8 edycja pierwsze wrażenia a zabawa

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Andrzej
Pan Spamu

Re: 8 edycja pierwsze wrażenia a zabawa

Post autor: Andrzej »

Co do 13-stki, to nikogo nie raziła, ponieważ strasznie ciężko było ją wrzucić. Teraz obniżyli jej CV do 21, można używać 6 kości, nie ma miscastów na 2x1 no i jest power scroll. Sądzę, że znacznie zwiększyło to możliwości jej zastosowania.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

miscast jest nadal. wiem ze jestem noobem matematycznym ale w statystyczna szansa na 2x6 jest dokladnie taka sama jak 2x1. tyle ze miscast<IF (wczesniej bylo odwrotnie)
powerstone-ok,tu sie zgadzam.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

No i właśnie o to chodzi. Teraz rzucając czar z 6 kości nie boisz się aż tak miscasta, bo czar i tak wejdzie. Bardzo wzmacnia to magię.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

quas pisze:miscast jest nadal. wiem ze jestem noobem matematycznym ale w statystyczna szansa na 2x6 jest dokladnie taka sama jak 2x1. tyle ze miscast<IF (wczesniej bylo odwrotnie)
ale na co liczenie statystycznej szansdy na rzucenie 2x6 w poprzednich edycjach ci? przeciez tu chodzi o statystyczna szanse wyrzucenia 2x6 w rzucie nie zawierajacycm 2x1 i jednoczesnie gdzie suma oczek jest rownawieksza casting value :>

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Jankiel pisze:
Zrobienie look out sir! od słonka, pitki itp byłoby dobrym rozwiązaniem.
Ale przecież jest - przysługuje od wszystkich templatek
A takie pytanie Look out sir przysługuje Seerowi na dzwonku na którym została położona pitka? Jeszcze dużo się trzeba w tej edycji nauczyć :/
Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Shino pisze:
quas pisze:miscast jest nadal. wiem ze jestem noobem matematycznym ale w statystyczna szansa na 2x6 jest dokladnie taka sama jak 2x1. tyle ze miscast<IF (wczesniej bylo odwrotnie)
ale na co liczenie statystycznej szansdy na rzucenie 2x6 w poprzednich edycjach ci? przeciez tu chodzi o statystyczna szanse wyrzucenia 2x6 w rzucie nie zawierajacycm 2x1 i jednoczesnie gdzie suma oczek jest rownawieksza casting value :>

Dokładnie :D

Mnie to zawsze bawiło jak ktoś mi mówił w 7 ed że jest takie i takie prawdopod. wyrzucenia 2x6, ale jak kogos zapytałem czy uwzględnił że nie może być do tego 2x1 i musi być cv to było takie dziwne spojrzenie typu "że co kur**?" :D a potem chwila ciszy i rzut kostkami XD

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Ostatnio tak mnie naszło: Dlaczego ja jakoś często nie kulałem 13-tki w 7ed. Czar robi niezłe spustoszenie a misscasty w 7 ed. tak naprawdę nie za wiele mi robiły.
Obrazek

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Skaven pisze: Dokładnie :D

Mnie to zawsze bawiło jak ktoś mi mówił w 7 ed że jest takie i takie prawdopod. wyrzucenia 2x6, ale jak kogos zapytałem czy uwzględnił że nie może być do tego 2x1 i musi być cv to było takie dziwne spojrzenie typu "że co kur**?" :D a potem chwila ciszy i rzut kostkami XD
Ciekawostka:
brama miała większe szanse wejść na 4 kostkach niż na 5 :P
odpowiednio: 83,3% i 80%
(zakładając, że rzuca lord 4 levela)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

JaceK pisze: Nie wszystkie 6-tki są mocne. Czemu Dwellers i Słońce mają warunkpwać istnienie 5 czy 6 innych czarów?
Tez na poczatku nie bylem do tego przekonany do tego pomyslu, ale po zastanowieniu stwierdzilem, ze w sumie nic wartosciowego sie nie traci a zasady mozna krotko i zwiezle opisac.
Jesli inne 6-ki nie sa mocne, to zadna starta, ze sa skasowane. Bedzie trzeba operowac w zakresie pozostalych 6 dostepnych czarow.
A co do recasta?
Coś się zmieniło, że recast inwokacji jest przegięty?
Tu faktycznie zapomnialem dodac: "na popychaczke". Zakaz re-casta popychaczki. Jak na starym BP.
A popychaczka? Nie ma już autobreaka. Po zdanym breaka można się reformować. Więc szarża to nie dramat dla wroga.

Ale co ma reform do 5-6 popychaczek na ture? W zeszlej edycji re-cast nam to przeszkadzal a teraz wcale nie jest mniej bolesny.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

O ile wywalenie 6tek z lorow to absolutne minimum IMO, to juz recast popychaczki uwazam za przesadzony. Musisz bless zauwazyc, ze VC na tej edycji stracily naprawde duzo, gorsze miscasty, brak steadfasta, sypanie sie bez warda, znerfiony drakenhof... W TK jak Shino rzucal 6 popychaczek na ture, to jakos nikt nie mial z tym problemu. O Power Scroll nie bede sie wypowiadal, bo uzywam.

Pozdro pocwicz ;-)

ps. przypominam pieniaczom, ktorym nasze propozycje sie nie podobaja, ze jesli chca organizowac w Warszawie turnieje lokalne, to prosze o kontakt ze mna przez PM.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

swieta_barbara pisze:W TK jak Shino rzucal 6 popychaczek na ture, to jakos nikt nie mial z tym problemu.
bez przesady. sporo osob mialo z tym problemy ;)
O Power Scroll nie bede sie wypowiadal, bo uzywam.
no a wlasnie nie powinienes.... niestety gra teraz moze sie opierac o ten przedmiot :/
jak dla mnie druga obowiazkowa rzecz do wyrzucenia z tej edycji

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

swieta_barbara pisze: recast popychaczki uwazam za przesadzony. Musisz bless zauwazyc, ze VC na tej edycji stracily naprawde duzo, gorsze miscasty, brak steadfasta, sypanie sie bez warda, znerfiony drakenhof...
Miscasty sa realnym zagrozeniem, jesli rzuca sie kosci z 3-4 kostek. Popychaczki rzuca sie z 2. Osobiscie, jak bede gral VC, nie zamierzam dawac generalowi na rzucanie czaru wiecej niz 2 kostek. Chyba, ze bedzie to akt desperacji. Steadfasta nie maja, ale nie potrzebuja a jedyna dotkliwoscia jest sypanie sie bez warda/regenki. Ale to jakis wielki problem nie jest, bo gwardia, jak juz w cos wpadnie, to raczej sie nie sypie. ;)
Znerfienia nie widze.
Ale nie zamierzam tez stawiac sprawy na ostrzu noza. Jak reszta JH tez bedzie chciala recasta, to na naszym turnieju bedzie dopuszczony. Wiadomo.
Mowie o swoich propozycjach. :)
Ja tez uzywam. Grzechem jest nieuzywanie tak gietego przedmiotu. :)
Pozdro pocwicz ;-)
Moze na Tobie? E, za latwo.... :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

bless pisze: Ale co ma reform do 5-6 popychaczek na ture? W zeszlej edycji re-cast nam to przeszkadzal a teraz wcale nie jest mniej bolesny.
Jest znacznie mniej bolesny i aż dziwię się, że tego nie widzisz.
Zablokowanie recasta miało sens, bo VC były zbyt mocne, więc to był prosty sposób na ich ograniczanie.

A teraz, jak pisze Kacper, tak mocne nie są, bo straciły w innych miejscach i to nie mało.
Więc takie ich dodatkowe osłabianie jest już po prostu grubą przesadą i bazowaniem na odczuciach z poprzedniej edycji, do której się zresztą odwołujesz. W poprzedniej edycji to była zupełnie inna para kaloszy.

A co do 6-ek.
Jasne, że rozwiązanie eleganckie i krótkie w treści.
Ale nie o elegancję tu chodzi, nie o formę, a o efekt i sens.

Może dzięki zachowaniu 6-ek z Fire'a czy Heaven'a, ktoś by je brał?

Zresztą czy "Banujemy Purple Sun, Dwellers Bellow i Power Scroll'a" jest aż tak nieeleganckie?

Oczywiście, nie odnoszę się do Power Scrolla - to przesadzony pomysł i jego ban jest bardzo dobrym pomysłem.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

bless pisze:
Ja tez uzywam. Grzechem jest nieuzywanie tak gietego przedmiotu. :)
Ja nie używam bo się nie mieści ;/

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Jest znacznie mniej bolesny i aż dziwię się, że tego nie widzisz.
Jak to: "mniej bolesny"? Mozesz popchnac na 8" kilka oddzialow na ture - a przynajmniej ten jeden, na ktorym ci bardzo zalezy. Nie nazwalbym tego "malym bolem". Jest to rownie, a moze nawet bardziej, bolesne, jak w zeszlej edycji.

A teraz, jak pisze Kacper, tak mocne nie są, bo straciły w innych miejscach i to nie mało.
W jednych stracily, w innych zyskały. Zyskaly chyba nawet wiecej. Moga sobie maszerowac nawet, jesli wrog jest w poblizu (wiec przy recascie gwardia ma wlasciwie pewne 16" szarzy), ma zasade hordy, dzieki czemu gwardia i ghoule wyplacaja solidna liczbe bardzo bolesnych atakow, zyskaly lorda z Ws10 i hełmem, zyskały tunderstompa na Vargulfie, i wiele, wiele innych. Nie robmy z VC jakichś ofiar 8edycji, bo nimi na pewno nie są.
Więc takie ich dodatkowe osłabianie jest już po prostu grubą przesadą i bazowaniem na odczuciach z poprzedniej edycji, do której się zresztą odwołujesz. W poprzedniej edycji to była zupełnie inna para kaloszy.
Jakos nie widze tej gigantycznej roznicy miedzy potega recastowanej popychaczki w 7 edycji i 8 edycji. Mozesz to dokladniej uzasadnic?
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

#Jacek: jak dla mnie haste, brzytwa, transformacja i transmutacja sa rownie giete jak slonce i skrobanka. Fire i Heaven dostanie rykoszetem, bo nie ma wojen bez ofiar.

#bless: popychaczka jest slabsza, bo zwiekszyly sie zasiegi szarz i szarza nie daje az takich bonusow. Ustaw sie od GG na 16,5 i lecisz. Wczoraj tylko przez slabe rzuty nie skroilem ich w ture, ale naucze sie to robic. Marudzisz jak kolesie, ktorzy jeczeli na czolg. Zachowaj troche godnosci ;-)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

swieta_barbara pisze: Marudzisz jak kolesie, ktorzy jeczeli na czolg. Zachowaj troche godnosci ;-)
W takim razie zachowuje godnośc i nie jęczę. :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Ucięcie cracks call to nie jest jakiś duży problem ale ścięcie Plagi czyni całego Lore'a bezużytecznym. Poza tym moim zdanie obcięcie szóstek nie wystarczy bo zostaje jeszcze wtedy combo: cięcie statów + pitka
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Przeciez psuc bedziemy tylko lory z rulbuka. Te armijne sa zbalansowane.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

@Lazur to może lepiej wywalić magię? Combo staty+pitka jest tak niepewne, że chyba jak zostanie nic strasznego dziać się nie będzie...
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

ODPOWIEDZ