xeratus »

wendiego pisze:Czy jestem sens wracać po długiej przerwie do Warhmmera? Z tego co można się dowiedzieć to jest niezły sajgon i szykuję się jakaś schizma :mrgreen:
Ja wróciłem po 5 latach przerwy do figurkowania:) w marcu :)
Najpierw do wh40k oczywiście :) i mojej ukochanej Gwardii Imperialnej na figurkach Vostroyan :) (kiedyś miałem Steel Legion)
A teraz i do wfb powracam i mam zamiar grać Imperium :), armia prawie gotowa, muszę dokupić jakieś drobiazgi i posklejać to wszystko :)
Cieszy mnie to hobby jak dawniej, a że czasu teraz więcej to i miło spędzać czas można :)

Pseudoklimaciarz

Post autor: Avatar »

Słuchajcie, tak się zastanawiam co zbierać, mam mieszane uczucia ;/ Jestem nowicjusze i popatrzyłem po wszystkich tematach dot. tego jaki wpływ miała 8 ed. na poszczególne armie. No i widzę, że gracze każdych z armii narzekają xD Więc tak obiektywnie bym prosił o zdanie, gdyż jestem zainteresowany tymi armiami : Skaveni, Orki & Gobliny, Imperium, High Elfy i Beastmeni. Która z tych armii jest najlepsza i nawet jak jest najlepsza z tych to jak się ma przy reszcie armii ?

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

wg mnie kup podstawke jak wyjdzie Island of Blood i graj ktoras z armii ze srodka (HE lub Skaveny) - tanio bedziesz mial figsy, podrecznik zasady itp, jak juz sie nauczysz grac, sprzedaj figsy innej armii i za kase kup do swojej wiecej szt... najtansze i najszybsze rozwiazanie wg mnie
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Z tej listy to bardzo dobrze wypadają HE, gdyż maja teraz masakrycznie skuteczna piechotę (dzięki zasadom ASF i Erracie do HE) - do tego dochodzi bardzo dobra magia.
Drugą armią, która zyskała równie wiele to Imperium - tutaj to głównie poprzez zmiany Line of Sight (strzelcy łatwiej walą) oraz bardzo duża liczbę maszyn (głównie tych walących templejtkami) - magia tez na przyzwoitym poziomie.
Obrazek

Pseudoklimaciarz

Post autor: Avatar »

Czyli wybierać pomiędzy HE i Imperium mówisz. Prosił by również o przybliżone koszty tej i tej armii, no i z tych dwóch chyba bardziej mnie pociągają HE więc podejrzewam, że to na nich padnie mój wybór. Jeśli bym się na te elfy zdecydował to co kupić - jaka elita najlepsza, jacy bohaterowie, itp. ?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Avatar pisze:Czyli wybierać pomiędzy HE i Imperium mówisz. Prosił by również o przybliżone koszty tej i tej armii, no i z tych dwóch chyba bardziej mnie pociągają HE więc podejrzewam, że to na nich padnie mój wybór. Jeśli bym się na te elfy zdecydował to co kupić - jaka elita najlepsza, jacy bohaterowie, itp. ?
koszty raczej porównywalne, w Imperium musisz kasę wydać na maszyny, w HE wydasz to samo na elitarna piechotę.

co do HE to zapraszam do odpowiedniego działu.
Tak ogólnie to mogę powiedzieć, że na początku będziesz potrzebował maga i łuczników.
Najlepsza elitarna piechotą są chyba White Lions.

A na całą resztę przyjdzie czas :)
Obrazek

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: patryk999 »

Bierz imperium,ładniejsze modele,więcej możliwości konwersji modeli,więcej bitsów...elfy mają teraz swoje 5 minut,bo będą w starterze.zresztą możesz potem zbierać inną armię,młotek nie zając.

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

skavenów i HE teraz masz w starterze. To duży plus. ludzie kupują go i biorą 1 armie, a drugą będą sprzedawac.
osobiście zbieram skavenów i polecam :wink:
]arrrr

LemonsMaster
Warzywo

Post autor: LemonsMaster »

Siema,
Jestem stosunkowo nowy w Warhammerze, posiadam już jednak trochę figsów, farbek, armia się powoli składa. :)
Problem jednak tkwi w zasadach. Nijak ich nie znam - a wydaje mi się, że są jednak potrzebne do gry. ^^ Słyszałem o 8 edycji i odrobinę zmienionych regułach, o nowym rulebooku. Przeraża mnie trochę to opasłe tomisko, 520 stron w języku angielskim. oO
I tutaj właśnie postawię pytanie - uczę się angielskiego w szkole od około 7 lat. Czy dam sobie radę z tą księgą i przyswojeniem zasad w języku angielskim? Czy jest ona napisana prostym i zrozumiałym językiem?
Na razie wstrzymałem się z zakupem, gdyż obawiam się, że nie poradzę sobie ze zrozumieniem tego. Mógłby mnie ktoś naprowadzić i oświecić, czy jest to ciężka lektura?
Pozdrawiam i z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

LemonsMaster pisze:Siema,
Jestem stosunkowo nowy w Warhammerze, posiadam już jednak trochę figsów, farbek, armia się powoli składa. :)
Problem jednak tkwi w zasadach. Nijak ich nie znam - a wydaje mi się, że są jednak potrzebne do gry. ^^ Słyszałem o 8 edycji i odrobinę zmienionych regułach, o nowym rulebooku. Przeraża mnie trochę to opasłe tomisko, 520 stron w języku angielskim. oO
I tutaj właśnie postawię pytanie - uczę się angielskiego w szkole od około 7 lat. Czy dam sobie radę z tą księgą i przyswojeniem zasad w języku angielskim? Czy jest ona napisana prostym i zrozumiałym językiem?
Na razie wstrzymałem się z zakupem, gdyż obawiam się, że nie poradzę sobie ze zrozumieniem tego. Mógłby mnie ktoś naprowadzić i oświecić, czy jest to ciężka lektura?
Pozdrawiam i z góry dziękuję
spokojnie dasz radę.. słownik w rękę albo translate.google.pl i powinno Ci sie udać. a jakbyś miał wątpliwości możesz zadać pytanie na forum, jak będzie bardzo głupie to Ci e tylko ktoś ochrzani,ale w większości wypadków uzyskasz odpowiedź.

A co d zasad to jest ich tylko 200 stron. we wrześniu wychodzi zestaw w którym będzie mały podręcznik tylko z zasadami, tylko ze będzie go można kupić jedynie w obiegu wtórnym (na allegro jest już tego sporo.. cena ok 50 zł)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ja uczę się angielskiego od 6 lat, a zasady przeczytałem bez żadnego problemu. No i nie chodzi o to, ile lat miałeś w szkole angielski, ale czy się go uczyłeś/chciałeś/wchodził Ci itp.

LemonsMaster
Warzywo

No tak, fakt. No cóż, starałem się i przykładałem, więc może te 7 lat nie było straconych. :D
Dzięki, w takim razie wypróbuję chyba tę wersję angielską... A jeśli chodzi o te zasady, to rzeczywiście jest ich tam tylko 200 stron? Co w takim razie stanowi pozostałe 300 stron? Historie + porady malarskie? Warto to w ogóle kupować, czy poczekać na tę wersję okrojoną? Bo na allegro różnica to jednak 100 złotych, warto?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

ja mam ta grubą książkę, ładnie wygląda na półce, podczas gry jest jednak mało praktyczna (istotne zasady są od siebie trochę oddalone, np czary i przedmioty są na samym końcu podręcznika)

pozostałe 300 stron to mnóstwo obrazków, przedstawienie poszczególnych armii, trochę historyjek, jakiś raport, itp...

do gry i tak większość będzie używała tego mniejszego podręcznika, jest bardziej poręczny :)
Obrazek

LemonsMaster
Warzywo

Rozumiem, że dobrze wygląda na półce, jednak zależy mi na przyswojeniu zasad, a historyjek i tak raczej nie będę czytał - wystarczą mi dzieje Mrocznych Elfów. :twisted: Wystarczy mi więc ten podstawowy zbiór 200 stronicowy? Znajdę tam wszystkie zasady, czy będą znacznie okrojone? Przeglądałem ten rulebook 500 stronicowy, były tam ładnie przedstawione pola bitew, ataki z flanki itp. Czy znajduje się to także w cieńszej książce?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Tak, powinno tam wszystko być - to znaczy zasady. W grubszym tomiszu, który sam mam masz np porady malarskie, galerie każdej armii, fluff, scenariusze itd. No i jeszcze pełna w kolorze. Wykonanie na na prawdę wysokim poziomie, oczywiście wykonanie wizualne, choć mi i tak zasady się podobają ;)

LemonsMaster
Warzywo

Zależałoby mi też na graficznym przedstawieniu pewnych rzeczy - upewnia to jednak w przekonaniu, czy na pewno tak a nie inaczej, i daje wizualne pojęcie o tym, jak może to wyglądać w rzeczywistości. Czy jest możliwość, że znajdę takie coś w tym podręczniku 200 stronicowym? Zdaję sobie sprawę, że nikt go jeszcze nie ma, bo wydanie przecież dopiero 4 września, ale jak to było np. z Bitwą o Przełęcz Czaszki? Tam też było chyba kilka zasad, o ile dobrze pamiętam - było to tam przedstawione graficznie, czy był to tylko sucho napisany tekst?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

te 200 stron to będzie kopia tego co jest w tej dużej książce.. wszystkie zasady, rysunki, schematy, opisy, zdjęcia.. tylko wywalone zostaną bzdety na temat historii świata, malowania itp.

identycznie sprawa wyglądała z zasadami do 7 edycji.. tam tez był mały i duży podręcznik.
Obrazek

LemonsMaster
Warzywo

Dzięki, chyba zamówię w takim razie podręcznik na allegro. Wyjdzie taniej, a wszystkie zasady będą w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

a można już jakiś z neta ściągnąc????
]arrrr

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

jamakot ty piracie. Powinno takich to się na stosie palić :roll: (a tak na marginesie to rulebook do 8ed już od dawna krąży w internecie tylko trza szukać umieć)

ODPOWIEDZ