Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Co wy na to
#1-1499 Pts - Dwarfs Army
1 Thane @ 165.0 Pts
Gromril Armour; Battle Standard
Runic Armour [25.0]
Master Rune of Gromril
Runic talisman [45.0]
Master rune of challenge
Rune of brotherhood
1 * Runesmith @ 127.0 Pts
General; schield; Gromril Armour
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking x2
Runic Armour [5.0]
Rune of sotne
39 Rangers @ 596.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Heavy Armour; FCG
Runic Banner [25.0]
Rune of Battle
25 Miners @ 325.0 Pts
Great Weapon; Drill; Heavy Armour; FCG
1 Cannon @ 145 Pts
Engineer
Engineering Runes [40]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 140 Pts
Engineer
Engineering Runes [35]
Rune of Forging
Total: 1498
#1-1499 Pts - Dwarfs Army
1 Thane @ 165.0 Pts
Runic Armour [25.0]
Master Rune of Gromril
Runic talisman [45.0]
Master rune of challenge
Rune of brotherhood
1 * Runesmith @ 127.0 Pts
General; schield; Gromril Armour
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking x2
Runic Armour [5.0]
Rune of sotne
39 Rangers @ 596.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Heavy Armour; FCG
Runic Banner [25.0]
Rune of Battle
25 Miners @ 325.0 Pts
Great Weapon; Drill; Heavy Armour; FCG
1 Cannon @ 145 Pts
Engineer
Engineering Runes [40]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 140 Pts
Engineer
Engineering Runes [35]
Rune of Forging
Total: 1498
Powiem tak: Minerami bez popychaczki będzie ciężko... ze swoim świetnym i dalekosiężnym marszem na 6 cali mogą nikogo nie zastać.
No i jeszcze kwestia tego czy Ci się wykopia w tej drugiej turze, bo to też różnie-śmiesznie bywa;D
No i jeszcze kwestia tego czy Ci się wykopia w tej drugiej turze, bo to też różnie-śmiesznie bywa;D
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Hehe, fajna rozpa. W deployu masz dwa działa i kowala
Jak przeciwnik też ma jakieś wykopywaczki to może być ciekawie. Ja bym chyba zamienił jedno działo na klopę. Trudniej trafić ale jak już trafisz w klocek to efekt o niebo lepszy, a jak w coś dużego to efekt ten sam co z działa. Minerzy faktycznie bez kowadła dużo tracą ale nie zmienia to faktu, że jest to wielki klocek zdolny pojawić się od drugiej tury w dowolnym miejscu na krawędzi stołu
a świderkiem szansa na wykopanie się znacznie wzrasta. Mnie się rozpiska podoba.

Powiedzialem, ze sie nie sprawdzaja, a nie ze ich nie uzywamcahir pisze:Filup pisze:Skoro jest taka klimatyczna, to czemu z niej nie korzystać?? Może czas na porzucenie powergamingu na rzecz fluffu?Morsereg pisze: ...

Ja zawsze gram klimatycznymi rozpiskami... np kowadla u mnie nie uswiadczysz... nigdy

Na kohortexie wystawilem 35 wojownikow w hordzie z tarczami... zajefanie wygladali... a jakie manto dostawali!

"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta
Dzisiejszego pięknego wieczora rozegrałem pierwszą w życiu bitwe w świecie Warhammera - bitwę o zgięty kartonik, nazwaną tak na cześć masy użytych w bitwie proksów.
Bitwa na 1400 pkt między krasnoludami a ogrami.
Moja rozpiska
Unnamed1400 Pts - Dwarfs Army
1 Organ Gun @ 120.0 Pts
Misfire Chart
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Cannon @ 140.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [35.0]
Rune of Forging
1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
15 Quarrellers @ 210.0 Pts
Great Weapon; Crossbow; Light Armour; Standard; Musician
26 Warriors @ 295.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
1 Veteran @ [10.0] Pts
23 Troll Slayers @ 323.0 Pts
Standard; Musician
2 Giant Slayer @ [52.0] Pts
1 Runesmith @ 122.0 Pts
General; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking (x2)
1 Dragon Slayer @ 50.0 Pts
1 Thane @ 140.0 Pts
Runic Armour [50.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Resistance
Models in Army: 74
Total Army Cost: 1400.0
Nie będę opisywał całości bitwy, głównie przez fakt, że nie znam nazw jednostek ogrów (posługiwałem się nazwami "te zwykłe" "te strzelające"). Po 6 turach mi został Runesmith, większość wojowników, 2/3 slayerów, BSB, Organki walczące 2 załogantami z gnoblarami i cannon. Przeciwnik miał kilkanaście gnoblarów, kilkadziesiąt uciekających, jedna maszynke gnoblarską (z dwóch, druga rozpadła się w pierwszej turze) i uciekającego generała huntera. Zwykłe ogry zostały zabite przez wojów z działem na spólke, a "te strzelające" zaliczyli slayerzy.
A teraz jak spisały się pojedyncze jednostki:
1.Działo
Zadało 3 rany maszynce (która minute póżniej wybuchła...), 3 zwykłe ogry i kilka gnoblarów. Spełniło zdecydowanie swoje zadania.
2.Organki
Zabiły 2 strzelające, kilkanaście gnoblarów. Straszyły ogólnie przeciwnika.
3.Wojownicy (+bsb)
Dokończyli dzieło na zwyklakach i własciwie tyle, nie zdązyli zrobić nic więcej
4.Slayerzy
Dokończyli dzieło organek i pogonili generała
5.Kusznicy (+Runesmith)
Zabili pożeracza (takie coś co wyszło z tylnej krawędzi na działo), postrzelali nic praktycznie nie zabijając. Przez 4 tury byli jedynym celem dla maszynki, więc nie przetrwali. RS nie miał co robic, bo przeciwnik nie miał maga
6. Man of the game - DRAGON SLAYER
Zginął bohatersko od śmieci rzuconych przez gnoblarów w 2 turze szarżując na nich.
Bitwa na 1400 pkt między krasnoludami a ogrami.
Moja rozpiska
Unnamed1400 Pts - Dwarfs Army
1 Organ Gun @ 120.0 Pts
Misfire Chart
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Cannon @ 140.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [35.0]
Rune of Forging
1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
15 Quarrellers @ 210.0 Pts
Great Weapon; Crossbow; Light Armour; Standard; Musician
26 Warriors @ 295.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
1 Veteran @ [10.0] Pts
23 Troll Slayers @ 323.0 Pts
Standard; Musician
2 Giant Slayer @ [52.0] Pts
1 Runesmith @ 122.0 Pts
General; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking (x2)
1 Dragon Slayer @ 50.0 Pts
1 Thane @ 140.0 Pts
Runic Armour [50.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Resistance
Models in Army: 74
Total Army Cost: 1400.0
Nie będę opisywał całości bitwy, głównie przez fakt, że nie znam nazw jednostek ogrów (posługiwałem się nazwami "te zwykłe" "te strzelające"). Po 6 turach mi został Runesmith, większość wojowników, 2/3 slayerów, BSB, Organki walczące 2 załogantami z gnoblarami i cannon. Przeciwnik miał kilkanaście gnoblarów, kilkadziesiąt uciekających, jedna maszynke gnoblarską (z dwóch, druga rozpadła się w pierwszej turze) i uciekającego generała huntera. Zwykłe ogry zostały zabite przez wojów z działem na spólke, a "te strzelające" zaliczyli slayerzy.
A teraz jak spisały się pojedyncze jednostki:
1.Działo
Zadało 3 rany maszynce (która minute póżniej wybuchła...), 3 zwykłe ogry i kilka gnoblarów. Spełniło zdecydowanie swoje zadania.
2.Organki
Zabiły 2 strzelające, kilkanaście gnoblarów. Straszyły ogólnie przeciwnika.
3.Wojownicy (+bsb)
Dokończyli dzieło na zwyklakach i własciwie tyle, nie zdązyli zrobić nic więcej
4.Slayerzy
Dokończyli dzieło organek i pogonili generała
5.Kusznicy (+Runesmith)
Zabili pożeracza (takie coś co wyszło z tylnej krawędzi na działo), postrzelali nic praktycznie nie zabijając. Przez 4 tury byli jedynym celem dla maszynki, więc nie przetrwali. RS nie miał co robic, bo przeciwnik nie miał maga
6. Man of the game - DRAGON SLAYER
Zginął bohatersko od śmieci rzuconych przez gnoblarów w 2 turze szarżując na nich.
Powiedzialem, ze sie nie sprawdzaja, a nie ze ich nie uzywamFilup pisze:cahir pisze:Skoro jest taka klimatyczna, to czemu z niej nie korzystać?? Może czas na porzucenie powergamingu na rzecz fluffu?Filup pisze: ...

Ja zawsze gram klimatycznymi rozpiskami... np kowadla u mnie nie uswiadczysz... nigdy

Na kohortexie wystawilem 35 wojownikow w hordzie z tarczami... zajefanie wygladali... a jakie manto dostawali!

Inna sprawa, że krasie są akurat taką armią, że większość złożeń jest zgodna z klimatem. Trzeba się naprawdę wysilić, żeby złożyć coś nieklimatycznego.
Na dzisiejszym lokalu na 2200 postanowilem zagrac na 3 walczacych klockach, przy wykorzystaniu wszystkich modeli jakie do tych klockow mam. Wyszlo z tego cos w rodzaju rozpy, ktora wrzucalem pare dni temu, a dokladniej:
general Runelord, tarcza, RoStone +przerzut, RoFire, 2xscroll, MRoBalance
Thane BSB as 1+ z przerzutem, RoSpeed, RoFire
31 Warriors, dwuraki, FCG
29 Longbeards, dwuraki FCG
30 Hammerers, FCG, MRoGrungni
Dzialo - RoForging, RoFire inzynier
Klopa +2 do sily, przerzut scaterki, inzynier z pistoletami
Klopa +1 do sily, przerzut scaterki, inzynier
Organki
W efekcie - 2 miejsce, czyli na razie moje najwieksze turniejowe osiagniecie
Co do samej rozpiski - klocki i tak bym jeszcze powiekszyl ale nie chcialem proksowac, MRoChallenge mam zawsze i dopiero na miejscu zorietowalem sie ze zapomnialem wrzucic.
A w sensie ogolnym przyznam, ze po pierwszym zachlysnieciu sie mozliwosciami 8-edycyjnego skladania rozpisek, przeszedlem droge od "super - nie ma slotow, wcisne razem Kowadlo i Lorda na tarczy" do powiekszania oddzialow walczacych ze wsparciem maszyn i (rozsadnym) minimum punktow w herosach.
Co i wam polecam
general Runelord, tarcza, RoStone +przerzut, RoFire, 2xscroll, MRoBalance
Thane BSB as 1+ z przerzutem, RoSpeed, RoFire
31 Warriors, dwuraki, FCG
29 Longbeards, dwuraki FCG
30 Hammerers, FCG, MRoGrungni
Dzialo - RoForging, RoFire inzynier
Klopa +2 do sily, przerzut scaterki, inzynier z pistoletami
Klopa +1 do sily, przerzut scaterki, inzynier
Organki
W efekcie - 2 miejsce, czyli na razie moje najwieksze turniejowe osiagniecie

Co do samej rozpiski - klocki i tak bym jeszcze powiekszyl ale nie chcialem proksowac, MRoChallenge mam zawsze i dopiero na miejscu zorietowalem sie ze zapomnialem wrzucic.
A w sensie ogolnym przyznam, ze po pierwszym zachlysnieciu sie mozliwosciami 8-edycyjnego skladania rozpisek, przeszedlem droge od "super - nie ma slotow, wcisne razem Kowadlo i Lorda na tarczy" do powiekszania oddzialow walczacych ze wsparciem maszyn i (rozsadnym) minimum punktow w herosach.
Co i wam polecam

a jak już dawno temu mówiłem, że nasza siła to liczne krasioklocki z dwurakami i silne strzelanie, to się ze mnie smiali.
Gratulacje Quaki !
ps. strzelanko jednak silne, maszynowe.
a ja własnie pracowicie maluję 60 warriorów z dwurakami.
czyli ciutke ponad 10% mojej całej armii.
Gratulacje Quaki !
ps. strzelanko jednak silne, maszynowe.
a ja własnie pracowicie maluję 60 warriorów z dwurakami.
czyli ciutke ponad 10% mojej całej armii.
Silne ale mysle, ze tego zestawu bym nie zmienial nawet na pareset punktow wiecej. Za to zrezygnowalem calkowicie ze strzelania BS-owego i mysle, ze wrzucac bede jakas dwudziestke kuszoli (prawdopodobnie tez z dwurakami) na ewentualnosc grania Watchtowera.
A horda wojownikow z wielkimi toporzyskami to u mnie zadanie numer 1 do zmontowania/pomalowania!
A horda wojownikow z wielkimi toporzyskami to u mnie zadanie numer 1 do zmontowania/pomalowania!
Lukasz, zel interpretujesz moje slowa... ja nie uwazam za plewne wszytko co klimatyczne, a jedynie kowadlo jest dla mnei nie klimatyczne.... no tak mam i juz. Moze to dlatego, ze go tyle wszedzie. Podobny stosunek mam do papa mobile. Obie powyzsze sa zajefajnymi pomyslami, nie mowie ze nie... ale powinny sie pojawiac np od 5k w zwyz. I tyle. Z reszta twojego tekstu sie zgadzam.
Quzki, gratz wyniku. Bardzo fajna rozpiska.
Grazbird, ja to wole sie nie wypowiadac na temat "ilosci pomalowanych" U mnie 75% armii to szaraki...
Mi pomalowanie 3 wojownikow zajmuje kolo tygodnia
pzdr!
Quzki, gratz wyniku. Bardzo fajna rozpiska.
Grazbird, ja to wole sie nie wypowiadac na temat "ilosci pomalowanych" U mnie 75% armii to szaraki...

pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
Co do klimatu - moja armia w założeniu jest zróżnicowana - tzn. każdy oddział ma inaczej pomalowane rekawy, rekawice, helmy... Żeby się wyróżniać na polu bitwy, ale także jako reprezentacja każdej twierdzy krasnoludzkiej
Takie pomieszanie wielu może nie wydawać się fajne, ale na stole wygląda bardzo dobrze (to, co jest pomalowane) i wszystko widać na pierwszy rzut oka, właśnie po kolorkach

Takie pomieszanie wielu może nie wydawać się fajne, ale na stole wygląda bardzo dobrze (to, co jest pomalowane) i wszystko widać na pierwszy rzut oka, właśnie po kolorkach
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Przygotowuję się na mój pierwszy turniej w WFB i w związku z tym proszę o porady i sugestie odnośnie rozpiski:
Limit punktowy 1500pkt.
Dwarf Warriors (26) - rangers, FCG, GW, SH, weteran - 337pkt
Dwarf Warriors (18) - Longbreads, FCG, GW, SH, weteran, sztandar: +runa grungiego -273pkt
Thundererd (25) - FCG, weteran, HW, LightArmour - 375pkt
Kusznicy (12) - FCG, weteran, GW - 193pkt
Runesmith - general, Gromil Armour, SH, zbroja runniczna: rune of iron, rune of stone, runniczny talizman: rune of spellbreaking x2 - 146pkt
Than - GW, SH, zbroja runniczna: master rune of gromil, rune of resistance, runniczny talizman: master rune of dismay - 146pkt
I teraz tak, sumarycznie wypada 1470pkt, pytanie czy jest sens wystawiać tylko piechotę bez działa, czy może zrezygnować z którejś z jednostek na rzecz działa. Po namyśle stwierdzam, że 8 górników jest stratą punków. Widziałem na forum, że niektórzy z was toczyli walki armiami opartymi tylko o piechurów.
Pozdrawiam
Limit punktowy 1500pkt.
Dwarf Warriors (26) - rangers, FCG, GW, SH, weteran - 337pkt
Dwarf Warriors (18) - Longbreads, FCG, GW, SH, weteran, sztandar: +runa grungiego -273pkt
Kusznicy (12) - FCG, weteran, GW - 193pkt
Runesmith - general, Gromil Armour, SH, zbroja runniczna: rune of iron, rune of stone, runniczny talizman: rune of spellbreaking x2 - 146pkt
Than - GW, SH, zbroja runniczna: master rune of gromil, rune of resistance, runniczny talizman: master rune of dismay - 146pkt
I teraz tak, sumarycznie wypada 1470pkt, pytanie czy jest sens wystawiać tylko piechotę bez działa, czy może zrezygnować z którejś z jednostek na rzecz działa. Po namyśle stwierdzam, że 8 górników jest stratą punków. Widziałem na forum, że niektórzy z was toczyli walki armiami opartymi tylko o piechurów.
Pozdrawiam
Ja na Twoim miejscu wywaliłbym kusznikó i zredukował Thundów do 20. Za zaoszczędzone punkty dokupił działo z r. of forging i longbeardów ile się da.
Teraz tak patrzę, że rozpiska jest chyba nielegalna. Musisz mieć warriorów aby mieć longów, a warriorzy rangerzy nie są już warriorami. Analogicznie: nie trzeba mieć warriorów aby wystawić longbeardów rangerów. Zamień po prostu klockom umiejętności.
Teraz tak patrzę, że rozpiska jest chyba nielegalna. Musisz mieć warriorów aby mieć longów, a warriorzy rangerzy nie są już warriorami. Analogicznie: nie trzeba mieć warriorów aby wystawić longbeardów rangerów. Zamień po prostu klockom umiejętności.
Czyli w sumie jeśli zrezygnuje z rangersów na rzecz zwykłych wojaków to rozpiska będzie już legalna?
Jeszcze muszę gdzieś zaoszczędzić te 17-20pkt. i chyba powinno być w miarę jak na moją skromną armię.
Kod: Zaznacz cały
Dwarf Warriors (22) - rangers, FCG, GW, SH, weteran - 289pkt
Dwarf Warriors (22) - Longbreads rangers, FCG, GW, SH, weteran, sztandar: +runa grungiego - 405pkt
Canon +inż, załoga, rune of forging rune of reloading - 155pkt
Rzem: 1516
Tak jak głosi RB i jak pisał Łukasz - żeby mieć "zwykłych" Dziadków musisz mieć oddział [nawet 10ciu] Warków.
Ale żeby mieć Rangerów - Dziadków nie musisz mieć Warków, bo ci Longowie nie są już traktowani jako zwyklaki.
Ale żeby mieć Rangerów - Dziadków nie musisz mieć Warków, bo ci Longowie nie są już traktowani jako zwyklaki.
Rozpiska którą pojechałem dzisiaj DE praktycznie do 0
Than [155]
BSB
-R.o. Brotherhood [20]
-M.R.o. Gromril [25]
-M.R.o. Challenge [20]
Rune smith [145]
3x R.o.Spealbreaking [25]
49 Rangers [736]
GW, FCG
-M.R.o Grungni [50]
11 Thunderers [169]
Musican, Baner
Stone thrower [170]
Enginer
-2x R.o.Penetrating
-R.o. Accuracy
Orgun Gun [120]
Dokopałem czymś takim DE i mam zamiar tym pojechać na turniej. Jutro moze przetestuje jeszcze rozpiske na O&G

Than [155]
BSB
-R.o. Brotherhood [20]
-M.R.o. Gromril [25]
-M.R.o. Challenge [20]
Rune smith [145]
3x R.o.Spealbreaking [25]
49 Rangers [736]
GW, FCG
-M.R.o Grungni [50]
11 Thunderers [169]
Musican, Baner
Stone thrower [170]
Enginer
-2x R.o.Penetrating
-R.o. Accuracy
Orgun Gun [120]
Dokopałem czymś takim DE i mam zamiar tym pojechać na turniej. Jutro moze przetestuje jeszcze rozpiske na O&G

... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
Odezwała się dzisiaj we mnie krasnoludzka natura i chęć do procentów, ale skomentuję:
Z O&G będziesz miał o tyle łatwiej, że masz hatred. Ich magię sobie skontrujesz, nie ma problemów. Nie wiem co masz w tych Rangerach, ale sobie pojedziesz z nimi bez dwóch zdań... W sumie tura strzelania do przodu, jeśli Ci ich nie wybiją. Na zielonoskórych dałbym jeszcze MR of Dismay zamiast jednego scrolla, mogą się wtedy posypać już w 1. turze.
Jakie "stone thrower"?? Grudge Thrower!!
Z O&G będziesz miał o tyle łatwiej, że masz hatred. Ich magię sobie skontrujesz, nie ma problemów. Nie wiem co masz w tych Rangerach, ale sobie pojedziesz z nimi bez dwóch zdań... W sumie tura strzelania do przodu, jeśli Ci ich nie wybiją. Na zielonoskórych dałbym jeszcze MR of Dismay zamiast jednego scrolla, mogą się wtedy posypać już w 1. turze.
Jakie "stone thrower"?? Grudge Thrower!!