Archerzy w armii 8edycja
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Archerzy w armii 8edycja
Ogólnie wiadomo, że łuczników pakuje się do armii po to żeby nadrobić min narzucane przez limity.
Zawsze robiło się to pakując oddziały po 10xArchers bo były limity co do ilości oddziałów.
W nowej edycji zauważyłem, że limity dotyczą jedynie pkt. Dodatkowo pojawiły się nowe zasady dotyczące szeregów. Trochę dziwi mnie, że ludzie w oddziałach umieszczają nadal łuczników w oddziałach 10xArchers. Robiąc 2x większe oddziały nic nie tracimy, a wręcz mamy same korzyści:
- według nowych zasad można strzelać zawsze z 2 szeregów więc nie tracimy strzałów i tak
- układając ich w 2 liniach po 10 w walce wręcz mogą atakować nadal wszyscy bo mają zasadę hordy i walczy dodatkowy szereg
- a przede wszystkim mamy jeden znacznie większy oddział, który nie będzie już tak łatwo rozbijany czymkolwiek jak zwykłe 10.
Czy może się mylę i nadal lepiej grać tymi 10xArchers ?
Zawsze robiło się to pakując oddziały po 10xArchers bo były limity co do ilości oddziałów.
W nowej edycji zauważyłem, że limity dotyczą jedynie pkt. Dodatkowo pojawiły się nowe zasady dotyczące szeregów. Trochę dziwi mnie, że ludzie w oddziałach umieszczają nadal łuczników w oddziałach 10xArchers. Robiąc 2x większe oddziały nic nie tracimy, a wręcz mamy same korzyści:
- według nowych zasad można strzelać zawsze z 2 szeregów więc nie tracimy strzałów i tak
- układając ich w 2 liniach po 10 w walce wręcz mogą atakować nadal wszyscy bo mają zasadę hordy i walczy dodatkowy szereg
- a przede wszystkim mamy jeden znacznie większy oddział, który nie będzie już tak łatwo rozbijany czymkolwiek jak zwykłe 10.
Czy może się mylę i nadal lepiej grać tymi 10xArchers ?
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Zwykłą 10 lepiej się manewruje w ustawieniu 2x5, jest też tańsza więc strata mniej boli. Poza tym supporting attacks zawsze są z 2 szeregów, więc horda nie jest potrzebna. No i na koniec jest mniejszym celem dla templatek. Moim zdaniem większe jednostki łuczników- 20 i więcej tylko wtedy gdy chcemy dac banner z flamingami.
U mnie standardem jest 30 z flaming i 20 fcg. To dwa mocne klocki które można dopakowywać z magii. Jak dla mnie są mega słITaŚne !!!1.
Ustawa o walce z wulgaryzmami.
Z pozdrowieniami od moda.
A.
Coś się taki drażliwy zrobił? Przecież na forum co krok można się spotkać z wyrazami na chu i na kur, a zaje*iste nie jest jakimś mocnym przekleńswem. Ale to ty jesteś modem
Ustawa o walce z wulgaryzmami.
Z pozdrowieniami od moda.
A.
Coś się taki drażliwy zrobił? Przecież na forum co krok można się spotkać z wyrazami na chu i na kur, a zaje*iste nie jest jakimś mocnym przekleńswem. Ale to ty jesteś modem
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, o 23:34 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
wszystko zależy od reszty armii. w przypadku Andrzeja boosty robią swoje, jak się w to nie bawimy, to mniejsze oddziały mają szansę się lepiej spisywać.
p.s. widząc taką metodologię moda HE ciężko nie posądzić wysokich o pedalstwo
wychowuje poprzez ośmieszenie a nie poprzez banowanie
ja do tej metody nic nie mam, ot takie małe skojarzenie
p.s. widząc taką metodologię moda HE ciężko nie posądzić wysokich o pedalstwo
wychowuje poprzez ośmieszenie a nie poprzez banowanie
ja do tej metody nic nie mam, ot takie małe skojarzenie
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, o 19:48 przez Pretor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Heffe vel Mikołaj
- Wałkarz
- Kontakt:
jeśli nie mamy zamiaru wchodzić corami do kombatu, to archerzy wystarczą.
w oddziałach 5x2+muzyk, albo 20+ jeśli chcemy dopakować magicznym stuffem.
wszystko, jak zawsze, zależy od tego, do czego mają służyć. jeśli do pozbywania się śmieci z własnej połowy stołu to wystarczą 5x2.
w oddziałach 5x2+muzyk, albo 20+ jeśli chcemy dopakować magicznym stuffem.
wszystko, jak zawsze, zależy od tego, do czego mają służyć. jeśli do pozbywania się śmieci z własnej połowy stołu to wystarczą 5x2.
nuda.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego. (Marek Aureliusz)
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego. (Marek Aureliusz)
Ja mam niestety przykre doświadczenia z mniejszymi oddziałami, bo nawet starcie z odziałem nieco większym skinków może stanowić problem. Z drugiej strony jak już ktoś wspomniał placki lubią duże odziały, zwłaszcza, że teraz łatwiej tym strzelać i co poniektóre armie jak imperium, czy szczury mogą mieć tego sporo. Złoty środek nie istnieje
W tej edycji łucznicy raczej nie będą mieć kłopotów z lekkimi rzeczami. 10 ataków z dwóch szeregów, przerzut na hita i ASF to za dużo dla fastów i innych śmieci przeciwnika
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
-
- Mudżahedin
Poważnie 20tki i więcej się tak sprawdzają ? Nie lepiej jakieś dwie 14 ?
HE 2.5k
poważnie.cold turkey pisze:Poważnie 20tki i więcej się tak sprawdzają ? Nie lepiej jakieś dwie 14 ?
20 zawsze można ustawić tak by mieli spory bonus za szeregi i steadfasta w walce.
30 można ustawić w hordzie - walczą wtedy tak samo jak włócznicy.
Troszku z innej beczki, jednak dalej na temat łuczników.
Przegrzebałem neta i nic.
Mianowicie chodzi o to, że mam duuuuuuużo klonów i niebardzo wiem jak ich ustawiac w rankach. 2 jeszcze jakos sie da, jednak kiedy robie combat reforma zeby miec 4 zaczyna sie problem. Zna ktos jakąs metode? widzial zdjecia na necie? cokolwiek? ktokowiek widział ktokolwiek wie... dziekuje z góry za pomocna dłoń.
Przegrzebałem neta i nic.
Mianowicie chodzi o to, że mam duuuuuuużo klonów i niebardzo wiem jak ich ustawiac w rankach. 2 jeszcze jakos sie da, jednak kiedy robie combat reforma zeby miec 4 zaczyna sie problem. Zna ktos jakąs metode? widzial zdjecia na necie? cokolwiek? ktokowiek widział ktokolwiek wie... dziekuje z góry za pomocna dłoń.
jak za starych czasow szukam czegos bardziej innowacyjnego. jakies fajne konwersje albo cus. Na ta edycje chyba trzEba bedzie wrocic do skosu, gdyz czesto robie reformy a to ulatwia sprawe, a ustawianie ich na brzegach, w klocku brzydko wyglada.
skos chyba jest najlepszym wyjsciem, jednak zanim zaczne przeklejac, moze ma ktos cos ciekawszego?
skos chyba jest najlepszym wyjsciem, jednak zanim zaczne przeklejac, moze ma ktos cos ciekawszego?
W army booku w galerii przy łucznikach jest jeden model, chyba skonwertowany ale może takie były jakieś ultra-stare modele, w każdym razie ma rękę uciętą trochę po skosie i przyklejoną do tułowia w ten sposób że pochyla łuk lekko ku ziemi, jakby dopiero co oddał strzał, może to jest jakieś wyjście?
pzdr
pzdr
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
dokładnie o niego mi chodziło. nic to, może jednak da się to jakoś podciąć, jak będę w domu to obejrzę dokładniej te klony
pzdr
edit: zawsze możesz ich posklejać na zakładkę, w tym sensie że w pierwszym szeregu stoją przy lewej krawędzi, w drugim przy prawej, w trzecim znowu przy lewej i tak dalej. Dobrze to wygląda, tyle tylko że może być kłopot przy reformach, w tym sensie że będziesz musiał ustawiać ich z głową a nie po prostu przestawiać modele. Ale to chyba nie jest duży problem.
pzdr
edit: zawsze możesz ich posklejać na zakładkę, w tym sensie że w pierwszym szeregu stoją przy lewej krawędzi, w drugim przy prawej, w trzecim znowu przy lewej i tak dalej. Dobrze to wygląda, tyle tylko że może być kłopot przy reformach, w tym sensie że będziesz musiał ustawiać ich z głową a nie po prostu przestawiać modele. Ale to chyba nie jest duży problem.
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
dokladnie... myslalem o 2 movement trayach : wtedy jednak w jednym bez przedniej przegrody/płotka. w drugim bez tylniej. 2x5. i podczas reforma przemieszczac z 2x10 do 4x5. a ukladaloby sie raz na bitwe.
lub podwyzszyc im ręke i łuk dac w skos, powinno dac rade, tylko jak bedzie sie prezentowal caly regiment?
lub podwyzszyc im ręke i łuk dac w skos, powinno dac rade, tylko jak bedzie sie prezentowal caly regiment?
osobiscie uzywam trzech trayi po 10 modeli (2x5) dla 30 lukow i zmiana formacji z 2x15 na 6x5 zajmuje 3sec ogolnie uwazam ze cala artmie jest bardoz wygodnie ustawic na takich malych trayach i tylko zmieniac ustawienie w zaleznosci od sytuacji jest to duzo bardziej poreczne od wielkich na cale odzialy...
- The WariaX
- Falubaz
Właśnie, pytanko, z jakiej racji elfy mają przerzuta na hita? w erracie nic takowego nie znalazłem, to ich jakaś zdolność rasowa? Czy może przeglądam starego army booka...przerzut na hita i ASF
ps. Sorki, że w tym temacie, ale to tak już przy okazji.
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613