8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Czy jest jakieś faq/uściślenie do kwestii wsadazania generała do oddziału ze sztandarkiem +1Ld i siania naookoło liderki generała powiększonej o 1? Bo na razie wygląda na to, że można i jedynym oddziałem, który nie skorzysta z generalskiej liderki jest ten, w którym on sam siedzi...
Maciek
Maciek
może to trywialne pytanie, ale to moja 7 kolejna edycja i czasami się mi coś miesza. Jak to jest teraz z przedmiotami dającymi warda w wypadku kolesi siedzących na monsterkach. Przy części przedmiotów w AB jest że monster dostaje, albo nie i to jest jasne. Ale przy części stoi tylko że dostaje model. I w tym wypadku modelem jest tylko bohater czy bohater i monster?
Ps. To samo pytanie jak chodzi o inne efekty (osłabienie ranienia, ochrona przed testami statystyk itp.)
Ps. To samo pytanie jak chodzi o inne efekty (osłabienie ranienia, ochrona przed testami statystyk itp.)
Najlepsze jest to, że skorzysta. Tyle, że nie na zasadzie liderki generała tylko najwyższej liderki w oddziale.Bo na razie wygląda na to, że można i jedynym oddziałem, który nie skorzysta z generalskiej liderki jest ten, w którym on sam siedzi..
Reasumując grandmaster templar w kawalerii z tym banerkiem daje 10 ld w 12 calach, natomiast sama kawaleria ma 10 ld z racji, że to najwyższy współczynnik LD w tym oddziale.
Korzystają wszyscy bez wyjątku.
Robisz grandmastera puszkę z crown of command, wsadzasz go do 11 Inner Cyrkli z tym sztandarem i masz bardzo grywalną kawalerię.
Mam takie pytanie, na ktore nie znajduje odpowiedzi w RB.
Oddzialy po zniszczeniu wroga w walce albo zlapaniu uciekajacego wroga maja prawo zrobić "reform".
Czy to dotyczy takze single modeli? One przeciez nie wykonuja manewru pt."reform". Co najwyzej pivotują, ale czy to jest "reform"....?
Zastanawiam sie po prostu, czy rydwan/czołg/pojedynczy heros/hydra/abominacja/vargulf/itp. po zniszczeniu wroga moga sie obrocic w wybranym kierunku.
Opinie? Najlepiej z uzasadnieniem.
Oddzialy po zniszczeniu wroga w walce albo zlapaniu uciekajacego wroga maja prawo zrobić "reform".
Czy to dotyczy takze single modeli? One przeciez nie wykonuja manewru pt."reform". Co najwyzej pivotują, ale czy to jest "reform"....?
Zastanawiam sie po prostu, czy rydwan/czołg/pojedynczy heros/hydra/abominacja/vargulf/itp. po zniszczeniu wroga moga sie obrocic w wybranym kierunku.
Może. Taki obrót mieści się w wytłuszczonej definicji reforma ze strony 14. Skoro unit składa się tylko z jednego modelu to oczywiste wydaje się, że w jego przypadku reform przybiera tylko formę pivota.Mam takie pytanie, na ktore nie znajduje odpowiedzi w RB.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, o 13:02 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do sztandaru "Standard of Discipline" wydaje mi się, że on jednak ogranicza wasz pomysł:
"General's Inspiring Presence" jest zasadą używaną przez oddziały biorące LD od generała, ale jest również zasadą, która pozwala generałowi użyczać swojego LD. Wydaje mi się więc, że w momencie gdy włożysz generała do oddziału z tym sztandarem, to rzeczywiście ma on zwiększoną LD o +1 i użycza jej swojemu oddziałowi (jako, że w nim siedzi), ale nie może korzystać z zasady "General's Inspiring Presence" użyczając LD innym oddziałom.Models in a unit with the Standard of Discipline
have +1 Leadership, but cannot use the General's
Inspiring Presence special rule.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
"cannot use the General's Inspiring Presence special rule" - modele w oddziale nie mogą używać tej zasady. Tej zasady używają modele biorące LD od generała, jak i generał, który daje to LD. Jeśli generał jest w oddziale z tym sztandarem to nie może używać tej zasady. Jeśli nie może używać tej zasady, nie może użyczać LD oddziałom, w których nie przebywa.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Mac, nie używają Inspiring Presece tylko wybierają najwyższe LD oddziału, jestem w 100% przekonany co do tego co pisze Dębek. i wydaje mi się to mega klarowne
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
To teraz przeczytaj sobie definicję General's Inspiring Presence i powiedz w którym momencie jest mowa o prawie generała do dawania swojego LD.Mac pisze:"cannot use the General's Inspiring Presence special rule" - modele w oddziale nie mogą używać tej zasady. Tej zasady używają modele biorące LD od generała, jak i generał, który daje to LD. Jeśli generał jest w oddziale z tym sztandarem to nie może używać tej zasady. Jeśli nie może używać tej zasady, nie może użyczać LD oddziałom, w których nie przebywa.
Masz możliwość zacytowania General's Inspiring Presence (ja przez jakiś czas nie będę mógł zajrzeć do książki)? Bo wydaje mi się, że Generał wcale nie ma tej zasady i że dotyczy ona tylko modeli w 12" calach... Tj. sformułowana jest w ten sposób, że "jeżeli jesteś w 12" od generała to używasz jego liderki" - wtedy to, że generał jako model nie może jej użyć nic nie zmienia...Mac pisze:"cannot use the General's Inspiring Presence special rule" - modele w oddziale nie mogą używać tej zasady. Tej zasady używają modele biorące LD od generała, jak i generał, który daje to LD. Jeśli generał jest w oddziale z tym sztandarem to nie może używać tej zasady. Jeśli nie może używać tej zasady, nie może użyczać LD oddziałom, w których nie przebywa.
Maciek
Dokładnie tak jest to napisane.mlepkows pisze:Masz możliwość zacytowania General's Inspiring Presence (ja przez jakiś czas nie będę mógł zajrzeć do książki)? Bo wydaje mi się, że Generał wcale nie ma tej zasady i że dotyczy ona tylko modeli w 12" calach... Tj. sformułowana jest w ten sposób, że "jeżeli jesteś w 12" od generała to używasz jego liderki" - wtedy to, że generał jako model nie może jej użyć nic nie zmienia...Mac pisze:"cannot use the General's Inspiring Presence special rule" - modele w oddziale nie mogą używać tej zasady. Tej zasady używają modele biorące LD od generała, jak i generał, który daje to LD. Jeśli generał jest w oddziale z tym sztandarem to nie może używać tej zasady. Jeśli nie może używać tej zasady, nie może użyczać LD oddziałom, w których nie przebywa.
Maciek
Ale oprócz tej zasady generał jako charakter ma wyższą wartość ld, którą przekazuje swojemu oddziałowi. To dwie odrębne zasady - inspiring presence nie działa, ale branie liderki od charaktera działa.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Macowi chyba chodzi o to, że gienek "pod tym sztandarem" traci czynną możliwość przekazywania swojej LD unitom w 12 calach od siebie. Ja natomiast uważam, że "Inpiring Presence" to zdolność bierna unitów znajdujących się 12 cali od generała by brać jego Ld zamiast swojej. W rulebooku nie ma nic na temat opisanej przeze mnie czynnej stronie tej zasady, jest tylko strona bierna.Jankiel pisze:Ale oprócz tej zasady generał jako charakter ma wyższą wartość ld, którą przekazuje swojemu oddziałowi. To dwie odrębne zasady - inspiring presence nie działa, ale branie liderki od charaktera działa.
- gerald_tarrant
- Masakrator
Wartość minimalna dla małego słońca to 15, dla dużego minimalna to 25.bigpasiak pisze:Qrcze Bless.bless pisze:bigpasiak pisze: Jak macie wątpliwości to podajcie mi minimalną wartość tego czaru.
Zaznaczam że nie ważne czy ciskasz go zboostowanego czy nie minimum zapisane w spellu się nie zmienia.
IMHO są dwie wartości minimalne czaru. Do rozpraszania uzywa sie tej, ktorej przeciwnik uzyl do rzucenia czaru. Ta wartosc minimalna dotyczyla jego, wiec powinna i Ciebie. Uparcie starasz sie mnie przekonac, ze wartosc minimalna, to najmniejsza wartosc, jaka uda sie znalezc w opisie czaru. Mnie sie wydaje, ze wartosci minimalnych jest kilka - ktorejs z nich sie uzywa do rzucenia czaru i tej samej powinno sie uzyc do jego rozproszenia.
Mysle, ze ciezko sie tu nawzajem przekonac. Ls podejmie decyzje i tyle.
Wartość minimalna jest jedna.
Do rzucenia zboostowanej wersji czaru bierzesz wartość podwyższoną z danego czaru i masz wtedy inny efekt.
Czar jest jeden z różnymi kosztami i różnymi dzięki temu efektami ale pod jedną banderą tego samego spella!
To że słonko możesz cisnąć na 2 różne sposoby nie zmienia jego nazwy i kategorii czaru a jedynie zasady jego rzucenia dla Ciebie bo sam sobie to wybrałeś i efekt za który zapłaciłeś ale qwa jeśli przeciwnik ma go zdispelować to ma gdzieś że sobie wybrałeś podwyższony poziom bo dispeluje go na najniższym możliwym do rzucenia go value i tyle.
Znaczy to że możesz mieć pierdyliard możliwości boostów a i tak będę go dispelował na podstawowej wersji jeśli to rip.
Co z tego, że najmniejszą liczbą w opisie czaru jest 15, skoro bazowy casting przy rzuceniu większego słońca to 25.
Przy definicji minimal casting value chodzi o wartość na której dany czar został rzucony, nie uwzględniając możliwości przerzucenia go na kostkach.
Ofc jeśli dla dużego słońca mag rzuci 29, to te cztery przepadają i należy imho dispellować na 25, ale nie 15, bo 25 zostało wybrane do rzucenia
Oi,
@czar co ma zboostowana moc, a wiec wyzszy power level.
Patrzylbym 'celewosciowo'. W opisie rozpraszania czarow RiP jest o tym, ze wybieramy poziom mocy czaru, a nie wartosc rzeczywisice rzucona, by nie trzeba bylo robic notatek ile bylo na kosciach. Konsekwentnie, wybieramy te nizsza (podstawowa) wartosc, by nie trzeba bylo robic notatek czy czar byl rzucony z ekstra moca czy nie. Po 4 rundach gry spieranie sie czy Whitering bylo rzucone na 13 czy na 16 moze zajac duzy kes czasu.
@czar co ma zboostowana moc, a wiec wyzszy power level.
Patrzylbym 'celewosciowo'. W opisie rozpraszania czarow RiP jest o tym, ze wybieramy poziom mocy czaru, a nie wartosc rzeczywisice rzucona, by nie trzeba bylo robic notatek ile bylo na kosciach. Konsekwentnie, wybieramy te nizsza (podstawowa) wartosc, by nie trzeba bylo robic notatek czy czar byl rzucony z ekstra moca czy nie. Po 4 rundach gry spieranie sie czy Whitering bylo rzucone na 13 czy na 16 moze zajac duzy kes czasu.