„Falkonowe granie” Lublin parówka po 2000pkt 13-14.11.2010

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Kamil.Sz
Falubaz

Re: „Falkonowe granie” Lublin parówka po 2000pkt 13-14.11.20

Post autor: Kamil.Sz »

PiotKęska pisze:To trzeba tak zrobić roster by zaczynać. Albo tak się wystawić by nie oberwać. w końcu wystawiasz swoich bohaterów po jego.
Zauważ że podczas naszej ostatnie gry, zaczynałeś i nieźle się wystawiłeś a i tak oberwałeś w slana w pierwszej turze.
PiotKęska pisze:EDIT: A z drógiej strony zobaczymy jak to będzie wyglądało na pre falkonie
Może jakaś ankieta i niech gracze zdecydują?

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Panowie nie róbcie sobie jaj. Po to są przedmioty magiczne żeby ich używać. Każdy ma taką możliwość. A umiejętność wykorzystania power scrolla jest też elementem gry. Nie ingerujmy w zasady warhammera. Dodam że ja nie będę miał go w rozpisce, bo uważam że jest zbędny.

Kamilu ja nie wiem jak Ty mu wroną zabiłeś slanna z dwellersów na ifie jak miał zabieranie 6 :P

Argument o hierofancie jest śmieszny. Sypanie na 10Ld z przerzutem nie jest groźne.

Najbardziej mnie ciekawi to że wszyscy chcą banować power scrola który jest jednorazowy i robi miscasta a nikt nie ma nic przeciwko book of hoeth.

Regis sorki że Ci przeszkadzałem w bitwach ale w Lublinie jest taki zwyczaj że nikt nie wierzy sędziemu i musiałem im udowadniać pytając Ciebie :wink:

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Kamilu ja nie wiem jak Ty mu wroną zabiłeś slanna z dwellersów na ifie jak miał zabieranie 6 :P
no to akurat nie trudno uczynić, nie byłem świadkiem starcia, ale wystarczy ustawic sie poza zasieg zabierania 6 a jednoczesnie miec zasieg do oddzialu w którym siedzi slann- no chyba ze slann latał samopas :wink:

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Slann latał sam :wink: TG się kompletnie nie opłacają.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Ale Saurusy już są Ok, jak myslisz?

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Jak dla mnie to strata punktów. Zawsze byłem zwolennikiem armii skinek. Zresztą skinka w kohorcie kosztuje 5 pkt. Bierzesz takich 50 w oddziale i masakrujesz wszystko :wink:

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

ej, co ma takiego skinka czego nie ma moj warrior DE 1 punkt drozszy?

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

ech
1) jeśli w scenariuszu jest normalne wystawianie - zazwyczaj można hierofantę ukryć

Kotson: z samych bitew turniejowych na tą edycję wyniki mam 7-2-3, domowe poważnie poprawiają ten bilans. To tak źle? Nie wiedzieć czemu obstawiam, że rozegrałem na tą edycję sporo więcej bitew od Ciebie, zdarzało mi się wygrywać fartem, albo kompletnie z własnej winy splewić grę, którą powinienem był pocisnąć 20:0, tak czy inaczej, nie zauważyłem jak do tej pory większości bolączek specjalistów od teoryhammera. Jak ktoś ustawia wszystkie dwarfy i maszyny w 1 linii, wiedząc, że przeciwnik ma wampira biegacza i słoneczko z power scrollem, to sam jest sobie winien. Jeśli nie umie się schować hierofanty, patrz punkt wyżej.

A jeżeli zdarzy się fart, np. Wrona wrzuci w slanna dwellersów na ifce (a power scrolla mieć nie może :roll: ), to przykro mi, farty zdarzały się zawsze. I w tej edycji też niejedną bitwę wygrałem fartem, a niejedną pechem przegrałem albo zremisowałem (łucznicy WE, stojący 2 tury combatu na 2*1, brak HKB na 15 hitach w czołg itd...)

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

X.Maciek pisze:Kamilu ja nie wiem jak Ty mu wroną zabiłeś slanna z dwellersów na ifie jak miał zabieranie 6 :P
Ja nawet nie wiedziałem, że Piotrek ma coś takiego :shock:
X.Maciek pisze:Najbardziej mnie ciekawi to że wszyscy chcą banować power scrola który jest jednorazowy i robi miscasta a nikt nie ma nic przeciwko book of hoeth.
Kamil.Sz pisze:Ja jestem za pocięciem power scroll i nie tylko jego.
X.Maciek pisze:Argument o hierofancie jest śmieszny. Sypanie na 10Ld z przerzutem nie jest groźne.
Pod warunkiem, że całą bitwę będziesz stał w promieniu 12" od generała i icon berera, a przeciwnik nie będzie starał się ich zabić.
X.Maciek pisze:Panowie nie róbcie sobie jaj. Po to są przedmioty magiczne żeby ich używać. Każdy ma taką możliwość. A umiejętność wykorzystania power scrolla jest też elementem gry. Nie ingerujmy w zasady warhammera. Dodam że ja nie będę miał go w rozpisce, bo uważam że jest zbędny.
Maszyny są po to żeby strzelać, a je ograniczasz.
Speciale i Rary są po to żeby je wystawiać, a je ograniczasz.
Przegiętych przedmiotów magicznych nie ograniczasz bo...

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Crane pisze:ej, co ma takiego skinka czego nie ma moj warrior DE 1 punkt drozszy?
Skinka ma javelin z poisonem. Ma slanna który zawsze jest blisko i daje jej praktycznie unbreakable. Elf ma hate, ma 5 I. W pojedynku skinki na elfy, walkę wygrają elfy. Ale do takego combatu raczej nie dojdzie bo wcześniej połowa elfów padnie z ostrzału :P Ale generalnie skinki są bardzo mobilne i to jest ich potencjał. Zwłaszcza że wybierając jednostki core trzeba porównać saurusa do skinki. A to już jest chyba z 10 pkt za model saurusa, a wcale nie jest taki mocny.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ja niestety nie dam rady, inne obowiązki wzywają... ehh... strasznie dawno nie grałem i chyba ten stan jeszcze trochę potrwa :/
Obrazek

PiotKęska
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: PiotKęska »

To tak na razie chętni to:
1.Piotr Kęska
2.Maciek Parol
3.Crane
4.kotson
5.Czopek
6.Kamil Szereda
7.Górken
8.może Supeł
9.Tocz
10-14.4 od Loikiego
15.Shakin' Dudi
16.emiel_regis
Wszystko zmierza w dobrym kierunku :d.

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

To ja mam kilka pytań natury organizacyjnej jeszcze.

Jak będą liczone punkty w blood and glory? No i jaki jest moment złamania w tym scenariuszu? Czy dobrze mi się wydaje że skoro będzie grać na 4k to będzie to 4?

No i pytanie o blood najtów - jak podejdą sędziowie do ładnie pomalowanych black najtów którzy mają robić za blood najtów? :)

PiotKęska
Kontakt:

Nad blood of glory się jeszcze zastanawiam jak z nim będzie.
Na pewno moment złamania to 4.
Bez problemu mogą robić za blood najtów w końcu są podobne.

Jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem:)?

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

czy mogą być same podstawki? nie cierpie uzywac proxów, juz wolę puste podstawki wystawiac

PiotKęska
Kontakt:

Crane- Nie, niestety musisz to jakoś prze żyć bo będziemy grać na konwencie i wole żeby były proksy niż armie eteryków.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

kurde pomylilo mi się, to pytanie mialo pasc w temacie PreFalkon 8) , na Falkonie nie bede mial proxow jesli wypali sojusz z Kamilem

PiotKęska
Kontakt:

Na pre możesz wszystko :)

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

To mam kolejne 2 pytania:

- malowanie każdej armii w sojuszu będzie oddzielnie oceniane czy te 5 pkt to jest do zdobycia razem na sojusz?
- co do scenariuszy, będziemy korzystać ze wszystkich scenariuszy podręcznikowych?

- właściwie to nie jest pytanie bo byłaby to głupota, ale ten test wiedzy wypełniamy parami, tak? W innym wypadku mogłoby to solidnie wypaczyć wynik całego turnieju biorąc pod uwagę że z tych 4 bitew max pkt do zdobycia to 60, a jakby test rozwiązywany był osobno to można by było z niego zdobyć całe 20 pkt. Więc to tylko tak dla upewnienia :)

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

im dłużej myślę, tym bardziej te punkty mi się nie podobają. Fajną opcją jest całkowita zmiana systemu liczenia, ponoć "w europie tak grają" mianowicie:
3 pkt za zwycięstwo
1 za remis
i zawsze na wszelki wypadek liczymy małe, do paringów i przy tej samej ilości dużych

dzięki temu scenariusze stają się decydujące, a w takim B&G nie trzeba spieszyć się żeby było 20:0 (wersja z silesiana), ani odwlekać likwidacji ostatniego wrogiego sztandaru, żeby najpierw wyciąć resztę armii i nabić punkty (BS).

Taki luźny pomysł, pomyślcie nad tym :wink:

ODPOWIEDZ