Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Assur
Oszukista

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Assur »

carrier - lotniskowiec

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

Waldi pisze:"dzierżyciel" raczej
wielder jest tlumaczony rowniez jako dzierzyciel

do carrier'a masz inne ciekawe opcje
1 roznosiciel
2 kolporter
3 okaziciel
4 przewoźnik
5 nosiciel
6 bagażnik
7 nośnik
8 przenośnik

mi sie najbardziej podoba opcja z roznosicielem tarcz :D

btw, ludziska sa slowniki!
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 21:21 przez jurak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

@Jurak: No daj już spokój. Wywody o nosicielach, lotniskowcach itd nijak się mają do nowego zapisu.
Samo słowo "nosiciel" to za mało, żeby uznać to za "stated otherwise".
Do wczoraj Twój tok myślenia był ok, ale dziś już czas go zrewidować.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Bearer - niedźwiedziowiec.

Po FAQu na pewno uważam, że WS10 nie przenosi się na inne regimenty. Musiałoby być to bardzo konkretnie napisane (np. Bearer always has WS 10), najlepiej z przykładami (also out of close combat).

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Barbarossa pisze:Bearer - niedźwiedziowiec.

Po FAQu na pewno uważam, że WS10 nie przenosi się na inne regimenty. Musiałoby być to bardzo konkretnie napisane (np. Bearer always has WS 10), najlepiej z przykładami (also out of close combat).
OK nie ma problemu :)
juz se daje na luz.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

czyli "carrier" = "nosiciel" co jest również równoznaczne w jednym ze znaczeń z "bearer". Teraz odnieś sobie tą argumentacje do FAQ GW odnoszącego się do tarcz.

Interpretacja z niedźwiedziowcem, również mi przypadła. Właściwie od razu skojarzyła się z Bugbear - niedźwiedźżukiem :P
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

mea culpa

szkoda ze nie bylo przytoczone drugie pytanie #-o
w sumie na spokojnie to tak wychodzi :oops:
jedynie problem wychwycil shino, za co gratki, na moje nieszczescie zle zapisal gdzie tkwi problem ;].

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Spirit Swallower a jednoczesne ataki
Spirit swallower - jeśli model atakuje jednocześnie z Demonem (np. keeper of secrets kontra high elfy z ASF), gracze muszą ustalić kolejność (decyduje gracz, którego jest tura) zadawania i odzyskiwania ran. Innymi słowy, jeśli oddział White Lions zada demonowi pozostającemu na ostatnim życiu jedną ranę, zaś sam demon zadaje jedną ranę:
- Jeśli jest tura gracza HE, może on zdecydować, że demon umiera, zanim zdoła odzyskać ranę
- Jeśli jest tura gracza DoCh, może on zdecydować, że demon wpierw odzyskuje ranę, a dopiero potem ją „traci”.
Na Silesianie graliśmy: atakują jednocześnie, jeśli demon ma zginąć to ginie, jeśli nie to regeneruje rany. Zresztą, sam pamiętasz :)

Buszman
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: Buszman »

powiedzcie jak sie zapatrujecie na katapulty(m.in.), ktore moga strzelac tylko w przedni szereg tego co "widza".
no wlasnie celowo napisalem "widza".
imho GW wydajac ten FAQ bralo pod uwage TLOS a nie VLOS. i tutaj pojawiaja sie male problemy. poniewaz wedlug TLOS wszystkie katapulty sa wieksze niz piechota (wysokosc 1) i wiekszosc kawalerii (wysokosc 2). jesli zmianie uleglaby ich wysokosc VLOS na 2 byloby to sensowne rozwiazanie.

Buszman
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: Buszman »

w RB napisane jest, ze LoS bierzesz od dowolnej czesci maszyny nie od zalogantow.
wiec FAIL

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Tak z ciekawosci spytam, dlaczego w uscisleniach zablokowaliscie dostawania bonusu przy laczeniu eternal guarda z magicznymi pancerzami i broniami , jesli w faqu jest dokladnie napisane, ze mozna laczyc i nie traci on bonusu za eternala?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Proszę cytat. W FAQU nic takiego nie widzę. Widze tylko:

Q. May a character from the Eternal Kindred take additional
armour or weapons and still benefit from the Eternal Guard fighting
style? (p68)
A. Yes.

Co jest absolutnie prawdą - a jedną z "korzyści" EG fighting style jest zaś to, ze BEZ WZGLĘDU NA WYPOSAŻENIE armour save modelu liczony jest jako 5+.

Jednocześnie zgodnie z AB WE model TRACI ZASADĘ EG FIGHTING STYLE, jeśli wykupi magiczną broń lub zbroję.

Jest to naprawdę dość proste, a cały ten temat został zmyślony/zamydlony IMO przez graczy WE z myśleniem życzeniowym zamiast znajomości zasad. Ale jeśli macie jakiekolwiek cytaty - proszę, udowodnijcie mi, że się mylę.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Musze pdfa wziac do WE army booka i wtedy przeanalizuje to dokladnie.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Proszę bardzo. Ponieważ zmarnowałem na tą ściemę trochę czasu, podpowiadam, że interesuje Cię strona 18 i 68.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Sytuacja jest troche dziwna.
Przeczytalem i AB WE i errate.
Mylisz sie stwierdzeniem, ze obojenie jaki maja wyposazenie to maja i tak sejwa na 5+.
Wyjales stwierdzenie ze srodka, zamiast starac sie zrozumiec imho caly kontekst.
PRzed tym stwierdzeniem o 5+ sejwa jest napisane, ze niektorzy eternale uzywaja spearow i tarcz inni innego wyposazenia, ale i tak maja sejw 5+.
Errata jasno w dodatku to precyzuje.
To, ze moga miec sejw lepszy niz 5+ uzywajac tradycyjnego wyposazenia tego jestem przekonany.
Pytaniem zasadniczym jest to co autor mial na mysli w erracie piszac, ze moga korzystac z weaponow i armorow.
Imho tyczy sie to wlasnie magicznych przedmiotow, ktore w 7ed kasowaly bonus z eternal guarda.
Jako potwierdzenie tego toku myslenia GW mozemy znalezc pytanie o to czy wild rider kindred moze wziac helm of the hunt - w 7ed nie mogl, a teraz moze.
Nie widzisz pewnej korelacji w sposobie myslenia?
Musze zapytac sie kolegow z klubu co robimy z tym podpunktem uscislen, czy olewamy go na Kohortexie i naszych turniejach czy sie do niego stosujemy.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Jaja sobie robisz chyba.... Kwestia przeciwników graczy WE, czy się zgodzą być ordynarnie wałowani wymyślonymi zasadami w rodzaju "Ignorujemy pełne zasady z AB, bo FAQ dotyczący zupełnie innych kindredów i przedmiotów może wskazywać na intencję GW..."

Wciskać ludziom kit, że Elf ma scaly skin 5+...

Twoja argumentacja jest śliska. Zarzucasz mi wyjmowanie z kontekstu? Oto CAŁY KONTEKST:

Obrazek

Owszem, eternal guard hero walczy korzystając z eternal guard fighting style, co oznacza, że bez względu na wyposażenie ma save na 5+ oraz inne zdolności. Twoja teoria o tym, że jeśli wykupi dwuraka, to może nim walić jak dwoma hand weaponami lub włócznią i jeszcze mieć +2S (bo chyba do tego zmierzasz), jest wzięta z próżni.

Owszem, jeśli kupi magiczną zbroję lub broń, traci eternal guard fighting style, co jest napisane tak jasno i tak poza jakimkolwiek kontekstem, że podważanie jej - powołując się na niezwiązane z tą zasadą odpowiedzi z FAQa - jest żenujące.

Owszem, jeśli kupi jakiekolwiek wyposażenie zwykłe (wg FAQa) to ciągle korzysta z eternal guard fighting style. Co nie znaczy, że jak masz dwuraka i płytówę, to walisz dwoma hand weaponami z +2S i dodatkowo masz scaly skin 5+ doodane do pancerza.

Wszystko inne to wymysły.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2010, o 17:58 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Barb to ze ty tak uwazasz to nie znaczy, ze tak jest.
Ja wiem, ze obrosles w piorka, bo tyle lat na LS i myslisz, ze jestes wykladnia wiedzy jesli chodzi o wszelkie zasady - ale sorry tak nie jest.
To, ze LS ustalila tak czy nie inaczej, to nie znaczy, ze ja jako organizator musze sie na to zgodzic, tymbardziej jesli Kohortowicze beda za. (dlatego poddalem ta kwestie pod dyskusje na naszym forum)

JEsli chodzi natomiast o errate - tak jak pisalem, wszystko rozchodzi sie o to czy autorowi faqa chodzilo o generalnie wszytkie weapons i armors czy tylko normalne.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Ziemko pisze:Barb to ze ty tak uwazasz to nie znaczy, ze tak jest.
Ależ absolutnie. Z tym, że tak zdecydowała 5-osobowa LS, a nie ja.
Ja wiem, ze obrosles w piorka, bo tyle lat na LS i myslisz, ze jestes wykladnia wiedzy jesli chodzi o wszelkie zasady - ale sorry tak nie jest.
Nie, ale umiem czytać i obruszam się, jak mi ktoś wciska kit.
To, ze LS ustalila tak czy nie inaczej, to nie znaczy, ze ja jako organizator musze sie na to zgodzic, tymbardziej jesli Kohortowicze beda za
.
Ależ wydaj własne uściślenia, niech Eternal Kindred daje bohaterowi stompa, ward na 2+ i 10 ataków, co mi do tego, jak ktoś będzie chciał grać na takie zasady, to będzie na nie grał.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

@Ziemko według Ciebie wychodzi na to że wszystkie FAQ i erraty są do dupy bo wszędzie można by znaleźć słówka nad którymi trzeba by się przychylić i pomyśleć co miał autor na myśli.

FAQ nic nie mówi o magicznych broniach i magicznych pancerzach. Wszędzie tam gdzie zasady dotyczyły ich jest jasno i ewidentnie napisane magic armour, magic weapon.

A ogólnie to nikt nie musi się godzić z LS tylko po kiego grzyba nam liga w Polsce? Skoro każdy turniej jest grany na inne zasady i na jednym będzie większa rzeźnia bo WoChy coś dostaną a na innym wygrają WE bo oni dostaną boosta...
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Ziemko pisze: To, ze LS ustalila tak czy nie inaczej, to nie znaczy, ze ja jako organizator musze sie na to zgodzic, tymbardziej jesli Kohortowicze beda za. (dlatego poddalem ta kwestie pod dyskusje na naszym forum)
Na lokalach oczywiście.

Na masterach - granie na wykładnię inną niż LS byłoby IMHO niemile widziane.

Zablokowany