Turniej Warhammer 8 ed. 2400pkt Świdnik 04.09.2010

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
emiel_regis
Oszukista

Re: Turniej Warhammer 8 ed. 2400pkt Świdnik 04.09.2010

Post autor: emiel_regis »

ok, to jak ktoś chce to mogę go zabrać - kom 665 390 699, moża dzwonić od 8.30 to się ustawimy

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Wyniki:
1. Górken (Chaos) 47pkt
2. Kamil (Demony) 47pkt
3. Kondi (DE) 44pkt
4. Regis (Bretonia) 43pkt
5. Piotrek (Lizardy) 42pkt
6. Luthers (DE) 36pkt
7. Tocz (HE) 35pkt
8. Zielik (VC) 32pkt
9. Marek (Imperium) 27pkt
10. Murmandamus (Ogry) 26pkt
11. Flo (Krasnoludy) 25pkt
12. Dziadek (Krasnoludy) 20pkt
13. Czop (Imperium) 17pkt
14. Slayer (WE) 15pkt

Jak łatwo zauważyć turniej był bardzo wyrównany. Armie nie miały aż tak wielkiego wpływu na wyniki jak w siódmej edycji. W ogóle nowa edycja wydaje się być całkiem przyjemna. Mimo wszystko bitwy będą rozgrywane szybciej, jak tylko się jej nauczymy. Krótkie fazy magii, brak konieczności zgadywania zasięgów i uproszczenie wykonywania szarż znacznie skracają rozgrywkę. Nie opanowaliśmy jeszcze zasad do końca, ale wszystko jest na dobrej drodze :)

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

Turniej naprawdę dobry, dzięki przeciwnikom za miłą grę: Piotrkowi, Kamilowi i Zielikowi i reszcie. :wink: Krótki filmik z turnieju :

http://www.youtube.com/watch?v=JP9_IXMK ... r_embedded
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

I co? Żadnych więcej wrażeń a propo 8 ed?

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

poza przegięciem waywatcherów i skinek a raczej strzelania skirmishowego reszta jest dosyć dobrze złożona, wiec całkiem się podoba;)
brakuje tylko znajomości zasad no i ten ból że póki co trzeba proksowac:X
Podpis usunięty - nieregulaminowy. Administracja

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

A co jest takiego w skinkach i waywatcherach?

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

Kamil.Sz pisze:A co jest takiego w skinkach i waywatcherach?
No jak to? są zarąbiści, tak samo jak archerzy imperialni, do rozpy dodałem 35szt po przemyśleniu sprawy :D
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Kamil.Sz pisze:A co jest takiego w skinkach i waywatcherach?
Skirmish może maszerować i strzelać.

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

i wystarczy że jedna jednostka ma zasieg i reszta automatycznie ma.... więc skinki strzelały mi na 20 cali w praktyce:X
Podpis usunięty - nieregulaminowy. Administracja

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

i wystarczy że jedna jednostka ma zasieg i reszta automatycznie ma.... więc skinki strzelały mi na 20 cali w praktyce:X
nie rozumiem, jakis wał chyba :shock:

zielik
Pseudoklimaciarz

Post autor: zielik »

Hej!
Dziś dopiero mam czas coś skrobnąć.
Na turniej wybrałem się głównie po naukę gry na nową edycję. Trochę poczytałem na forum wampirzym i stworzyłem taką armię:

Vampire Lord - Magic Level 3 - Lore of Death - +2 PD; cały lore; przyzywanie szkieletów; +4 Ward Save; Hełm; DS
Vampire - Lore of Beasts -cały lore; Power Scroll; Mv9; +2 Ward Save vs flaming attack
Necromancer - 3 czary - Feedback Scroll
Vampire - BSB - Hate; +1 CR; mieczyk +1 do Siły; +2 Armour Save; przerzut save (raz)

20 Crypt Ghouls (Ghast)
30 Skeleton Warriors - Light Armour; Shield; FCG
20 Skeleton Warriors - Light Armour; Shield; FCG; Lichebone Standard

30 Grave Guard -Great Weapon; Heavy Armour; FCG; Banner of the Barrows
3 Fell Bats
3 Fell Bats

3 Cairn Wraiths (Banshee)

1 bitwa - Luthers - DE
W armii Elfów było 3 odziały Harpii, 3 oddziały po 20 Kuszników, oddział Gwardii, Hydra, Dark Riderzy i kociołek. Z bohaterów magiczka 4 levelowa i 2 levelowa i bohater na pegazie.
Graliśmy scenariusz z przejściem sztandarów do strefy przeciwnika. Zaczynałem. W trakcie rozgrywki mieliśmy dużo pytań do zasad (w pozostałych 2 bitwach nie było dużo mniej :D ) i mimo przedłużenia czasu gry zagraliśmy tylko 3 tury.Przez ten czas biegacz zamienił się w smoka i z szarży zabił Hydrę. Moje snajperki z Deatha i Feedback Scroll pozwoliły mi w 2 turze zabić dużą magiczkę. Moja uszczuplona od strzału Gwardia padła od Gwardii Elfickiej. Wynik: Remis: 10:10.

2 bitwa - Piotrek - Lizardy
Zobaczyłem armię, w której tak naprawdę nic nie walczy, a wszystko strzela. 5x Skinki plujące nawet po marszu!, 2 oddziały kohorty, 2x po 7 teradonów, 2 oddziały Salek, jeden oddział Razodrorów, niezniszczalny od magii Slann i 2 skink priestów.
Scenariusz z natychmiastową przegraną, gdy ,,punkty wytrzymałości'' armii spadną do 3. Postanowiłem, że ,,zapoluję'' na 2 oddziały kohorty, bo to dawało mi wygraną. Na jedną poleciał wampir-Smok (choć szansa na zbrejkowanie w 1 turze była mała) i przegrał combat o 1, a z drugim nie poradziła sobie uszczuplona od strzału Gwardia. Snajperek nie rzucałem, bo na Slanna z Wardem na 2+ nie było sensu, a priesci byli na drugim końcu stołu. Wskrzeszanie i popychaczki też nie wchodziły, bo w 2 i 3 turze miałem po 5 PD. Piotrek mnie okrążył i zastrzełił ze wszystkiego co się dało (kamienie, plujki, jeveliny itd.). Kilka błędów w rozstawieniu, dobry gracz i niepowodzenie nieco ryzykownej decyzji dało przegraną. Wynik: 1:19.

3 bitwa - Czop - Imperium
Armia przeciwnika: 3 wielkie kloce jazdy imperialnej z dwurakami, 2 armaty, Grand Master, mag 4 level, 2x Warrior Priest, BSB (wszyscy na koniu) i inżynier puszczający gołębie :D
Scenariusz zajmowania wybranych terenów przez oddziały ze sztandarami. Do 2 tury nie było walk. Smok się pojawił, ale za chwilę został zdispelowany. Najlepsza kawaleria z bohaterami wjechała w Grave Guardów dopiero w trzeciej turze (wcześniej kawa miała na sobie -1 do siły i wytrzymałości z czaru) i bili się do 5 tury. Od trzeciej łatwiej było mi czarować, bo ze snajperek i Feedback Scrolla zszedł 4-levelowy mag (mimo, że miał w sumie (MR i Ward) warda na 3+). Najsłabsza kawaleria przebiła się przez duży oddział szkieletów i zaszarżowała na szkielety z generałem i necrosem. Ale w drugiej turze walki się odbiła i została pogoniona przez odblokowany oddział Grave Guardów (który zabił kawę i bohaterów). Czopowi zostało na koniec jedna kawa, cannon i warrior priest. Ja straciłem małego wampira, duże szkielety, wraciaki, 1 oddział batów. Zająłem 2 tereny. Wygrałem 18:2 albo 19:1.

Dzięki przeciwnikom za bitwy. Było dużo pytań i wątpliwości, ale przyjemnie się grało :D
Nowa edycja jak narazie dla mnie daje radę. Daje pewną świeżość i powoduje, że trzeba szukać nowych taktyk. Choć jest kilka rzeczy mi się nie podoba - mierzenie dystansów, tak bardzo losowa ilość kości magii no i sama magia, która jest zbyt mocna (choć tego w tym turnieju nie odczułem na własnej skórze :D ).
A zapomniałbym jeszcze o sninkach, które po 12 calach marszu jeszcze strzelają :D
Mam juz pomysły na modyfikacje w rozpisce, ale nie będę zdradzał swoich sekretów :D
Pozdrawiam
Tomek Zieliński 'Zielik'

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Snajperek nie rzucałem, bo na Slanna z Wardem na 2+ nie było sensu, a priesci byli na drugim końcu stołu.
Zielik, czemu nie rzucales Purple Sun na Slanna? Od tego nie ma wardow

zielik
Pseudoklimaciarz

Post autor: zielik »

Zielik, czemu nie rzucales Purple Sun na Slanna? Od tego nie ma wardow
Fakt, mogłem spróbować mimo małej liczby PD i puszczenia słonka przez swoje jednostki. To też był sposób na wygranie scenariusza - bo Slann generał i BSB, a tylko 2 sztandary na Skinkach zostawały. Potoczyło się inaczej, a na przyszłość będę pamętał o słoneczku.

A tak przy okazji od Pitki, 6 z Life (The Dwellers Below) i 6 z Metalu (Final Tranmutation) też nie ma Ward Savów?

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Nia ma, ale w Bastard swordzie zrobili i widze ze na turniejach wprowadzaja takie uscislenia

sernik
Pseudoklimaciarz

Post autor: sernik »

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA PRZYBYCIE !!
Największe pokłony w stronę X.Maciek =D> =D> za pomoc i sędziowanie :D
Ciesze się że się podobało.
Jak się nie podobało to też się cieszę :D

pozdrawiam.

ODPOWIEDZ