Efekty specjalne na figsach: błyski, płonące znamiona itp
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
-
- Powergamer Rozpiskowy
Efekty specjalne na figsach: błyski, płonące znamiona itp
Witam mam pytanie otóż ostatnio znalazłem takie oto zdjęcie fig. : http://coolminiornot.com/261179 zwróćcie uwagę na te niebieskie " znaki/runy" - to wygląda genialnie (jak z gry komputerowej) wie ktoś jak coś takiego zrobić, albo przynajmniej jaką techniką mozna uzyskać taki efekt?
Wszak to wygląda jakby ta figurka świeciła swoim własnym światłem, czy ktokolwiek ma pomysł jak coś takiego mozna uzyskać może do tego są specjalne farby albo nie wiem, to chyba magia po prostu;/
Wszak to wygląda jakby ta figurka świeciła swoim własnym światłem, czy ktokolwiek ma pomysł jak coś takiego mozna uzyskać może do tego są specjalne farby albo nie wiem, to chyba magia po prostu;/
Myśle że to pytanie możesz zadać osobiście Gimiakowi http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=26131
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
-
- Powergamer Rozpiskowy
Właśnie zadałem;] ale nie wiem czy zechce odpowiedzieć bo to w końcu tajemnice malarskie - ale gdyby dużo osób go poprosiło to może by się udało ;]
Ech niestety ja z racji młodego stażu na forum mam małą siłe przebicia:(
Ech niestety ja z racji młodego stażu na forum mam małą siłe przebicia:(
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
To nie czary tylko coś co się zwie OSL (Object Source Lighting). robi się to przy użyciu zwykłych farb. W necie jest calkiem sporo tutoriali na ten temat, co nieco jest też na CoolMini.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Ja sie tym ostatnio zacząłem bawić. Najpierw maluje tło (tutaj to jest czarna zbroja Juggernauta), potem biore podstawowy kolor światła (chce niebieskie, to enchanted blue albo Hawk Torqoise, czerwony, to Red Blood itd) i nakładam kolejne warstwy stopniowo dodając Skull white. Jak przyciemniamy, to wychodzimy od koloru światła i dodajemy czarny/kolor tła.
Na modelu to wygląda tak:
tło/stopniowo przyciemniany bazowy kolor światła/kolor światła/rozjaśniane światło
Na modelu to wygląda tak:
tło/stopniowo przyciemniany bazowy kolor światła/kolor światła/rozjaśniane światło
Czyli najprościej mówiąc - najpierw malujesz całe tło na wybrany kolor, a potem cieniujesz według "świecącego miejsca" światłem tego miejsca.
Oferta malowania: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=23808
Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 19#p686719
-
- Powergamer Rozpiskowy
ech bo mi to czasem trzeba tłumaczyć jak chłopu na miedzy czyli jak mam czarną zbroje jakiegoś mrocznego rycerza a na niej chce zrobić czerwony świecacy dajmy na to pentagram to tak na czarnej zbroi najpierw maluje przyciemnionym blood red potem stopniowo rozjaśniam aż dojdę do standartowego blood red a potem rozjaśniam białym? a ile mniej więcej powinno być tych wszystkich warstw? i czy podczas nakładania nowej warstwy ta poprzednia ma być sucha czy wilgotna jeszcze?
Ech to chyba ze 30 warstw musi być:D
Ech to chyba ze 30 warstw musi być:D
Ok, więc po kolei(powiedzmy, że chcesz osiągnąć efekt niebieskiego światła):
1. Malujesz ten znaczek - malujesz go rozjaśniając do środka aż do białego
2. Krawędzie znaczku również malujesz kolorem "znaczka" czyli niebieskim (ważne - kolor, którym malujesz krawędzie niech będzie w połowie gam barw jakich użyłeś do cieniowania samego znaczka)
3. Według oświetlenia z tego punktu (znaczka) cieniujesz okolice, które w przypadku kolory niebieskiego będą niebieskawe - najlepiej żeby farba była mocno rozwodniona i nakładasz jej odrobinę na pędzel (ważne żebyś nie przesadził i pancerz nie był zbyt kolorowy, możesz w tym celu, gdy kolor jest czarny, dodać małą domieszkę niebieskiego, ale może to zepsuć efekt).
Teraz tylko cierpliwość i ćwiczenia. A co to warstw farby - nigdy nie ma ustalonych granic, cieniuj tak długo, aż uzyskasz pożądany efekt. Im więcej warstw, tym większa płynność. Powodzenia.
1. Malujesz ten znaczek - malujesz go rozjaśniając do środka aż do białego
2. Krawędzie znaczku również malujesz kolorem "znaczka" czyli niebieskim (ważne - kolor, którym malujesz krawędzie niech będzie w połowie gam barw jakich użyłeś do cieniowania samego znaczka)
3. Według oświetlenia z tego punktu (znaczka) cieniujesz okolice, które w przypadku kolory niebieskiego będą niebieskawe - najlepiej żeby farba była mocno rozwodniona i nakładasz jej odrobinę na pędzel (ważne żebyś nie przesadził i pancerz nie był zbyt kolorowy, możesz w tym celu, gdy kolor jest czarny, dodać małą domieszkę niebieskiego, ale może to zepsuć efekt).
Teraz tylko cierpliwość i ćwiczenia. A co to warstw farby - nigdy nie ma ustalonych granic, cieniuj tak długo, aż uzyskasz pożądany efekt. Im więcej warstw, tym większa płynność. Powodzenia.
Oferta malowania: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=23808
dear SouTee, przecież Rettach chciał konkretny przykład czeronego pentagramu na czarnej zbroi
Warstw dawaj tyle, żebi ci sie podobało, ja ich nie licze na jakiegoś prostego żołnieża wystarczy kilka, ale na Lorda możesz dać nawet 15-20 (to zależy też od wielkości tego świecącego cosia) wygodnie to się robi techniką mokrego pędzla.
co do suchości warstw, to już musisz sam zobaczyć gdzie jest granica, pomaluj coś na próbę i zobacz po jakim czasie się nie rozmazuje
pozdr
lepiej byłoby odwrotnie, zaczynasz zwykłym blood red i przyciemniasz go na zewnątrz. dalej tak jak piszesz.Rettah Dam pisze:na czarnej zbroi najpierw maluje przyciemnionym blood red potem stopniowo rozjaśniam aż dojdę do standartowego blood red
Warstw dawaj tyle, żebi ci sie podobało, ja ich nie licze na jakiegoś prostego żołnieża wystarczy kilka, ale na Lorda możesz dać nawet 15-20 (to zależy też od wielkości tego świecącego cosia) wygodnie to się robi techniką mokrego pędzla.
co do suchości warstw, to już musisz sam zobaczyć gdzie jest granica, pomaluj coś na próbę i zobacz po jakim czasie się nie rozmazuje
pozdr
-
- Powergamer Rozpiskowy
Heja;]
Chłopaki dzięki za porady własnie staram się stworzyć coś świecącego może kiedyś wyjdzie;] ale teraz wiem przynajmniej co i jak:D tak więc, maluje;] - w przerwie miedzy malowaniem moich monków, slavów;]
a tak z ciekawości J.B. co masz w avatarze? to prawdziwa fig czy photoshop?
Chłopaki dzięki za porady własnie staram się stworzyć coś świecącego może kiedyś wyjdzie;] ale teraz wiem przynajmniej co i jak:D tak więc, maluje;] - w przerwie miedzy malowaniem moich monków, slavów;]
a tak z ciekawości J.B. co masz w avatarze? to prawdziwa fig czy photoshop?
-
- Powergamer Rozpiskowy
:D fajnie - niezła by była cała armia np walcząca gitarami ps skąd miałeś taką małą gitarę? XD a tak swoją drogą gitarka to najładniejszy instrument świata;]J.B. pisze:fotoszop ale zrobiłem podobna konwersje kiedyś, tylko że z V edycyjnym saurusem
Ech szkoda że nie ma jakiejś biblioteki;] gdzie można wypożyczać WD a najlepiej wszystko do warhamera:dLuciusII pisze:W WD nr 369 s.76 masz w 6 krokach pokazane jak malować efekt świetlny na broni (wyszli od regal blue a skończyli na skull white)
Kurcze próbuje malować i nie wychodzi kolory i tak są wyblakłe bez życia tak jakbym miał ustawiony niski kontrast na figsach;pp barwy nie mają głebi nawet jak zrobię dużo warstw:(
czasami możesz ściągnać WD z jakiejś stronki, ale mówię od razu żeby się nikt nie bulwersował, że to nielegalne
szukałem teraz WD z pdfie, było tego troche, ale 369 google nie znalazły
myśle że łatwiej będzie po prostu poszukac tutków na legalnych stronach, widziałem fajny artykuł o tym na coolmini
a gitare sam zrobiłem z kawałka plastikowego opakowania po karcie i jakiś plastikowych ścinków
myśle że łatwiej będzie po prostu poszukac tutków na legalnych stronach, widziałem fajny artykuł o tym na coolmini
a gitare sam zrobiłem z kawałka plastikowego opakowania po karcie i jakiś plastikowych ścinków