Bretonnia 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Bretonnia 2250

Post autor: Marek G »

Troche z nudow, troche z ciekawosci, troche z tego, ze ostatnio sporadycznie gralem wrzucam moja rozpiske bretonnii na 2250 i prosze o komentarze :). Aha i dla upewnienia: czy Virtue of Heroism dziala na Steam Tanka? :P (nie mam zasad ST)

1 Bretonnian Lord @ 295 Pts
General; Lance; Morningstar; Shield; Grail Vow
Virtue of Heroism (1st) [40]
Gilded Cuirass [55]
1 Royal Pegasus @ [50] Pts

1 Paladin Battle Standard Bearer @ 145 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow
Wyrmlance [20]
Gromril Great Helm [30]
1 Warhorse @ [0] Pts

1 Paladin @ 90 Pts
Lance; Morningstar; Heavy Armour; Knightly Vow
Enchanted Shield [10]
1 Warhorse @ [0] Pts

2x Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse @ [0] Pts

2*4 Pegasus Knights @ 2x250 Pts
FCG

3 Pegasus Knights @ 175 Pts
muz

8 Knights of the Realm @ 216 Pts
FCG

7 * Questing Knights @ 248 Pts
FCG
War Banner [25]

10 Peasant Bowmen @ 60

10 Peasant Bowmen Skirmishers @ 80 Pts
Standard (nie mam na co wydac 10 punktow, a nie mam z czego obciac aby dac virtue of discipline paladinowi)

2x Field Trebuchet @ 2x90 Pts

Total Army Cost: 2249

Taktyka: czarodziejki do lanc, reszta herosow loozem (moze w pierwszej turze przeciwko krasiom/imperium do lucznikow bsb). Generalnie wracam do koncepcji grania bez magii (ostatnio gralem na 3 czarodziejkach). Z defensami wszystko na maksa do przodu, z ofensami szachy :P. Proste jak drut.

p.s. Errantry war nie gram, bo to chamski PG. Jak widac rozpa jest klimatyczna. Oddzialow chlopow na piechote jest tyle ile lanc.

pozdro

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Jak widac rozpa jest klimatyczna. Oddzialow chlopow na piechote jest tyle ile lanc.
FCG
:P

Awatar użytkownika
Skolim
Mudżahedin

Post autor: Skolim »

Klimatyczne to by to było gdybyś nie miał 11 pegazów + lord pegazowy. :P 2 oddziały peasantów klimatu nie czynią, a trebushe prawie każdy bierze. Zamiast sztandaru na skrimisherach daj obu oddziałom muzyka. Questing Knights wymień lepiej na kolejną lancę Realmów (albo errantów). Za zaoszczędzone punkty powinieneś kupić Virtue of Discipline. To wszystko oczywiście IMO
"Athel Loren nie ścierpi bytności no Człowieka, ni Orka, ni Krasnoluda, ni Zwierzoczłeka. Pierwszy krok wroga na świętej ziemi, będzie jego ostatnim"
Scarloc, Kroczący Śród Mgły z Athel Loren

Mam magiczne kamyczki ze Słowacji przynoszące szczęcie :P

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Podpis przy "nicku" Marka idealnie wpasowuje się w ostatnie zdanie jego wypowiedzi ;).
A rozpiska jest niezła, chociaż mi ten cfaniak na koniku z enchantem jakos nie pasuje, nie myślę zeby był on potrzebny.
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Zgadzam się z młodym. Ni on przypioł ni przyłatał. Ot rycerz z jednym atakiem więcej od championa i 1+ savem za 90 pkt. Wywal go i wystaw 5 errantów "kamikadze". 10 brakujących pkt masz na sztandarze chłopków.
7 questów wymienił bym na 8 errantów z errantry bannerem (201 pkt). War banner dał bym wtedy realmom i masz jeszcze pkt zeby dać sztandar trzecim pedziom.
Gienek powinien mieć tress of isoulde. Jak ma mordować smoki to lepiej zeby trafiał wszystkie ataki. Do tego KB na large targety i może Magic rezistance 3. Przed strzelaniem jakoś się schowasz, tymbardziej, ze to będzie taki bohater jednej akcji.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Jakbys nie mial 1 oddzlu pegazow
a jakas 2xpiechote - relikwie, 2x fasta
powiedzialbym klimat, a tak pasuje Ci opis pod imieniem

Luks
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Luks »

Marek Golan pisze: 1 Paladin Battle Standard Bearer @ 145 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow
Wyrmlance [20]
Gromril Great Helm [30]
1 Warhorse @ [0] Pts
bsb nie może mieć lancy :wink: No i łucznicy z trebuszetem przy 11 pegazach klimatu nie robią :P ale rozpiska może być :wink:

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Dzieki za komentarze :). Slusznie zostalo zauwazone, ze ten napis na dole jest raczej takim lekkim jokiem :).

Przemysle wszystkie wasze rady, choc pewnie najblizszy turniej zagram dokladnie na takiej armii. Wlasnie ten paladyn, quesci i czy generalowi dac treske zamiast regenki sa moimi najwiekszymi dylematami :).

Moze slowko uzasadnienia dlaczego tak a nie inaczej chce sprobowac:

Quesci daja w miare pewne zdanie paniki. Generalnie staram sie grac tak, aby wszedzie miec w miare bezpieczna sytuacje. Z mojego doswiadczenia wynika jednak ze general jest w stanie "zaopiekowac" sie co najwyzej 2 oddzialami pegazow i jedna lanca. Co za tym idzie jedne pegazy sa w wersji "najtanszej" a jedna lanca jest z przerzutem psychologi.

Lorda chce miec jak najuniwersalniejszego. Stad regenaracja. Na empire czy skavenow idealna :).

Jak mi nie wyjdzie to pierwszymi do wywalenia sa quesci i zmiana lorda na pegazie.

pzdr

p.s. bsb moze miec magiczna lance :).
p.p.s a erranatmi nie gram bo zwyczajnie nie mam figurek :D.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Marek Golan pisze:p.s. bsb moze miec magiczna lance :).
A łuku magicznego już nie ?? A niby to samo (jedna rączka tu, jedna tu :D ).

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Łuk tez mozna, ale za niego sa Worst Playe gdzieniegdzie :). Lanca jest totalnie czysta. 8)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Marek Golan pisze:Łuk tez mozna, ale za niego sa Worst Playe gdzieniegdzie :). Lanca jest totalnie czysta. 8)
a ja myslalem ze kazdy Giermek na nia sika :roll:

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

Bardzo fajna mocna rospa :)

Zafael - Sam nie jesteś klimaciarzem to dlaczego tak propagujesz to na forum? Też grasz na turniejach żeby wygrać wiec po co te wyrzuty innym ?

Pozdro

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Marek Golan pisze:Łuk tez mozna, ale za niego sa Worst Playe gdzieniegdzie :). Lanca jest totalnie czysta. 8)
Gdzie są Worst Playe bo nie widziałem :)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

W uscisleniach :). Tez sie nie spotkalem jeszcze. Choc na ostatnim turnieju w Warszawie byl zabroniony luk na BSB.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Daro pisze: Zafael - Sam nie jesteś klimaciarzem to dlaczego tak propagujesz to na forum? Też grasz na turniejach żeby wygrać wiec po co te wyrzuty innym ?
smieje sie
ale niegdy na 12pegazach bym nie gral
widzialbym ropze na chlopach
morze chlopow

gram zeby wygrac, a kto tego nie robi?
a ze niektorzy nie wygrywaja, inni wygrywaja to juz inna sprawa
reszta na priv

Luks

Marek Golan pisze: Aha i dla upewnienia: czy Virtue of Heroism dziala na Steam Tanka? :P (nie mam zasad ST)
Tak virtue of heroism działa na steam tanka :wink:

@zafael dokładniej na 11 pegazach :wink: , a zresztą to ma być klimatyczne dla Marka i ma mu się tym fajnie grać :wink: Pewnie gdybyś nie grał na pegazach to byś grał na morzu lanc, a nie nam decydować co jest bardziej klimatyczne :wink: No i sami chłopi też nie byliby klimatyczni, bo widziałeś bitwę średniowieczną gdzie sami chłopi by walczyli? Powinna być większość chłopów mniej rycerzy jak grale to relikwia i tak dalej, a nie albo tylko rycerze, albo tylko chłopi
Luks - swiatło

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Luks pisze:
Marek Golan pisze: Aha i dla upewnienia: czy Virtue of Heroism dziala na Steam Tanka? :P (nie mam zasad ST)
Tak virtue of heroism działa na steam tanka :wink:
skad ta pewnosc niby?

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

killing blow against everything with larg target rule...
chyba jasno opisuje to opis cnoty :)

Luks

Tak jak jasiuuu, a po za tym gdzieś na tym lub innym forum warhammerowym była dyskusja na ten temat i wyszło, że działa.
Luks - swiatło

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Luks pisze:
@zafael dokładniej na 11 pegazach :wink:
FCG
3 Pegasus Knights @ 175 Pts
muz
1 Bretonnian Lord @ 295 Pts
General; Lance; Morningstar; Shield; Grail Vow
Virtue of Heroism (1st) [40]
Gilded Cuirass [55]
1 Royal Pegasus @ [50] Pts
(2x4)+(3+1)=12
A zresztą to ma być klimatyczne
klimat to pojecie wzgledne, dla mnie to klimatem nie jest
Pewnie gdybyś nie grał na pegazach to byś grał na morzu lanc
Nie
No i sami chłopi też nie byliby klimatyczni, bo widziałeś bitwę średniowieczną gdzie sami chłopi by walczyli? Powinna być większość chłopów mniej rycerzy jak grale to relikwia i tak dalej, a nie albo tylko rycerze, albo tylko chłop
i wlasnie tak by bylo
2lance
reszta chopi u broni
zaraz cos sklece:
http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=66615#66615

ODPOWIEDZ