8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Miscast to nie czar. To samo wyniknie Ci z dyskusji czy Banner of the World Dragon broni Cię od miscastów.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
No sytuacja dosyć klarowna.bigpasiak pisze:Co się dzieje w sytuacji jak staję 1" przed unitem kawy orłem i koleś deklaruje szarże bohaterem z tej kawy na orła?
Bohater opuścił oddział tylko w połowie bo ma 2" a odległość między nimi to 1".
Co się dzieje?
Czy szarża samego herosa jest możliwa?
Ponawiam.bigpasiak pisze:Proszę o interpretację zasady " 1" apart ".
Jest to mega ważne.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Jedno jest pewne deklaracja jest możliwa. Więc jeśli uciekniesz to wszystko jak zawsze jednak jeśli nie uciekniesz to też jestem ciekawy odpowiedzi... czy szarża spalona z powodu braku możliwości dostawienia i jeśli tak to czy poruszasz się na D6? a jeśli możliwa to fakt co wtedy? odsuwa się orła czy oddział czy po równo oddział i orła??
Niech pogańskie duchy strzegą ziemi naszych przodków po wsze czasy!
- Młody Pajak
- Kradziej
Jeśli bohater jest na przeciwko orła no to szarża jest nie możliwa chociażby dlatego, że nie może wyjść z oddziału, a jak jest gdzieś obok niego no to da się. IMHO.
pozdro
pozdro
Duch książki wydaje mi się zupełnie inny: jeśli szarża jest możliwa (masz zasięg, możesz do niej dojść wykonując przepisowego wheela itd) to można wszystko na stole przestawić, byle do combatu doszło.
Oczywiście taka interpretacja zmniejsza "taktyczność" z drugiej strony zwiększając realizm gry.
Oczywiście taka interpretacja zmniejsza "taktyczność" z drugiej strony zwiększając realizm gry.
Czy wedle tego uściślenia można mieć dwóch Vampirów z Forbidden Lore z wybranym tym samym lorem?Zasady wybierania czarów 1. Wykupione czary a losowanie Jeśli jeden mag w armii ma "wykupione" lub „przypisane” czary (np. nekromanta znający vanhal’s Dance macabre, albo Herald tzeentcha znajacy cały lore of metal, Horrory Tzeentcha znające konkretne czary), to w trakcie losowania czarów inny mag nie może wylosować tych czarów.
Pasiaczku są 2 możliwości :
1. Jednostka ma jeden szereg a bohater jest na jej brzegu i widzi orła to szarża jest możliwa i nawet jeśli nie wyjedziesz całkowicie z regimentu to jest to wyjątek od 1" apart.
2. Heros jest gdzieś w jednostce (środek szeregu lub ma modele za sobą) wtedy szarża jest nie możliwa zgodnie z tym co pisze RB str. 16 "Can I charge". W tym przypadku przeszkodą do deklaracji jest Twoja własna jednostka kawalerii. Szarża nie jest spalona tylko nie można jej w ogóle zadeklarować.
Zembol duch książki nie ma tutaj nic do rzeczy nie można przekopytkowacć z frontu na side lub rear szarżując, więc przepisowy wheel w tej sytuacji jest bezużyteczny
1. Jednostka ma jeden szereg a bohater jest na jej brzegu i widzi orła to szarża jest możliwa i nawet jeśli nie wyjedziesz całkowicie z regimentu to jest to wyjątek od 1" apart.
2. Heros jest gdzieś w jednostce (środek szeregu lub ma modele za sobą) wtedy szarża jest nie możliwa zgodnie z tym co pisze RB str. 16 "Can I charge". W tym przypadku przeszkodą do deklaracji jest Twoja własna jednostka kawalerii. Szarża nie jest spalona tylko nie można jej w ogóle zadeklarować.
Zembol duch książki nie ma tutaj nic do rzeczy nie można przekopytkowacć z frontu na side lub rear szarżując, więc przepisowy wheel w tej sytuacji jest bezużyteczny
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Muszę się z Tobą nie zgodzić. Nigdzie w swojej wypowiedzi nie sugerowałem zmiany strefy szarży.katerek pisze:Zembol duch książki nie ma tutaj nic do rzeczy nie można przekopytkowacć z frontu na side lub rear szarżując, więc przepisowy wheel w tej sytuacji jest bezużyteczny
W przytoczonym przez Ciebie paragrafie jest zapis o tym, że szarża jest niemożliwa, jeśli:
Jeśli zatem oddział kawalerii z herosem po środku stoi o cal od orła, to nic nie uniemożliwia mu ruszenia się o ten cal do przodu w stronę orła i dotknięcia jego podstawki. A taki RAWowo jest warunek możliwości szarży.intervenig obstructions make it impossible for the unit to make a charge move that allows it to move into contact.
Nie możesz w tym przypadku "domknąć drzwi", ale to gdzie indziej jest opisane i rozrysowane na przykładzie goblinów i czegoś-tam, że w takich przypadkach należy przesunąć jednostki, coby się zetknęły.
Nie twierdzę, że taka powinna być wykładania, ale akurat IMHO przytoczyłeś nie najlepszy przykład na poparcie swojej wersji.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Oczywiście, że tak. Nie można natomiast wylosować czarów, które ma już jeden wampir, jeśli FL nie ma.zielik pisze:Czy wedle tego uściślenia można mieć dwóch Vampirów z Forbidden Lore z wybranym tym samym lorem?Zasady wybierania czarów 1. Wykupione czary a losowanie Jeśli jeden mag w armii ma "wykupione" lub „przypisane” czary (np. nekromanta znający vanhal’s Dance macabre, albo Herald tzeentcha znajacy cały lore of metal, Horrory Tzeentcha znające konkretne czary), to w trakcie losowania czarów inny mag nie może wylosować tych czarów.
@Pasiak - ja bym taką szarże dostawił na bank, cofając jeden z oddziałów. IMO zasięg jest, styk jest i tyle.
Ja też tu nie ma nic do gadania że szarża możliwa tylko co się dzieje z oddziałem kawy a jeśli miałbym cofnąć orła to dlaczego skoro to ja taktycznie chciałem zablokować unit?Barbarossa pisze:Oczywiście, że tak. Nie można natomiast wylosować czarów, które ma już jeden wampir, jeśli FL nie ma.zielik pisze:Czy wedle tego uściślenia można mieć dwóch Vampirów z Forbidden Lore z wybranym tym samym lorem?Zasady wybierania czarów 1. Wykupione czary a losowanie Jeśli jeden mag w armii ma "wykupione" lub „przypisane” czary (np. nekromanta znający vanhal’s Dance macabre, albo Herald tzeentcha znajacy cały lore of metal, Horrory Tzeentcha znające konkretne czary), to w trakcie losowania czarów inny mag nie może wylosować tych czarów.
@Pasiak - ja bym taką szarże dostawił na bank, cofając jeden z oddziałów. IMO zasięg jest, styk jest i tyle.
Ważniejsze dla mnie jest jednak to:
bigpasiak pisze:Proszę o interpretację zasady " 1" apart ".
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
- Barbarossa
- Mniejsze zło
W trakcie szarży 1" apart nie obowiązuje.
Ale może nie rozumiem pytania. Czy możesz je dokładniej sformułować?
Jeśli chodzi o to, co się stanie po szarży, to oddział będzie za bohaterem, który szarżował, i rzecz jasna nie będzie mógł wykonać ruchu do przodu, bo wszedłby bliżej niż cal od bohatera.
ponadto IMO czas wrzucać pytania o 8 ed. do oddzielnych wątków. I może nawet wywalić wszystko dotyczące 7 ed. z działu.
Ale może nie rozumiem pytania. Czy możesz je dokładniej sformułować?
Jeśli chodzi o to, co się stanie po szarży, to oddział będzie za bohaterem, który szarżował, i rzecz jasna nie będzie mógł wykonać ruchu do przodu, bo wszedłby bliżej niż cal od bohatera.
ponadto IMO czas wrzucać pytania o 8 ed. do oddzielnych wątków. I może nawet wywalić wszystko dotyczące 7 ed. z działu.
Dobra precyzuję.
Kiedy obowiązuje zasada 1" apart i jak ją rozumieć?
Kiedy obowiązuje zasada 1" apart i jak ją rozumieć?
Abandoned
Abandoned
Po pierwsze czytaj całe paragrafy a nie pojedyncze zdania...dalej jest mowa o tym kiedy na przeszkodzie dla szarży jest inna jednostka i nie usunie się ona do chwili szarży szarżującemu z drogi to szarża jest niemożliwa. A wtym przypadku jeśli masz hero w środku regimentu jednostka jak najbardziej stoi mu na przeszkodzie żeby z niej wyjść i żaden najcudowniejszy wheele czy od stony bohatera czy orła nie umożliwi mu tego.zembol pisze: W przytoczonym przez Ciebie paragrafie jest zapis o tym, że szarża jest niemożliwa, jeśli:Jeśli zatem oddział kawalerii z herosem po środku stoi o cal od orła, to nic nie uniemożliwia mu ruszenia się o ten cal do przodu w stronę orła i dotknięcia jego podstawki. A taki RAWowo jest warunek możliwości szarży.intervenig obstructions make it impossible for the unit to make a charge move that allows it to move into contact.
Nie możesz w tym przypadku "domknąć drzwi", ale to gdzie indziej jest opisane i rozrysowane na przykładzie goblinów i czegoś-tam, że w takich przypadkach należy przesunąć jednostki, coby się zetknęły.
Nie twierdzę, że taka powinna być wykładania, ale akurat IMHO przytoczyłeś nie najlepszy przykład na poparcie swojej wersji.
O ile jeśli hero jest z brzegu formacji to legalne jest szarżowanie na wroga i pozostanie w styku z oryginalną jednostką, o tyle nie możesz herosem podzielić regimentu na dwa bo jesteś cal poza nim i cal w nim.
A jeśli mówisz o przykładzie wolfridersów to jest kompletnie nie adekwatna sytuacja do pytania Pasiaka.
Pasiaku zasada 1" apart działa zawsze z następującymi wyjątkami :
1. Jeśli szarża spowoduje, że w jej efekcie znajdziesz się poniżej 1" od innej jednostki niż ta, na którą szarżowałeś
2. Of kors sama szarża która powoduje wejście "w styk"
Zasada ma na celu jasne oddzielenie jednostek nie będących w HtH od tych co walczą (z tymi dwoma wyjątkami, no chyba że ktoś zna jeszcze jakieś)
Rozumiem, że w żadnym momencie ruchu który nie jest szarżą nie mogę być bliżej niż 1" od innej jednostki/impasabla?
Abandoned
Abandoned
Właśnie czytam, a przytoczone przez ciebie zdanie nie ma żadnego związku z tą sytuacją.katerek pisze:Po pierwsze czytaj całe paragrafy a nie pojedyncze zdania...dalej jest mowa o tym kiedy na przeszkodzie dla szarży jest inna jednostka i nie usunie się ona do chwili szarży szarżującemu z drogi to szarża jest niemożliwa.
Własna jednostka nie przeszkadza w szarży jeśli jedziesz po prostej. A jeśli jadąc po linii prostej możesz dotknąć choć różkiem podstawki orła we właściwej strefie, to szarża jest.
Przykład z wolfridersami pokazuje jedynie co wg autora rulebooka należy robić, jeśli spełnione są warunki szarży, a jednak modeli nie da się poustawiać - czyli przesunąć jednostki.
Nie ma mowy o dzieleniu unitu - kiedy przesuniesz oddział lub orła o cal w tył wszystko się mieści.
Jeśli piszę zbyt zawile, to Barbarossa kilka postów powyżej wytłuścił sprawę zwięźle i jasno. EOT.
Mało przekonująca jest Twoja argumentacja, no chyba że poprzesz ją jakimś przypisem z RB który mówi że możesz przesuwać w tył lub w przód jednostki nie biorące udziału w walce by jakaś inna jednostka mogła dokończyć szarżę.
Barb chyba nie wziął pod uwagę problemu jaki przytoczył pasiak że orzeł jest 1" od kawy a podstawka bohatera ma 2" czyli jesteś w styku z orłem i jedną nogą w regimencie.
Nadal uważam że szarża jest nie możliwa, dlaczego ? A mianowicie jak stoisz frontem do impasibla (mowimy nadal o kawie) 1" i chcesz wyjść z regimentu bohaterem to według Ciebie bohater stoi w miejscu a regiment przesuwasz o 3" do tyłu tak? Absurd ruch taki po prostu jest niemożliwy, tak samo jak są sytuacje kiedy nawet różkiem się stykając nie będziesz w stanie zaszarżować.
Nie ma mowy o dzieleniu unitu? to co to jest?
..............OO.......... O-orzeł
..............OO.......... H-heros
..............H............ C-zwykły siurek
........CCCHCC........
........CCC CC........
To jakoś nie wydaje mi się żeby ktokolwiek Ci się zgodził na takie ustawienie a jak za orłem postawisz jednostkę 1" a za kawą impasibla to co? porozsuwasz wszystko na stole?
Barb chyba nie wziął pod uwagę problemu jaki przytoczył pasiak że orzeł jest 1" od kawy a podstawka bohatera ma 2" czyli jesteś w styku z orłem i jedną nogą w regimencie.
A jeśli za orłem jest już inny unit 1" ? to co przesuwać do tyłu zaczniesz całą armię żeby bohater mógł zaszarżować?zembol pisze: Własna jednostka nie przeszkadza w szarży jeśli jedziesz po prostej. A jeśli jadąc po linii prostej możesz dotknąć choć różkiem podstawki orła we właściwej strefie, to szarża jest.
Nie ma mowy o dzieleniu unitu - kiedy przesuniesz oddział lub orła o cal w tył wszystko się mieści.
Jeśli piszę zbyt zawile, to Barbarossa kilka postów powyżej wytłuścił sprawę zwięźle i jasno. EOT.
Nadal uważam że szarża jest nie możliwa, dlaczego ? A mianowicie jak stoisz frontem do impasibla (mowimy nadal o kawie) 1" i chcesz wyjść z regimentu bohaterem to według Ciebie bohater stoi w miejscu a regiment przesuwasz o 3" do tyłu tak? Absurd ruch taki po prostu jest niemożliwy, tak samo jak są sytuacje kiedy nawet różkiem się stykając nie będziesz w stanie zaszarżować.
Nie ma mowy o dzieleniu unitu? to co to jest?
..............OO.......... O-orzeł
..............OO.......... H-heros
..............H............ C-zwykły siurek
........CCCHCC........
........CCC CC........
To jakoś nie wydaje mi się żeby ktokolwiek Ci się zgodził na takie ustawienie a jak za orłem postawisz jednostkę 1" a za kawą impasibla to co? porozsuwasz wszystko na stole?
Dokładniebigpasiak pisze:Rozumiem, że w żadnym momencie ruchu który nie jest szarżą nie mogę być bliżej niż 1" od innej jednostki/impasabla?
Wziął:katerek pisze:Barb chyba nie wziął pod uwagę problemu jaki przytoczył pasiak że orzeł jest 1" od kawy a podstawka bohatera ma 2" czyli jesteś w styku z orłem i jedną nogą w regimencie.
Tak na prawdę to ta dyskusja jest bezcelowa, bo na turnieju i tak zostanie rozstrzygnięta przez sędziego i jego widzenie rzeczonego problemu.ja bym taką szarże dostawił na bank, cofając jeden z oddziałów. IMO zasięg jest, styk jest i tyle.
Tej wypowiedzi Barba nie spostrzegłem bo zakamuflował ją ...
Zembol każda dyskusja ma swój cel nie każdy gra na turniejach to raz a po drugie z takim podejściem w ogóle nie ma o czym mówić bo sędziowie i tak każdą zasadę zinterpretują po swojemu. Poza tym na tym forum właśnie jest sporo osób które sędziują i dzięki takim dyskusjom mają jakiś pogląd na pewne problemy.
Z innej beczki nie wiem czy to już było...Czy w OnG machina która ma bullego w obsłudze ma W=4?
Zembol każda dyskusja ma swój cel nie każdy gra na turniejach to raz a po drugie z takim podejściem w ogóle nie ma o czym mówić bo sędziowie i tak każdą zasadę zinterpretują po swojemu. Poza tym na tym forum właśnie jest sporo osób które sędziują i dzięki takim dyskusjom mają jakiś pogląd na pewne problemy.
Z innej beczki nie wiem czy to już było...Czy w OnG machina która ma bullego w obsłudze ma W=4?