Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Re: Początkujący generał

Post autor: Voodoo »

Voodoo pisze: #-o No to zwałowałem przeciwnika. Podczas walki 50 niewolników z 25 krasnoludami dwa razy położyłem mały placek na głowach brodaczy nie dotykając wzornikiem niewolników. Szczerze mówiąc gdzieś na tym forum przeczytałem, że tak można. Teraz nie mogę tego odnaleźć.
A jednak nie :P Odnalazłem starego FAQ'a do nowego podręcznika (przed 8ed):

Q. If a template weapon fires into combat using
the Skavenslaves’ Expendable rule, how are hits
distributed?
A. In this case, ignore the randomisation roll and
simply hit all models touched by the template.

Jeszcze jedno pytanie. Czy Storm Banner działa na maszyny z magicznymi atakami (dwarfickie, klopy TK, WPC, RGun)?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

tak! To z kolei nowy FAQ, gdzie zmieniono trzeci akapit na "All shooting attacks, that don't use BS [..]" (str.3), więc wykreślono ten fragment o negowaniu tylko nie-magicznych strzałów :)

Lupin
Wałkarz

Post autor: Lupin »

Mam pytanie dotyczące figurek takie techniczne, bardziej wizualne - czy dobrym pomysłem jest zastosowanie clanratów z 7ed jako slave'ów (z tego co widziałem można je uzbroić w HW, a tarczy nie trzeba doklejać), a clanratów z nowej edycji (z IofB) używać jako clanratów (te figsy z tego co widziałem odlewane są już z tarczami na stałe, więc muszą je mieć). Nie widziałem jeszcze nigdy na żywo figurek skavenów, więc pytam - czy clanraty z 7ed i z 8ed się różnią wizualnie? czy widać różnice jak się spojrzy na regiment z 7 i z 8ed?

Jeżeli się mylę to oświećcie mnie, a może nie ma co się w ogóle spinać i przejmować tym wyglądem i równie dobrze można wymieszać clanraty ze wszystkich edycji a potem się tylko umawiać już na stole ,że ten klocek to slave'y a ten to clanraty

Sorry jeżeli moje pytania są nudne i może nie dotyczą jeszcze rozpisek, taktyk i zasad ale walory wizualne armii tez są dla mnie ważne :P

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 21:07 przez Marcins, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

ja odwrotnie :wink:
]arrrr

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Marcins pisze:ja używam 8edycji jako clanratów a 7jako slejwów
a ja dokładnie na odwrót :D

@Lupin nie ma się o przejmować, używaj tych modeli które ci się podobają i w takiej konfiguracji jak chcesz, clanrat to clanrat :) Spokojnie też możesz mieszać różne edycje w obrębie jednego oddziału, urozmaicenie póz wyjdzie tylko na dobre.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

dokładnie używaj tego co ci sie podoba np. ja używam 5ed i 6ed. clanów jako slavów a 7ed jako clany wiec ogólnie łatwo rozróżnić ale jezeli chcesz uzywac 7 i 8ed to wystarczy że przed bitwą sie zgadasz co jest co i też będzie się fajnie grało
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Matusz pisze:tak! To z kolei nowy FAQ, gdzie zmieniono trzeci akapit na "All shooting attacks, that don't use BS [..]" (str.3), więc wykreślono ten fragment o negowaniu tylko nie-magicznych strzałów :)
Ten faq obowiązuje tylko w 8ed. czy w 7 ed. również? Jeśli w 7ed również to się fantastycznie sam zwałowałem na DMP a z dwarfami grałem "tylko" 3 bitwy i wynik byłby lepszy #-o
Obrazek

Kamyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kamyk »

Witam, nie grałem sto lat i mam pytanie w kwestii technicznej. Zakupiłem klocek clanratow, siadłem do klejenie i od razu problem :? , nie za bardzo wiem co przykleić, włócznie czy hand weapony? Jeszcze nie zacząłem ogarniać tej edycji, a nie chce zmarnować poczciwych szczurków :)

Marcins
Masakrator

wydaje mnie się ze z hand weapon+shield są bardziej grywalni niż jeżeli z włócznia, ale sądzę również że z włócznią lepiej wyglądają...

Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

Post autor: Heinrich K. »

zastanawiam się czy jest sens grac na dwóch kolach bez abominacji ?

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

@Kamyk Clanraty ze spearami walczą z dodatkowego rzędu co w przypadku hordy jest dosyć fajne a shieldy i hand weapony to 6+ward save w close combacie i trochę tańszy oddział. Obie wersję mają swoje zastosowanie więc tak czy siak nie popsujesz szczurków.
@Heinrich K. 2 Kółka są fajne i dość uniwersalne ale należy je traktować jako jednostkę wspomagającą (samo kółko raczej nie przepchnie oddziału). Wszystko zależy od tego przeciwko czemu grasz. Jeśli Twój przeciwnik gra armią z dużą ilością monsterów, kawalerii lub skirmisherów kółko jest jak znalazł, jeśli gra na dużych klockach piechoty to raczej są w rarach lepsze wybory niż Doomwheel. Chcąc uczynić rozpiskę bardziej uniwersalną warto brać różne rary.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Post autor: Bombaj »

Arbiter Elegancji pisze:
Voodoo pisze:No właśnie nie jestem tego pewny. Biorę pod uwagę analogiczny model imperialnego Altara, który aby rzucić BS z Light'a musi najpier osiągnąć jego poziom na kościach.
jeśli wydzwonisz jakiś efekt to on po prostu wchodzi. Tyle :D
jakieś poparcie z FAQa, erraty, czegokolwiek? jestem po kilku turniejach na 8ed. i za każdym razem jest o to kłótnia. I za każdym razem sędziowie zasądzają, że trzeba marnować kostki żeby rzucić tego nieszczęsnego scorcha

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

:oops: sorki za zamieszanie, w poście voodoo nie zauważyłem że w nawiasie napisał on że chodzi o 8ed :oops: niestety w tej dziwnej ed. zmienily się zasady boundów i trzeba na nie marnować kostki #-o jeszcze raz soki za zamieszanie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Post autor: Bombaj »

a już się ucieszyłem, a tak lipa. trzeba by to wrzucić LS do przemyślenia, przecież w przypadku tracenia kostek to ten efekt na dzwonie jest wyjątkowo mizerny, a statystycznie bardzo częsty.

Tym razem moje pytanko.

Czy mogę dołączyć elektryka do Gutter Runnerów żeby razem wyszli ze Sneaky Infiltrators? Zastosowałem ostatnio taki manewr, że jednemu elektrykowi wrzuciłem Death Globa a drugiemu Doomrocketa i wrzuciłem ich w Guterów, żeby wyszli z krawędzi i narobili szkód. Oczywiście przeciwnicy oburzyli się jawnym wałem a ja się zadumałem. W FAQu stoi jak wół, że nie można dołączać nie-eshinowych bohaterów do nightrunnerów kiedy robią slinking advanca ale o gutterach ani słowa. Czegoś nie zauważyłem?

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Nie da rady. Jeżeli inżynier miałby zasadę Sneaky Inflitrators (tak jak Assasin) to mógłby wyjść razem z GR. Podobnie sprawa wygląda u krasnali, tylko bohater który posiada odpowiednią Runę może do nich dołączyć. Runa ta daje zasadę Scouta lub właśnie Underground Advance.

Dwa pytania:
1. Doom Rocket'a mogę odpalić po normalnych ruchu?

2. Abominacja wpada w sojuszniczy oddział będący w walce wręcz- impacty są rozlosowywane?
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilk@
Warzywo

Post autor: Wilk@ »

1. Może
2. Zadaje w oddział w który wpadła

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

co się dzieje kiedy seer+dzwon oberwą słońcem?

Marcins
Masakrator

zdają jeden test, po czym umierają obydwaj lub nie...

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

test rozumiem z I=5 seera?

ODPOWIEDZ