Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
- Master of reality
- Oszukista
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Albo ciśniesz ściągnąć maszyny (choć pewnie zginiesz zanim dojdziesz), albo odginasz szarże.
To drugie bardziej, chociaż lepsze orły bo tańsze.
To drugie bardziej, chociaż lepsze orły bo tańsze.
I sold my soul for rock'n roll
-
- Mudżahedin
To póki mam waszą uwagę to jeszcze jedna sprawa => mam elfy z dwóch islandów i 20 archerów <=
Podobają mi się nowi dragon princes i pewnie ich zamówię, ale trochę głupio wydawać dychę na wysyłkę za tylko jedną rzecz Co by mi się jeszcze przydało ? Wiem, że orły ale odpadają z racji ceny i brzydoty.
Może mag z arcymagiem ?
PS z tych nowych metali do HE co ma wyjść poza lothern CG ?
Podobają mi się nowi dragon princes i pewnie ich zamówię, ale trochę głupio wydawać dychę na wysyłkę za tylko jedną rzecz Co by mi się jeszcze przydało ? Wiem, że orły ale odpadają z racji ceny i brzydoty.
Może mag z arcymagiem ?
PS z tych nowych metali do HE co ma wyjść poza lothern CG ?
HE 2.5k
Wystawił ktoś na 2,5k dwóch arcymagów?
Albo jak myślicie, to dobra opcja, czy lepiej wystawić arcy i 2 lv?
proszę o sugestie
Albo jak myślicie, to dobra opcja, czy lepiej wystawić arcy i 2 lv?
proszę o sugestie
Wisła Kraków.
Ja wystawiłem. I choć poszło mi nie najlepiej, to uważam, że jest to dobra opcja.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
imo 2x arcy to za drogo... za te 260-300 pkt można mieć ładny kawałek armii.
nieLenart pisze:Ej cze HE moga brac jakiegos arcana i oprocz tego DS??
Już kilka takich projektów na świecie powstało.tyrtaurus pisze:witam wszystkich
jestem tu nowy i niewiem czy w dobrym temacie napisze moje pytanko ale lepszego do pytan nie znalazlem
a moje pytanie brzmi co myslicie o robieniu kawaleri na lwach i jak podciagnac ten pomysl pod ta armie
Na tym forum możesz poszukać w Galerii tematu użytkownika Ice-T. On zrobił taki oddział.
Na zagranicznych forach też pojawiły się takie projekty (możesz spróbować poszukać ).
Najczęściej kawaleria na lwach jest używana jako Dragon Princes.
ponieważ 8 edycja WFB to edycja piechoty i magii.
Kawaleria jest o wiele słabsza niż było to edycję temu.
Kawaleria jest o wiele słabsza niż było to edycję temu.
-
- Mudżahedin
A jaka jest [podstawowa] różnica z kawą z VII a VIII edycji ? Na usprawiedliwienie dodam, że tylko książkę do VIII czytałem. Dragon Princes wydają[wydawali?] mi się bardzo silni.
Poza tym ilu jest optymalnie magów na 2.5k a ilu się da "upchnąć"[tzn wiem, że 6 bo tak wynika z punktów ale ilu jest grywalnych] ? Zawsze warto dawać im level 2 ?
Poza tym ilu jest optymalnie magów na 2.5k a ilu się da "upchnąć"[tzn wiem, że 6 bo tak wynika z punktów ale ilu jest grywalnych] ? Zawsze warto dawać im level 2 ?
HE 2.5k
w 7 edycji nie było steadfasta, zabite modele nie oddawały w walce wręcz oraz szarżujący pierwszy atakował (szarże były na 2xM a nie na rzut kostką+M).cold turkey pisze:A jaka jest [podstawowa] różnica z kawą z VII a VIII edycji ? Na usprawiedliwienie dodam, że tylko książkę do VIII czytałem. Dragon Princes wydają[wydawali?] mi się bardzo silni.
Jako ze kawaleria miała większy M niż piechot to zazwyczaj ona pierwsza szarżowała, do tego miała bonusy za szarże (np za lance), dość łatwo wybijała pierwszy szereg i z broniących nikt nie oddawał. wtedy taki klocek piechoty szybko płynął.
Dodatkowo w 7 ed. wystarczyło 5 US (siły jednostki) by zdejmować bonus za szeregi z boku/tyłu - czyli już 3 kawalerzystów.
To tak w skrócie, bo powodów osłabienia kawalerii pewnie się jeszcze kilka znajdzie (jak choćby losowa szarża).
A co do magów to na 2,5 k wrzuć ich ok 3.
pozdrawiam,
A
-
- Mudżahedin
Dzięki za szybka odpowiedź,
...ale zabite modele przecież nie oddają obrażeń "if a model is killed before its turn to strike it doesn't fight. If initiative values are drawn blows are struck simultaneously" ? To byłby skończony debilizm jakby zabity oddawał, no chyba, ze w armii VC czy TK Czy tu chodzi Ci o to, że się ściaga z tyłu i z bloku 40piechoty zawsze ktos zostanie z przodu żeby oddać?
A po co elfom pierwszeństwo ataku dla szarżujących jak mają always strike first ? To chyba nawet lepiej, że szarżujący nie ma pierwszego ataku i musi coś kupić żeby mieć ASF i wtedy liczy się inicjatywa, która i tak jest wysoka. To znaczy kawaleria jest osłabiona przez losową szarżę ale elfia chyba mniej ? Nie no, nie znam się i wytłumacz mi jeśli możesz.
Magów praktycznie zawsze dajecie na 2lv ?
...ale zabite modele przecież nie oddają obrażeń "if a model is killed before its turn to strike it doesn't fight. If initiative values are drawn blows are struck simultaneously" ? To byłby skończony debilizm jakby zabity oddawał, no chyba, ze w armii VC czy TK Czy tu chodzi Ci o to, że się ściaga z tyłu i z bloku 40piechoty zawsze ktos zostanie z przodu żeby oddać?
A po co elfom pierwszeństwo ataku dla szarżujących jak mają always strike first ? To chyba nawet lepiej, że szarżujący nie ma pierwszego ataku i musi coś kupić żeby mieć ASF i wtedy liczy się inicjatywa, która i tak jest wysoka. To znaczy kawaleria jest osłabiona przez losową szarżę ale elfia chyba mniej ? Nie no, nie znam się i wytłumacz mi jeśli możesz.
Magów praktycznie zawsze dajecie na 2lv ?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 09:14 przez cold turkey, łącznie zmieniany 1 raz.
HE 2.5k
Zabity niby nie oddaje, ale teraz na jego miejsce wchodzi nowy kolo z tyłu i oddaje dopóki ma kto oddawać. To jest największa różnica między 7 a 8 ed. A z atakiem szarżującego - to chodzi o osłabienie kawalerii ogólnie, nie HE kawalerii, która inicjatywę ma wysoką i może zaatakuje pierwsza, ale (pomijając małe liczebnie oddziały) zbierze potem kontrę, a piechotę ze Steadfastem trudno przegonić - i to jest druga największa różnica między 7 a 8 ed.
Można próbować grać na kawie, czemu nie? Tylko że to że teraz kawa jest dużo słabsza niż w 7 ed nie podlega wątpliwościom.
Można próbować grać na kawie, czemu nie? Tylko że to że teraz kawa jest dużo słabsza niż w 7 ed nie podlega wątpliwościom.
-
- Mudżahedin
Właśnie intensywnie nad tym myślałem i równocześnie z Twoim postem się domyśliłem, że to chodzi o duże klocki piechoty. Już się wystraszyłem, że zasady są debilne No to faktycznie jest różnica miedzy VII a VIII.
HE 2.5k
- Infernal Puppet
- Masakrator
Gwoli ścisłości to jeśli obie strony mają AleSyFa, to biją się równocześnie nie zależnie od inicjatywy, I tak samo z ASL.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
tak