Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Grolshek »

Andrzej pisze:Spoko, ale nie widzę żadnych przesłanek za tym, żeby działało. W opisie BotWD jest wyszczególnione, że działa także na zaklęcia obszarowe.
Jedyny sposób, żeby magia zadziałała na oddział z BotWD, to rzucić na przykład sword of rhuin albo 4 z lifa na swoją jednostkę.
Ja nie widziałem powodu dla którego Helka nie miałaby mieć 9ld. I dopiero trzęsienie ziemi doprowadziło do normalności... Tak że w tym temacie poczekajmy na LS...
P.S. O nie nie... Jak nie działa ŻADNA to ŻADNA a nie działa tylko ta która jest wygodna dla Ciebie... Immune to all magic friend or foe... [-X
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, o 15:49 przez Grolshek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Grolshek pisze:
Andrzej pisze:Myślę, że "unit are immune to all spells efects" wyczerpuje temat.
Myślę że lepiej żeby LS to zatwierdziła...
Skoro trzeba... zatwierdzam.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Mac pisze:
Grolshek pisze:
Andrzej pisze:Myślę, że "unit are immune to all spells efects" wyczerpuje temat.
Myślę że lepiej żeby LS to zatwierdziła...
Skoro trzeba... zatwierdzam.
A co z resztą ? Niektóre działają czy żadne ? Bo według Andrzeja boostujące działają a inne nie...

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Nie, nie, chodziło mi o rzucenie sword of rhuin na np. jednostkę warriorów. Wtedy ten czar działa na mnie
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Grolshek pisze: A co z resztą ? Niektóre działają czy żadne ? Bo według Andrzeja boostujące działają a inne nie...
Boostować możesz oddziały, które nie są pod wpływem sztandaru. Np. rzucając Flaming Sword of Rhuin, Twoja jednostka zyskuje ogniste ataki i +1 do ranienia. Jeśli ta jednostka będzie walczyła z oddziałem z Banner of the World Dragon, to będzie korzystała z tych specjalnych efektów tego zaklęcia.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Andrzej pisze:Nie, nie, chodziło mi o rzucenie sword of rhuin na np. jednostkę warriorów. Wtedy ten czar działa na mnie
OK. W takim razie czy arcy może na siebie w oddziale z BotWD rzucić Throne of Vines ?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Grolshek pisze: OK. W takim razie czy arcy może na siebie w oddziale z BotWD rzucić Throne of Vines ?
Oczywiście, że nie.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Mac pisze:
Grolshek pisze: OK. W takim razie czy arcy może na siebie w oddziale z BotWD rzucić Throne of Vines ?
Oczywiście, że nie.
Wielkie dzięki. Puppet wraca do rozpiski...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Mac pisze:
Oczywiście, że nie.
Jak najbardziej może. Tylko dopóki bsb jest w oddziale, to tron nie działa
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Jankiel pisze:
Mac pisze:
Oczywiście, że nie.
Jak najbardziej może. Tylko dopóki bsb jest w oddziale, to tron nie działa
Zdanie człowieka z LS bardziej mi odpowiada...

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

No cóż może za skrótowo to powiedziałem - rzucić czar może, nic mu nie zabrania, ale efektu żadnego nie będzie gdy jest w oddziale ze sztandarem, lub sztandar jest w oddziale - więc w efekcie Jankiel ma racje. Czar jest RIP, więc zostaje w grze dopóki nie zostanie przerwany, czarodziej nie zginie lub nie zostanie zdispelowany.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Mac pisze:No cóż może za skrótowo to powiedziałem - rzucić czar może, nic mu nie zabrania, ale efektu żadnego nie będzie gdy jest w oddziale ze sztandarem, lub sztandar jest w oddziale - więc w efekcie Jankiel ma racje. Czar jest RIP, więc zostaje w grze dopóki nie zostanie przerwany, czarodziej nie zginie lub nie zostanie zdispelowany.
Hehe... Jak wyjdzie bsb z tego oddziału to my już parę testów na tego maga mamy... :lol2:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Zdanie człowieka z LS bardziej mi odpowiada...
Odpowiadają Ci te, które Ci pasują, bez względu na to, czy udziela ich ktoś z LS, czy spoza

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Wiem że kwestia KB na kolesiu na orle/pegazie i innym MC jest praktycznie rozwinięta ale trafiłem na coś takiego co przedtem przeoczyłem:

Q. If both twins are killed, is Ceithin-Har or Gwindalor allowed a
Leadership test before it reacts according to a 5-6 on the Monster
Reaction table? (p75)
A. No, apply result 5-6 straight away.

Zaznaczę, że Gwindalor to orzeł.
I zapytam jeszcze czy jednym KB ściągam 3 rzeczy naraz???
Naestrę, Arahanę i orła?
Wiem że to specjal ale jakieś zasady go dotyczą no i jak wygląda profil tych spec bohaterów?
3 rany i...?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Uwzględnienie Gwindalora w tym pytaniu to pominięcie ze strony GW. W tym przypadku, po prostu zupełnie olali zasady, które sami stworzyli. Gwindalor to MB, a więc w połączeniu z jeźdźcami przyjmuje typ jednostki MC - wierzchowiec z jednostki typu MC nie istnieje samodzielnie (tak samo jak jeźdźcy tego typu jednostki nie będą istnieli osobno od swego wierzchowca), a więc Gwindalor nigdy nie będzie poddany efektowi 5-6 z Monster Reaction Table.

Według zasad WFB, jednostka tego typu używa największej wartość W z profilu (czyli W Gwindalora = 3), jako pełnego profilu W jednostki. W momencie gdy to spadnie do 0, jednostka ginie. Ponadto według FAQ, jednostka te jest standardowym przykładem, jeśli chodzi o działanie KB - z RB możemy wyciągnąć, że obie elfki mają typ jednostki Infantry, a więc działa na nie KB. KB w tym wypadku zdejmuje cały model (jednostkę) z racji tego co zapisałem w poprzednim paragrafie.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

W 7 mieli łącznie 7 ran.
Jest tam 2 bohaterów specjalnych z własnymi zasadami specjalnymi i charakterystykami + orzeł.
Jakim cudem jeden KB ściąga 2 spec herosów na raz?
Swoją drogą czytałeś ich zasadę specjalną?
Wg tego co sugerujesz ich zdolność specjalna jest bezwartościowa i nie ma całkowicie odniesienia do 8 [ a zaznaczę że w erracie tego nie zmienili... ] Zresztą jak się wtedy ma sytuacja jak posadzę je na smoku? Wtedy 1 KB ściąga jedną panienkę?

Takie jeszcze podchwytliwe pytanie :wink:
Q. Can a character with the Wild Rider Kindred take the Helm of
the Hunt? (p63)
A. Yes.
Skoro to jest ewidentne zaprzeczenie zasad w AB [ i dalej nie wiem czy tylko ten jeden hełm mogę brać i czy w ogóle mogę jakikolwiek :roll: ] czy mogę takim herosem wziąć magiczną tarczę? To są tylko domysły i dywagacje nam możliwościami booka...
To i to zakazane jest przez booka dla danego kindreda a jednak imiennie faq zezwolił na jedno. Można jakiekolwiek wnioski z tego wyciągać?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

bigpasiak pisze:W 7 mieli łącznie 7 ran.
Jest tam 2 bohaterów specjalnych z własnymi zasadami specjalnymi i charakterystykami + orzeł.
Jakim cudem jeden KB ściąga 2 spec herosów na raz?
Swoją drogą czytałeś ich zasadę specjalną?
Wg tego co sugerujesz ich zdolność specjalna jest bezwartościowa i nie ma całkowicie odniesienia do 8 [ a zaznaczę że w erracie tego nie zmienili... ] Zresztą jak się wtedy ma sytuacja jak posadzę je na smoku? Wtedy 1 KB ściąga jedną panienkę?
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli mają smoka to nic się nie zmienia - zasady działają tak jak są zapisane, KB zabija tylko jedną z bohaterek (smoka zabije tylko HKB) i trzeba zabić obie jeśli chce się je zlikwidować do końca. Po ich zlikwidowaniu smok od razu uzyskuje efekt 5-6 z Monstrous Reaction Table.

Jednakże, z orłem jest inna sprawa, gdyż jest on MB - a więc cała jednostka przyjmuje zasadę MC. Tym samym cała jednostka ma tylko jedną pulę W - która równa się największej wartości wszystkich profili - w tym wypadku W3 orła. KB ściąga cały model bo traktuje się go jak bohatera na MC, a według FAQ taki może być poddany tej zasadzie. Ściąga cały model, bo nie może nastąpić taka sytuacja, że MB (jako wierzchowiec) zostanie oddzielony od herosa, który na nim jeździ (to jest specyficzne tylko dla bohaterów na potworach).
bigpasiak pisze:Skoro to jest ewidentne zaprzeczenie zasad w AB [ i dalej nie wiem czy tylko ten jeden hełm mogę brać i czy w ogóle mogę jakikolwiek :roll: ] czy mogę takim herosem wziąć magiczną tarczę? To są tylko domysły i dywagacje nam możliwościami booka...
To i to zakazane jest przez booka dla danego kindreda a jednak imiennie faq zezwolił na jedno. Można jakiekolwiek wnioski z tego wyciągać?
Możesz wziąć to na co Ci pozwala FAQ i nic więcej, co jest chyba oczywiste - domyślając się czegoś więcej starasz się wywnioskować co ludzie z GW mogli mieć na myśli. A na myśli mogli mieć dużo rzeczy. Ja mogę myśleć, że pozwolili używać tego przedmiotu bo jest on jedynym ze specyficznych magicznych przedmiotów WE, który nie podlega kategorii LA, Ty możesz myśleć, że daje Ci to możliwość na branie innych przedmiotów, ale prawda jest taka, że FAQ pozwala Ci używać (poza magicznymi LA) Helm of the Hunt i tyle.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Czyli innych hełmów nie mogę...?

Abandoned

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

bigpasiak pisze:Czyli innych hełmów nie mogę...?
Jakby nie patrzeć nie ma tam zapisanych nazw innych hełmów czy też "other helms". Nie ma również zapisu "any other armor". Jest tylko "Helm of the Hunt" i jest to jedyna rzecz, którą FAQ wyjaśnia i na którą zezwala.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Hehehe.... wyglada to, jakby dorosły tłumaczył coś dziecku. Mac, podziwiam za cierpliwość. ;)
Obrazek

Zablokowany