Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Re: Zapytania o zielone zasady
Oi,
czy BSB moze wziac magiczna tarcze? Bylem przekonany, ze nie, ale teraz juz taki pewny nie jestem.
W opise w Army Booku napisano, ze nie moze brac niemagicznego wyposazenia (poza zbroja). Ale slowa nie ma o magicznych tarczach. Podobnie w Rule Booku, nie ma zastrzezenia Wyglada na to, ze tak.
czy BSB moze wziac magiczna tarcze? Bylem przekonany, ze nie, ale teraz juz taki pewny nie jestem.
W opise w Army Booku napisano, ze nie moze brac niemagicznego wyposazenia (poza zbroja). Ale slowa nie ma o magicznych tarczach. Podobnie w Rule Booku, nie ma zastrzezenia Wyglada na to, ze tak.
Weźmy to na logikę po prostu. Nie może wziąć tarczy niemagicznej, wiec magicznej też nie.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
Jak już kiedyś pisałem (i widać to) jestem dopiero początkujący i skrótów jeszcze nie wszystkie znam, co to jest BSB?
I jeszcze jedno trochę dłuższe i nie w tym dziale. Jak to jest z wieloma magami. Bo jak mam 1 shamana to rzucam 2 kośćmi,i potem jeszcze jedną . A jak mam więcej shamanow?
I jeszcze jedno trochę dłuższe i nie w tym dziale. Jak to jest z wieloma magami. Bo jak mam 1 shamana to rzucam 2 kośćmi,i potem jeszcze jedną . A jak mam więcej shamanow?
To że masz w armii shamanów pozwala ci łatwiej rozpraszać wrogie zaklęcia. 4 poziomowy mag do wyniku rozpraszania w kościach dodaje też swoją moc z poziomu. Np : rozpraszasz dwoma kośćmi,na jednej jest 3,na drugiej 5, razem to 8. dodajesz do tego poziom twojego maga więc 8+4=12.
Każdy mag może próbować powstrzymać wrogie zaklęcia,dodaje do wyniku swoje poziomy i tyle.
Każdy czarodziej może też dodać kolejne kości rozproszenia poprzez Chaneling. Rzucasz za każdego maga w swojej armii kością,kiedy wypadnie 6,to dostajesz kolejną kość rozproszenia na daną fazę magii.
Zasady są te same kiedy rzucasz zalkęcia, dodajesz do ich mocy pociom swojego maga. Kiedy czarujesz też masz Chaneling.
Czyli generalnie im więcej szamanów tym większa szansa na chaneling bo rzucasz za każdego z nich i każda 6. która wypadnie jest dodatkową kością Power/Dispel
Mam nadzieję że coś z tego rozumiesz..
I faktycznie lepszym miejcem na takie pytanie chyba było by to :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=3&t=24369
Każdy mag może próbować powstrzymać wrogie zaklęcia,dodaje do wyniku swoje poziomy i tyle.
Każdy czarodziej może też dodać kolejne kości rozproszenia poprzez Chaneling. Rzucasz za każdego maga w swojej armii kością,kiedy wypadnie 6,to dostajesz kolejną kość rozproszenia na daną fazę magii.
Zasady są te same kiedy rzucasz zalkęcia, dodajesz do ich mocy pociom swojego maga. Kiedy czarujesz też masz Chaneling.
Czyli generalnie im więcej szamanów tym większa szansa na chaneling bo rzucasz za każdego z nich i każda 6. która wypadnie jest dodatkową kością Power/Dispel
Mam nadzieję że coś z tego rozumiesz..
I faktycznie lepszym miejcem na takie pytanie chyba było by to :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=3&t=24369
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"
Dasieq wielkie dzięki. Trochę głupie to bo więcej niż 2 shamanami nie opłaca się grać. Jak z początku rzucę np. 6 i 1. Po czym uda mi się jeden (z dwóch) chaneling, mam 8 kostek. Rzucę kolo 4 czarów. Więc po co mi 3 shaman. No chyba tylko po to by od czasu do czasu użyć 3 razy ten sam czar i wydać trochę pkt. Jak dla mnie trochę to głupie, ale nie ja ustalam zasady.
Co do BSB wydaje mi się, że dość wyraźnie jest napisane w army book'u. Jeśli sztandar jest niemagiczny (albo kosztuje do 25pkt. - nie pamiętam dokładnie, a army book'a nie mam przy sobie), możesz używać tylko przedmioty magiczne za wyjątkiem odpowiednio ciężkiej lub lekkiej zbroi. Natomiast jeśli sztandar jest magiczny można tylko lekką zbroje wziąć. Jutro postaram się zacytować dokładnie tekst (a z resztą chyba masz army book'a).
Co do BSB wydaje mi się, że dość wyraźnie jest napisane w army book'u. Jeśli sztandar jest niemagiczny (albo kosztuje do 25pkt. - nie pamiętam dokładnie, a army book'a nie mam przy sobie), możesz używać tylko przedmioty magiczne za wyjątkiem odpowiednio ciężkiej lub lekkiej zbroi. Natomiast jeśli sztandar jest magiczny można tylko lekką zbroje wziąć. Jutro postaram się zacytować dokładnie tekst (a z resztą chyba masz army book'a).
Po pierwsze nie możesz mieć na szamanach tych samych czarów za wyjątkiem czaru numer 1. Po drugie większa liczba szamanów gwarantuje Ci lepsze możliwości rozpraszania czy bo pamiętać trzeba że jak danemu magowi nie uda się rozproszyć zaklęcia to już w tej turze magii nie może podejmować prób rozproszenia.Maou pisze:Dasieq wielkie dzięki. Trochę głupie to bo więcej niż 2 shamanami nie opłaca się grać. Jak z początku rzucę np. 6 i 1. Po czym uda mi się jeden (z dwóch) chaneling, mam 8 kostek. Rzucę kolo 4 czarów. Więc po co mi 3 shaman. No chyba tylko po to by od czasu do czasu użyć 3 razy ten sam czar i wydać trochę pkt. Jak dla mnie trochę to głupie, ale nie ja ustalam zasady.
Zawsze możesz mieć 2 szamanów dużej Waagh i 2 małe Waagh.
Co do BSB jest wyraźnie napisane, że za +25 pkt można przekształcić herosa w BSB i jeśli posiada magiczny sztandar (za dowolną ilość punktów) to nie może mieć innych magicznych przedmiotów i odwrotnie jeśli ma graty magiczne (za max 50 pkt bez znaczenia jakie poza ARCANE) to nie może mieć magicznego sztandaru. Co do pancerza to może mieć lekką lub ciężką zbroję w zależności od tego czy ma do takiej dostęp czyli BO może mieć HA a pozostali LA.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Eee nie? Czemu niby? On je w jednej ręce trzyma czy w obu? Skoro w obu, to wyobraź sobie, że każda ręka otrzymuje +1 do Siły, czyli są to dwa ataki, każdy z +1 do siły. Jasne, prawda?
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
istnieje realna szansa na wkrecenie takiego wała:)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
- Aron_Banalny
- Masakrator
czy orkowi szamani mogą czarować gdy się biją?
i czy ktoś pamięta, wie jak nazywał się człowiek, który miał zomo-gobliny? ostatnio widziałem go jeszcze jak byłem małolatem, z 6 lat temu.
i czy ktoś pamięta, wie jak nazywał się człowiek, który miał zomo-gobliny? ostatnio widziałem go jeszcze jak byłem małolatem, z 6 lat temu.
- gerald_tarrant
- Masakrator
Pytanie o czar Waagh:
1.czy i jeśli tak to jak działa na maszyny i obsługantów?
2.czy i jeśli tak to jak działa na fanoli?
2.czy i jeśli tak to jak działa na fanoli?
1 nie działa bo ich nie ma.
2 fanol leci w strone najblizszego wroga.
2 fanol leci w strone najblizszego wroga.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
m1440043a_FAQ_Orcs&GoblinsV1_2 najnowsza Errata/FAQ GW wyjaśnia . To nie jest kwestia bycia czy nie bycia obsługi, po prostu zmieniony został opis czaru, że nie działa on na machiny wojenne.gerald_tarrant pisze:Pytanie o czar Waagh:
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Chłopaki jak wsadze Czarnego orka do Nocników, będzie on miał od nich Look outa??