Wybór składu - ETC 2011

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: Wybór składu - ETC 2011

Post autor: swieta_barbara »

I w dodatku parowki. Co nie zmienia faktu, ze leci tu non toper spam, moglibysmy wreszcie dojsc do jakiegos porozumienia odnosnie wyboru kadry - nie wiem, czy jest sens sie starac ;-)

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Jeżeli bralibyśmy pod uwagę tylko singlowe mastery to na 8 edycję został rozegrany 1 i to na małe punkty.... dwa następne to parówki i zostają nam na dobrą sprawę ze 3 turnieje singlowe na normalne punkty i na 8 edycje....

nie wiem czy to najlepszy model wyboru euro

fakt faktem, że dobrze byłoby te kryteria ustalić już teraz :wink:
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Lepsza jest chyba mniejsza próba 8 edycyjna niż szerszy wybór z uwzględnieniem mało miarodajnej w chwili obecnej 7 edycji. Mieliśmy na razie 2 mastery singlowe swoją drogą na duże i na małe punkty.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

To ja mam pomysł wyboru składu.
1. Top 20 wybiera niegrającego kapitana. Proces ten kończy się w tydzień od zakończenia ligi.
2. Kapitan nominuje po 2 osoby do danej armii. W sumie 26 osób. Proces ten kończy się w tydzień od wyboru kapitana.
3. Te osoby mają grać, trenować i zdawać relację. Miesiąc potem (czyli w połowie czerwca) kapitan podaje skład.
4. Wotum zaufania dla drużyny. Uprawnieni do głosowania są: 18 osób które odpadło w eliminacjach oraz każdy, kto był w top 20 a nie został zaproszony do eliminacji. Wymagane jest 75% głosów. Jak przejdzie, to mamy skład. Głosowanie kończy się przed końcem czerwca.
5. Jak wotum nie przejdzie, opozycja banuje 1 osobę która została wybrana do składu.
6. Kapitan wybiera skład. Proces ten kończy się w pierwszym tygodniu lipca.

Zakładamy / oczekuje się, że:

1. Skład ma trenować. Jak ktoś będzie bumelant, kapitan może go usunąć ze składu.
2. Skład musi się spotkać przynajmniej raz przed ETC.
3. Kwestie taktyki drużynowej omawiane są wspólnie, w grupie zainteresowanych.
4. Głosowanie nie jest jedyną formą wyrażania opinii. Zachęca się wszystkich zainteresowanych do publicznego bądź prywatnego wyrażania swoich opinii na temat poczynań kapitana czy składu. Kapitan przed podaniem składu / nominowanych do składu powinien dbać o przepływ informacji ze wszystkimi zainteresowanymi.
5. Kapitan podejmuje decyzję na podstawie wyników gracza w danym sezonie oraz sprawowania w okresie eliminacyjnym.
6. Wszystkie głosowania trwają 3 dni, a termin głosowań jest ogłoszony 2 tygodnie w przód.
7. Kapitan powinien uwzględnić w swojej ocenie przydatności gracza do składu powinien cenić osiągnięcia ósmo edycyjne wyżej od siódmo edycyjnych.
Agree, disagree, discuss ;)

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Zgadzam sie co do tego, ze top20 wybiera kapitana - to byl dobry system i sie sprawdzil. I wiadomo o co walczyc.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

I w ten sposób możecie pozbawić możliwości gry jakiegoś gracza? Ktory zostając coachem nie będzie mógł grać?

Może dobrym pomysłem byłoby dobranie coacha jako osoby osobnej do kapitana drużyny ;) .

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

ja słyszałem że się kupczyło głosami na lewo i prawo a wybór był stricte polityczny a nie skillowy.

EDIT:

Co do propozycji Furiona - dobrze by było żeby 1 spośród tej 2 na armię był najlepszy daną armią w lidzę w ostatnim sezonie a drugi miał "dziką kartę" od kapitana.

Obawiam się w jaki sposób bez turniejów kwalifikacyjnych(których powinno być kilka tak aby kandydaci mogli wziąc udział w przynajmniej jednym czy dwóch) można wyłonić najlepszy skład.

Myślę że obecny skład LS ma szansę upodobnić zasady na które będziemy grali w Polsce do tych na które gra się na świecie dzięki czemu osoba ograna u nas będzie miała pojęcie o co chodzi z ograniczeniami euro.

Ergo część turniejów w czasie wyboru składu mogłaby być na zasadach euro i to na nich kandydaci by ćwiczyli i "punktowali".
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 11:22 przez Laik, łącznie zmieniany 2 razy.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

#Dudi: kapitan jesli mianuje sie do skladu, gra normalnie. Nie zagra, jesli sie nie wybierze.

#Laik: polityczne w ten czy inny sposob byly prawie wszystkie sklady na ETC. TOP20 to przynajmniej klarowny sposob wylonienia osoby odpowiedzialnej za cale zamieszanie. Procedury jakie kapitan wybierze do wyboru skladu, sa jego sprawa. Kupczylem glosami, ale wynik mimo obaw forumowiczow byl dosc dobry - bo wiadomo bylo kto jest liderem calej ekipy, ekipa byla zwarta i kazdy wiedzial jakie ma zadanie. Debek mial na sobie duza odpowiedzialnosc za ekipe i dobrze to wykorzystal.

edit: w tym roku kupczenie byloby podane do wiadomosci publicznej, wiec nie pozostawiloby pewnie takiego niesmaku jak nasz przekret z 2009. A procedura moim zdaniem 3x lepsza niz ten cyrk z zeszlego roku.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Idea top 20 wybierającego kapitana - ok, aczkolwiek branie pod uwagę turniejów 7 edycyjnych to słaby plan.

Sam system wielokrotnych głosowań to absurd, szczególnie że by uwalić gracza wystarczy jakieś 30% głosów. Fajnie że potrzeba poparcia 75% składu, ale to oznacza że 25%+ może uwalić kandydaturę. Niech uprawnionych będzie koło 31 osób (top 2 z każdej armii i załóżmy że w top 20 będzie z 5 gości nie mieszczących się w swoich topach) , wtedy zebranie 8 frustratów uwala cały system, a nie oszukujmy się w każdym z dotychczasowych kompromisów decydowały pojedyncze głosy a opozycja przeważnie miała resztę. Tutaj doszłoby do sytuacji że wywaliliby ze składu wszystkich jak leci.

Co proponuje w zamian:
-wybierzmy głosami top 20 ligi kilku gości którzy dobiorą ich zdaniem optymalny układ armii, następnie niech to samo top 20 ligi wybiera z każdej armii gracza z pośród kilku najlepszych dla danej armii (nie koniecznie najlepszego, ale też nie gości z kosmosu którzy nagle poczują w sobie moc),
-robimy wtedy normalny casting w każdej armii, gość prezentuje jak widzi swój plan przygotowań, i albo go wybieramy albo nie,

A w kwestii upodobnienia WFB w Polsce do Euro to jako przedstawiciel LS przypomnę że naszą rolą jest robienie uściśleń a nie narzucanie formatów organizatorom. Ja jako lokalny organizator czekam na finalną wersję tego co będzie miało Euro to zaoferowania i na pewno będę to testował. Nie zmienia to faktu że jedyne co powinna LS robić w tym temacie to sprawdzać czy w jakiś istotnych kwestiach nie idziemy zupełnie inną drogą niż reszta świata.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

1. Top 20 wybiera niegrającego kapitana. Proces ten kończy się w tydzień od zakończenia ligi.
2. Kapitan nominuje po 2 osoby do danej armii. W sumie 26 osób. Proces ten kończy się w tydzień od wyboru kapitana.
3. Te osoby mają grać, trenować i zdawać relację. Miesiąc potem (czyli w połowie czerwca) kapitan podaje skład.
IMO tyle wystarczy. Niech top3 albo sam coatch zatwierdza skład, bo przy tych 75% może się okazać, ze kilka razy skład może być torpedowany, przez niezadowolonych, którzy "odpadli" a na to szkoda czasu.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

kudłaty pisze: A w kwestii upodobnienia WFB w Polsce do Euro to jako przedstawiciel LS przypomnę że naszą rolą jest robienie uściśleń a nie narzucanie formatów organizatorom. Ja jako lokalny organizator czekam na finalną wersję tego co będzie miało Euro to zaoferowania i na pewno będę to testował. Nie zmienia to faktu że jedyne co powinna LS robić w tym temacie to sprawdzać czy w jakiś istotnych kwestiach nie idziemy zupełnie inną drogą niż reszta świata.
Mam na myśli głównie to że na LS działają osoby które mają również wpływ na ograniczenia euro - siłą rzeczy nie powinno być aż takiego problemu jak w roku ubiegłym kiedy BP znacznie się różnił.
Nie widzę potrzeby żeby narzucać coś organizatorom wierzę że sami staną na wysokości zadania.

Zgadzam się że za dużo głosowań uwali system.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Robson
Niszczyciel Światów

Moze nie tyle chodzi o balancig patch, ale zeby uscislenia byly jednolite z "Unijnymi" ;)
czyli na przykłąd:
jak w UE graja, ze WoodElf heros moze miec ten swoj bazowy save5+ to u nas zrobmy tak samo. szczegóły VLOS itp.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Robson pisze:Moze nie tyle chodzi o balancig patch, ale zeby uscislenia byly jednolite z "Unijnymi" ;)
czyli na przykłąd:
jak w UE graja, ze WoodElf heros moze miec ten swoj bazowy save5+ to u nas zrobmy tak samo. szczegóły VLOS itp.
Zgadzam się, ale z zastrzeżeniami.

To nie UE tylko JJ robił jednoosobowo uściślenia do ETC. (Nie mówię o AR, tylko o uściśleniach.) Owszem, brał pod uwagę i RAW i RAI i „Team Spirit” i Polskie US – ale w tym roku może mu się nie udać.

Na przykład …

Wymyśli sobie, że nie trzeba brać LD od generała jeśli jest niższa od oddziału, tak jak nie nakazywał Demonom przerzutu nieznacznie nie zdanego breaka. To tylko przykład. (RAWowo w ogóle nie ma sprawy).
Czy w takim przypadku powinniśmy dążyć do zmiany Polskich Uściśleń Sędziowskich w tej sprawie?
Nie wiem.

Natomiast VLOS mam nadzieję będzie na ETC identyczny z Polskim, jeśli po prostu da się tam Polski VLOS wprowadzić.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

kudłaty pisze: Sam system wielokrotnych głosowań to absurd, szczególnie że by uwalić gracza wystarczy jakieś 30% głosów. Fajnie że potrzeba poparcia 75% składu, ale to oznacza że 25%+ może uwalić kandydaturę. Niech uprawnionych będzie koło 31 osób (top 2 z każdej armii i załóżmy że w top 20 będzie z 5 gości nie mieszczących się w swoich topach) , wtedy zebranie 8 frustratów uwala cały system, a nie oszukujmy się w każdym z dotychczasowych kompromisów decydowały pojedyncze głosy a opozycja przeważnie miała resztę. Tutaj doszłoby do sytuacji że wywaliliby ze składu wszystkich jak leci.
Bez przesady.

Po pierwsze, tzw. opozycja zbanuje max 1 osobę. Potem kapitan wybiera wg własnego widzimisię.

Po drugie, frustraci? Jacy frustraci?

W zeszłym roku przegrałem pojedynek z Barbarossą. Wygrał zasłużenie, nie wyobrażam sobie żebym mógł nie poprzeć jego kandydatury jako gracza do tamtego składu.

Myślę, że podobne odczucia mają wszyscy, którzy byli związani eliminacjach zeszłorocznych.

Trochę optymizmu - ludzie mają na ETC coraz mniejsze parcie. Poza tym, jakoś tak się do tego tematu coraz bardziej dojrzale podchodzi z roku na rok.

pozdrawiam
Furion

Robson
Niszczyciel Światów

A może byli reprezentanci niech zagłosują nad kolejnym składem?
:)

Skoro niektórym nie podoba sie by decydowala LL, a inni krytykuja ststem top X, to jest to trzecie rozwiazanie.
RIP

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

które też się niektórym nie spodoba, argument z dupy.

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Furion pisze:
Trochę optymizmu - ludzie mają na ETC coraz mniejsze parcie. Poza tym, jakoś tak się do tego tematu coraz bardziej dojrzale podchodzi z roku na rok.
Nie szalałbym z tym optymizmem... Patrzę na tę sytuację jako osoba troszkę " spoza układów", ale z potencjalną szansą/chęcią znalezienia się w składzie.
I co widzę? Widzę zagmatwaną grę polityczną, zwalczające się frakcje i układy. Brak tylko krzyża...

System wybory składu powinien być prosty i przejrzysty. tak, jak proponował Robson w oparciu o Twoją, Furion, koncepcję.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

To przemyśl temat niegrającego kapitana, kogoś kto jednocześnie na tyle dobrze ogarnia grę by wybrać optymalny skład i dra na tyle słabo by się w nim nie mieścić. Szkoda że się to wyklucza, a system który wymusza wybór gorszy skład lub gorszy selekcjoner, czyli gorszy skład lub gorszy skład to najprostsza forma bym zatęsknił za Malalem który dał nam pewne top 10.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

W mojej propozycji kapitan moze grac ;-)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Spoko.

To dodam do mojego systemu ze kapitan moze grac, jak przejdzie wotum zaufania dla jego teamu.

A opozycja zbanuje 2 osoby, jak by se cptn w chuja lecial i wybral kolegow.

ODPOWIEDZ