Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Dostajemy bazowe +2 do każdego rzutu na dispell
Kowal run dodaje +1 kość do naszej puli kości w fazie magii przeciwnika
Mistrz run dodaje +2 kości do naszej puli kości w fazie magii przeciwnika
Kowadło dodaje +1 kość do naszej puli kości w fazie magii przeciwnika
Kowal run dodaje +1 kość do naszej puli kości w fazie magii przeciwnika
Mistrz run dodaje +2 kości do naszej puli kości w fazie magii przeciwnika
Kowadło dodaje +1 kość do naszej puli kości w fazie magii przeciwnika
Nie mówiąc o Rune of Spellbreaking i Rune of Spelleater. Szczególnie to drugie jest dobre choć drogie
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Mozna jeszcze wziac Master Rune of Valaya, ktora automatycznie rozprasza RIPy w 12 calach i dodaje +2 do dispela albo tez Mster Rune of Spellbinding, ktora daje nam +1 do dispela.
Niestety, ta pierwsza kosztuje kosmiczne 100 punktow a druga polowe tego...
Niestety, ta pierwsza kosztuje kosmiczne 100 punktow a druga polowe tego...
ciezko?Laik pisze:Czyli ciężko dispellować maga lorda, który ma +4 albo więcej do casta...
mamy najlepszego dispella w grze.
do tej pory jak gralem to wchodzily tylko IF'ki bo tego dispellowac nie mozna.
lord z kowadlem daje nam 3 dodatkowe kosci. samo +2 do dispella, moze nie jest jakies kosmiczne ale nadal jest to calkiem niezly bonus.
na ciezkie sytuacje gdy na wiatry magii wypadlo 2x6 mamy scrolle (i nie jestesmy ograniczeni jednym tak jak przeciwnicy). bardzo zadko sa takie sytuacje wiec skrole bierzemy na wysokie rzuty przeciwnika.
do tego dochodzi jeszcze rozpraszanie RiP'ow. wprawdzie nie mamy magii ale nie pomijamy tej fazy. wiec my rzucamy na wiatry magii i rozpraszamy RiP'a na wszystkich kosciach (dispellowac mozna na ilu sie chce, 'magowac' max na 6).
w tej chwili nikt nie ma lepszego dispella niz my.
z samym sloneczkiem jest ten problem, ze w combie ze scrollem (nie pamietam nazwy. chodzi o tego scrolla co na kazdym dublecie jest IF'ka) wchodzi dosc czesto. chyba, ze przeciwnik ma pecha
tak to nic nam nie grozi.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- gerald_tarrant
- Masakrator
słońce w kowadło z power scrolla i nie ma +3 kości i scrolli na runelordzieMorsereg pisze:
z samym sloneczkiem jest ten problem, ze w combie ze scrollem (nie pamietam nazwy. chodzi o tego scrolla co na kazdym dublecie jest IF'ka) wchodzi dosc czesto. chyba, ze przeciwnik ma pecha
tak to nic nam nie grozi.
i magia wchodzi
kowadło fajne, ale imo do antymagii lepiej 2x runesmith ze scrollami
Ilu warriorów/longbeardów jest w jednym boxie? Bo zamierzam dosyć pokaźnie powiększyć swoje oddziały min konwersjami z tychże pudełek i zastanawiam się ile pudełek musze kupić drogą kupna, tudzież kradzieży
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
16
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Przeglądałem ostatnio ponownie erraty i zatrzymałem się na:
Czy mi się wydaje, czy jeżeli heros z tą runą dostanie z Killing Blow, Heroic Killing Blowan, lub Poisoned Attacks , to teraz nie musi od niego zdawać sejwa , bo atak przepadaPage 45 – Rune of Preservation
Change the second sentence to “This rune confers immunity to
the Killing Blow, Heroic Killing Blow, and Poisoned Attacks
special rules.”
czyli innymi slowy:
- jak przeciwnik wyrzuci 6 na hita z poison to nic sie nie dzieje i przeciwnik nadal musi rzucac na zranienie,
- jak przeciwnik z KB lub HKB wyrzuci 6 na zranienie to nadal mamy save'a
- jak przeciwnik wyrzuci 6 na hita z poison to nic sie nie dzieje i przeciwnik nadal musi rzucac na zranienie,
- jak przeciwnik z KB lub HKB wyrzuci 6 na zranienie to nadal mamy save'a
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Master Rune of Balance
jakis pomysl jak dokladnie dziala, a wlasciwie kiedy?
przeciwik rzuca na power poola 11
co jest pierwsze master rune of balance czy okreslenie calkowitego power poola (channelingi, dodatki etc)?
w pierwszym przypadku zabierzemy kostke ale przeciwnik wciaz moze miec w poolu 12 kostek; w drugim przypadku zabierzemy kostke ale przeciwnik juz power dice-ow bedzie mial 11
jakis pomysl jak dokladnie dziala, a wlasciwie kiedy?
przeciwik rzuca na power poola 11
co jest pierwsze master rune of balance czy okreslenie calkowitego power poola (channelingi, dodatki etc)?
w pierwszym przypadku zabierzemy kostke ale przeciwnik wciaz moze miec w poolu 12 kostek; w drugim przypadku zabierzemy kostke ale przeciwnik juz power dice-ow bedzie mial 11
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
czy master inżynier musi na początku gry wybrać JEDNĄ maszynę dla której będzie przysługiwał bonus jeśli znajdzie się od niej 3" ??
w najnowszej erracie jasno stoi, że ma to być JEDNA maszyna
natomiast w AB z wgranymi plikami z 8ed. w opisie MI jest mowa, że wyboru trzeba dokonać na początku gry.
czekam na potwierdzenie - ewentualnie sprostowanie oraz gdzie to wszystko jest oficjalnie wypisane poza erratą i AB (str w armybooku ??)
w najnowszej erracie jasno stoi, że ma to być JEDNA maszyna
natomiast w AB z wgranymi plikami z 8ed. w opisie MI jest mowa, że wyboru trzeba dokonać na początku gry.
czekam na potwierdzenie - ewentualnie sprostowanie oraz gdzie to wszystko jest oficjalnie wypisane poza erratą i AB (str w armybooku ??)
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
nie, nic nie wybierasz. Jeśli jesteś 3" od jakiejś maszyny (bolca, klopy cannona) to po rzucie możesz zadecydować że MI użyje na niej swojej umiejętności.elVictor pisze:czy master inżynier musi na początku gry wybrać JEDNĄ maszynę dla której będzie przysługiwał bonus jeśli znajdzie się od niej 3" ??
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Pytanie 1
nie wiem czy było bo mis ie czytać nei chciało
czy jeśli slayer ma 2 bronie ręczne runiczne może walczyć dwiema i dostać +1 do ataków
Pytanie 2
czy jak inżynier dołączy do obsługi maszyny dodaje jej 1 hp
pytanie 3
ile obrażeń zadaje działo w machine wojenną albo pojedynczą postać/ potwora
nie wiem czy było bo mis ie czytać nei chciało
czy jeśli slayer ma 2 bronie ręczne runiczne może walczyć dwiema i dostać +1 do ataków
Pytanie 2
czy jak inżynier dołączy do obsługi maszyny dodaje jej 1 hp
pytanie 3
ile obrażeń zadaje działo w machine wojenną albo pojedynczą postać/ potwora
To kiepsko... skoro nie chce Ci się czytać AB i RB. Pytania przez Ciebie zadane nie są kwestiami wątpliwymi, czy w ogóle wymagającymi pytań - na każde z nich znajdziesz odpowiedzi w podanych źródłach.Haruko pisze:nie wiem czy było bo mis ie czytać nei chciało
Pyt. 1
Nie można mieć dwóch broni runicznych. Ogólnie z paroma wyjątkami w postaci bohaterów specjalnych, nie ma postaci posiadających i używających dwóch broni magicznych na raz. Jeśli postanawiasz dać jakieś runy na broń, to robisz to na jednej broni i tylko jej używasz, a więc nie ma bonusu za posiadanie i walkę dwoma broniami.
Pyt. 2
Tak.
Pyt. 3
D6
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."