8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
emiel_regis
Oszukista

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: emiel_regis »

1) feedback na bank nie, ale nie musi - po prostu zadaje woundy niezależnie od wszystkiego
2) chodzi o przedmiot the other`s tricksters shard? Przecie to tylko przerzut wardów, anie ataki...
3) misscasty chyba już były jakoś uściślone ale nie mogę znaleźć jak, jak nikt nie odpowie to zdecyduj zgodnie z własnym sumieniem, aczkolwiek jak dla mnie to powinny być...

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Miscasty są magiczne - errata do RB :roll: . Rany zadane z działania przedmiotów magicznych też zawsze są magiczne ( chyba że przedmiot mówi inaczej ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

MacTire
Plewa

Post autor: MacTire »

Chciałbym zapytać o zasady związane z grą w sojuszach. W podręczniku nie mogłem znaleźć odpowiedniej informacji. Czy jeśli gramy w sojuszu to zakaz powielania magicznych przedmiotów dotyczy strony czy każdej armii sojuszniczej z osobna? Jeśli jest scenariusz B&G to jak liczyć generałów - każdy jest warty 2 pkt czy też wszyscy razem są warci 2pkt i zlikwidowanie jednego oznacza odpowiedni ułamek tych punktów? Czy w ogóle takie zasady są sprecyzowane czy może wszystko opiera się na umowie między graczami?

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Czy wind blastem moge wypchać przeciwnika za stół ? :lol2:

I pytanko, które pewno juz bylo - czy pit of shades zmusza do zdawania modele w trakcie scatterowania czy dopiero jak sie zatrzyma?

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

1.nie możesz wypchnąć za stół
2.po zatrzymaniu

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

A ja mam pytania dot. głównie lore of beast...

Chodzi o czar transformation of kadon > "Whilst transformed, the wizard cannot channel or cast spells, and all of his magic ittems and moundane equipment (armorur, weapons, etc.) temporarily stop working.

Nie ma nic napisane o mocach/giftach, a więc rozumiem, że red fury w VC działa na to? ;>

i kolejne pytanko > jak ktoś ubije mi załóżmy 9/10 ran na tej chimerze to jak zakończe ten czar, to mag nadal bedzie mial 2W?. Jeśli całego stworka ubije to rozumiem, że oczywiscie jestem zdechly ;)?

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

tracisz tyle woundów, ile straciłeś jako monster - czyli po stracie 2 wd już się lepiej w wampira z powrotem nie zmieniaj :wink:

edit: i moje własne pytanie: oddział szarżuje na przeciwnika, ma możliwość dostawienia się do niego, niestety może dojść tylko 'rogiem' i przy dostawianiu do oddziału zachaczy tyłem o impossible terrain/inny oddział. Jak to sędziować?

a) szarża niemożliwa

b) tak jak w poprzedniej edycji, przy szarży 'kantem': dostawiasz oddział szarżujący, jeżeli to niemożliwe to dostawiasz obrońców, jeśli to także niemożliwe przestawiasz przeszkadzające oddziały/tereny tak, aby możliwie jak najmniej zmienić sytuację na polu bitwy.

jestem zwolennikiem wersji b, ale dzisiaj na turnieju mnie zakrzyczeli...

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

emiel_regis pisze:tracisz tyle woundów, ile straciłeś jako monster - czyli po stracie 2 wd już się lepiej w wampira z powrotem nie zmieniaj :wink:
toc przecież to rip, wiec zawsze ktos zdispelluje i zabije mi w ten sposob maga :roll:

To byloby troche bezsensowne. Mógłby to ktoś poprzeć cytatem?

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

emiel_regis pisze:tracisz tyle woundów, ile straciłeś jako monster - czyli po stracie 2 wd już się lepiej w wampira z powrotem nie zmieniaj :wink:

edit: i moje własne pytanie: oddział szarżuje na przeciwnika, ma możliwość dostawienia się do niego, niestety może dojść tylko 'rogiem' i przy dostawianiu do oddziału zachaczy tyłem o impossible terrain/inny oddział. Jak to sędziować?

a) szarża niemożliwa

b) tak jak w poprzedniej edycji, przy szarży 'kantem': dostawiasz oddział szarżujący, jeżeli to niemożliwe to dostawiasz obrońców, jeśli to także niemożliwe przestawiasz przeszkadzające oddziały/tereny tak, aby możliwie jak najmniej zmienić sytuację na polu bitwy.

jestem zwolennikiem wersji b, ale dzisiaj na turnieju mnie zakrzyczeli...
b) str. 22 RB

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Drwal pisze:
toc przecież to rip, wiec zawsze ktos zdispelluje i zabije mi w ten sposob maga :roll:

To byloby troche bezsensowne. Mógłby to ktoś poprzeć cytatem?
"Any wounds suffered by the wizard are carried over between transformations" - i nie trzeba było daleko szukać bo jest to na dole opisu czaru, przed opisem mocniejszej wersji.....

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Szymon pisze:Pytanie :
jeśli rzucam brzytwę i wypadło mi na kościach suma 20 to dodaję +4 za lvl
Czy żeby dodać +4za lvl muszę wyturlać 21 i w tedy mam dopiero +4 za lvl
I kolejne pytanie
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodziło. Możesz jaśniej?

I co z tym:
zastanawia mnie jedna rzecz: oddziały mają obowiązek brania liderki od generała, dopóki jest w zasięgu. Mag-generał po zamianie w małą, słodką żabkę ma Ld 1. Czy mi się wydaje, czy w takiej sytuacji WL z magiem-żabą w oddziale stoją na stubbornie na 1? Keeper/wrona dzieli są swoją niesamowitą liderką w 18''?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

@Andrzej

1. chodzilo o to, ze jak masz do wyrzucenia 20+ to czy musisz miec na kosciach 20+ czy moze to vyc kosci+mag 20+. oczywiscie to drugie.

2. coprawda RB w sa zapiski, ze gdy model podiada 2 rozne statystki to testuje na tej wyzszej. Jednak general zamienia charakterystyke LD w jednostce na swoja. Wiec gen moze rozdawac mniejszy LD. Ma ktos cos zeby temu zaprzeczyc (prosze [-o< )

tilt112
Mudżahedin

Post autor: tilt112 »

a) Czar Scaly skin z metalu +5 armor, kumuluje się to naprzykład z light armor ? czy tylko z np: tarczą ? jesli taką jednostka posiada

b) Hellblaster - inżynier stojąc 3" od niego ma prawo rerolować missfire?

c) jeżeli spanikowany oddział przelatuje przez maszyne. To dana maszyna zdaje też panike? coś mi sie obilo o uszy że oni chowią sie pod nia i nie zdają paniki... ale moge sie mylic

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

tilt112 pisze:
c) jeżeli spanikowany oddział przelatuje przez maszyne. To dana maszyna zdaje też panike? coś mi sie obilo o uszy że oni chowią sie pod nia i nie zdają paniki... ale moge sie mylic
Zdajesz panikę normalnie. Jak nie zdasz, to nie możesz z niej w swojej najbliższej fazie strzelania strzelać.

Lenart
Falubaz

Post autor: Lenart »

Czy jak strzelam z dziala do kolesia na orle to losuje czy dostal orzel czy koles ?

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Nie, to jeden model z 3 ranami.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

czy MR poprawia regenke?

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Regenka to nie ward save. Nie.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

turalyon
Mudżahedin

Post autor: turalyon »

Jak to w końcu jest z tym book of hoeth? W przypadku dubletu(if) wymagane jest to osiągniecie poziomu czaru? Bo myślałem że nie, a w uściśleniach sędziowskich pisze co innego

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

No to się myliłeś :D Uściślenia to uścislenia.

Zablokowany