Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maou
Warzywo

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Maou »

nindza77 pisze:Tak, zdaje się, że ma też T4 i Sv 6+ :P

? A nie ma T takiego jak jak machina?

Korzystając z postu. H.W + Sh. dawało w 7 th +1Sv teraz to się zmieniło (prawda?), i dodaje +1 do warda. Co to jest ward (sry ale jeszcze nie pojmuje wszystkich skrótów:D) .

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Taf machiny jest wykorzystywany gdy do niej strzelasz, w walce uczestniczą obsługanci z własnym tafem. Ward to save którego nie redukuje zwiększona siła wrogiego ciosu
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

do wyjscia nowego AB bully to czysty zysk- wiekszy WS/T/6+save...no i dodatkowa rana.
a to wszystko w bajeranckim koszcie 5pkt. (to chyba rekompensata za koszt upgrade na trollach)

h.w +shield nie daje warda tylko parowanie. a to tylko prawie to samo...tylko w tych "prawie" trzeba sie rozeznac.

AwangardowyKaloryfer
Wałkarz

Post autor: AwangardowyKaloryfer »

quas pisze: do wyjscia nowego AB bully to czysty zysk- wiekszy WS/T/6+save...no i dodatkowa rana.
a to wszystko w bajeranckim koszcie 5pkt. (to chyba rekompensata za koszt upgrade na trollach)
Nie najlepsza ta rekompensata, trolle mają za 20 pkt. jakieś badziewia a ja już wolałbym mieć sensowniejsze ulepszenia w trollach niż tego bully.
maou pisze: Co to jest ward (sry ale jeszcze nie pojmuje wszystkich skrótów:D) .
Ward jest to ochrona magiczna która nie ulega modyfikacjom względem siły.
http://www.demland.info/dem/
Potężna dawka całkiem sporych ilości psów naraz (to wcale nie reklama)

Awatar użytkownika
Asterix
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Asterix »

Wiem że była już poruszana kwestia czy czar Waagh z magii orków działa na fanatyków (podobno działa), ale ja mam pytanie odnośnie ruchu tego fanatyka :

- Czy porusza się w kierunku najbliższego przeciwnika tak jak jest napisane przy czarze czy idzie swoim normalnym ruchem (2k6 w losowym kierunku) i jeśli tak czy przy wyrzucie dubletu ginie (zaznaczam że to ruch wywołany czarem - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tym momencie).

Awatar użytkownika
Dasieq

Post autor: Dasieq »

Ja z powodu nie posiadania Rule Book'a mam pytanie odnośnie Banner of Butchery. Kiedy korzysta sie z dodatkowych ataków za kolejny szereg,albo z ataków z włóczni,albo szyku w hordzie,to czy ataki za bonus z przedmiotu są dodawane dla każdego atakującego modelu jak pisze w opisie przedmiotu czy tylko 1 szereg?
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Asterix pisze:Wiem że była już poruszana kwestia czy czar Waagh z magii orków działa na fanatyków (podobno działa), ale ja mam pytanie odnośnie ruchu tego fanatyka :

- Czy porusza się w kierunku najbliższego przeciwnika tak jak jest napisane przy czarze czy idzie swoim normalnym ruchem (2k6 w losowym kierunku) i jeśli tak czy przy wyrzucie dubletu ginie (zaznaczam że to ruch wywołany czarem - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tym momencie).
Ruszają się 2d6 w kierunku najbliższego przeciwnika, nie wiem jak jest z dubletem.
Dasieq pisze:a z powodu nie posiadania Rule Book'a mam pytanie odnośnie Banner of Butchery. Kiedy korzysta sie z dodatkowych ataków za kolejny szereg,albo z ataków z włóczni,albo szyku w hordzie,to czy ataki za bonus z przedmiotu są dodawane dla każdego atakującego modelu jak pisze w opisie przedmiotu czy tylko 1 szereg?
Dodatkowe ataki dostaje tylko pierwszy szereg

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Pocisk pisze: Ruszają się 2d6 w kierunku najbliższego przeciwnika, nie wiem jak jest z dubletem.
W przypadku czary Waagh dublet nie zabija fanatyków bo ruch 2D6 nie jest wynikiem ich normalnego przesuniecia tylko efektem czaru.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

To gitara :lol2:

Awatar użytkownika
Asterix
Kontakt:

Post autor: Asterix »

No to rewelacja z tymi fanatykami i czarem waagh :D

Kolejne pytanie :
czy jeśli dam orkowi Effigy of Mork (ench. item) i Glittering scales (armour) to atakujący otrzymuje -2 do trafienia w walce wręcz (każdy z tych przedmiotów daje -1), czy może ten bonus się nie sumuje i niezależnie ile dam takich przedmiotów to zawsze będzie -1 do trafienia ?

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

Banner of butchery: przedmiot działa na wszystkie szeregi, natomiast modele infrantry korzystające z supporting attacks mogą wykonać max 1 atak/tura. Więc nawet jakbyś miał ten banner+ahw+frenzy, to i tak kolejne szeregi uderzą 1 atakiem.

kombos z -2 do trafienia powinien działać, chyba że go jakies zasady przedmiotów blokują

Awatar użytkownika
Maou
Warzywo

Post autor: Maou »

Pisaliśmy na temat Waagh, a ja mam pytanie no prawie takie samo, można powiedzieć, że bezsensowne. Czy czar goblinów po polsku nazwali go bodajże "ręka Gorka" (działa prawie tak samo jak Waagh), można rzucić na Fanatyków. Oraz jak rzucam na jednostkę fanatyków to tylko jeden fanatyk się rusza?

Sry za naprawdę głupie pytanie ale chce być pewny.

Awatar użytkownika
Słowian

Post autor: Słowian »

Ten czar możesz rzucić na jednostkę lub model, ale nie ma czegoś takiego jak jednostka fanatyków - możesz go rzucić tylko na pojedynczy model fanatyka ( nie zadziała na wszystkich fanatyków na polu bitwy czy fanatyków którzy wyskoczyli z jednego oddziału). Działa podobnie do większej wersji ( magiczny ruch 2k6 cali w stronę najbliższego wroga).
"When you're a goblin, you don't have to step forward to be a hero-everyone else just has to step back!" - Biggum Flodrot, goblin veteran

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

Zastanawia mnie kiedy dokładnie ginie fanatyk. Wiem na pewno ze kiedy się w niego wejdzie, on wleci an trudny teren i kiedy wleci w innego fanola. Jest ejszcze inna opcja?

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Jak wypadnie dublet na rzucie na odległość jego ruchu :)
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

nindza77 pisze:Jak wypadnie dublet na rzucie na odległość jego ruchu :)
Chyba że wypadnie dublet w turze wypuszczenia - wtedy idą o wyrzucony dystans.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Dasieq

Kiedy wypadnie za krawędź stołu,to traktuje się to jak śmierć?
No i właśnie...czy zabity fanatyk w 6 calach od naszych goblinów w tej edycji powoduje test LD za zniszczenie go?
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

a jeśli chce szarżować na odział za fanolem to gdy w niego wejde palę szarżę? A żeby dostać pkt. za odział goblinów muszę zabić fanatyków?

Awatar użytkownika
Dasieq

kiedy szarżujesz i nie masz jak wyminąć fanatyka to dostajesz od niego d6 s5,a jeśli twój oddział wszarżowując w ten za fanatykiem po dostawieniu się zakryje fanola,czyli na nim zostanie to 2d6 s5,a fanol ginie,ale nie palisz nigdy szarży.

Jak zabijesz oddział to masz całe pkt.

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Dasieq pisze:Kiedy wypadnie za krawędź stołu,to traktuje się to jak śmierć?
No i właśnie...czy zabity fanatyk w 6 calach od naszych goblinów w tej edycji powoduje test LD za zniszczenie go?
Krawędź liczy się jako impassable. Jedyna sytuacja kiedy z niej wchodzisz wychodzisz to pogonie.
Nie powoduje. CZYTAĆ ERRATY!
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

ODPOWIEDZ