Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Wydaje się Tobie to śmieszne bless?
Wydają faq-i które nic nie wnoszą a ja chcę poznać stanowisko obecnej LS [ nomen omen nie nieomylnej, prawda Mac? ].
Wolę mieć pewność co do moich planów bo ostatnio widzę że nie wystarczy że coś jest lub tego nie ma zapisanego [ np +1 za rozpoczynanie nawet jak masz scouts ] ale musi się jeszcze zgadzać z tym jak "się grało", "jakie miał intencję autor" czy "to nie errata a jedynie faq".
Skoro wg niektórych logiczne jest iż faq pozwalają używać tylko i wyłącznie HotH to również logiczne jest że wykupując eternala [ ale nie kupując mu magicznej broni] dobierając jednocześnie zwykłą broń i zbroję mogę czerpać z jego zasad i zakupionych przedmiotów.
Jak pokazuje przykład M&H najprostsze zasady sprawiają problemy [ już nawet nie wspomnę o faq-u KB na MB który to zaprzecza zasadom z RB nie zmieniając ich... ] .
Jednak cóż poczekamy, zobaczymy.
Wydają faq-i które nic nie wnoszą a ja chcę poznać stanowisko obecnej LS [ nomen omen nie nieomylnej, prawda Mac? ].
Wolę mieć pewność co do moich planów bo ostatnio widzę że nie wystarczy że coś jest lub tego nie ma zapisanego [ np +1 za rozpoczynanie nawet jak masz scouts ] ale musi się jeszcze zgadzać z tym jak "się grało", "jakie miał intencję autor" czy "to nie errata a jedynie faq".
Skoro wg niektórych logiczne jest iż faq pozwalają używać tylko i wyłącznie HotH to również logiczne jest że wykupując eternala [ ale nie kupując mu magicznej broni] dobierając jednocześnie zwykłą broń i zbroję mogę czerpać z jego zasad i zakupionych przedmiotów.
Jak pokazuje przykład M&H najprostsze zasady sprawiają problemy [ już nawet nie wspomnę o faq-u KB na MB który to zaprzecza zasadom z RB nie zmieniając ich... ] .
Jednak cóż poczekamy, zobaczymy.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Uwazam, ze nie bez znaczenia jest fakt, ze jestes jedyny w swoim rodzaju, jesli chodzi o stwarzanie (bo to nawet nie jest wyłapywanie, ale wlasnie - stwarzanie) takich problemów. Cala reszta graczy skupia sie na graniu rzeczami, co do ktorych nie ma watpliwosci. A Tobie co drugie uscislenie LS psuje rozpy, plany i koncepcje. Oryginalnosc oryginalnościa, ale sam zobacz, ile Cie to nerwów kosztuje.bigpasiak pisze:Wydaje się Tobie to śmieszne bless?
Czy LS będzie brać pod rozwagę temat rydwanów i walki z maszynami wojennymi ? Czy czekamy na jakieś fakju od GW?
Chodzi o to że w RB nie jest wymieniony rydwan w w/w sprawie co daje możliwość walki 6 rydwanami z jedną machiną (teoretycznie) na raz.
Chodzi o to że w RB nie jest wymieniony rydwan w w/w sprawie co daje możliwość walki 6 rydwanami z jedną machiną (teoretycznie) na raz.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Oczywiście. Po to jest nas pięciu.bigpasiak pisze: nomen omen nie nieomylnej, prawda Mac?
A co do:
to w FAQ zapisano, że kupując dodatkowe wyposażenie wciąż korzystasz z zasad kindredu, a nie że korzystasz z zasad kindredu i zakupionych przedmiotów.bigpasiak pisze:również logiczne jest że wykupując eternala [ ale nie kupując mu magicznej broni] dobierając jednocześnie zwykłą broń i zbroję mogę czerpać z jego zasad i zakupionych przedmiotów.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Dokładnie tak jest - z maszyną może walczyć 6 rydwanów. Wszystko jest przecież jasne, nic nie trzeba uściślać.katerek pisze:Czy LS będzie brać pod rozwagę temat rydwanów i walki z maszynami wojennymi ? Czy czekamy na jakieś fakju od GW?
RB podaje że niektóre modele są większe dlatego nie są liczone 1 do 1 tylko np MI/MC/MB są liczone jako 3 modele a jakoś po mojemu rydwan jest większym modelem od MI, więc widać tutaj ewidentne przeoczenie. I może według Ciebie to bardzo logicznie wygląda jak linia 6 rydwanów na raz atakuje jednego np. Bolca ale dla mnie taka logika to jest "trochę" nielogiczna.Cibi pisze:Dokładnie tak jest - z maszyną może walczyć 6 rydwanów. Wszystko jest przecież jasne, nic nie trzeba uściślać.katerek pisze:Czy LS będzie brać pod rozwagę temat rydwanów i walki z maszynami wojennymi ? Czy czekamy na jakieś fakju od GW?
Stąd moje pytanie czy będzie coś w tej kwestii zmieniane czy nie i tyle.
eee, co?Mac pisze:że kupując dodatkowe wyposażenie wciąż korzystasz z zasad kindredu, a nie że korzystasz z zasad kindredu i zakupionych przedmiotów.
Znaczy, że jak wykupuję przedmiot to przestaje działać dzięki kindredowi...?
Czegoś takiego nie napisali chyba ani w tym faq-u ani w kindredzie...
Dokładnie. A potem dowiadują się, że hydra ma LD 6 na wszelakie testy, generał vampir przekazuje swoje 7 ld na GG z WK w środku, lore atrybut z hevena działa na obszarówki [ kometa ] + kilka jeszcze innych perełek. Jak ja ich nie znajdę bądź podobni mi gracze to wyjdzie problem na turnieju i nikt go nie będzie umiał rozwiązać bo rozwiązania nie ma w RB. Co do zdroworozsądkowego myślenia to każdy ma zastrzeżenia do innych rzeczy więc najpierw problem się naświetla i roztrząsuje do granic a potem można połatać.bless pisze:Cala reszta graczy skupia sie na graniu rzeczami, co do ktorych nie ma watpliwosci.
Zacytujesz, proszę?bless pisze:A Tobie co drugie uscislenie LS psuje rozpy, plany i koncepcje.
Ja wolę się zapytać jak reszta widzi problem który jest mimo, że go nie znalazłeś. Co czyni z danego tematu problem? To że jednak zdania są na dany temat podzielone. Liczę, że jednak to zauważyłeś.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
Z FAQ wynika to co powiedziałem. Możesz wykupić dodatkowe wyposażenie, lecz wciąż korzystasz z zasad kindredu. A jakie zasady ma kindred (względem AS, używanego wyposażenia i używania magicznego ekwipunku) są chyba znane. To, że wynikiem jest sprzeczności zasady z wykupionym przedmiotem (i właściwie bezcelowość wykupienia tego przedmiotu), to jest zupełnie inna sprawa (nie pierwsze bezsensowne pytanie/odpowiedź podane/a w FAQ GW), lecz tak właśnie nam sugeruje ten FAQ.bigpasiak pisze:eee, co?
ale, ze tak zapytam co jest nie jasne?Cibi pisze:Dokładnie tak jest - z maszyną może walczyć 6 rydwanów. Wszystko jest przecież jasne, nic nie trzeba uściślać.katerek pisze:Czy LS będzie brać pod rozwagę temat rydwanów i walki z maszynami wojennymi ? Czy czekamy na jakieś fakju od GW?
na rydwanie znajduje dwoch typow i do tego dwie bestie. w sumie cztery.
maszyne moze atakowac 6 piechotnych/war beastow. czyli przy 6 rydwanach wybierasz co atakuje ale nadal masz ograniczenie do 6.
bo w innym wypadku atakowalo by 12 ludzi (lub innych stworow) i 12 bestii. czyli w sumie 24 co jest sprzeczne z zasadami.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
A co z impactami? Poza tym rydwan to jeden model z dzielonym profilem, a nie tak jak według Ciebie 4 modele+dwukółka. Idąc Twoim tokiem rozumowania jak zaatakuję machinę 6 rycerzami to mam wybrać co bije? Czy wszyscy jeźdźcy czy może tylko konie a może 3:3, bo przecież kawalerzysta to piechota + np.WB.Morsereg pisze:ale, ze tak zapytam co jest nie jasne?Cibi pisze:Dokładnie tak jest - z maszyną może walczyć 6 rydwanów. Wszystko jest przecież jasne, nic nie trzeba uściślać.katerek pisze:Czy LS będzie brać pod rozwagę temat rydwanów i walki z maszynami wojennymi ? Czy czekamy na jakieś fakju od GW?
na rydwanie znajduje dwoch typow i do tego dwie bestie. w sumie cztery.
maszyne moze atakowac 6 piechotnych/war beastow. czyli przy 6 rydwanach wybierasz co atakuje ale nadal masz ograniczenie do 6.
bo w innym wypadku atakowalo by 12 ludzi (lub innych stworow) i 12 bestii. czyli w sumie 24 co jest sprzeczne z zasadami.
W myśl tego co jest w RB to regiment rydwanów TK styka się różkiem z machiną i 6 modeli ładuje swoje ataki, pomimo iż są zdecydowanie większe od MI. Ewidentny bubel.
Jednak RB wyraźnie mówi, że mogę wybrać ze specjalnych broni jakie posiadam więc tu się mylisz i jak wykupię GW to mogę wybrać czy używam GW czy AHW.Mac pisze:Z FAQ wynika to co powiedziałem. Możesz wykupić dodatkowe wyposażenie, lecz wciąż korzystasz z zasad kindredu. A jakie zasady ma kindred (względem AS, używanego wyposażenia i używania magicznego ekwipunku) są chyba znane. To, że wynikiem jest sprzeczności zasady z wykupionym przedmiotem (i właściwie bezcelowość wykupienia tego przedmiotu), to jest zupełnie inna sprawa (nie pierwsze bezsensowne pytanie/odpowiedź podane/a w FAQ GW), lecz tak właśnie nam sugeruje ten FAQ.bigpasiak pisze:eee, co?
Czy mount podniesie AS eternala?
Abandoned
Abandoned
Oczywiście, że możesz. Tylko i tak według zasad Kindredu jesteś traktowany jakbyś walczył dwoma broniami (w btb) lub włócznią (będąc w drugim/trzecim/czwartym szeregu), niezależnie od tego czy wykupiłeś dwuraka. AB > RB.bigpasiak pisze:Jednak RB wyraźnie mówi, że mogę wybrać ze specjalnych broni jakie posiadam więc tu się mylisz i jak wykupię GW to mogę wybrać czy używam GW czy AHW.
A czy "Regardless of how Eternal Guard models are armed and armoured they have an Armor Save of 5+" pozostawia w tym przypadku jakiekolwiek wątpliwości? Jakkolwiek są uzbrojeni czy też opancerzeni, mają AS 5+.bigpasiak pisze:Czy mount podniesie AS eternala?
Czy mount wg Ciebie to zbroja lub broń?Mac pisze:A czy "Regardless of how Eternal Guard models are armed and armoured they have an Armor Save of 5+" pozostawia w tym przypadku jakiekolwiek wątpliwości? Jakkolwiek są uzbrojeni czy też opancerzeni, mają AS 5+.bigpasiak pisze:Czy mount podniesie AS eternala?
Abandoned
Abandoned
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Nie.Shino pisze:dorzuccie do kwestii ls pytania czy mozna uzywac zdolnosci bsb undeadzkich w drugiej armii mimo, ze dwie arime uindead sa suspicious i jesli tak to czy bsb sie kumuluja ze soba
Tak.bigpasiak pisze:Czy mount wg Ciebie to zbroja lub broń?Mac pisze:A czy "Regardless of how Eternal Guard models are armed and armoured they have an Armor Save of 5+" pozostawia w tym przypadku jakiekolwiek wątpliwości? Jakkolwiek są uzbrojeni czy też opancerzeni, mają AS 5+.bigpasiak pisze:Czy mount podniesie AS eternala?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
czyli moge korzystac z rawowego czytania tej zasady. dzieki.Jedy Knight pisze:Nie.Shino pisze:dorzuccie do kwestii ls pytania czy mozna uzywac zdolnosci bsb undeadzkich w drugiej armii mimo, ze dwie arime uindead sa suspicious i jesli tak to czy bsb sie kumuluja ze soba
Jedy Knight pisze:Tak.bigpasiak pisze:
Czy mount wg Ciebie to zbroja lub broń?
eee...
Na podstawie... czego?
Smok jest zbroją czy bronią...?
Abandoned
Abandoned