Patrol

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Yrpen
Plewa

Patrol

Post autor: Yrpen »

Może wielu wodzów wielkich bitew zapomniało o tym, ale istnieje też coś takiego jak bitwa patrolowa (500 pkt). Czy mógłbym prosić kogoś o proponowaną rozpiskę na taką bitwę. dysponuję jak na razie tylko figurkami z bitwy o przełęcz czaszki i walczyłem w takowej bitwie z 12 warriorsami (+ shield), 10 thunderersów, 8 miners i thane + shield (kompletnie nei wiem jakie runy).

Awatar użytkownika
Gnorst
Wałkarz

Post autor: Gnorst »

no własnie czy wogole ktos gra w bitwy na 500/1000pkt bo z tego co czytam to chyba nikt ...czy takie bitewki nie sa bardziej klimatycznie i rownie ekscytujace co wielkie nawalanki 40sto krssnoludzkimi klockami???
wiecie z tego co sie naczytalem to odnioslem wrazenie ze moja armia :
-wszystkie figurki krasnali ze skull passa
-3 ironbreakerow
-13 Slayers w tym Slayer Lord
-pudelko 16 warriorsow
-pudelko 16 Thunderers
-Thorek Ironbrows Anvil Of Doom
-Lorda na Oath Stone
-army battle standard
-10 metalowych rengersow
-runelorda z GW
-i moj ulubieniec White Dwarf
jest g...no warta. :shock:
gdyby przyjac panujace standardy to po obliczeniu ile jeszcze musze wydac kasiory na armie a nie mowiac tu juz o malowaniu ( na co mam raczej malo czasu ) to mi sie odechciewa i wole zaczac zbierac Space Wolves do 40k-i o ktorych ostatnio intensywnie mysle. Kurde uwielbiam moje krasnalki i uwazam ze to najlepsza rasa ale to wszystko mnie przytlacza :( pewnie wielu z was sobie pomysli ze nikt ci nie kaze grac krasiami ze nie jestem prawdziwym milosnikiem itd ale tochyba ponad moje mozliwosci. nie tak sobie to wyobrazalem. chyba ze mnie przekonacie ze ktos jeszcze gra male bitewki :D

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Ja grywam małe. Na 1600 i niżej. Powyżej zaczynam od jutra ;]
No bo zastanówmy się, co wystawisz w tych 500p? 10 warków - 108pts z shieldami... Dopakowany Thane to wydatek 140pts.
Nie twierdzę, że takie bitewki nie mają sensu, ale jednak są tylko przedsmakiem dla nowych graczy do tego co czeka ich później, na o wiele szerszą skalę.

Co do ceny figsów - jeśli chcesz kupować plastiki GW to nie wyjdzie to ani tanio ani ładnie. Ale jak to powiedział Łukasz_: nie ma się co spinać. Bo rzeczywiście, to jest hobby, któremu trzeba poświęcić czas, a IMO kosztami nie odstaje za bardzo od innego typu rodzaju rozrywek...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Ja np. bardzo lubię grac takie małe, lajtowe bitewki. Raz, dla klimatu. Dwa, im mniejsze punkty, tym procent pomalowanych modeli na stole jest większy i gra się dużo przyjemniej. Niestety ostatnio nie grywam często, a o przeciwników w Łodzi bardzo trudno więc jeśli już mam czas na granie i znajdzie się ktoś chętny do gry to wolę zagrać coś większego i dłużej cieszyć się grą niż pyknąć bitewkę w 45 min i się spakować albo grać przeciwko tej samej armii dwie bitwy z rzędu.

EDIT: Dla takich co mają masę czasu, to spotkałem się z pomysłem, że patrol może być np. zamiast rzutu o stronę/zaczynanie. IMHO też ciekawa opcja.

Co do rozpiski.
Pamiętam, że kiedyś wystawiałem chyba Tana z dwurakiem i przerzutem pancerza na 1+, 10 thundererów z muzykiem i tarczami i do oporu warriorów z tarczami i fcg. Do tego chyba organki. Nie pamiętam dokładnie ile to było punktów ale grało się mniej więcej od 400 do 650. Nie mam teraz booka żeby sprawdzić koszty. Teraz jest nowa edycja i jeszcze jej nie ogarnąłem z braku czasu (a tym bardziej patroli) ale chyba wystawiałbym jak największy klocek kuszoli z FCG i dwurakami, starego Tana i hmm... może już, a moze jakieś działo albo organy? Z modeli z BfSP możesz złożyć np. 20 warriorów z tarczami i FCG (dopakować minerami), Tana, działo z r. of forging, strzelców z tarczami (tylko bez sztandaru i championa)... to już chyba nawet ponad 500 :) Jak chcesz mieć wysiwyg i tarczę na Tanie zamiast dwuraka, to polecam r. of stone, r. of furry i r. of cleaving.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

przykład na patrol 1k:

1 * Thane @ 136.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Weapon [45.0]
Master Rune of Kragg the Grim
Rune of Fury
Runic Talisman [20.0]
Rune of Brotherhood

29 Rangers @ 475.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

1 Greatbeard @ [10.0] Pts

1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [45.0]
Rune of Forging
Rune of Reloading

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

10 Quarrellers @ 145.0 Pts
Great Weapon; Crossbow; Light Armour; Standard; Musician

1 Dragon Slayer @ 90.0 Pts
Runic Weapon [40.0]
Rune of Fire
Rune of Fury
Rune of Striking

Models in Army: 45
Total Army Cost: 996.0

klocek duży bo liczy się pier... a ostatnio się sprawdził całkiem fajnie ;)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Yrpen
Plewa

Post autor: Yrpen »

Problem w tym, zeby w miarę podpakowaną armię zmieścić w 500 pkt :D

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Yrpen pisze:Problem w tym, zeby w miarę podpakowaną armię zmieścić w 500 pkt :D
rozpa na zasadzie "nikt nie spodziewal sie esp inkwizycji"

Thane
Rune of Brotherhood
Rune of Fire
Rune of Striking

Quarrellers z GreatWeapon x10
Rangers x19 (z Longów)

Cost: 496.0

Kuszole robią strzelnicę a Tana wrzucasz do Rangersow i niespodzianka :P Wszystko 4fun, rozpisek można zrobić wiele, ale raczej nikt nie jest przyzwyczajony grać z takimi krasiami ;)

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

widzę, że nikt tu w patrole nie grywa i nie wie o co w nich chodzi. Ja w 7 ed grałem tak mniej więcej na 600 punktów:

thane
GW, 1+As z re-rollem, Master rune of chono-tu

20 warriors

10 kusz

organy

Przy grze na 500 po prostu z tego coś wywalamy i jazda.
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

z tego co wiem to nie mozna na patrol brac rarów w 7ed
mniejsza z tym na 7ed ja grałem na 600 czymś takim
Master Engineer 1+ save
2x10 Kuszników z shieldami
15 Warriorów z shieldami i FCG
Klopa z inzynierem i re-rolem scatera
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

A nie było przypadkiem, ze można wziąć jeden rare ALBO jeden special?

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

dokładnie tak jeden rare lub sepcial również jedna machinę
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Rakso_The_Slayer pisze: organy
wczoraj bitwa kończyła się 1tan na 1 ranie vs 3 konnych maruderów... tan miał GW i konik go zabił kopytkiem w czoło ;P

organki zmieniły by sądzę sporo... next time je biorę ;)

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

na te punkty jeśli nie wybuchną to zmieniają niemal wszystko ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

właśnie i tu jest ta losowość ;) ja szczerze biorę za miast nich 10 thundów trochę słabsze i droższe ale pewniejsze;) ale zawsze można trochę powalczyć w ręcz, a 3 os obsługa nic nie zdziała
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Losowość to część tej gry. Poza tym na organkach masz przerzut artyleryjki, kiedy wynik na niej uzyskany Ci nie odpowiada (ale nie można przerzucić misfire'a). Więc organy na małe punkty są fajne.
Dzisiaj z nich rezygnuję i będę grał na 1600p dwoma cannonami. Zobaczymy co będzie.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

ODPOWIEDZ