8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
mlepkows
Wodzirej

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: mlepkows »

Kołata pisze:
mlepkows pisze:
likaon pisze:Ciągle słyszę że balisty i kwalaeria(poza bretką) na tej edycji jest słabiutka ktoś może mi wyjaśnić dlaczego?
Balisty się nie zmieniły, tylko oddziały trochę urosły więc to stwierdzenie to raczej bullshit.
Bullshit?
Po pierwsze w LT nie ma już +1 do hita, a po drugie są wszechobecne covery. Dodaj do tego zmniejszoną ilość monsterów na stołach oraz 10T na czołgu.
Bolce już nie wymiatają, są przeciętne. Zazwyczaj lepiej wystawić coś innego.
Ok, brak bonusu za LT to faktycznie minus. 10T na czołgu też ale bolce jakieś super nigdy na czołg nie były, chyba że te krasnalowe z 7S. Natomiast covery są zazwyczaj tam, gdzie wcześniej po prostu nie mógłbyś strzelać.

Chciałbym w takim razie sprostować moje stwierdzenie: bolce rzeczywiście straciły na nowej edycji ale ciągle są wystawialne i grywalne.

Maciek

mlepkows
Wodzirej

Afro pisze:Czy jak wstawię do oddziału Standard of Discipline (+1Ld) i do tego oddziału wrzucę generała, to czy generał ma +1Ld na inne oddziały w 12"
Do tej pory miał. W nowych uściśleniach już nie może dawać Ld w 12".

Maciek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Hmm nie znalazłem tego w uściśleniach sędziowskich do 8ed, jest jakiś fa do rulebooka by GW?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Czy mogę mieć na jednym bohaterze Dragonhelm (armor) i Helm of Commandment (enchanted item)?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Wydaje mi się, że jakkolwiek głupio to by wyglądało, to zgodnie z zasadami możesz ;)

poprawka, to nie jest helm of commandment, tylko crown of commandment. A jak wiadomo korony można było zakładać na hełm, więc tu jest wszystko normalnie :)

mlepkows
Wodzirej

Afro pisze:Hmm nie znalazłem tego w uściśleniach sędziowskich do 8ed, jest jakiś fa do rulebooka by GW?

2. Czy sztandar z RB - "Standard of Discipline" zabrania generałowi siedzącemu w oddziale z tym sztandarem użyczania swojego LD innym oddziałom w 12/18 calach (temu oddziałowi w którym siedzi wiadomo, że użycza, bo jest to normalna zasada bohaterów, nie tylko generała)?
Mac: Zabrania. Używanie LD generała jest zasadą obustronną - musi być do tego umożliwione podjęcie LD generała i jednostka, która bierze to LD musi mieć taką możliwość. Zasada ze sztandaru zabrania zupełnie używaniu przez modele w oddziale zasady "Generals Inspiring Presence".
Shino: Nie. Oddzial, ktory posiada ten sztandar nie moze korzystac z inspiring presence. Nie ma zapisu o rozdawaniu ld w 12/18"
Barb: Jeśli napisane jest "models in this unit cannot use the General's inspiring presence rule", zaś jednym z modeli jest generał, to on też nie może używać zasady inspiring presence, by przekazać swój Ld innym.
Jankiel Jak Barb i Mac
Gogol: jak mac

Wycięte z tematu na forum LS. Być może jeszcze nie zaaplikowane w dokumencie.

Maciek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

mlepkows pisze:Wycięte z tematu na forum LS. Być może jeszcze nie zaaplikowane w dokumencie.k
Czyli uscisleniem jeszcze nie jest. Grasz wiec jak sie dogadasz z przeciwnikiem.

Awatar użytkownika
Gopal
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Gopal »

Mam kilka pytań, na które sam nie umiem znaleźć odpowiedzi.

1) Jak jest ze strzelaniem balisty w lancę, czy szereg się losuje, może dostać champion? Jak to jest gdy w lancy są bohaterowie?

2) Jeśli bretoński heros z magiczną bronią jest formacji lancy w unitem, to czy przy szarży może używać zwykłej lancy czy musi wykorzystywać swoją magiczną broń?

3) Jak ustawiamy Lady Fay (o podstawce jak monstrous cavalry) w lancy?

Poproszę o odpowiedzi z powoływaniem się na jakieś zapisy.
Galeria rysunków: kliknij, na pewno Ci się spodoba! :D NSFW
http://jandraws.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Bałagan
Chuck Norris

Post autor: Bałagan »

Ad. 1 jeżeli jest przynajmniej 5 zwykłych rycerzy (nie licząc czempiona) to wszystko idzie w oddział
jeżeli jest mniej niż 5 to losujesz kto dostał, zabijając pierwszego automatycznie trafiasz model za nim z Siłą mniejszą o 1
Ad. 2 może wybrać lanca lub magiczna broń, jak nie szarżuje to lancy nie może użyć
Ad. 3 Lady Fay jedzie na jednorożcu który ma podstawkę taką jak kawaleria stoi w 2 szeregu pośrodku

mlepkows
Wodzirej

Lidder pisze:
mlepkows pisze:Wycięte z tematu na forum LS. Być może jeszcze nie zaaplikowane w dokumencie.k
Czyli uscisleniem jeszcze nie jest. Grasz wiec jak sie dogadasz z przeciwnikiem.
Na szczęście na Silesianie można było jeszcze mieć imperium z 10Ld :D . Trochę jednak ten numer był przegięty... Mam nadzieję, że wejdzie to w życie ASAP.

Maciek

Awatar użytkownika
Gopal
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Gopal »

Bałagan pisze:Ad. 2 może wybrać lanca lub magiczna broń, jak nie szarżuje to lancy nie może użyć
Dlaczego? Czemu zasada "I'm using this one" nie jest pierwszorzędna?

Bałagan pisze:Ad. 3 Lady Fay jedzie na jednorożcu który ma podstawkę taką jak kawaleria stoi w 2 szeregu pośrodku
Przecież unicorn ma 3W, nie jest automatycznie traktowany jako monstrous cavalry?
Galeria rysunków: kliknij, na pewno Ci się spodoba! :D NSFW
http://jandraws.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

mlepkows pisze:
Lidder pisze:
Na szczęście na Silesianie można było jeszcze mieć imperium z 10Ld :D . Trochę jednak ten numer był przegięty... Mam nadzieję, że wejdzie to w życie ASAP.

Maciek
No i most epic slann bsb - oblanie break test u lizakow wynosilo jakies 0.03% :D (lub jak kto woli 0.3‰ :) )

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Gopal pisze:
Bałagan pisze:Ad. 2 może wybrać lanca lub magiczna broń, jak nie szarżuje to lancy nie może użyć
Dlaczego? Czemu zasada "I'm using this one" nie jest pierwszorzędna?
Bo zasada z rulebooka bretki ma pierwszeństwo.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Gopal pisze: Dlaczego? Czemu zasada "I'm using this one" nie jest pierwszorzędna?
"Bretonnian characters equipped with a normal lance and a magic weapon will always use their lance when charging and then use the magic weapon in the second and subsequent turns of a close combat. A character with a magic lance will always use it (including in subsequent combat rounds)." - Armybook 60 str. Pozdro John :D
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

lohost pisze:czy jesli heraldem teczy wylosuje w miscascie ze kazdy model generujacy PP lub DD dostaje hita z sila 6 to czy horrory dostaja jeden raz czy tyle ile jest modeli?
z gory dzieki za odpowiedz
raz

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Postać na rydwanie dysponuje zionięciem. Mam przystawić templatkę do "buzi" bohatera? To znaczy, że jak zionie to obrywa rydwan? W końcu templatka go dotyka... Często też dotyka np podstawki ziejącego modelu.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

wg mnie przystawiasz template do przedniej części podstawki rydwanu.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

w dodatku, dzięki uściśleniu sędziowskiemu zasady magicznych przedmiotów działaja zawsze, więc bretoński chłoptyś ze SoM będzie miał w szarży S7, z odpowiednim scyzorykiem ASF i s6...

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Serio z tą siłą 7?

@Waldi przykładasz template'a do podstawki rydwanu.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Młody Pajak pisze:Serio z tą siłą 7?

@Waldi przykładasz template'a do podstawki rydwanu.
Ja bym tak właśnie zrobił... ale jak to uzasadnić?

Zablokowany