Ogry 1600

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Ogry 1600

Post autor: Afro »

1 Bruiser @ 201.0 Pts
General; Luck Gnoblar (x1); Ogre Club; Brace of Handguns; Heavy Armour
Fencer's Blades [35.0]
Dragonhelm [10.0]
Potion of Speed [5.0]

1 Butcher @ 180.0 Pts
Skull Mantle [20.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]
Dragonbane Gem [5.0]

5 Ironguts @ 290.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; Standard;
Musician
Standard of Discipline [15.0]

3 Ogre Bulls @ 147.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician

3 Ogre Bulls @ 147.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician

2 Leadbelchers @ 120.0 Pts
Light Armour; Musician

2 Leadbelchers @ 120.0 Pts
Light Armour; Musician

1 Scraplauncha @ 165.0 Pts

6 Gnoblars Crew @ [0.0] Pts

1 Rhinox @ [0.0] Pts

2 Maneater (heavy armour) @ 180.0 Pts
Ogre Club; Brace of Handguns; Heavy Armour

8 Gnoblar Trappers @ 48.0 Pts
Sharp Stuff

Models in Army: 25
Total Army Cost: 1598.0

Tą rozpiskę wysyłam na Kohortex, nie wiem jak się sprawdzi, bo Ogrami na 8ed jeszcze nie grałem. Butcher siedzi w Ironach, Bruiser biega z Maneatersami. Ogólnie jako, że to jest mój pierwszy turniej, liczę na begginers luck ;p (no i oczywiście nie liczę na wiele jako, że ogry są overpowered). Zostało mi 6 Bulli do pomalowania i zdobycie Scrapy :D
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Nie bardzo rozumiem uzbrojenie herosa. 5ataków z s5 i taki bonus, że większość trafiasz na 3+. Do tego potion i hełmik (go rozumiem).
Czy w teorii takie uzbrojenie nie byłoby lepsze? Hełmik, wyrdstone, słomka? Cisnąłbyś z s6 więc większość modeli posiadających nawet t4 ładnie być przecinał, wardzik połaczony z lucky dawałby jakąś tam pewność w sejwowaniu pojedyńczej rany. Hełmik wiadomo.

Skull mantle fajna sprawa, szczególnie u magika właśnie. Z tego powodu dołanczałbym go czasem do ołowiomiotaczy. Poza tym panika na -1 ld...
Z drugiej strony zastanawiam się nad używaniem tego scrola żabowego. W terorii, jeśli pzreciwnik ma 1-2 magów np, nawet o 1 poziomie, zamiana w żabkę jednego z nich to mega korzyść. koleś odczarowuje się praktycznie tylko na farcie. Nawet "dwójkę" czy "trójkę" można próbować. I szczerze mówiąc najlepiej to rzucić jest wtedy, kiedy facio odpala czar słabszy...
P.s. nie za dużo tych bullsów? Po co ci tyle?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Z fencer blades chodziło mi też o to, żeby mieć bonus do obrony, ponieważ większość herosów trafia Bruisera na 3+, a z jego AS zawsze to jakaś większa szansa na przeżycie. Potion po to, żeby w kluczowym momencie uderzyć jako pierwszy ;) A sporo bullsów dlatego, że je lubię, plus sprawa ze sztandarami (ktoś wspominał o jakimś scenariuszu gdzie mogą się przydać, więc uznałem, że zawsze lepiej 3 oddziały ze sztandarem niż 2)

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Hmm catahyan swordzik daje ci 6ws i 4i i ap :). Większość wrogów trafia cię wtedy na 4+.
IMo mam wrażenie że w przypadku herosów wojowników, trzeba brać takich co to nie zginą za szybko, a i przywalić mogą.
Obecnie wystarczy wysłać (w sumie zawsze tak można było) jednego takiego typa na klockek i mieć pewność że on ich zatrzyma. Z drugie jstrony po to masz rhionsky.
Osobiście ci polecam ustawienie meneaterów w kolumnie - na przedzie z hirołem. Ludojad bije bo masz suporting attack, hiroł idzie do wyzwania, a po regimencie nikt nie bije :)

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

słabe sejwy na bruiserze

Awatar użytkownika
krusk
Chuck Norris

Post autor: krusk »

Jest scraplauncha i traperzy, ale gdzie zwykłe gnoby?
Infernal Puppet pisze:Skavenom udaje się 100%, nieudane projekty to sabotaże konkurencji więc się nie liczą :wink: .

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

traperzy i śmieciarka robią za 1:1, nie potrzeba wystawiać klocków zgodnie z AB

ODPOWIEDZ