Zielona armia do pizzerii 2700
Zielona armia do pizzerii 2700
Witam, a zarazem przepraszam że niektóre nazwy magicznych itemków będą niepełne z powodu braku army booka( nie mam przy sobie) i nieznam jasze nazw z nowego RB.
Black orck warboss
viverna
HA,shild
talizman... (+4 ward)
dragon helm (+2 ward od shootingu)
martog best basha (+1WS+1S+1I)
biget kiking boots (+2 A)
goblin great shaman
4level
DS
goblin kamikaze
wilk
bomba (jak ginie D6 hitów z S6 dla oddziału)
one hit one... (one us only 10 siły)
potion (+3 do I)
BOBB
HA,shild
BSB
totem 50
Orck shaman
2 level
DS
NG big boss
LA,shild
mieczyk (-3 do AS)
NG big boss
LA,shild
mads map
mieczyk (+1 atak)
50NG
netters
FCG
2 fanole
50NG
netters
FCG
2 fanole
25 orck boyz
FCG
25 orck boyz
3x rock lober
3x buly
2x chuki
5 BO
shild
3 herdy
5 savage orck boar boyz
shild
spear
muzyk sztandar
sztandar (+D6 do szarzy)
2x domm diver
2x bul
troll
troll
2699/2700
NG idą na przód wsperane od boku klocami boyzów. w jednym klocu boyzów siedzi BSB. park strzala a reszta "do przodu, za związek radziecki".
czekam na koment
pzdr
Black orck warboss
viverna
HA,shild
talizman... (+4 ward)
dragon helm (+2 ward od shootingu)
martog best basha (+1WS+1S+1I)
biget kiking boots (+2 A)
goblin great shaman
4level
DS
goblin kamikaze
wilk
bomba (jak ginie D6 hitów z S6 dla oddziału)
one hit one... (one us only 10 siły)
potion (+3 do I)
BOBB
HA,shild
BSB
totem 50
Orck shaman
2 level
DS
NG big boss
LA,shild
mieczyk (-3 do AS)
NG big boss
LA,shild
mads map
mieczyk (+1 atak)
50NG
netters
FCG
2 fanole
50NG
netters
FCG
2 fanole
25 orck boyz
FCG
25 orck boyz
3x rock lober
3x buly
2x chuki
5 BO
shild
3 herdy
5 savage orck boar boyz
shild
spear
muzyk sztandar
sztandar (+D6 do szarzy)
2x domm diver
2x bul
troll
troll
2699/2700
NG idą na przód wsperane od boku klocami boyzów. w jednym klocu boyzów siedzi BSB. park strzala a reszta "do przodu, za związek radziecki".
czekam na koment
pzdr
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?
- Król Goblinów
- Wodzirej
Się wypowiem :
-jakoś nie widzę wiverny na razie . z potencjalną ilością strzelania pestkowego i niemożności jej zasłonięcia możne mieć słabo.Osobiście jak składałem bossa na wivce to dawałem mu stubborna , coby psikusów nie było.
-nie wiem czy nie lepiej Orcowego G.Shamana - miałbyś wtedy cały deck magii i większy T.
-Goblina kamikadze uwielbiam nie wiem czy nie opłacało by się wystawić drugiego z terrorem
-Osobiście BsB wolę bez Bannera ale z lepszą ochroną ( 2+sv + reroll)
- ci dwaj N.Gob.B.Bossi są bez sensu. nic nie zrobią , a za ich koszt wystawisz 2xgoblińskich łuczników
co do corów to się nie wypowiadam, bo jeszcze nie wiem czy sprawdzają się 50 gobossów jedyne czego brak to łucznicy (absolutny mus IMHO za ich cenę!) i fastów ( chociaż z nimi to jeszcze tez nie wiadomo jak się sprawdzą)
Speciali nie rozumiem
-5 BO? jeżeli byli dla quell animosity to chyba juz tego nie ma..
-1herd? 1 salwa przeciwnika i masz granat na swoich oddziałach ( idealnie z tą 5 BO )
-5 savage za zylion punktów? totalnie nie widzę zastosowania- pomimo lepszego frenzy , za łatwo schodzą jak na mój gust.
i pojedyncze trolle- jeżeli dobrze zrozumiałem teraz jak ci unit zginie to panika.. ponadto trole są teraz wypas w konstelacji 2x3
Ogoolnie IMHO duzo niczego. brak przebicia+ ciężko ci się będzie manewrować. jak juz tak chcesz po radziecku to proponuję 60Orc' big'un ze spirami jako trzon. mozna im wsadzić totem i do przodu- drogo ale przeciwnik musi sięz tym liczyc.
takie loozne przemyślenia.
Przdr.KG
-jakoś nie widzę wiverny na razie . z potencjalną ilością strzelania pestkowego i niemożności jej zasłonięcia możne mieć słabo.Osobiście jak składałem bossa na wivce to dawałem mu stubborna , coby psikusów nie było.
-nie wiem czy nie lepiej Orcowego G.Shamana - miałbyś wtedy cały deck magii i większy T.
-Goblina kamikadze uwielbiam nie wiem czy nie opłacało by się wystawić drugiego z terrorem
-Osobiście BsB wolę bez Bannera ale z lepszą ochroną ( 2+sv + reroll)
- ci dwaj N.Gob.B.Bossi są bez sensu. nic nie zrobią , a za ich koszt wystawisz 2xgoblińskich łuczników
co do corów to się nie wypowiadam, bo jeszcze nie wiem czy sprawdzają się 50 gobossów jedyne czego brak to łucznicy (absolutny mus IMHO za ich cenę!) i fastów ( chociaż z nimi to jeszcze tez nie wiadomo jak się sprawdzą)
Speciali nie rozumiem
-5 BO? jeżeli byli dla quell animosity to chyba juz tego nie ma..
-1herd? 1 salwa przeciwnika i masz granat na swoich oddziałach ( idealnie z tą 5 BO )
-5 savage za zylion punktów? totalnie nie widzę zastosowania- pomimo lepszego frenzy , za łatwo schodzą jak na mój gust.
i pojedyncze trolle- jeżeli dobrze zrozumiałem teraz jak ci unit zginie to panika.. ponadto trole są teraz wypas w konstelacji 2x3
Ogoolnie IMHO duzo niczego. brak przebicia+ ciężko ci się będzie manewrować. jak juz tak chcesz po radziecku to proponuję 60Orc' big'un ze spirami jako trzon. mozna im wsadzić totem i do przodu- drogo ale przeciwnik musi sięz tym liczyc.
takie loozne przemyślenia.
Przdr.KG
- 5BO do trzymania shamanów
- z NG boss to przyśle ale zazwyczaj wystawiałem po 3,4 z GW do 50 NG i się sprawdzali tera tego jednego z mapką dałem na maszynki
- herd mi sie bardzo dobrze sprawdza ( niewiem czy razem sie zrozumieliśmy tam jest jeden oddział 3 herdów )
- no boar boyzów wywalam i tak bo są warci ok 200 a tera turniej zmienił sie na 2500 pkt ale wcześniej nietacy żli byli
- fasty tera beznadzieja
- a 50 NG sprawdź bo to wypas ostatnio przetszymali 40 karasi woriorów z kamieniem a potem od boku slayerów i kanapka
dzięki za rady
- z NG boss to przyśle ale zazwyczaj wystawiałem po 3,4 z GW do 50 NG i się sprawdzali tera tego jednego z mapką dałem na maszynki
- herd mi sie bardzo dobrze sprawdza ( niewiem czy razem sie zrozumieliśmy tam jest jeden oddział 3 herdów )
- no boar boyzów wywalam i tak bo są warci ok 200 a tera turniej zmienił sie na 2500 pkt ale wcześniej nietacy żli byli
- fasty tera beznadzieja
- a 50 NG sprawdź bo to wypas ostatnio przetszymali 40 karasi woriorów z kamieniem a potem od boku slayerów i kanapka
dzięki za rady
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?
- Król Goblinów
- Wodzirej
@WAAGH
no z tymi herdami to się nie zrozumieliśmy niemniej jednak do czego ich używasz? biją zazwyczaj ostatnie ( squigi) a jak ci je wykoszą to oddział juz nie wybucha ..
5 BO do trzymania szaman(ów)? rozwiń bo nie ogarniam przecie toto schodzi od kichnięcia.. chyba ze jakiś ultra super myk o którym nie wiem
@Dmtrij
ten wał armatowy gruby jest btw. mam duzą wiarę w Vanguard w tej edycji mimo wszystko.
pzdr.KG
no z tymi herdami to się nie zrozumieliśmy niemniej jednak do czego ich używasz? biją zazwyczaj ostatnie ( squigi) a jak ci je wykoszą to oddział juz nie wybucha ..
5 BO do trzymania szaman(ów)? rozwiń bo nie ogarniam przecie toto schodzi od kichnięcia.. chyba ze jakiś ultra super myk o którym nie wiem
@Dmtrij
ten wał armatowy gruby jest btw. mam duzą wiarę w Vanguard w tej edycji mimo wszystko.
pzdr.KG
- Król Goblinów
- Wodzirej
Nie Andrew, nasz zwykły Narodowy Wał po prostu GW jak zwykle nie wzieło pod uwagę czynnika Polskiego ale myslę ze ten ich nowy "go to" boy od Faqów to uściśli- lub co jest możliwe , tak miało być.
BTW, powodzenia w weekend.
@WAAGH sorry za spam
BTW, powodzenia w weekend.
@WAAGH sorry za spam
spamu ciąg dalszy...
Stary, kiedyś wierzyłem w to co Ty...że ktoś to poprawi:D
nie tylko w Polsce są takie rzeczy, ogarnij sobie fora internetowe w innych krajach lub takie internazionale - wszędzie to samo. I nie ma co edytować, zasada jest nawet fluffowo logiczna, a jej brak oznaczałby, ze ni da się nigdzie schować nawet będać goblinem za stadem Gigantów
Stary, kiedyś wierzyłem w to co Ty...że ktoś to poprawi:D
nie tylko w Polsce są takie rzeczy, ogarnij sobie fora internetowe w innych krajach lub takie internazionale - wszędzie to samo. I nie ma co edytować, zasada jest nawet fluffowo logiczna, a jej brak oznaczałby, ze ni da się nigdzie schować nawet będać goblinem za stadem Gigantów
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Dmtrij pisze:a widzisz, sa ludzie którzy twierdzą że fasty teraz są IMBA...do screenowaia wywerny przed armatami:D
Kod: Zaznacz cały
może tera zrobie z siebie idjote i zielonego w batla ale nieiwem co to znaczy screenować
a 5 BO do trzymanka mi sie sprawdza i zazwyczaj jak coś dojdzie do maszynek to to zatrzyma ( fast np) niemówie o jakimś pro klocku który przebił sie przez reszte armii
- Król Goblinów
- Wodzirej
Screenować-> zasłaniac. trik polega na tym zeby fastami ( lub czymkolwiek innym) zasłanieć/ odginać jednostkom przeciwnika widok dzięki czemu czasem nie mogą szarżować na to czego nie widzą ( dzięki takiemu screenowi) lub, jak w omawianym przypadku , zasłonić widok maszynie , umieszczając za nimi w/w Wyverne.
Dmtrij pisze:a widzisz, sa ludzie którzy twierdzą że fasty teraz są IMBA...do screenowaia wywerny przed armatami:D
sorki, ale możesz mnie oświecić jak to zrobić ? schowac large targeta za kawalerią?
Chyba , ze TLOS, kawaleria na wielkich kamulcach a wiwka sie czołga ...
Raczej chodzi o to, że nie można deklarować wtedy we Wronę strzału z armaty (coś takiego słyszałem)
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
ale można zrobić przecie wał że strzelasz do fasta ale deklarujesz inna odległość np
fast stoi 6' od vivki i armata strzela w fasta dokładnie na nim a wiadomka że wiekszośc graczy deklaruje 6' przed celem jak strzela z armatki
dzięki za wytłumaczenie KG
fast stoi 6' od vivki i armata strzela w fasta dokładnie na nim a wiadomka że wiekszośc graczy deklaruje 6' przed celem jak strzela z armatki
dzięki za wytłumaczenie KG
-
- Pseudoklimaciarz
Cały myk polega na tym że żeby zadeklarować strzał z armaty musisz wskazać punkt na stole widoczny dla armaty w który poleci kula armatnia. Tyle tylko że punkt ten jest schowany za Twoimi fastami. Więc albo deklaruje strzał na fastach albo przed nimi tak czy siak jeżeli potworek z Bossem jest odpowiednio daleko od fasta to kula i tak tam nie doleci. oczywiście jeżeli armata jest na górce wał nie działa.
Don Wollheim pisze:oczywiście jeżeli armata jest na górce wał nie działa.
Jesteś pewny?regulamin turnieju pisze: Wirtualne pole widzenia - VLoS
Tabela rozmiarów
0: Swarms - modele tego rozmiaru nigdy nie blokują Line of Sight ani nie dają ochrony (Cover)
1: Infantry, War Beasts, War Machines, Wzgórza
2: Cavalry, Monstrous Infantry/Cavalry/Beasts, Chariots, Unique bez zasady Large Target
3: Monsters, wszystkie modele z zasadą Large Target
Obeliski i Budynki - są wysokie "do nieba"
Jednostka, która jest na Wzgórzu ma swój poziom +1 (max.4)
Wielkość oddziałów a pole widzenia:
Równe poziomy zasłaniają sobie widok.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
-
- Pseudoklimaciarz
Masz racje . Faktycznie wałek działa nawet jak armatka jest na pojedynczym wzgórzu. Czyli jeszcze lepiej.